Ухвала
від 29.09.2023 по справі 922/434/22
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

29 вересня 2023 року м. Харків Справа № 922/434/22

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Радіонова О.О., суддя Істоміна О.А., суддя Попков Д.О.

за розглядом апеляційної скарги Заступника керівника Харківської обласної прокуратури (вх. №949 Х/3) на рішення Господарського суду Харківської області від 11.04.2023 у справі № 922/434/22 (повний текст складено та підписано 21.04.2023), суддя Кухар Н.М.

за позовом Керівника Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова в інтересах держави в особі Харківської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ріелті Люкс" третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: - Державний реєстратор Дергачівської міської ради Зоткін Сергій Володимирович про визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора; повернення земельної ділянки, ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 23.08.2023, зокрема, задоволено клопотання ТОВ "Ріелті Люкс" про призначення судової будівельно-технічної експертизи. Призначено у справі №922/434/22 судову інженерно-технічну (будівельно-технічну) експертизу, проведення якої доручено Національному науковому центру "Інститут судових експертиз ім. Заслуженого професора М.С. Бокаріуса".

На вирішення експертизи поставлені питання:

- Чи відповідає розроблена проектна документація з будівництва житлового комплексу "IT Park Manufactura" на земельній ділянці, розташованій за адресою: м. Харків, вул. Юлія Чигирина, 13, корпус 2, що має координати поворотних точок СК-63, вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП тощо)? Якщо не відповідає, то в чому полягають невідповідності?

Зобов`язано відповідача в триденний строк надати суду проектну документацію з будівництва житлового комплексу "IT Park Manufactura" на земельній ділянці, розташованій за адресою: м. Харків, вул. Юлія Чигирина, 13, корпус 2, що має координати поворотних точок СК-63.

Провадження у справі №922/434/22 зупинено на час проведення експертизи.

25.09.2023 до Східного апеляційного господарського суду від судового експерта ННЦ «Інституту судових експертиз ім. Засл. Проф. М.С. Бокаріуса» Кирилової Л.І. надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів та призначення обстеження, необхідних для проведення експертизи №23071, у якому останній просить, зокрема:

1. Розглянути питання щодо уточнення призначеної експертизи, а саме можливості призначення комісійної експертизи у відповідності до ст. 105 ГПК України та п. 1.2.14 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, у зв`язку із великим об`ємом дослідження (більше 3000 кв. м.).

2. Надати технічний паспорт на об`єкт нерухомого майна по вул. Чигирина Юлія,13 корпус 2 в м. Харкові.

3. Надати договір на розробку проекту на будівництво (реконструкцію) об`єкту нерухомого майна - житловий комплекс «IT Park Manufactura» за вище вказаною адресою.

4. Надати завдання на проектування об`єкту нерухомого майна -житловий комплекс «IT Park Manufactura» за вище вказаною адресою.

5. Надати містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки для будівництва об`єкту нерухомого майна житловий комплекс «IT Park Manufactura» за вище вказаною адресою.

6. Надати проект на будівництво (реконструкцію) об`єкту нерухомого майна житловий комплекс «IT Park Manufactura» (стадія П) за вище вказаною адресою ( в повному обсязі).

7. Надати робочу документацію на будівництво об`єкту нерухомого майна - житловий комплекс «IT Park Manufactura» (стадія РД) за вище вказаною адресою ( в повному обсязі).

8. Надати експертний звіт щодо розгляду проекту по об`єкту нерухомого майна - житловий комплекс «IT Park Manufactura» за вище вказаною адресою ( в повному обсязі).

9. Надати договір на виконання будівельних робіт на об`єкті нерухомого майна - житловий комплекс «IT Park Manufactura» за вище вказаною адресою.

10. Надати виконавчу документацію (акти виконаних робіт, акти прихованих робіт, журнал ведення робіт, журнали авторського та технічного нагляду) по об`єкту нерухомого майна - житловий комплекс «IT Park Manufactura» за вище вказаною адресою.

11. Надати договір оренди земельної ділянки за вищевказаною адресою.

12. Забезпечити прибуття, належні умови праці, а також безперешкодне обстеження об`єктів дослідження по вул. Чигирина Юлія, 13, корпус 12 в м.Харкові. Обстеження буде проводитись після надання додаткових матеріалів та оплати. Дату обстеження узгодити з експертом.

Також повідомлено, що у разі незадоволення клопотання у 45 денний термін, відповідно до ст. 69 ГПК України та пунктів 1.13, 2.1, 2.2, 4.10 «Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень», затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року №53/5 (зі змінами та доповненнями), буде складено повідомлення про неможливість надання висновку експертів.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 13 Закону України "Про судову експертизу", якою визначено права експерта, передбачено, що незалежно від виду судочинства судовий експерт має право подавати клопотання про надання додаткових матеріалів, якщо експертиза призначена судом або органом досудового розслідування або ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосуються предмета судової експертизи.

Відповідно до ч.6 ст.69 Господарського процесуального кодексу України експерт має право, зокрема, заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 102 Господарського процесуального кодексу України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням.

При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Згідно з пунктом 2.3 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998р. №53/5, експерту заборонено самостійно збирати матеріали, які підлягають дослідженню.

Згідно зі ч. 3 ст. 81 ГПК України у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребує відповідні докази.

Відповідно до ч. 6-8 ст.81 ГПК України, будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду, при цьому, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Клопотання судового експерта про надання додаткових матеріалів розглядається господарським судом після поновлення провадження у справі; за необхідності для розгляду такого клопотання суд може витребувати матеріали справи з експертної установи, а також повідомити учасників судового процесу про час і місце проведення відповідного судового засідання. Після розгляду клопотання провадження у справі знову зупиняється, а матеріали справи, якщо вони витребовувалися судом, надсилаються до експертної установи.

Приймаючи до уваги, що у справі №922/434/22 призначено судову інженерно-технічну (будівельно-технічну) експертизу, проведення якої доручено Національному науковому центру "Інститут судових експертиз ім. Заслуженого професора М.С. Бокаріуса" відповідно до ухвали Східного апеляційного господарського суду від 23.08.2023, враховуючи положення ГПК України, що забороняють експерту з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, суд вважає за необхідне призначити до розгляду клопотання експерта про надання додаткових матеріалів та призначення обстеження, необхідних для проведення експертизи №23071 у судовому засіданні.

Відповідно до ст. 230 ГПК України, провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу.

З огляду на необхідність розгляду клопотання експерта про надання додаткових матеріалів та призначення обстеження, необхідних для проведення експертизи №23071, колегія суддів вважає за необхідне поновити провадження у справі №922/434/22.

На підставі викладеного, керуючись статтями 81, 102, 230, 234 ГПК України, Східний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Поновити провадження у справі №922/434/22 для розгляду клопотання експерта про надання додаткових матеріалів та призначення обстеження, необхідних для проведення експертизи №23071.

2. Клопотання експерта про надання додаткових матеріалів та призначення обстеження, необхідних для проведення експертизи №23071 призначити до розгляду на "05" жовтня 2023 р. о 10:30 годині за адресою: 61058, м. Харків, проспект Незалежності, 13, 1-й поверх, зал засідань № 131.

3. Явку учасників справи визнати не обов`язковою.

4.Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Інформацію у справі, що розглядається, можна отримати за веб-адресою https://court.gov.ua/fair/ та https://eag.court.gov.ua/sud4875/.

Головуючий суддя О.О. Радіонова

Суддя О.А. Істоміна

Суддя Д.О. Попков

СудСхідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення29.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113812370
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —922/434/22

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 29.09.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 23.08.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 14.08.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 24.07.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 23.05.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Рішення від 11.04.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 21.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 21.02.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 24.01.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні