Рішення
від 16.05.2023 по справі 676/7225/19
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/7225/19

Номер провадження 2/676/31/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2023 року Кам`янець-Подільський міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі: головуючої судді Швець О.Д.

з участю секретаря Чекашкіної О.Л.

представника позивача Надольської А.В.

представника відповідача Рарицького Т.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Енселко Агро» до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Оранта», Управління державної реєстрації Кам`янець-Подільської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним та скасування рішення державного реєстратора,-

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Енселко Агро» звернулось з позовом до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Оранта», Управління державної реєстрації Кам`янець-Подільської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним та скасування рішення державного реєстратора. В обґрунтування позовних вимог зазначає, що 06 грудня 2010 року між ОСОБА_2 та СТОВ «Агрофірма «Україна» було укладено договір оренди землі № б/н строком на 10 років, за умовами якого земельна ділянка загальною площею 1,6642 га з кадастровим номером 6822489500:06:002:0046, яка розташована на території Чабанівської сільської ради, Кам`янець-Подільського району, Хмельницької області, передана позивачу в строкове платне користування (оренду) для сільськогосподарського використання. З 13 травня 2020 р. СТОВ «Агрофірма «Україна» припинила свою діяльність як юридична особа внаслідок реорганізації шляхом приєднання до ТОВ «Енселко Агро». 25 грудня 2010 року вказаний договір зареєстрований Кам`янець-Подільським районним відділом Хмельницької регіональної філії ДП «Центр ДЗК при Державному комітеті України по земельних ресурсах», про що у Державному реєстрі вчинено запис за № 0410755950428. У подальшому між ОСОБА_2 та ТОВ «Оранта» було укладено договір оренди землі № б/н від 30 серпня 2017 р. строком дії на 10 років відносно тієї ж самої земельної ділянки, тобто мав місце факт повторного передання її в оренду у період дії договору оренди землі від 06.12.2010 р., укладеного раніше між позивачем та СТОВ «Агрофірма «Україна». Вважає, що укладення договору з ТОВ «Оранта» проведено з порушенням вимог чинного законодавства, оскільки ТОВ належить суб`єктивне майнове право оренди спірної земельної ділянки, вказане речове право не припинено, договір оренди земельної ділянки від 06.12.2010 р. є чинним, в установленому порядку недійсним не визнаний та не розірваний, державну реєстрацію договору не скасовано Реєстрація права оренди спірної земельної ділянки за ТОВ «Оранта» є перешкодою для реалізації аналогічного права щодо цієї самої земельної ділянки. З урахуванням викладеного просить визнати недійсним договір оренди землі б/н від 30.08.2017 р., земельної ділянки площею 1,6642 га, що знаходиться на території Чабанівської сільської ради, Кам`янець-Подільського району, Хмельницької області кадастровий номер 6822489500:06:002:0046, укладений між ТОВ «Оранта» та ОСОБА_2 , стягнути судові витрати.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 14.02.2020 року відкрито провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 20.07.2020 року до участі у справі залучено ТОВ «Енселко Агро» якправонаступника СТОВ «Агрофірма Україна».

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 25.03.2021 року залучено до участі у справі в якості співвідповідача Виконавчий комітет Кам`янець-Подільської міської ради.

Ухвалою Кам`янець-Подільськогоміськрайонного судуХмельницької областівід 10.06.2021року заміненоненалежного відповідачаВиконавчий комітетКам`янець-Подільськоїміської ради на належного Управління державної реєстрації Кам`янець-Подільської міської ради.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 10.06.2021 року витребувано докази.

14.08.2020 року подана заява про зміну предмета позову, яка прийнята судом.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 19.11.2021 року закрито підготовче засідання, справу призначено до судового розгляду.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 13.07.2022 року зупинено провадження у цивільній справі до з`ясування кола спадкоємців ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , та вирішення питання про їх залучення до участі у справі.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 26.12.2022 року відновлено провадження по справі замінено відповідача ОСОБА_2 її правонаступником ОСОБА_1 .

В суді представник позивача позов підтримала, просить задовольнити.

В суді ОСОБА_1 не заперечила проти задоволення позову.

В судіпредставник ТОВ«Оранта» заперечив проти задоволення позову.

Представник реєстраційної служби в судове засідання не з`явився, подала заяву про розгляд справи у її відсутності, проти задоволення позову заперечила.

Заслухавши сторони, дослідивши матеріали цивільної справи в повному обсязі суд встановив наступне.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 1,66 га, що знаходиться на території Староушицької (Чабанівської) сільської ради, Кам`янець-Подільського району, Хмельницької області, (кадастровий номер 6822489500:06:002:0046) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 974190 від 23.03.2006 р.

6 грудня 2010 року між ОСОБА_2 (орендодавцем) та СТОВ «Агрофірма» Україна» (орендарем) укладений договір оренди земельної ділянки терміном на 10 років, який було зареєстровано у Кам`янець-Подільському районному відділі Хмельницької регіональної філії ДП «Центр ДЗК» 25 грудня 2010 року.

За актом приймання-передачі від 25 грудня 2010 року земельна ділянка була передана позивачу в користування на праві оренди.

30.08. 2017 року між ОСОБА_2 та СФГ «Лагода» було укладено договір оренди тієї ж земельної ділянки.

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №166530589 вбачається, що 05.09.2017 року державним реєстратором Кам`янець-Подільської міської ради Лаврентьєвою О.В. прийнято рішення про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки строком на 10 років орендар ТОВ «Оранта».

Частиною першоюст. 215 ЦК Українипередбачено, що підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені чч. 1, 3, 5, 6 ст. 203 цього Кодексу.

Згідно положень ч. 1ст. 203 ЦК України, зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

За змістом приписів статей210і638 Цивільного кодексу Українидоговір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх його істотних умов. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації.

Відповідно до приписів ст. ст.125,126 ЗК України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно доЗакону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Частиною 5 ст. 116 ЗК України передбачено правило неможливості передачі в користування земельної ділянки без припинення права попереднього користування, в тому числі і орендаря.

Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом (частина друга статті 792 ЦК України).

Згідно з частиною першоюстатті 27 Закону України «Про оренду землі»орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону.

Згідно з абзацом третім частини другої статті 24 Закону України «Про оренду землі» орендодавець зобов`язаний не вчиняти дій, які би перешкоджали орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою.

Згідно з частиною 5 статті 126 Земельного кодексу України (в редакції станом на час укладення договору оренди від 06.12.2010 року) право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону.

Статті18і20 Закону України «Про оренду землі» у редакції, чинній на час укладення договору оренди від 6.12.2010 року, передбачали, що договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, зокрема, шляхом визнання угоди недійсною (пункт «в» частини третьоїстатті 152 ЗК України).

Згідно ч. 1 ст. 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Згідно зі статтею 202 ЗК України (в редакції станом на час укладення договору оренди від 06.12.2010 року) державна реєстрація земельних ділянок здійснюється у складі державного реєстру земель (частина перша).Державний реєстр земель складається з двох частин: а) книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок(далі - Книга записів); б) Поземельної книги, яка містить відомості про земельну ділянку (частина друга).

Відповідно до частини першоїстатті 215 ЦК Українипідставою недійсності правочину є недотримання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою-третьою, п`ятою та шостоюстатті 203 цього Кодексу.

Згідно із частиною першоюстатті 626 ЦК Українидоговором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків.

Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (частина першастатті 627 ЦК України).

За змістом положень статей210,638 ЦК Українидоговір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий договір є вчиненим з моменту його державної реєстрації.

Відповідно до частини четвертоїстатті 124 ЗК Українипередача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Статтею 125 ЗК Українипередбачено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Згідно з частиною другоюстатті 792 ЦК Українивідносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом, зокрема,ЗК України,Законом України «Про оренду землі».

Відповідно достатті 13 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтями18,20 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації. Державна реєстрація договорів оренди землі проводиться у порядку, встановленому законом. Договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Отже, строк дії договору оренди землі, умовами якого передбачено, що відлік строку оренди настає з моменту державної реєстрації цього договору, починається після набрання ним чинності.

Порядок державної реєстрації договору оренди земельної ділянки станом на 06 грудня 2010 року регулювався постановою Кабінету Міністрів України від 09 вересня 2009 року № 1021 «Про затвердження порядків ведення Поземельної книги і Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі»

Згідно п. 10 зазначеного Порядку ведення Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, записи до розділів Книги записів вносяться при видачі документа, що посвідчує право на земельну ділянку, якими є державний акт на право власності на земельну ділянку, державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, договір оренди землі, договір суборенди землі та договір про внесення змін до договорів оренди та суборенди землі.

Дата внесення запису до розділу Книги записів є датою державної реєстрації документа, що посвідчує право на земельну ділянку ( п.11 зазначеного Порядку).

Після засвідчення факту державної реєстрації договір оренди реєструється у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі, яка ведеться державним органом земельних ресурсів за формою згідно з додатком (п.13.Порядку).

Датою реєстрації договору оренди у Книзі записів є дата засвідчення факту державної реєстрації ( п.14 Порядку).

Отже, на час укладення позивачем договору оренди від 6 грудня 2010 року його державна реєстрація була пов`язана із датою внесення запису до відповідного розділу Книги записів.

Факт державної реєстрації договору оренди земельної ділянки, якщо така відбулася, відображався у тексті цього договору відповідно до Типового договору оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 року № 220. У тексті, зокрема, зазначалися інформація про орган, котрий провів державну реєстрацію договору та його посадову особу, а також дата вчинення та номер запису в Державному реєстрі земель. На підтвердження вказаної інформації державний реєстратор посвідчував напис своїм підписом та печаткою органу реєстрації за наявності .

Отже, реєстраційний напис на договорі оренди земельної ділянки є похідним від запису у Книзі записів. Державний реєстратор не був наділений правом проставити такий напис, допоки не зробив відповідний запис у Книзі записів за певним номером.

Судом встановлено, що на договорі оренди від 06 грудня 2010 року є відмітка посадової особи з прикладенням гербової печатки про те, що договір оренди землі зареєстрований у Кам`янець-Подільському районному відділі Хмельницької регіональної філії ДП «Центр ДЗК», про що у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис від 25.12.2010р. за № 0410755950428.

Факт реєстрації договору оренди від 06 грудня 2010 року у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі підтверджується відповідним записом у Книзі, оглянутій судом та копія якої долучена до матеріалів справи.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» до загальних засад державної реєстрації прав належить гарантування державою об`єктивності, достовірності та повноти відомостей про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження.

Таким чином, суд вважає, що договір оренди між ОСОБА_2 (орендодавцем) та СТОВ «Агрофірма Україна» (правонаступником якого є ТОВ «Енселко Агро» (орендарем) є укладеним у відповідності до чинного законодавства. Крім того, суд враховує, що сторони договору факт укладення та реєстрації договору оренди земельної ділянки від 06.12.2010 року під сумнів не ставлять.

Отже, одночасне існування державної реєстрації кількох прав оренди на одну і ту ж земельну ділянку суперечить вимогам вищезазначеного закону, який спрямований на забезпечення визнання та захисту державою речових та інших прав, які підлягають державній реєстрації та призводить до порушення права позивача, як орендаря.

Оформленню прав на земельні ділянки притаманні гарантуюча, правоохоронна, правовстановлююча, екологічна та інформативна функції.

Право користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», статтею 10 якого встановлено, що державний реєстратор у ході здійснення реєстраційних дій, зокрема, встановлює відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями; під час проведення державної реєстрації прав, що виникли в установленому законодавством порядку до 01 січня 2013 року, запитує від органів влади, підприємств, установ та організацій, які відповідно до законодавства проводили оформлення та/або реєстрацію прав, інформацію (довідки, копії документів тощо), необхідну для такої реєстрації, у разі відсутності доступу до відповідних інформаційних систем, документів та/або у разі, якщо відповідні документи не були подані заявником.

Державний реєстратор не надала доказів, що під час державної реєстрації оспорюваного договору оренди землі від 30.08.2017 р у було здійснено необхідні запити до відповідних органів, з метою перевірки наявності вже зареєстрованих прав на зазначену вище земельну ділянку, унаслідок чого відбулась подвійна реєстрація прав оренди тієї самої земельної ділянки.

З урахуванням наведеного суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог в частині визнання договору оренди земельної ділянки від 30.08.2017 р., оскільки оспорюваний правочин укладений до закінчення дії попереднього договору оренди тієї самої земельної ділянки, є таким, що суперечить положенням закону та порушує права позивача.

Подібні за змістом правові висновки викладені у постанові Верховного Суду від 05 січня 2023 року у справі № 342/1026/21 (провадження № 61-6886 св 22).

Одночасне існування державної реєстрації кількох прав оренди на одну ту саму земельну ділянку суперечить вимогам закону, який спрямований на забезпечення визнання і захисту державою речових та інших прав, які підлягають державній реєстрації, і призводить до порушення права позивача як орендаря.

Із змісту позовних вимог вбачається, що Управління державноїреєстрації Кам`янець-Подільськоїміської ради, є неналежним відповідачем, тому в позові до неї слід відмовити.

За таких обставин, суд вважає, позовні вимоги ТОВ «Енселко Агро» підлягають до часткового задоволення.

У відповідності до ст. 141 ЦПК України суд стягує з відповідачів на користь позивача судові витрати пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст.15, 203, 215 Цивільного кодексу України, ст.ст. 1, 6, 14, 16 Закону України «Про оренду землі», ст.ст.76,81,89,133, 137, 141,263,264,265, ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Енселко Агро» до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Оранта», Управління державної реєстрації Кам`янець-Подільської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним та скасування рішення державного реєстратора задовольнити частково.

Визнати недійсним Договір оренди землі №б/н від 30.08.2017 р. земельної ділянки площею 1,6642 га, що знаходиться на території Староушицької селищної ради (Чабанівської сільської ради), Кам?янець-Подільського району, Хмельницької області, кадастровий номер

6822489500:06:002:0046, укладений між ОСОБА_2 та товариством з обмеженою відповідальністю «Оранта».

Скасувати рішення державного реєстратора виконавчого комітету Кам?янець-Подільської міської ради Ткачук Альони В?ячеславівни про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки (індексний номер 36952549 від 07.09.2017 р.) та державну реєстрацію права оренди земельної ділянки (запис про інше речове право за номером 22209922) з припиненням даного права оренди земельної ділянки, яке виникло на підставі договору оренди землі № б/н від 30.08.2017 р.

У позові до Управління державної реєстрації Кам`янець-Подільської міської ради відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Оранта» на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Енселко Агро» витрати по сплаті судового збору в сумі 960 грн. 50 коп. з кожного.

Позивач: товариство з обмеженою відповідальністю «Енселко Агро», ЄДРПОУ 37083810, юридична адреса: вул. Центральна, 59, с. Сахнівці, Старокостянтинівський район, Хмельницька область.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Оранта», ЄДРПОУ 21332367, юридична адреса, вул. Барвінкова, 6, с. Чабанівка, Кам`янець-Подільського району, Хмельницької області.

Відповідач: Управління державної реєстрації Кам`янець-Подільської міської ради, ЄДРПОУ 40386327, юридична адреса: майдан Відродження, 1, м. Кам`янець-Подільський, Хмельницької області.

Третя особа: Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ЄДРПОУ 39767479, місце проживання: вул. Інститутська, 4/1, м. Хмельницький.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 26 травня 2023 року.

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Швець О.Д.

СудКам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення16.05.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113818376
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —676/7225/19

Рішення від 16.05.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Рішення від 16.05.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 13.07.2022

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 10.06.2021

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 10.06.2021

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 25.03.2021

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 24.07.2020

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 14.02.2020

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні