Ухвала
від 28.09.2023 по справі 461/951/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/951/23

Провадження № 1-кс/461/5262/23

УХВАЛА

28.09.2023 року. м. Львів.

Слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши усудовому засіданнів залісуду вм.Львові клопотанняпрокурора Львівськоїобласної прокуратури ОСОБА_3 про продовженнястроку дії обов`язків,покладених ухвалоюслідчого суддівід 03.08.2023року напідозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у межах кримінального провадження № 42023140000000036 від 01.02.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.364 КК України та за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про продовження строку дії обов`язків, покладених ухвалою слідчого судді від 03.08.2023 року напідозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у межах кримінального провадження № 42023140000000036 від 01.02.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого, ч.2ст.364 КК України та за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Клопотання вмотивованетим,що в провадженні Відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності Слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області перебуває кримінальне провадження за №42023140000000036 від 01.02.2023 за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України та за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 ККУкраїни.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді заступника міського голови Червоноградської міської ради Львівської області з питань діяльності виконавчих органів ради, будучи службовою особою, використовуючи своє службове становище, всупереч інтересам служби, вчинив дії, направлені на одержання неправомірної вигоди в інтересах юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Індіра» (ЄДРПОУ 39242523, юридична адреса: м. Харків, вул. Гвардійців-Широнінців, 7 кв. 36, надалі ТзОВ «Торговий дім «Індіра»), що призвело до заподіяння шкоди (збитків) Виконавчому комітету Червоноградської міської ради Львівської області на загальну суму 411 333,33 гривень, яка у 250 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, що відповідно до п. 4 примітки ст. 364 КК України є тяжкими

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, тобто умисному, з метою одержання неправомірної вигоди для юридичної особи, використанні службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки громадським інтересам, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

31.07.2023 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, яке відповідно примітки до ст. 45 ККУкраїни відноситься до категорії тяжких корупційних злочинів.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 03.08.2023 підозрюваному ОСОБА_4 обрано запобіжний захід у виді застави у розмірі 20 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 53680, 00 грн., з покладенням на нього ряду обов`язків.

Строк досудового розслідування у вказаному кримінальному завершується 30.09.2023, однак на розгляді слідчого судді перебуває клопотання слідчого, погоджене заступником керівника Львівської обласної прокуратури про продовження строку досудового розслідування до чотирьох місяців, тобто до 30.11.2023 року.

Разом з тим, завершити досудове розслідування до закінчення двомісячного строку досудового розслідування, тобто до 30.09.2023, неможливо, оскільки необхідно завершити процедуру розсекречення матеріальних носіїв інформації щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій, зокрема, ухвал слідчого судді Львівського апеляційного суду та провести додаткові слідчі (розшукові) та процесуальні дії, які неможливо було провести внаслідок особливої складності провадження, зокрема, необхідно:

-долучити до матеріалів кримінального провадження матеріали проведених негласних слідчих (розшукових) дій та документів, що стали підставою для їх проведення, розтаємнення яких на даний час триває;

-долучити до матеріалів кримінального провадження матеріали виконаних постанов про проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій на іншій території;

-провести тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні АТ «Ощад Банк»;

-отримати ухвалу слідчого судді та провести тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ТОВ «Квітка»;

-скерувати спеціалісту Західного офісу Держаудитслужби додатково зібрані матеріали кримінального провадження з метою їх дослідження та встановлення порушень в ході проведення закупівель між Виконавчим комітетом Червоноградської міської ради Львівської області та ТзОВ«Торговий дім «Індіра»;

-з метою перевірки вже отриманих доказів у кримінальному провадженні, а також з врахуванням отриманих матеріалів виконаних постанов про проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій на іншій території, висновку спеціаліста Західного офісу Держаудитслужби, результатів проведення негласних слідчих (розшукових) дій провести додаткові допити свідків, витребувати документи у встановленому КПК України порядку, які перебувають у володінні фізичних та юридичних осіб, провести додаткові експертизи.

За результатами виконання ухвал слідчого судді Галицького районного суду міста Львова про тимчасовий доступ до речей та документів, проведення дослідження спеціалістом Західного офісу Держаудитслужби, додаткових слідчих (розшукових) та процесуальних дій та розсекречення матеріалів щодо проведення НСРД, будуть отримані додаткові докази, які можуть бути використані під час досудового розслідування та судового розгляду кримінального провадження.

Зазначені процесуальні та слідчі (розшукові) дії є необхідними для об`єктивного розслідування кримінального провадження та не є вичерпними, оскільки після їх проведення може виникнути необхідність у проведенні інших слідчих (розшукових) та процесуальних дій.

Провести вказані судові експертизи, процесуальні та слідчі (розшукові) дії у двомісячний строк неможливо внаслідок особливої складності провадження, у зв`язку зі значною тривалістю проведення судових експертиз та процедури розсекречення матеріальних носіїв інформації щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій, необхідністю проведення великої кількості слідчих (розшукових) та процесуальних дій.

Разом з тим, строк дії зазначених обов`язків, передбачених ч.5ст.194 КПК України, покладених на ОСОБА_4 завершується 03.10.2023, однак підстави та ризики для покладення на підозрюваного цих обов`язків продовжують існувати.

З огляду на необхідність забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваної та запобігання вищеописаним ризикам, а також для забезпечення виконання завдань кримінального провадження, передбачених ст. 2 КПКУкраїни, строк дії обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, покладених на ОСОБА_4 ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова, необхідно продовжити на два місяці.

Беручи до уваги те, що ризики, передбачені ст. 177 КПК України, не змінились, підстав для зміни чи скасування запобіжного заходу немає, тому прокурор просить клопотання задовольнити.

Прокурор подав до суду заяву про слухання клопотання у його відсутності вимоги клопотання підтримує та просить їх задовольнити, покликаючись на наявність обґрунтованої підозри та ризиків, передбачених ст. 177 КПК України.

Підозрюваний та захисник подали до суду заяву про слухання клопотання у їх відсутності, проти задоволення клопотання заперечили. Зазначають, що ОСОБА_4 паспорт для виїзду за кордону здав, з роботи звільнений, тому будь-які ризики, передбачені ст. 177 КПК України, відсутні

Відповідно до ч.4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до такого висновку.

Слідчим суддею встановлено, що в провадженні Відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності Слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області перебуває кримінальне провадження за №42023140000000036 від 01.02.2023 за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України та за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 ККУкраїни.

31.07.2023 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, яке відповідно примітки до ст. 45 ККУкраїни відноситься до категорії тяжких корупційних злочинів.

Поняття "обґрунтована підозра" визначена в рішенні Європейського суду з прав людини від 21 квітня 2011 року у справі "Нечипорук і Йонкало проти України", відповідно до якої цей термін означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення (рішення у справі "Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства" від 30 серпня 1990 року, п. 32, Series A, № 182). Мета затримання для допиту полягає в сприянні розслідуванню злочину через підтвердження або спростування підозр, які стали підставою для затримання (див. рішення у справі "Мюррей проти Сполученого Королівства" від 28 жовтня 1994 року, п. 55, Series A, № 300-A).

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, зокрема:

- рапортом УСБУ у Львівській області про виявлення в діях службових осіб Червоноградської міської ради Львівської області кримінального правопорушення від 30.01.2023;

-листом від 17 листопада 2022 року № 3/56-6998/2-13 від імені першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради ОСОБА_5 щодо забезпечення пунктів обігріву альтернативними джерелами електропостачання, теплопостачання та зв`язку, вилученого відповідно до протоколу тимчасового доступу до речей та документів;

-рішенням Червоноградської міської ради Львівської області № 1515 від 17 листопада 2022 року про внесення змін до бюджету Червоноградської міської територіальної громади на 2022 рік для проведення невідкладних заходів з цивільного захисту населення та виконання доручення Львівської обласної військової адміністрації щодо забезпечення пунктів обігріву альтернативними джерелами електропостачання, теплопостачання та зв`язку, вилученого відповідно до протоколу тимчасового доступу до речей та документів;

-договором №111/2022 із додатками від 20 грудня 2022 року про закупівлю 10 одиниць «3G модем Starlink Internet Satellite Dish Kit V2» на загальну суму 530000,00 грн. з ПДВ ;

-платіжним дорученням №6 від 26 грудня 2022 року, згідно якого виконавчий комітет Червоноградської міської ради Львівської області здійснив зарахування грошових коштів на р/р ТзОВ «Торговий дім «Індіра» на загальну суму 530000 грн, в т.ч. ПДВ 88333,33 грн.;

-договором №97/2022 із додатками від 20 грудня 2022 року про закупівлю 10 одиниць «Бензинових генераторів KIMOL 100 Cooper (7.5 кВт)» на загальну суму 110 0000,00 з ПДВ;

-платіжним дорученням №7 від 26 грудня 2022 року, згідно якого виконавчий комітет Червоноградської міської ради Львівської області здійснив зарахування грошових коштів на р/р ТзОВ «Торговий дім «Індіра» на загальну суму 1 100000, 00 грн., у т.ч. ПДВ 183 333,33 грн;

-договором №23/12 із додатками від 23 грудня 2022 року про закупівлю 1 одиниці «генератора дизельного «KJT 25 кВа» та 1 одиниці «Бензинового генератора KIMOL 100 Cooper (7.5 кВт)», загальною вартістю 838 000,00 грн. з ПДВ;

-платіжним дорученням №5 від 26 грудня 2022 року, згідно якого виконавчий комітет Червоноградської міської ради Львівської області здійснив зарахування грошових коштів на р/р ТзОВ «Торговий дім «Індіра» на загальну суму 838000, 00 грн, в т.ч. ПДВ 139666,67 грн.;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_6 від 02 травня 2023 року;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_7 від 02 травня 2023 року;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_8 від 24 травня 2023 року;

-довідкою (висновком) Західного офісу Держаудитслужби від 18.04.2023;

-висновком експерта за результатами проведення судово-економічної експертизи від 05.07.2023;

-іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.Обґрунтованість підозри ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченогоч. 3 ст. 332 КК України, була перевірена слідчим суддею під час обрання останньому запобіжного заходу.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 03.08.2023 року підозрюваному ОСОБА_4 обрано запобіжний захід у виді застави у розмірі 20 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 53680, 00 грн., з покладенням на нього ряду обов`язків.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 28.09.2023 року строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42023140000000036 від 01.02.2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч.2ст.364 КК України продовжено до чотирьох місяців, тобто до 30.11.2023 року.

Так, згідно з ч. 7ст. 194 КПК України, обов`язки, передбачені частинами п`ятою та шостою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченомустаттею 199 цього Кодексу. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

Строк дії ухвали слідчого судді, в частині обов`язків підозрюваного щодо застави завершується.

Разом з тим, ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 03.08.2023 року строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні продовжено до чотирьох місяців, тобто до 30.11.2023 року, при цьому у ході розслідування даного кримінального провадження надалі існують ризики, передбаченіст. 177 КПК України, а відтак є необхідність у продовженні строку запобіжного заходу в частині продовження обов`язків підозрюваного, передбачених ч. 5ст. 194 КПК України, на два місяці.

Враховуючи, той факт, що в разі скасування постановлених обов`язків підозрюваного, він може: переховуватися від органів досудового розслідування та суду;знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідків, експертів та спеціалістів у кримінальному провадженні;перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином;вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується, а також наявність вагомих доказів про вчинення інкримінованих йому кримінальних правопорушень, а відтак ризики передбаченіст. 177 КПК Україниіснують і надалі.

Для завершення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, слідчому необхідно провести ряд слідчих (розшукових) дії з метою всебічного, повного та неупередженого розслідування даного кримінального провадження.

З огляду на зазначене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слід задовольнити та продовжити підозрюваному ОСОБА_4 строк дії обов`язків, передбачених ч.5ст.194 КПК України, на два місяці, тобто до 28.11.2023 року включно.

Керуючись ст.ст. 176-178, 180,183, 193, 194, 196, 372, 376,395 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання задовольнити.

Продовжити підозрюваному ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , строк дії обов`язків, покладених ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 03.08.2023 року, на два місяці, тобто до 28.11.2023 року включно:

1)прибувати до слідчого, прокурора в провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, слідчого судді або суду за першим викликом;

2)не відлучатися з Львівської області без дозволу слідчого, прокурора в провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, слідчого судді або суду;

3)повідомляти слідчого, прокурора в провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, слідчого суддю або суд про зміну свого місця проживання;

4) утримуватися від спілкування із свідками у кримінальному провадженні;

5) здати на зберігання до Головного управління ДМС у Львівській області, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Січових Стрільців, 11 свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 .

Повний текст ухвали складено 28.09.2023 року.

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом п`яти діб з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення28.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113805131
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовженнястроку дії обов`язків,покладених ухвалоюслідчого суддівід 03.08.2023року напідозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у межах кримінального провадження № 42023140000000036 від 01.02.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.364 КК України та за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —461/951/23

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 28.09.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 28.09.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 22.09.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 03.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 03.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні