Ухвала
від 29.09.2023 по справі 377/783/23
СЛАВУТИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У ХВ АЛ А

Справа №377/783/23

Провадження №2-о/377/24/23

29 вересня 2023 року суддя Славутицького міського суду Київської області Теремецька Н.Ф., розглянувши заяву ОСОБА_1 (адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересовані особи: ОСОБА_2 (адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_2 ), ОСОБА_3 (адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_2 ), Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області (місцезнаходження: Київська область, Вишгородський район, м. Славутич, Центральна площа, 7), про визнання фізичної особи недієздатної, встановлення опіки та призначення опікуна, -

У С Т А Н О В И Л А:

26 вересня 2023 року до суду надійшла заява, в якій заявник просить:

- визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Вишняківка Володимир-Волинського району Житомирської області, Україна, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , недієздатною особою;

- встановити опіку над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і призначити його опікуном над ним.

Заява відповідає вимогам статті 297 ЦПК України та іншим вимогам, встановленим законом.

Справа підсудна цьому суду відповідно до статті 295 ЦПК України і підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства в окремому провадженні.

Підстав для залишення заяви без руху, відмови у відкритті провадження у справі чи повернення заяви не вбачається.

Згідно з пунктом 1 частини другої статті 293 ЦПК України суд розглядаєв порядкуокремого провадженнясправи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

За змістомчастини четвертоївказаної статтіу випадках, встановлених пунктами 1, 3, 4, 9, 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Як зазначено у частині п`ятій цієї статті, у випадках, встановленихпунктами 1,9і10частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до частини першої статті 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Згідно з положеннями статті 15 ЦПК України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою.

Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 15 Закону України «Про безоплатнуправничу допомогу»суб`єктаминадання безоплатноївторинної правничоїдопомоги вУкраїні є центри з надання безоплатної правничої допомоги.

За змістом пункту 24 частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбаченіпунктами 2і3частини другоїстатті 13цього Закону,протягом розглядусправи всуді.

Враховуючи відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_4 , якого заявник просить визнати недієздатним, адвоката, залученого на підставі договору, то з метою забезпечення дотримання процесуальних його прав та забезпечення процесуальних гарантій у справі про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, відповідно до положень частини п`ятої статті 293 ЦПК України вважаю за необхідне залучити до участі у справі адвоката через Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, діяльність якого поширюється на територію Славутицької територіальної громади Вишгородського району Київської області відповідно до Переліку, затвердженого наказом Координаційного центру з надання правової допомоги від 01 лютого 2021 року № 4 «Про затвердження переліків адміністративно-територіальних одиниць, на територію яких поширюється діяльність місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги».

Разом із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна заявником подано до суду клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи, яке підлягає вирішенню в судовому засіданні відповідно до вимог статті 103 ЦПК України за участю учасників справи.

Разом з тим, у клопотанні про призначення судово-психіатричної експертизи заявник просить витребувати у порядку статті 84 ЦПК України з Комунального некомерційного підприємства «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради від лікаря-психіатра карту хворого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 ; з Комунального некомерційного підприємства «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» витяги з історії хвороби ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , за період проходження ним лікування з 1992 року по даний час, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до частини 1 статті 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Враховуючи, що інформація, яка знаходиться у вказаних в клопотанні документах має значення для вирішення даної справи, клопотання подане з дотриманням вимог, передбачених в статтях 83, 84 ЦПК України, то необхідне витребувати вказані документи із Комунального некомерційного підприємства «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради та Комунального некомерційного підприємства «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» Чернігівської обласної ради.

Керуючись статями 84, 187, 293, 295, 299 ЦПК України, -

У Х В А Л И Л А:

Прийняти заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, про визнання фізичної особи недієздатної, встановлення опіки та призначення опікуна, до розгляду і відкрити провадження у справі.

Призначити судове засідання у справі на 11жовтня 2023року о15годині 00хвилин, яке відбудеться в приміщенні Славутицького міського суду Київської області у залі судових засідань № 3 за адресою: Київська область, Вишгородський район, м. Славутич, Деснянський квартал, будинок № 3-А.

Розгляд справи проводити у складі одного судді і двох присяжних: Козири О.М., Козак Л.В..

В судове засідання викликати заявника, заінтересованих осіб: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , представника заінтересованої особи Органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, особу, стосовно якої розглядається справа, ОСОБА_4 ..

Доручити Чернігівському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката особі, стосовно якої розглядається справа, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Вишняківка Володимир-Волинського району Житомирської області, Україна, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , та забезпечити його явку в судове засідання, призначене на 11жовтня 2023 року 15 годину 00 хвилин.

Надіслати заінтересованим особам копію заяви з додатками та запропонувати їм подати до суду письмові пояснення до 11 жовтня 2023 року.

Копія поясненнята доданихдо ньогодокументів іншимучасникам справиповинна бутинадіслана заінтересованими особами (подана)одночасно знадісланням (поданням)пояснення досуду та наданням до суду документів, що підтверджують їх надіслання (надання) іншим учасникам справи.

Витребувати з Комунального некомерційногопідприємства «Славутицькаміська лікарня»Славутицької міськоїради від лікаря-психіатра карту хворого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 ;

Витребувати з Комунального некомерційногопідприємства «Чернігівськаобласна психоневрологічналікарня» Чернігівської обласноїради витяги з історії хвороби ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , за період проходження ним лікування з 1992 року по даний час.

Роз`яснити відповідно до положень статті 84 ЦПК України, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разінеповідомлення судупро неможливістьподати докази,витребувані судом,а такожза неподаннятаких доказівз причин,визнаних судомнеповажними,суд застосовуєдо відповідноїособи заходипроцесуального примусу,передбачені цимКодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Витребувані судом докази мають бути надані протягом п`яти днів з моменту отримання копії даної ухвали.

Учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі на офіційному вебпорталі судової влади України за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud1023.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала підписана 29 вересня 2023 року.

Суддя Н. Ф. Теремецька

СудСлавутицький міський суд Київської області
Дата ухвалення рішення29.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113833821
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —377/783/23

Рішення від 26.02.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н. Ф.

Рішення від 26.02.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н. Ф.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н. Ф.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н. Ф.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н. Ф.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні