Рішення
від 28.09.2023 по справі 537/2510/23
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 2-о/537/86/2023

Справа № 537/2510/23

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.09.2023 року Крюківський районний суд міста Кременчука Полтавської області в складі: головуючого судді Хіневича В.І., за участю секретаря судового засідання Бакай М.С., заявника ОСОБА_1 , розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Кременчуці цивільнусправу зазаявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи: Департаменту «Центр надання адміністративних послуг», про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою згідно якої просить суд ухвалити рішення, яким встановити факт належності йому, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , правовстановлюючого документу договору купівлі-продажу квартири АДРЕСА_1 від 7 жовтня 1994 року, посвідченого Другою Кременчуцькою держнотконторою за р.№2-3994.

В обґрунтуванні заяви вказав, що на підставі договору купівлі - продажу квартири від 07 жовтня 1994 року, посвідченого Другою Кременчуцькою державною нотаріальною конторою за р. № 2-3994, зареєстрованого в Кременчуцькому бюро технічної інвентаризації в реєстрову книгу № М-2 за реєстр. № 299,йому належить квартира АДРЕСА_1 .

На даний час у вищевказаній квартирі проживає тільки він. В цій же квартирі зареєстрована, але фактично не проживає його колишня дружина - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та його син - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

На даний час він фактично оплачує комунальні платежі за особу яка фактично в квартирі не проживає та з якою у нього вже припинені родинні відносини. Намагаючись реалізувати своє право власника нерухомого майна, з метою зменшення фінансового навантаження при сплаті комунальних платежів, 24.05.2023 року він звернувся з письмовою заявою до Крюківської районної адміністрації відділу ведення реєстру територіальних громад, в якій просив зняти з реєстрації місця проживання гр-ку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з належної йому квартири за адресою: АДРЕСА_2 .Однак,в даній дії йому було відмовлено на підставі п.п 4 п. 87 Порядку декларування та реєстрації місця проживання, затвердженого постановою КМУ від 07.02.2022 р. № 265 (невідповідність прізвища в паспорті та у правовстановлюючих документах).

Так, при перевірці правовстановлюючого документу на квартиру, а саме договору купівлі - продажу квартири від 07 жовтня 1994 року, посвідченого Другою Кременчуцькою державною нотаріальною конторою за р. № 2-3994. зареєстрованого в Кременчуцькому бюро технічної інвентаризації в реєстрову книгу М-2 за реєстр. .№ 299, було виявлено розбіжність в написанні його прізвища « ОСОБА_4 » у належному йому паспорті громадянина України та його прізвища, вписаного у вищевказаний договір, як « ОСОБА_5 ».

Коли оформлювали договір купівлі-продажу квартири, у нього на руках був паспорт ОСОБА_6 зразку заповнений російською мовою. При оформленні договору, особа яка його заповнювала, допустила помилку в перекладі його прізвища. При отриманні нового паспорту громадянина України, яким він користується на даний час, його прізвище на українську мову було перекладено, як « ОСОБА_4 » з українською літерою «є».

Усунення даногонедоліку необхіднодля реалізаціїйого прав, а саме можливості розпорядження його майном - вищевказаною квартирою.

Ухвалою суду від 28.06.2023 року заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

10.08.2023 року від заінтересованої особи Департаменту «Центр надання адміністративних послуг» надійшов лист згідно якого вказали, що в своєму штаті ЦНАП не має державних реєстраторів, що мають повноваження на вчинення реєстраційних дій. Відповідно до завдань, покладених на Департамент «Центр надання адміністративних послуг» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області та в межах визначених Законом України «Про адміністративні послуги» повноважень, ЦНАП організовує надання адміністративних послуг шляхом взаємодії з суб`єктами надання адміністративних послуг. Органом, що здійснює реєстрацію набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, є Департамент державної реєстрації Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області.

Ухвалою суду від 05.09.2023 року замінено заінтересовану особу у даній справі з Департаменту «Центр надання адміністративних послуг», на належну - Департамент державної реєстрації Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області.

В судове засідання заявник не з`явився надав до суду заяву про розгляд заяви без його участі, заяву прохав задовольнити, судові витрати покласти на нього.

Заінтересована особа - Департамент державної реєстрації Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, до суду свого представника не направив, однак завчасно направив клопотання про розгляд заяви без участі його представника.

Суд, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, встановив наступне.

Відповідно до частини першої статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно з частиною першою статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до пункту 5 частини другої статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, перелік яких визначений частиною першою статті 315 ЦПК України.

Згідно з пунктом 6 частини першої статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, зокрема, належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно паспорту громадянина України виданого Крюківським РВ КМУ УМВС України в Полтавській області 04.07.2011 року, серія НОМЕР_1 , прізвище ім`я по батькові заявника вказано як ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 у м. Кременчуці Полтавської області.

Прізвище ім`я по батькові заявника, як ОСОБА_1 , зазначено також у картці фізичної особи платника податків за № НОМЕР_2 , виданої 22.05.1998 року.

У свідоцтві про народження серії НОМЕР_3 виданого 01.09.1965 року Міськ ЗАГС м. Кременчука, містяться дані про народження ІНФОРМАЦІЯ_4 вписані на російській мові « ОСОБА_7 ».

Прізвище заявника на російській мові « ОСОБА_5 » вказано також у військовому квитку серії НОМЕР_4 виданого 18.09.1984 року.

У договорі купівлі-продажу квартири АДРЕСА_1 від 7 жовтня 1994 року, посвідченого Другою Кременчуцькою держнотконторою за р.№2-3994, зареєстрованого в Кременчуцькому бюро технічної інвентаризації в реєстрову книгу № М-2 за реєстр. № 299, прізвище ім`я по-батькові покупця вказано, як ОСОБА_7 .

Згідно довідки про зареєстрованих осіб у житловому приміщенні у квартирі АДРЕСА_1 зареєстровані особи: ОСОБА_3 , (2002 р.н.) ОСОБА_1 (1965 р.н.), ОСОБА_2 (1974 р.н.).

Згідно заяви від 24.05.2023 року поданої ОСОБА_1 до Крюківської районної адміністрації відділу ведення реєстру територіальних громад, ОСОБА_1 просить зняти з реєстрації місця проживання гр-ку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з належної йому квартири за адресою: АДРЕСА_2 ,та в даній дії йому відмовлено на підставі п.п 4 п. 87 Порядку декларування та реєстрації місця проживання, затвердженого постановою КМУ від 07.02.2022 р. № 265 (невідповідність прізвища в паспорті та у правовстановлюючих документах).

Тож, судом встановлено, що прізвище заявника, як ОСОБА_4 яке зазначене у паспорті громадянина України є наслідком перекладу його прізвища з російської мови « ОСОБА_5 », яке було зазначене у свідоцтві про народження та паспорті старого зразку.

Дослідивши наявні матеріали справи, суд дійшов висновку, що зазначений вище договір купівлі-продажу належить заявнику, при цьому зазначене прізвище заявника в документі « ОСОБА_5 », не збігається з прізвищем заявника зазначеним у паспорті - « ОСОБА_4 ».

Вказаний документ, а саме договір, важливий для заявника з метою реалізації свого права володіння користування та розпорядження квартирою, та встановлення даного факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право, а це означає, що в судовому порядку можливо встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим.

Отже, враховуючи викладене суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 293, 315, 318, 319 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 ,за участюзаінтересованої особи-Департамент державноїреєстрації Кременчуцькоїміської радиКременчуцького районуПолтавської областіпро встановленняфакту належностіправовстановлюючого документу - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,правовстановлюючого документу договорукупівлі-продажуквартири АДРЕСА_1 від 7жовтня 1994року,посвідченого ДругоюКременчуцькою держнотконтороюза р.№2-3994, зареєстрованого в Кременчуцькому бюро технічної інвентаризації 13.12.1994 року в реєстрову книгу № М-2 за реєстр. № 299.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи,якому повнерішення судуне буловручено удень йогопроголошення абоскладення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя В.І. Хіневич

Дата ухвалення рішення28.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113822587
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —537/2510/23

Рішення від 28.09.2023

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ХІНЕВИЧ В. І.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ХІНЕВИЧ В. І.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ХІНЕВИЧ В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні