Ухвала
від 13.09.2023 по справі 921/710/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

13 вересня 2023 року м. Тернопільсправа №921/710/21(921/607/23) Господарський суд Тернопільської області

Суддя Боровець Я.Я.,

розглянувши матеріали позовної заяви б/н від 01.09.2023 (вх. №654 від 08.09.2023)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Щедра Нива", с. Синява, Збаразький район, Тернопільська область в особі ліквідатора Шимечка Андрія Ярославовича, вул. Копичинецька, 124 Є, м. Чортків, Тернопільська область.

до відповідачів:

1.Приватного підприємства "Захід Агроінвест", вул. Богданівська, 15А, м. Львів.

2.Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛАН ОІЛ", вул. Богданівська, 15А, м. Львів.

про визнання недійсними договорів купівлі - продажу нерухомого майна від 13.12.2019 укладених між Приватним підприємством "Захід Агроінвест" та Товариством з обмеженою відповідальністю "ЛАН -ОІЛ" в кількості 10 штук, витребування з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛАН ОІЛ" на користь Приватного підприємства "Захід Агроінвест" нерухомого майна та визнання права власності на нерухоме майно за Приватним підприємством "Захід Агроінвест".

Встановив:

08.09.2023 Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Щедра Нива" в особі ліквідатора Шимечка Андрія Ярославовича звернулося до Господарського суду Тернопільської області з позовом до відповідачів Приватного підприємства "Захід Агроінвест" та Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛАН ОІЛ" про визнання недійсним договору купівлі - продажу нерухомого майна від 13.12.2019 укладених між Приватним підприємством "Захід Агроінвест" та Товариством з обмеженою відповідальністю "ЛАН -ОІЛ" в кількості 10 штук, витребування з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛАН ОІЛ" на користь Приватного підприємства "Захід Агроінвест" нерухомого майна та визнання права власності на нерухоме майно за Приватним підприємством "Захід Агроінвест" ( заявлено в загальній кількості позовних вимог немайнового характеру у розмірі 30).

Розпорядженням заступника керівника апарату Господарського суду Тернопільської області від 08.09.2023, у зв`язку із перебуванням судді Сидорук А.М. у відпустці, відповідно до п.2.3.47 Положення про автоматизовану систему документообігу суду, для розгляду позовної заяви в межах справи про банкрутство №921/710/21, призначено повторний автоматизований розподіл справи №921/710/21(921/607/23) за результатами якого визначено суддю Боровця Я.Я.

Вирішуючи питання про прийняття справи до розгляду, судом встановлено наявність обставин, які за приписами процесуального законодавства слугують підставою для її передачі за підсудністю Господарському суду Львівської області .

Відповідно до статті 55 Конституції України, кожному гарантується захист прав і свобод у судовому порядку.

Статтею 125 Конституції України передбачено, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Приписами статті 2 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" визначено, що суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Аналогічні положення закріплені в ч. 1 ст. 17 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

За змістом частини 1 статті 2 Господарського процесуального кодексу України, завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

У параграфі 3 Глави 2 Розділу І Господарського процесуального кодексу України закріплено правила визначення територіальної юрисдикції (підсудності) господарських справ.

Підвідомчість - це визначена законом сукупність повноважень господарських судів щодо розгляду справ, віднесених до їх компетенції.

Підсудність визначається колом справ у спорах, вирішення яких віднесено до підвідомчості певного господарського суду.

Процесуальним законодавством підсудність справ визначається як за предметними, так і за територіальними ознаками.

Положеннями ГПК України визначено такі види юрисдикції (підсудності): предметна та суб`єктна юрисдикція господарських судів (статті 20-23 ГПК України), інстанційна юрисдикція (статті 24-26 ГПК України) та територіальна юрисдикція (підсудність) (статті 27-31 ГПК України).

Згідно частини 1 статті 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Статтею 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Як визначено частиною 1 статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про відшкодування шкоди та/або збитків, завданих боржнику; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Зі змісту позовних вимог вбачається, що спірні договора купівлі - продажу нерухомого майна від 13.12.2019 укладені між Приватним підприємством "Захід Агроінвест" та Товариством з обмеженою відповідальністю "ЛАН -ОІЛ".

Також, предметом спору у даній справі є витребування з чужого незаконного володіння нерухомого майна та визнання права власності на майно за Приватним підприємством "Захід Агроінвест" .

Отже, ця суперечка не пов`язана безпосередньо з ТОВ Агрофірма "Щедра Нива".

Одним із відповідачів позивачем визначено - Приватне підприємство "Захід Агроінвест", вул. Богданівська, 15А, м. Львів.

Законом України "Про доступ до судових рішень" визначено порядок доступу до судових рішень з метою забезпечення відкритості діяльності судів загальної юрисдикції, прогнозованості судових рішень та сприяння однаковому застосуванню законодавства.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання, крім ухвал про арешт майна та тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальних провадженнях, які підлягають оприлюдненню не раніше дня їх звернення до виконання. Судові рішення також можуть публікуватися в друкованих виданнях із додержанням вимог цього Закону.

Статтею 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" передбачено, що для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - це автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Згідно статті 4 Закону України "Про доступ до судових рішень" визначено, що судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

З наявної на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень інформації вбачається, що ухвалою Господарського суду Львівської області від 21.02.2020 відкрито провадження у справі №914/346/20 про банкрутство Приватного підприємства "Захід Агроінвест", ідентифікаційний код 32865702.

Отже, в проваджені Господарського суду Львівської області знаходиться справа № 914/346/20 про банкрутство Приватного підприємства "Захід Агроінвест" на стадії ліквідації.

Таким чином, на даний час у провадженні Господарського суду Львівської області перебуває справа про банкрутство Приватного підприємства "Захід Агроінвест", провадження в якій здійснюється в порядку, передбаченому Кодексом України з процедур банкрутства.

Більше того, позивачу відомі вказані факти, адже ним самостійно у позовній заяві це відображено.

Отже, оскільки з моменту відкриття справи про банкрутство стосовно боржника, останній перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника, то пріоритет у застосуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України мають спеціальні норми Закону про банкрутство.

За таких обставин, позовні заяви, стороною у яких є боржник, повинні розглядатись в межах справи про банкрутство тим самим складом, що і справа про банкрутство боржника.

Розгляд усіх майнових спорів, стороною в яких є боржник, з дня введення в дію 21 жовтня 2019 року КУзПБ повинен відбуватися саме і виключно господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи.

Правова позиція викладена в постанові Великої Палати Верховного суду від 31.03.2023 у справі №640/26320/20.

Захист таких осіб полягає у тому, що інші суди, незалежно від юрисдикції, які розглядали справи за позовами до відповідача, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство після відкриття провадження в інших справах, не закривають таке провадження, а передають справу до належного суду для розгляду по суті. При цьому таким належним судом є виключно суд господарської юрисдикції, який відкрив справу про банкрутство відповідача.

Таке врегулювання процедури розгляду спорів до боржника, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство, встановлює зрозумілу і справедливу процедуру закінчення розгляду справи належним судом, дотримання принципу визначення юрисдикції справи та підсудності спорів одному господарському суду, який акумулює усі вимоги до боржника, щодо якого порушено процедуру банкрутства.

Як визначено частиною 3 статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства, матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо спорів, зазначених у частині другій цієї статті, провадження в якій відкрито до або після відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), за ініціативою учасника справи або суду невідкладно, але не пізніше п`яти робочих днів, надсилаються до господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), який розглядає спір по суті в межах цієї справи.

З огляду на встановлені обставини, суд дійшов висновку, що позивачем при поданні позовної заяви до Господарського суду Тернопільської області порушено правила підсудності, а тому вважає, що дану позовну заяву слід надіслати за встановленою підсудністю до Господарського суду Львівської області.

Постановою Верховного суду від 13.03.2018 у справі № 922/928/17 викладено правову позицію, що оскільки нормами чинного процесуального законодавства не передбачено можливості приєднання справи, що розглядається в позовному провадженні для розгляду по суті в межах провадження у справі про банкрутство, правомірним є передача справи до господарського суду для розгляду по суті в межах справи про банкрутство.

Пунктом 1 частини 1 статті 31 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до частини 3 статті 31 Господарського процесуального кодексу України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Згідно частини 9 статті 176 Господарського процесуального кодексу України, якщо буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Керуючись Кодексом України з процедур банкрутства, статтями 12, 20, 31, 176, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Щедра Нива", с. Синява, Збаразький район, Тернопільська область в особі ліквідатора Шимечка Андрія Ярославовича, вул. Копичинецька, 124 Є, м. Чортків, Тернопільська область до відповідачів: Приватного підприємства "Захід Агроінвест", вул. Богданівська, 15А, м. Львів та Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛАН ОІЛ", вул. Богданівська, 15А, м. Львів про визнання недійсним договору купівлі - продажу нерухомого майна від 13.12.2019 укладених між Приватним підприємством "Захід Агроінвест" та Товариством з обмеженою відповідальністю "ЛАН -ОІЛ" в кількості 10 штук , витребування з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛАН ОІЛ" на користь Приватного підприємства "Захід Агроінвест" нерухомого майна та визнання права власності на нерухоме майно за Приватним підприємством "Захід Агроінвест", із усіма додатками, надіслати до Господарського суду Львівської області (вул. Личаківська, 128, м. Львів), для розгляду в межах справи №914/346/20 про банкрутство Приватного підприємства "Захід Агроінвест".

2. Копію ухвали надіслати рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення заявнику Товариству з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Щедра Нива" в особі ліквідатора Шимечку Андрію Ярославовичу, вул. Копичинецька, 124 Є, м. Чортків, Тернопільська область.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку передбаченому ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в апеляційному порядку за правилами, встановленими статтями 254-259 Господарського процесуального кодексу України, шляхом подання апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Ухвалу підписано "28" вересня 2023 року.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя Я.Я. Боровець

Дата ухвалення рішення13.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113793933
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними договорів купівлі - продажу нерухомого майна від 13.12.2019 укладених між Приватним підприємством "Захід Агроінвест" та Товариством з обмеженою відповідальністю "ЛАН -ОІЛ" в кількості 10 штук, витребування з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛАН ОІЛ" на користь Приватного підприємства "Захід Агроінвест" нерухомого майна та визнання права власності на нерухоме майно за Приватним підприємством "Захід Агроінвест

Судовий реєстр по справі —921/710/21

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 13.09.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Постанова від 02.06.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 05.06.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Постанова від 02.06.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 11.05.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 18.04.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 08.03.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 28.02.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні