Ухвала
від 31.10.2023 по справі 921/710/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

31.10.2023 р. Справа № 921/710/21(921/607/23)

Суддя Господарського суду Львівської області Артимович В.М., розглянувши матеріали позовної заяви: Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма «Щедра Нива» в особі ліквідатора арбітражного керуючого Шимечка Андрія Ярославовича

до відповідача-1: Приватного підприємства «Захід-Агроінвест», м. Львів

до відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл», м. Львів

про: визнання недійсними договорів купівлі-продажу, укладених між ПП «Захід-Агроінвест» та ТзОВ «Лан-Оіл», витребування майна з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою вілдповідальністю «Лан-Оіл» на користь Приватного підприємства «Захід-Агроінвест», визнання права власності на нерухоме майно за Приватним підприємством «Захід-Агроінвест»

у межах справи про банкрутство № 914/346/20

за заявою: Приватного підприємства «Лан-Оіл Трейд», м. Львів

про: банкрутство Приватного підприємства «Захід-Агроінвест» (вул. Богданівська, буд. 15А, м. Львів, 79067, ідентифікаційний код 32865702)

ВСТАНОВИВ:

На адресу Господарського суду Тернопільської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Щедра Нива» в особі ліквідатора Шимечка Андрія Ярославовича до відповідачів: Приватного підприємства «Захід-Агроінвест» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл» про визнання недійсними договорів купівлі-продажу нерухомого майна, укладених між Приватним підприємством «Захід-Агроінвест» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл», витребування з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл» на користь Приватного підприємства «Захід-Агроінвест» нерухомого майна та визнання права власності на нерухоме майно за Приватним підприємством «Захід-Агроінвест».

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 13.09.2023 № 921/710/21(921/607/23) позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Щедра Нива» в особі ліквідатора Шимечка Андрія Ярославовича до відповідачів: Приватного підприємства «Захід-Агроінвест» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл» про визнання недійсними договорів купівлі-продажу нерухомого майна, укладених між Приватним підприємством «Захід-Агроінвест» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл», витребування з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл» на користь Приватного підприємства «Захід-Агроінвест» нерухомого майна та визнання права власності на нерухоме майно за Приватним підприємством «Захід-Агроінвест», з усіма додатками надіслано до Господарського суду Львівської області для розгляду у межах справи № 914/346/20 про банкрутство Приватного підприємтсва «Захід-Агроінвест».

Відповідно до витягу з протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 24.10.2023 справу № 921/710/21(921/607/23) передано на розгляд судді Артимовичу В.М., в провадженні якого перебуває справа № 914/346/19 за заявою Приватного підприємства «Лан-ОілТрейд» про банкрутство Приватного підприємства «Захід-Агроінвест» (ідентифікаційний код 32865702).

Постановою суду від 24.07.2020 Приватне підприємство «Захід-Агроінвест» (ідентифікаційний код 32865702) визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором Приватного підприємства «Захід-Агроінвест» арбітражного керуючого Пурія Р.П.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Згідно ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

При підготовці справи до розгляду судом встановлено, що позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Щедра Нива» в особі ліквідатора Шимечка Андрія Ярославовича до відповідачів: Приватного підприємства «Захід-Агроінвест» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл» про визнання недійсними договорів купівлі-продажу нерухомого майна, укладених між Приватним підприємством «Захід-Агроінвест» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл», витребування з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл» на користь Приватного підприємства «Захід-Агроінвест» нерухомого майна та визнання права власності на нерухоме майно за Приватним підприємством «Захід-Агроінвест» підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Господарський процесуальний кодекс України у статтях 162, 164, 172 встановлює низку вимог яким повинна відповідати позовна заява, яка подається до суду, а також додані до позовної заяви документи.

Так, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

У прохальній частині позовної заяви позивачем зазначено 57 (п`ятдесят сім) вимог, а саме позивач просить: визнати недійсними договори купівлі-продажу нерухомого майна від 12.12.2019, від 13.12.2019, від 14.12.2019, від 16.12.2019 та від 17.12.2019, укладених між Приватним підприємством «Захід-Агроінвест» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл», у кількості всього 19 договорів; витребувати з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл» на користь Приватного підприємства «Захід-Агроінвест» нерухоме майно, яке було предметом купівлі-продажу за вказаними договорами на загальну суму 53140800,00 грн; а також просить визнати право власності на таке нерухоме майно за Приватним підприємством «Захід-Агроінвест».

Отже, позивачем заявлено 19 (дев`ятнадцять) вимог немайнового характеру (визнання недійсними договорів) та 38 (тридцять вісім) вимог майнового характеру (витребування майна з чужого незаконного володіння та визнання права власності на нерухоме майно).

Частиною 1 ст. 3 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що судовий збір справляється, зокрема за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Розміри ставок судового збору встановлено ст. 4 Закону України «Про судовий збір».

У ст. 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. За подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2023 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01.01.2022 становить 2684,00 грн.

Враховуючи наведене, відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір за подання до господарського суду даної позовної заяви позивачу слід було сплатити максимальний судовий збір в сумі 939400,00 грн (судовий збір за подання вимог немайнового характеру про визнання недійсними договорів 50996,00 грн (19Ч2684,00 грн); судовий збір за подання вимог майнового характеру про витребування майна з чужого незаконного володіння 797112,00 грн (53140800,00 грнЧ1,5%) та судовий збір за подання вимог майновогохарактеру про визнання права власності на нерухоме майно 797112,00 грн (53140800,00 грнЧ1,5%)).

Однак, позивачем до позовної заяви не додано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити) (ч. 2 ст. 174 ГПК України).

Одночасно, суд інформує заявника що згідно приписів ч. 3 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Суд зазначає, що відповідно до п. 16 Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 20.08.2019 № 814 (у редакції наказу Державної судової адміністрації України від 17.10.2023 № 485) АСДС може автоматично формуватися номер провадження судової справи, необхідний для діловодства відповідного суду. У разі розгляду по суті в межах справ про банкрутство позовних заяв, заяв, такій справі присвоюється єдиний унікальний номер справи про банкрутство та в дужках зазначається єдиний унікальний номер справи. Справи, які передані для розгляду в межах справ про банкрутство з господарського суду або судів інших юрисдикцій, містять єдиний унікальний номер справи про банкрутство та в дужках - єдиний унікальний номер справи, який був визначений раніше.

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне присвоїти справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Щедра Нива» в особі ліквідатора Шимечка Андрія Ярославовича до відповідачів: Приватного підприємства «Захід-Агроінвест» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл» про визнання недійсними договорів купівлі-продажу нерухомого майна, укладених між Приватним підприємством «Захід-Агроінвест» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл», витребування з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл» на користь Приватного підприємства «Захід-Агроінвест» нерухомого майна та визнання права власності на нерухоме майно за Приватним підприємством «Захід-Агроінвест», номер провадження 914/346/20 (921/710/21(921/607/23)).

Керуючись ст. ст. 1, 2, 7 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 12, 20, 162, 164, 172, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Присвоїти справі номер провадження 914/346/20 (921/710/21(921/607/23)).

2. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Щедра Нива» в особі ліквідатора Шимечка Андрія Ярославовича до відповідачів: Приватного підприємства «Захід-Агроінвест» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл» про визнання недійсними договорів купівлі-продажу нерухомого майна, укладених між Приватним підприємством «Захід-Агроінвест» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл», витребування з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю «Лан-Оіл» на користь Приватного підприємства «Захід-Агроінвест» нерухомого майна та визнання права власності на нерухоме майно за Приватним підприємством «Захід-Агроінвест» - залишити без руху.

3. Надати заявнику строк у 10 (десять) календарних днів з дня вручення цієї ухвали для усунення таких недоліків:

3.1. Подати докази сплати судового збору за подання даної позовної заяви у встановлених порядку і розмірі.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - lv.arbitr.gov.ua/sud5015/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суд звертає увагу учасників процесу на те, що з 18.10.2023 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами», яким внесені зміни до Господарського процесуального кодексу України щодо обов`язкової реєстрації адвокатами, нотаріусами, державними та приватними виконавцями, арбітражними керуючими, судовими експертами, органами державної влади та іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, іншими юридичними особами своїх електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

Суддя Артимович В.М.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено01.11.2023
Номер документу114544879
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про приватну власність

Судовий реєстр по справі —921/710/21

Ухвала від 28.08.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 13.09.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Постанова від 02.06.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 05.06.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Постанова від 02.06.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 11.05.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 18.04.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 08.03.2022

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні