Ухвала
від 28.09.2023 по справі 461/951/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/951/23

Провадження № 1-кс/461/5259/23

УХВАЛА

28.09.2023 року. м. Львів.

Слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого Відділурозслідування злочиніву сферігосподарської таслужбової діяльностіСУ ГУНПу Львівськійобласті старшоголейтенанта поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42023140000000036 від 01.02.2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий Відділурозслідування злочиніву сферігосподарської таслужбової діяльностіСУ ГУНПу Львівськійобласті старшийлейтенант поліції ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням, погодженим зі заступником керівника Львівської обласної прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №42023140000000036 від 01.02.2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України, про продовження строку досудового розслідування до чотирьох місяців, тобто до 30.11.2023 року.

Клопотання вмотивоване тим, що В провадженні відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області перебуває кримінальне провадження за №42023140000000036 від 01.02.2023 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України та за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 ККУкраїни.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді заступника міського голови Червоноградської міської ради Львівської області з питань діяльності виконавчих органів ради, будучи службовою особою, використовуючи своє службове становище, всупереч інтересам служби, вчинив дії, направлені на одержання неправомірної вигоди в інтересах юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Індіра» (ЄДРПОУ 39242523, юридична адреса: м. Харків, вул.Гвардійців-Широнінців, 7 кв. 36, надалі ТзОВ «Торговий дім «Індіра»), що призвело до заподіяння шкоди (збитків) Виконавчому комітету Червоноградської міської ради Львівської області на загальну суму 411333,33 гривень, яка у 250 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, що відповідно до п.4 примітки ст. 364 КК України є тяжкими наслідками.

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, тобто умисному, з метою одержання неправомірної вигоди для юридичної особи, використанні службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкінаслідки громадськимінтересам,тобто увчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

31.07.2023 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, яке відповідно примітки до ст. 45 ККУкраїни відноситься до категорії тяжких корупційних злочинів.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме: рапортом УСБУ у Львівській області про виявлення в діях службових осіб Червоноградської міської ради Львівської області кримінального правопорушення від 30.01.2023; листом від 17 листопада 2022 року № 3/56-6998/2-13 від імені першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради ОСОБА_6 щодо забезпечення пунктів обігріву альтернативними джерелами електропостачання, теплопостачання та зв`язку, вилученого відповідно до протоколу тимчасового доступу до речей та документів; рішенням Червоноградської міської ради Львівської області № 1515 від 17 листопада 2022 року про внесення змін до бюджету Червоноградської міської територіальної громади на 2022 рік для проведення невідкладних заходів з цивільного захисту населення та виконання доручення Львівської обласної військової адміністрації щодо забезпечення пунктів обігріву альтернативними джерелами електропостачання, теплопостачання та зв`язку, вилученого відповідно до протоколу тимчасового доступу до речей та документів; протоколом допиту свідка ОСОБА_7 від 02 травня 2023 року; протоколом допиту свідка ОСОБА_8 від 02 травня 2023 року; протоколом допиту свідка ОСОБА_9 від 24 травня 2023 року; довідкою (висновком) Західного офісу Держаудитслужби від 18 квітня 2023 року; висновком експерта за результатами проведення судово-економічної експертизи від 05.07.2023; протоколом додаткового допиту свідка ОСОБА_7 від 26.07.2023; протоколом додаткового допиту свідка ОСОБА_8 від 26.07.2023 та іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Згідно з п. 175 рішення Європейського суду з прав людини від 21.04.2011 у справі «Ничепорук і Йонкало проти України», термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення (рішення у справі «Фокс, Кембелл і Гарті проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року, п.32, Series A, N 182).

Разом з тим, спеціальний строк (після повідомлення про підозру) досудового розслідування у даному кримінальному провадженні розпочався 31.07.2023, тобто в день повідомлення ОСОБА_5 про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, тобто строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні завершується 30.09.2023.

На теперішній час внаслідок особливої складності кримінального провадження неможливо закінчити досудове розслідування у двомісячний строк, а тому відповідно до параграфу 4 глави 24 КПК України, з метою виконання завдань кримінального провадження, а також вимог ст.9КПКУкраїни щодо всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, надання їм належної правової оцінки та забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень в органу досудового розслідування виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування до чотирьох місяців.

Необхідність продовження досудового розслідування саме на цей строк обґрунтовується наступними обставинами проведення досудового розслідування.

У ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні проведено ряд слідчих та процесуальних дій.

Однак, існує необхідність у проведенні додаткових слідчих (розшукових) та процесуальних дій, а також експертних досліджень, проведення яких потребує додаткового часу, зокрема:

-долучити до матеріалів кримінального провадження матеріали проведених негласних слідчих (розшукових) дій та документів, що стали підставою для їх проведення, розтаємнення яких на даний час триває;

-долучити до матеріалів кримінального провадження матеріали виконаних постанов про проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій на іншій території;

-провести тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні АТ «Ощад Банк»;

-отримати ухвалу слідчого судді та провести тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ТОВ «Профіцентр КВІТКА»;

-скерувати спеціалісту Західного офісу Держаудитслужби додатково зібрані матеріали кримінального провадження з метою їх дослідження та встановлення порушень в ході проведення закупівель між Виконавчим комітетом Червоноградської міської ради Львівської області та ТзОВ«Торговий дім «Індіра»;

-з метою перевірки вже отриманих доказів у кримінальному провадженні, а також з врахуванням отриманих матеріалів виконаних постанов про проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій на іншій території, висновку спеціаліста Західного офісу Держаудитслужби, результатів проведення негласних слідчих (розшукових) дій провести додаткові допити свідків, витребувати документи у встановленому КПК України порядку, які перебувають у володінні фізичних та юридичних осіб, провести додаткові експертизи.

Завершення вказаних вище дій необхідне для забезпечення повного та неупередженого розслідування даного кримінального провадження, окрім цього, в рамках проведення досудового розслідування необхідно виконати вимоги ст. 290 КПК України, скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування.

У результаті проведення вищевказаних слідчих (розшукових) та процесуальних дій будуть отримані додаткові докази, які можуть бути використані під час судового розгляду кримінального провадження для встановлення об`єктивної істини у провадженні та встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення.

Вказані процесуальні та слідчі (розшукові) дії не проведено у зв`язку зі значною кількістю слідчих (розшукових) та процесуальних дій, без яких неможливо завершити досудове розслідування, а також введенням та дією на території України воєнного стану.

Для проведення необхідних процесуальних та слідчих (розшукових) дій строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні необхідно продовжити до чотирьох місяців.

На підставі викладеного, з огляду на особливу складність кримінального провадження та зібрані під час досудового розслідування відомості, беручи до уваги, що для отримання доказів, які можуть бути використані під час досудового розслідування та судового розгляду у кримінальному провадженні необхідний додатковий час, зокрема, для проведення відповідних слідчих (розшукових) та процесуальних дій, спрямованих на забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, а також те, що вказані дії не могли бути здійснені та завершенні раніше з об`єктивних причин.

Враховуючи викладене, слідчий просить клопотання задовольнити та продовжити строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні до чотирьох місяців.

Прокурор та слідчий подали до суду заяву про слухання клопотання у їх відсутності вимоги клопотання підтримують та просять їх задовольнити.

Підозрюваний та його захисник подали до суду заяву про слухання клопотання у їх відсутності, проти продовження строку досудового розслідування не заперечують.

Відповідно до ч.4 ст. 107 КПК України , у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Перевіривши наданні матеріали клопотання та дослідивши докази по цих матеріалах, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Слідчим доведено, що перелічені слідчі та процесуальні дії мають доказове значення у провадженні є необхідними для об`єктивного розслідування кримінального провадження та не є вичерпними, оскільки після їх проведення може виникнути необхідність у проведенні інших слідчих (розшукових) дій.

В результаті проведення вказаних слідчих (розшукових) та процесуальних дій, будуть отримані додаткові докази, які можуть бути використані під час судового розгляду кримінального провадження для встановлення об`єктивної істини у справі.

На переконання слідчого судді, для здійснення зазначених слідчим заходів, доцільність продовження строку досудового розслідування слідчим доведена, оскільки на даний час є очевидним, що провести вказані слідчі (розшукові) дії у строк, який закінчується 30.09.2023 року не можливо, внаслідок особливої складності провадження та тяжкості кримінального правопорушення.

Таким чином, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню та строк досудового розслідування необхідно продовжити до чотирьох місяців, тобто до 30.11.2023 року.

Керуючись ст.ст. 184, 193, 197, 199 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42023140000000036 від 01.02.2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України, до чотирьох місяців, тобто до 30.11.2023 року.

Повний текст ухвали складено 28.09.2023 року.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення28.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113805134
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42023140000000036 від 01.02.2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —461/951/23

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 28.09.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 28.09.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 22.09.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 03.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 03.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні