Рішення
від 12.02.2024 по справі 452/2688/23
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/2688/23

Провадження № 2/455/14/2024

РІШЕННЯ

Іменем України

12 лютого 2024 року м.Старий Самбір

Старосамбірський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Кушніра А.В.,

секретар судового засідання Борковській Н.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Стрілківської сільської ради Самбірського району Львівської області, третя особа Старосамбірська державна нотаріальна контора Львівської області про визнання права власності в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В:

29.06.2023 представник позивача ОСОБА_1 адвокат Пащук А.І. звернувся до Самбірського міськрайонного суду Львівської області із зазначеною позовною заявою, в якій просить суд визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, після смерті чоловіка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 було заведено спадкову справу № 69853470. У встановлені терміни із заявою про прийняття спадщини звернулась ОСОБА_1 . Інших спадкоємців не має. Спадкодавцю належав будинок за адресою: АДРЕСА_1 . Державний нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вказаний будинок виходячи з того, що будинок не зареєстрований.

Ухвалою судді Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 04.07.2023 справу передано за підсудністю до Старосамбірського районного суду Львівської області.

03.10.2023 справа поступила до Старосамбірського районного суду Львівської області.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.10.2023 року справа визначена для розгляду судді Кушніру А.В.

Ухвалою судді від 10.10.2023 відкрито провадження у даній справі та постановлено розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження, розпочато підготовче провадження.

Ухвалою суду від 27.11.2023 витребувано у Старосамбірської державної нотаріальної контори Львівської області належним чином засвідчену в установленому порядку копію матеріалів спадкової справи №306/2022, заведеної після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (номер у спадковому реєстрі - 69853470).

В підготовче судове засідання позивач ОСОБА_1 та її представник адвокат Пащук А.І. не з`явилися, про час та місце розгляду справи належним чином повідомлялися, проте представник позивача адвокат Пащук А.І. 12.02.2024 подав суду заяву, в якій просить суд розглянути справу за його відсутності та відсутності позивача, позовні вимоги підтримують у повному обсязі.

Представник відповідача Стрілківської сільської ради Самбірського району Львівської області в підготовче судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи належним чином повідомлявся, проте в матеріалах справи присутня заява сільського голови Дрозд М.М. від 07.11.2023, в якій зазначає, що проти позову не заперечує, просить розглянути справу за відсутності представника сільської ради.

Представник третьої особи Старосамбірської державної нотаріальної контори Львівської області у підготовче судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи належним чином повідомлявся, в матеріалах справи присутня заява завідувача Старосамбірської державної нотаріальної контори Львівської області Сюми Т. від 01.12.2023 в якій просить справу слухати за її відсутності.

Оскільки в судове засідання не з`явилися всі учасники справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до вимог ч. 2ст. 247 ЦПК України, не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, суд вважає, що у відповідності до вимог ст.ст.200, 206 ЦПК України у справі можливо ухвалити рішення про задоволення позову при проведенні підготовчого засідання, з огляду на таке.

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилась спадщина.

Спадкодавець ОСОБА_2 до дня смерті був зареєстрований та проживав один за адресою АДРЕСА_1 та з 02.12.2002 був останнім членом домогосподарства, і власником житлового будинку АДРЕСА_1 , проте у реєстрових книгах та матеріалах інвентаризаційних справ Самбірського міжміського бюро технічної інвентаризації право власності на нерухоме майно за адресою АДРЕСА_1 не зареєстровано.

Вказані обставини сторонами не оспорюються та підтверджується письмовими доказами: копією погосподарської книги №6 с. Бабино Головецької сільської ради на 2016-2023 роки (а.с.19,20), копією погосоподарської книги с. Бабино Головецької сільської ради за 2001-2005 роки ( а.с.22-24), копією по господарської книги №7 с. Бабино за 1980-1982 року ( а.с.118-124), копією довідки виконавчого комітету Стрілківської сільської ради №30 від 26.05.2023 ( а.с.18), копією довідки Самбірського МБТІ №1467 від 31.10.2022( а.с.17), копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 від 08.06.2022 ( а.с.11), копією довідки №1038 від 15.06.2023 ( а.с.25), технічним паспортом на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 (а.с. 26-29).

Із матеріалів спадкової справи №306/2022, заведеної Старосамбірською державною нотаріальною конторою до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 відомо, що спадкоємцем останнього є його дружина ОСОБА_1 , оскільки син останнього ОСОБА_3 спадщину після смерті батька не прийняв і на таку не претендує (а.с.72-111).

Із повідомлення завідувача Старосамбірськоїдержавної нотаріальноїконтори Т.Сюмивідомо,що позивачувідмовлено увидачі свідоцтвапро правона спадщинуна житловий будинок АДРЕСА_1 ,оскількинею неподано оригіналуправовстановлюючого документана данемайно (а.с.14).

Таким чином, через відсутність правовстановлюючих документів на спірний житловий будинок позивач не може в позасудовому порядку в повній мірі оформити свої спадкові права та одержати в нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину на дане спадкове майно, у зв`язку із чим звернувся до суду із зазначеним позовом.

Відповідно до статті 1 Першого протоколу доКонвенції про захист прав людини і основоположних свободкожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Стаття 41 Конституції Українинаголошує, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.

Згідно із частиною 1статті 316 ЦК Україниправом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном (стаття 317 ЦК України).

Статтею 319 ЦК Українипередбачено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно достатті 321 ЦК Україниправо власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до частини 1 статті 15Цивільного кодексуУкраїни передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Способом захисту цивільних прав та інтересів згідно ст.16цього Кодексу може бути, зокрема, визнання права.

Відповідно дост.1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до іншої особи (спадкоємця).

Згідност.1218 ЦК Українидо складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідност. 1223 ЦК Україниправо на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261 - 1265 цього Кодексу(спадкоємці за законом).

Відповідно до положеньстатті 1258 ЦК Україниспадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановленихстаттею 1259 цього Кодексу.

Відповідно до положень статті 1261 ЦК Україниу першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

У відповідності достатті 1268 ЦК Україниспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Прийнята спадщина визнається власністю спадкоємця з часу відкриття спадщини.

Відповідно до частин 1 та 2статті 1269 ЦК Україниспадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Згідно частини 1статті 1270 ЦК Українидля прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно (ч. 1ст. 1297 ЦК України).

Практика Верхового Суду України (п. 23 Постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30.05.2008 року) при розгляді справ даної категорії вказує на те, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Таким чином, з огляду на наведені положення закону та враховуючи встановлені судом обставини справи, суд вважає, що після смерті спадкодавця ОСОБА_2 належне йому право на спірний житловий будинок, перейшло за загальними правилами спадкування за законом до його дружини ОСОБА_1 в цілому, оскільки інший спадкоємець - син спадкодавця ОСОБА_3 спадщину не прийняв.

Однак, оскільки у даному випадку питання про право на спадщину не може бути вирішено в нотаріальному порядку шляхом видачі свідоцтва про право спадщину, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на дане нерухоме майно, тому це питання повинно бути вирішено у судовому порядку шляхом визнання права власності на вищевказане спадкове майно за позивачем у порядку спадкування.

Отже, визнання відповідачем пред`явленого позову не суперечить закону та не порушує права свободи чи інтереси інших осіб, а тому є всі підстави для задоволення позову в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.12, 13, 76-81, 89, 141, 200, 206, 258, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Стрілківської сільської ради Самбірського району Львівської області, третя особа Старосамбірська державна нотаріальна контора Львівської області про визнання права власності в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , (реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 ), зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дняскладення повногосудового рішення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості щодо учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ;

Відповідач: Стрілківська сільська рада Самбірського району Львівської області, місцезнаходження: с. Стрілки, вул. Вербицього, 10, Самбірського району Львівської області, ЄДРПОУ - 04371224.

Третя особа Старосамбірська державна нотаріальна контора Львівської області, місцезнаходження м. Старий Самбір, вул.. Л. Галицького 88, Самбірського району Львівської області, ЄДРПОУ 02885534.

Суддя А.В.Кушнір

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117519015
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —452/2688/23

Рішення від 12.02.2024

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Рішення від 12.02.2024

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кущ Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні