Ухвала
від 28.09.2023 по справі 910/5725/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"28" вересня 2023 р. м. Київ

Справа № 910/5725/23

За позовомВійськової частини НОМЕР_1

доТовариства з обмеженою відповідальністю «СП ЮКОЙЛ»

простягнення 2 055 012,47грн

Суддя Ейвазова А.Р.

Без виклику представників сторін

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою від 25.09.2023, яка занесена до протоколу судового засідання, в судовому засіданні оголошено перерву до 12:00 04.10.2023.

27.09.2023 на електронну пошту суду надійшла заява відповідача в особі представника адвоката Машко Ганни Ігорівни про участь в судовому засіданні, яке призначено на 04.10.2023 о 12:00, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Дослідивши матеріали справи та подану заяву, суд у її задоволенні відмовляє з наступних підстав.

В силу ч.2 ст.197 ГПК України учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання; копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Заявником відповідна заява подана з дотриманням встановленого строку, однак, до відповідної заяви не додано допустимих доказів направлення її копії іншим учасникам у справі.

Так, в якості доказів виконання вимог ч.2 ст.197 ГПК України до поданої позивачем заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду додано паперову копію електронного доказу щодо направлення такої заяви відповідачу з електронної адреси представника позивача.

Між тим, відповідна паперова копія електронного доказу судом не може бути прийнята до уваги в якості доказів виконання вимог ч.2 ст.197 ГПК України направлення заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду іншим учасникам справи, враховуючи наступне.

Так, відповідно до ч. 7 ст.42 ГПК України, якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи надсилати копії документів іншим учасникам справи, такі документи можуть направлятися вказаним особам з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в електронній формі, крім випадків, коли інший учасник не має офіційної електронної адреси.

Як визначено ч.ч.1,4 ст.6 ГПК України у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, що відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Відповідно до ч.8 ст.6 ГПК України особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, можуть подати процесуальні, інші документи, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Згідно пп.17.1 п.17 Прикінцевих положень ГПК України до визначення Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів), можливості вчинення передбачених цим Кодексом дій з використанням підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 №1845/0/15-21 «Про затвердження Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи» затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі ЄСІТС), яке передбачає функціонування підсистеми «Електронний кабінет».

Відповідно до п.16 Положення процесуальні документи та докази можуть подаватися до суду в електронній формі, а процесуальні дії - вчинятися в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС з використанням власного кваліфікованого електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису, за винятком випадків, передбачених процесуальним законом.

Отже, у разі реєстрації офіційної електронної адреси в ЄСІТС учасник справи може вчинити процесуальну дію в електронній формі направити копію позовної заяви, заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції тощо іншим учасникам, які зареєстрували свої офіційні електронні адреси, за допомогою ЄСІТС (доказ квитанція про доставлення до ЕК); у випадку, якщо учасник не зареєстрований в ЄСІТС або учасник, якому необхідно направити копію позовної заяви з додатками, не зареєстрував свою офіційну електронну адресу в ЄСІТС, відповідні документи направляються у паперовій формі (доказ опис вкладення, поштова накладна або квитанція тощо).

Оскільки заявником не надано допустимих доказів виконання вимог ч.2 ст.197 ГПК України, подана заява задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.197, 234-235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1.Відмовити у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «СП ЮКОЙЛ», яка подана представником - адвокатом Машко Ганною Ігорівною про участь у засіданні, яке призначено на 12:00 04.10.2023 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

2.Ухвалу направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню окремо не підлягає.

Інформацію по справі сторони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (http://court.gov.ua/fair/).

Суддя А.Р. Ейвазова

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення28.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113793459
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —910/5725/23

Постанова від 21.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 24.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Рішення від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 28.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 08.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 21.07.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні