Постанова
від 29.08.2006 по справі 15/190-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/190-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31     http://vn.arbitr.gov.ua


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

29 серпня 2006 р.                                                                                Справа № 15/190-06

Суддя господарського суду Курко О.П.

при секретарі судового засідання Білоконна О.В. , розглянувши матеріали справи

за позовом:Державна податкова інспекція у Калинівському районі (код ЄДРПОУ 20087581,  Дзержинського, 28,Калинівка,Калинівський район, Вінницька область,22400),      

до:Державне підприємство-дослідне господарство "Корделівське" Інститутуцукрових буряків УААН (код ЄДРПОУ 31788418 40-річчя Перемоги, 2,Корделівка,Калинівський район, Вінницька область,22445)     

позов на суму 71953,34 грн

          

Представники :

позивача     :   Федик Ю.Ю., діюча за дорученням

відповідача :   Катрич П.С., діючий за дорученням

ВСТАНОВИВ :

Подано позов про стягнення з Державного підприємства - Дослідного господарства  "Корделівське" Інституту цукрових буряків УААН 71953,34 грн. податкового боргу з фіксованого сільськогосподарського податку за рахунок активів.

В ході розгляду справи в зв'язку з визнанням відповідачем частини позовних вимог в сумі 27945,84 грн. постановою суду від 24.05.2006р. визнані позовні вимоги були задоволенні та зазначена сума податкового боргу стягнута з відповідача.

В подальшому  представник позивача неодноразово змінювала позовні вимоги в сторону їх зменшення та остаточно просила стягнути з відповідача 4301,14 грн. податкового боргу по пені за не сплату фіксованого сільськогосподарського податку.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги в сумі 4301,14 грн. визнав частково на суму 1705,21 грн. в іншій частині проти задоволення позову заперечував, мотивуючи тим, що пеня нарахована з порушенням вимог чинного законодавства, так як не враховано положення Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”  стосовно  базового податкового періоду фіксованого сільськогосподарського податку та граничних строків його сплати.

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши та вивчивши матеріали справи, встановив наступне:

Відповідно до преамбули Закону України ,.Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами", він є спеціальним законом з питань оподаткування, який встановлює порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів, нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються до платників податків контролюючими органами.

Відповідно до п.п. 16.1.2. ст. 16 Закону України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами",  при самостійному нарахуванні суми податкового зобов'язання платником податків, нарахування пені розпочинається від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання, визначеного цим Законом Відповідно до п.п. 5.3.1 п. 5.3. ст. 5 Закону-2181 платник податків збов"язаний самостійно сплатити суму протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 ст. 4 цього закону для подання податкової декларації. В даному випадку під податковою декларацією розуміється розрахунок суми фіксованого сільськогосподарському податку, а сплата цього податку повинна бути здійснена протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Тобто, позивач повинен здійснювати нарахування пені за несплату податкового зобов'язання по фіксованому сільськогосподарському податку за 2004 рік, починаючи з 15.03.05.р. за несплату податкового зобов'язання за 2005рік, починаючи з 14.03.06., за несплату податкового зобов'язання у 2006 році, починаючи з березня місяця 2007року.

Крім, того,  в деяких випадках пеня нарахована на розстрочені суми платежу, які були розстрочені, відповідно до рішення № 2 від 08.04.04. однак нарахування штрафних санкцій на розстрочені суми платежу є незаконним та суперечить Закону 2181, так, як даний закон не передбачає нарахування штрафних санкцій на розстрочені суми платежу, що також підтверджується податковим роз'ясненням затвердженим наказом ДПА України від 07.10.2005р. № 434.

Згідно ч. 2 пп. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" для цілей підпункту 4.1.4 цього пункту під терміном "базовий податковий період" слід розуміти перший податковий період звітного року, визначений відповідним законом з питань оподаткування, зокрема календарний квартал для цілей оподаткування прибутку підприємств.

Порядок нарахування та строки сплати фіксованого сільськогосподарського податку визначені ст. 5 Закону України "Про фіксований сільськогосподарський податок", згідно якої у редакції, що існувала на час виникнення спірних правовідносин: "Платники податку визначають суму фіксованого сільськогосподарського податку на поточний рік у порядку і розмірах, передбачених цим Законом, і подають розрахунок органу державної податкової служби за місцем знаходження платника податку до 1 лютого поточного року.

Строки погашення податкового зобов'язання визначені п. 5.3 ст. 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", згідно пп. 5.3.1 якого платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декларації.

Під останньою, як передбачено пунктом 1.11 ст. 11 вказаного Закону розуміється як власне податкова декларація, так і розрахунок суми податку (збору).

Таким чином, законодавець визначив, що базовим податковим (звітним) періодом для сплати вказаного податку є календарний рік.

Крім того, в даному випадку вбачається конфлікт інтересів, що регулюється п.п. 4.4.1 п. 4.4 ст. 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", зокрема у разі коли норма закону чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі закону, або коли норми різних законів чи різних нормативно-правових актів припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу, рішення приймається на користь платника податків.  

          За таких обставин розрахунки пені за несплату та несвоєчасну сплату фіксованого сільськогосподарського податку розраховані без врахування граничних строків, встановлених Законом України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами",  в зв'язку з чим позовні вимоги підлягають частковому задоволенню в сумі 1705,21 грн.

Згідно ч. 1, ч.2 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 72 цього Кодексу.                     

          На підставі викладеного, та керуючись п.п. 3.1.1. ст.3 3акону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 136, 158, 162, 163, 164, 167, 255, 257  КАС України, -

ПОСТАНОВИВ :

Позов  задовольнити частково.

Стягнути з Дослідного господарства  "Корделівське" Інституту цукрових буряків  Української академії аграрних наук (код ЄДРПОУ 00497644, вул. 40-річчя Перемоги, 2, с. Корделівка, Калинівського р-ну,  Вінницької області,22445)  1705,21 грн.  податкового боргу по пені (фіксований сільськогосподарський податок)  за рахунок його активів.

В решті позову - відмовити.

Відповідно до ст. 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. При цьому апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження , якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до суду апеляційної інстанції через суд , який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до ст. 254 КАС України постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає сили після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                    Курко О.П.

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення29.08.2006
Оприлюднено21.08.2007
Номер документу113821
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/190-06

Ухвала від 25.01.2007

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Горшкова Н.Ф.

Постанова від 29.08.2006

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Курко О.П.

Ухвала від 20.06.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні