Постанова
від 23.09.2010 по справі 12/55-10-2018
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГО СПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" вересня 2010 р. Справа № 12/55-10-2018

Одеський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

Головуючого судді - Жукової А.М.

Суддів: Величко Т.А., Бой ко Л.І.

при секретарі Павлюк О.М

за участю представників ст орін:

Від заявника прокурор: Л янна О.А.

від позивача: не з'явився

від відповідача: не з'яви вся

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу заступника Білго род - Дністровського міжрайо нного прокурора Одеської обл асті в інтересах держави в ос обі Семенівської сільської р ади Білгород - Дністровськог о району Одеської області

на рішення господарськ ого суду Одеської області від 04.08.2010р.

у справі №12/55-10-2018

за позовом заступника Б ілгород - Дністровського мі жрайонного прокурора Одеськ ої області в інтересах держа ви в особі Семенівської сіль ської ради Білгород - Дністро вського району Одеської обла сті

до фізичної особи - підпр иємця ОСОБА_2

про визнання недійсним договору та зобов'язання зві льнити земельну ділянку

Встановив:

Рішенням господарсь кого суду Одеської області в ід 04.08.2010р. (суддя Цісельський О.В .) у позові відмовлено. Стягнут о з Семенівської сільської р ади Білгород - Дністровсько го району Одеської області н а користь державного бюджету державне мито в сумі 85 грн. та в итрати на ІТЗ судового проце су у сумі 236грн.

Рішення господарського с уду вмотивовано поясненнями представника прокуратури, м атеріалами справи, нормами м атеріального права та зазнач ено, що договір № 7 про право ко ристування земельною ділянк ою (суперфіцій) від 01.01.2010р. уклад ений між позивачем та відпов ідачем в повній мірі відпові дає вимогам чинного законода вства, що регулює право корис тування чужою земельною діля нкою для забудови (суперфіці й).

Заступник Білгород - Дністровського міжрайонног о прокурора Одеської області в інтересах держави в особі С еменівської сільської ради Б ілгород - Дністровського рай ону Одеської області, не пого дившись із висновками місцев ого господарського суду звер нувся із апеляційною скаргою , в якій просить рішення скасу вати і прийняти нове рішення , яким позовні вимоги міжрайо нної прокуратури задовольни ти та постановити нове рішен ня. На обґрунтування своїх до водів скаржник послався на п орушення господарським судо м норм матеріального права, н евідповідності висновків, ви кладених в рішенні суду мате ріалам, обставинам справи, но рмам матеріального права.

Представник позивача та відповідач не скористалися своїм правом на участь у судо вому процесі.

Представник прокуратури п ідтримує доводи апеляційної скарги у повному об'ємі.

Заслухавши пояснення, роз глянувши матеріали справи, н адавши юридичної оцінки ріше нню господарського суду на п редмет правильності встанов лення обставин, застосування норм матеріального права, су дова колегія дійшла висновку про задоволення апеляційної скарги, виходячи із наступно го.

Як вбачається із мат еріалів справи, 01.01.2010р. між Семе нівською сільською радою та ФОП ОСОБА_2 було укладено договір № 7 про право користув ання земельною ділянкою (суп ерфіцій).

Згідно п.1.1. договору №7 влас ник надає землекористувачу п раво користування земельною ділянкою загальною площею 50 к в.м, для будівництва та обслуг овування магазину в селі Сем енівка по вул.. Мічуріна, 24 згід но плану землекористування, який являється невід' ємною частиною цього договору.

Пунктом 1.2договору встановл ено, що він укладається на оди н рік.

Відповідно до п. 3.1 договору з емлекористувач щомісячно, по чинаючи з 01.01.2010р. до 15 числа насту пного за звітним місяцем вно сить на рахунок сільської ра ди плату за користування зем ельною ділянкою, нараховану згідно нормативної грошової оцінки з урахуванням індекс ації грошової оцінки земель населених пунктів. Згідно до п. 3.3 договору грошова оцінка з емельної ділянки на 2010р. склад ає 8987грн.. Пунктом 3.4 договору пл ата за користування ділянкою згідно грошової оцінки земе льних ділянок складає: 898,70грн. на рік. Відповідно до п. 5.1 догов ір набирає чинності з дня під писання його сторонами.

Заступник Білгород - Дніс тровського міжрайонного про курора, звертаючись з позово м про визнання угоди недійсн ою, обґрунтував свої вимоги п оложеннями земельного закон одавства, зазначивши, що Земе льним кодексом України визна чено порядок передачі в кори стування земельної ділянки, що належить до комунальної в ласності (ст. 123, 124 ЗК України). Ук ладений договір не відповіда є чинному земельному законод авству, зокрема, відсутній ак т попереднього вибору земель ної ділянки, розроблений та з атверджений проект відведен ня земельної ділянки. Відпов ідно до ст. 9 ЗУ „Про державну е кспертизу землевпорядної до кументації” проект землеуст рою щодо відведення земельно ї ділянки підлягає обов' язк овій державній експертизі. В исновки експертизи є підстав ою для прийняття відповідног о рішення органами місцевого самоврядування. Форма догов ору користування земельною д ілянкою не відповідає типові й формі, як - то встановлено З У „Про оренду землі”. Господа рське зобов' язання, що не ві дповідає вимогам закону, згі дно ст. 207 ГК України, може бути на вимогу відповідного орган у державної влади визнано су дом недійсним повністю або в частині.

Відмовляючи у позові, госп одарський суд послався на по ложення ст. 102-1 ЗК України та ст . 413 - 415 ЦК України, на підставі я ких дійшов висновку, що догов ір № 7 про право користування з емельною ділянкою (суперфіці й) від 01.01.2010р., укладений між пози вачем та відповідачем в повн ій мірі відповідає вимогам ч инного законодавства (ст. 203, 205 Ц К України).

Слід зазначити, що обґрунту вання судом правовідносин що до користування чужою ділянк ою які виникли між Семенівсь кою сільською Радою та СПД ОСОБА_2 на підставі договор у № 7 від 01.01.2010р. нормами цивільн ого законодавства - є помилк овим, оскільки норми ст. 413 - 415 Ц К України та ст. 102- 1 ЗК України з астосовуються до правовідно син, які виникають між фізичн ими особами на підставі циві льних угод або спадкування, м іж юридичною та фізичною осо бою, із яких одна особа має пра во власності на земельну діл янку, засвідчене в установле ному законом порядку.

Фактично, за оскаржуваним д оговором, правовідносини вин икли між органом місцевого с амоврядування та суб' єктом підприємницької діяльності щодо земельної ділянки яка є комунальною власністю. Від і мені територіальної громади права суб' єкта комунальної власності с. Семенівка здійс нює сільська рада. До відання виконавчого органу сільсько ї ради, згідно ст. 33 ЗУ „Про місц еве самоврядування в Україні ” належать повноваження щодо надання під забудову та для і нших потреб земель, що перебу вають у власності територіал ьних громад.

Згідно ст. 123 ЗК України - над ання земельної ділянки комун альної власності у користув ання здійснюється на підстав і рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, які приймаю ться на підставі проектів зе млеустрою.

Підстави набуття права на з емлю визначенні ст. 116 ЗК Украї ни. Оскаржуваний договір укл адено з порушенням чинного з аконодавства.

Згідно ст. 215 ЦК України - під ставою недійсності правочин у є недодержання в момент вчи нення правочину стороною вим ог, які встановлені частиною першою ст. 203 ЦК України.

Якщо заінтересована сторо на, в інтересах якої виступає прокурор, заперечує дійсніс ть оскаржуваного правочину, то відповідно ст. 215 ч. 3 ЦК Украї ни - такий правочин може бут и визнаний судом недійсним. Н едійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім ти х, що пов' язані з його недійс ністю (ст. 216 ЦК України).

З урахуванням викладеного , рішення господарського суд у є таким, що не відповідає мат еріалам, обставинам справи, н ормам чинного законодавства .

Керуючись ст. 99, 101- 105 ГПК

суд постановив:

Рішення господарського с уду Одеської області від 04.08.2010р . у справі № 12/55-10-2018 - скасувати, п озов задовольнити.

- Визнати недійсним до говір № 7 від 01.01.2010р. про право кор истування земельною ділянко ю, укладений між Семенівсько ю сільською радою та ФОП ОС ОБА_2

- Зобов' язати ФОП ОС ОБА_2 звільнити земельну ді лянку площею 50 кв. м по вул. Мічу ріна, 24 в с. Семенівка, та поверн ути спірну земельну ділянку до комунальної власності Сем енівської сільської ради.

Стягнути з ФОП ОСОБ А_2 на користь державного бю джету держмито в сумі 127,50 грн. в т.ч. за апеляційне оскарження , 236 грн. витрати на ІТЗ судового процесу.

Доручити господарськ ому суду Одеської області ви дати наказ згідно ст. 117 ГПК.

Постанова набирає за конної сили з дня прийняття т а може бути оскаржена в касац ійному порядку до ВГСУ.

Головуючий суддя А.М. Жукова

Суддя Т.А. В еличко

Суддя Л.І. Б ойко

Постанова підписана 27.09.2010р .

Дата ухвалення рішення23.09.2010
Оприлюднено30.09.2010
Номер документу11379509
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/55-10-2018

Ухвала від 26.05.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Постанова від 23.09.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Жукова А.М.

Рішення від 04.08.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 19.07.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 19.07.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 25.06.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 25.06.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 02.09.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Жукова А.М.

Ухвала від 11.06.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 06.05.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні