Рішення
від 26.02.2024 по справі 377/783/23
СЛАВУТИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

Справа №377/783/23

Провадження №2-о/377/1/24

26 лютого 2024 року Славутицький міський суд Київської області у складі головуючої - судді Теремецької Н.Ф., присяжних: Свердліченко О.О., Козак Л.В., за участю секретаря судового засідання: Федорчук Г.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованих осіб: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

представника Органу опіки і піклування Мартиненко С.М.,

адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, в режимі відеоконференції з використанням її власних технічних засобів через мережу Інтернет за допомогою Підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС, ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Славутичі в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, про визнання фізичної особи недієздатної, встановлення опіки та призначення опікуна, -

У С Т А Н О В И В:

26 вересня 2023 року до суду надійшла заява, в якій заявник просить:

- визнати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Вишняківка Володарсько-Волинського району Житомирської області, Україна, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатною особою;

- встановити опіку над ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і призначити його опікуном над ним.

Заява обґрунтована тим, що брат заявника ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під час проходження строкової військової служби в Збройних Силах України з 1991 по 1992 роки був комісований за станом здоров`я з діагнозом: реактивний психоз. За висновком МСЕК Чернігівської спеціалізованої міжрайонної психоневрологічної лікарні ОСОБА_5 була встановлена друга група інвалідності безстроково, причина інвалідності захворювання отримане під час проходження військової служби. У зв`язку з тим, що хвороба прогресувала, брат заявника з 1992 року по 2008 рік майже щорічно проходив стаціонарне лікування в Чернігівській обласній психоневрологічній лікарні. На даний час брат заявника ОСОБА_5 перебуває на обліку у лікаря-психіатра КНП «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради Київської області. За своїм станом здоров`я ОСОБА_5 не може логічно та розбірливо розмовляти, в більшій частині не розуміє, про що з ним говорять, потребує постійного стороннього догляду та допомоги в харчуванні, догляду за ним, особистій гігієні. Враховуючи його стан здоров`я, ОСОБА_5 не може самостійно представляти свої інтереси в медичних закладах, органах соціального захисту, органах Пенсійного фонду України та інших установах. До певного періоду догляд за ОСОБА_5 здійснювали батьки заявника ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , проте з досягненням похилого віку та погіршенням стану здоров`я, батьки заявника не в змозі надавати сину ОСОБА_5 всю необхідну допомогу та догляд. Враховуючи, що у брата заявника ОСОБА_5 після перенесеної травми під час проходження військової служби було діагностовано захворювання, яке не піддається лікуванню, внаслідок чого ОСОБА_5 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, тому є необхідним визнати його недієздатною особою та призначити його опікуном для здійснення захисту прав та інтересів заявника ОСОБА_1 , оскільки в більшій частині доглядом та наданням допомоги брату займається він та його дружина, коли він знаходиться на роботі .

Ухвалою судді від 29 вересня 2023 року було прийнято заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено у справі судове засідання.

Ухвалою суду від 13 листопада 2023 року у справі за клопотанням заявника було призначено судово-психіатричну експертизу, проведення якої було доручено Чернігівській філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України», та на підставі пункту 5 частини 1 статті 252 ЦПК України було зупинено провадження у справі на час проведення експертизи.

Ухвалою суду від 05 лютого 2024 року поновлено провадження у справі та призначено судове засідання на 16 лютого 2024 року.

16 лютого 2024 року оголошено перерву у судовому засіданні до 26 лютого 2024 року на підставі частини 2 статті 240 ЦПК України.

В судовому засіданні заявник підтримав заявлені вимоги та просив їх задовольнити, посилаючись на те, що його брат ОСОБА_5 є інвалідом другої групи, оскільки має психічний розлад, у зв`язку з чим раніше періодично проходив лікування у медичних закладах. Брат проживає наразі разом з батьками - ОСОБА_3 та ОСОБА_2 в котеджі, де для нього створені всі необхідні побутові умови. Він разом із сім`єю проживає окремо, в трикімнатній квартирі, працює, має достатній дохід, аби утримувати сім`ю та допомагати братові. До певного періоду догляд за його братом ОСОБА_5 здійснювали батьки, проте з досягненням похилого віку та погіршенням стану здоров`я, вони не в змозі надавати своєму сину ОСОБА_5 всю необхідну допомогу та здійснювати за ним догляд. Він разом з дружиною кожен день приїжджає до батьків і брата, надає всю необхідну допомогу. Коли він знаходиться на роботі, і брат потребує допомоги, то його дружина надає йому всю необхідну допомогу. Враховуючи, що його брат за станом здоров`я не може усвідомлювати свої дії та керувати ними, тому потребує опіки, а батьки за станом здоров`я та віком не можуть здійснювати догляд, інші близькі родичі у нього відсутні, які могли б здійснювати опіку над ним, то він просить його призначити опікуном над рідним братом ОСОБА_5 ..

Заінтересовані особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_2 підтримали заявлені вимоги та просили їх задовольнити, посилаючись на те, що їх син ОСОБА_5 після військової служби тривалий час, вже більше 30 років хворіє на психічний розлад, внаслідок чого він не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, тому його необхідно визнати недієздатною особою. З 1992 року вони здійснювали догляд за ним, проте останнім часом через вік та стан здоров`я, що погіршився, їм стало складно здійснювати догляд за сином, у зв`язку з чим вважають за необхідне призначити опікуном ОСОБА_5 їх сина - ОСОБА_1 ..

Адвокат особи, стосовно якої розглядається справа, ОСОБА_4 підтримала заявлені вимоги та пояснила суду, що при спілкуванні з ОСОБА_5 вбачається, що він не усвідомлює свої дії та не може керувати ними, тому потребує встановлення над ним опіки. Враховуючи, що батьки у зв`язку з похилим віком та за станом здоров`я не мають змоги бути опікунами ОСОБА_5 , то необхідно призначити опікуном ОСОБА_5 його рідного брата ОСОБА_1 , бо в нього наявні всі можливості для здійснення належного догляду за братом, між ними налагоджені взаємовідносини. Призначення опікуном ОСОБА_1 буде відповідати інтересам ОСОБА_5 ..

Представник органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області Мартиненко С.М. проти задоволення заяви не заперечувала, пояснивши суду, що ОСОБА_5 в зв`язку з його психічним захворюванням необхідно визнати недієздатним, встановити опіку, оскільки він потребує стороннього догляду, та призначити заявника ОСОБА_1 опікуном. Жодних протипоказань до виконання повноважень опікуна у заявника ОСОБА_1 немає, оскільки він піклується про брата та здійснює за ним догляд.

Свідок ОСОБА_6 суду показала, що знає сім`ю ОСОБА_7 вже 15 років. Брат її чоловіка ОСОБА_8 хворіє тривалий час. Вони з чоловіком постійно допомагають батькам чоловіка та його брату. Вона погодилась, щоб чоловік був опікуном над братом, оскільки вони є сім`єю, а батьки вже похилого віку та хворіють, тому не можуть здійснювати опіку над сином належним чином. Вони щодня приїжджають до них, привозять все необхідне: ліки, продукти харчування. Коли чоловік знаходиться на роботі, а його брату ОСОБА_5 та батькам необхідна допомога, то вона сама приїжджає до них та надає необхідну допомогу.

Вислухавши пояснення заявника, заінтересованих осіб, представника заінтересованої особи - Органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, показання свідка, перевіривши письмові докази, суд вважає необхідним задовольнити заяву з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 та ОСОБА_9 уклали шлюб 06 липня 1972 року у Зубринській сільській раді Володарсько-Волинського району Житомирської області, про що в книзі реєстрації актів про укладення шлюбу 06 липня 1972 року зроблено запис за № 16. Після укладення шлюбу присвоєні прізвища: чоловікові ОСОБА_7 , дружині ОСОБА_7 (а. с. 30).

Під час шлюбу у ОСОБА_3 та ОСОБА_2 народилося двоє дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Так, відповідно до свідоцтва про народження НОМЕР_2 , виданого 24 квітня 1973 року, ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Вишняківка, Володарсько-Волинського району, Житомирської області, про що в книзі реєстрації актів про народження ІНФОРМАЦІЯ_4 зроблено запис за № 12. Батьком записаний ОСОБА_2 , мати ОСОБА_3 (а. с. 42).

Як вбачається із свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого 01 серпня 1979 року, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 у м. Комарин, Брагінського району, Гомельської області, Білорусь, про що в книзі записів актів про народження ІНФОРМАЦІЯ_6 зроблено запис за № 41. Батьком записаний ОСОБА_2 , мати ОСОБА_3 (а. с. 14).

Згідно із свідоцтвом про право власності на нерухоме майно серії НОМЕР_4 , виданим 05.05.2011 виконавчим комітетом Славутицької міської ради, Витягом про державну реєстрацію прав № 29872397, виданим 05.05.2011 Комунальним підприємством АРБ Славутицьке міське бюро технічної інвентаризації, житловий будинок з прибудовою гаража та веранди, розташований за адресою: АДРЕСА_1 належить на праві приватної спільної сумісної власності ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , ОСОБА_5 (а. с. 34-35).

Відповідно до Витягу № 567 про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, виданим 29.08.2023 Центром надання адміністративних послуг виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, за адресою: Київська область, Вишгородський район, м. Славутич, Київський квартал, будинок № 100, зареєстровані: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ; ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 (а. с. 36).

Заявник ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується копією паспорту громадянина України ОСОБА_1 серії НОМЕР_5 , виданим 07 серпня 1995 року Славутицьким МВ ГУ МВС України в Київській області, яка долучена до матеріалів справи (а. с. 10-12).

Відповідно до довідки серії МСЕ-ЧНВ № 068434, виданої 11 жовтня 2007 року Чернігівською спеціалізованою міжрайонною психоневрологічною медико-соціальною експертною комісією, ОСОБА_5 , 1973 року народження, є інвалідом другої групи внаслідок захворювання, отриманого під час проходження військової служби, безстроково (а. с. 43).

Як вбачається з посвідчення № НОМЕР_6 , виданого 19.01.2006, ОСОБА_5 , 1973 року народження, перебуває на обліку в Управлінні соціального захисту населення м. Славутич та отримує пенсію по інвалідності (а. с. 44).

Згідно з довідкою № 203, виданою 28.08.2023 КНП «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 12.11.1992 року перебуває на обліку у лікаря-психіатра КНП «Славутицька міська лікарня» по теперішній час, діагноз: F 20.69 (а. с. 45).

З довідки, виданої 30.08.2023 КНП «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради, видно, що ОСОБА_5 , 1973 року народження, є інвалідом другої групи, та перебуває на обліку у сімейного лікаря у КНП «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради з діагнозами: хронічний остеомієліт; цироз печінки, субкомпенсація; хронічний панкреатит; спленомегалія (а. с. 46).

У виписці із медичної карти амбулаторного хворого ОСОБА_5 , виданої КНП «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради, зазначено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , інвалід другої групи безстроково, має повний діагноз F20.69 (а. с. 47).

Як вбачається із запису про огляд лікаря КНП «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради від 04.07.2023, ОСОБА_5 , 1973 року народження, поставлено діагноз: G57.9 - мононевропатія нижньої кінцівки неуточнена. Наслідки перенесеного невриту правого малогомілкового нерву справа з помірним порезом правої стопи, порушення функції ходьби, нейротрофічними порушеннями; G83/1 моноплегія нижньої кінцівки (а. с. 48).

Відповідно до виписних епікризів з медичних карт стаціонарного хворого ОСОБА_5 № 7209, № 1867, № 6001, № 583, № 1827, № 198, № 1532, № 24241, № 23089, № 20524, № 21419, № 24605, № 24363, які надійшли на виконання ухвали судді від 29 вересня 2023 року, ОСОБА_5 лікувався у КНП «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» за період з 1992 року по 2010 рік 13 разів. Останній раз лікувався з 12.11.2009 по 03.10.2010 діагноз «Параноїдна шизофренія, епізодичний перебіг з наростаючим дефектом» (а. с. 111-126).

З висновку судово-психіатричного експерта Чернігівської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я» № 24 від 18.01.2024, вбачається, що у ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявлені ознаки резидуальної шизофренії (F20.5 за Міжнародною Класифікацією Хвороб 10-го перегляду). У ОСОБА_5 виявлений хронічний, стійкий психічний розлад у вигляді резидуальної шизофренії (F 20.5 за Міжнародною Класифікацією Хвороб 10-го перегляду), внаслідок якого він не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а. с. 151-154).

Відповідно до частини першої статті 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Визнання ОСОБА_5 недієздатною особою необхідне для встановлення над ним опіки та забезпечення його особистих майнових і немайнових прав.

З урахуванням досліджених доказів необхідно визнати недієздатною особою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та у відповідності до статей 41, 55, 60 ЦК України ОСОБА_5 , з метою забезпечення його особистих немайнових і майнових прав, необхідно призначити опікуна.

Відповідно до частини першої статті 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Статтею 55 ЦК України визначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно з частиною першою статті 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до статті 62 ЦК України опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Згідно з частинами четвертою та п`ятою статті 63 ЦК України опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Відповідно до частини першої статті 67 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

При призначенні опікуна важливі і обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряються органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна.

Аналогічні положення зазначені у Правилах опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України 26 травня 1999 року № 34/166/131/88.

Отже, призначення опікуна недієздатної особи здійснюється за поданням органу опіки та піклування, яке повинне відповідати вимогам закону щодо його обґрунтованості та змісту, має бути подано в належній процесуальній формі згідно вимог ЦПК України. При внесенні подання орган опіки та піклування має якнайкраще врахувати інтереси особи, над якою встановлюється опіка.

Відповідно до подання № 03-11-03 від 02 серпня 2023 року, наданого до суду, Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, керуючись Сімейним кодексом України та статтею 60 Цивільного кодексу України, просить призначити ОСОБА_1 опікуном над його братом ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а. с. 182).

В судовому засіданні встановлено, що заінтересовані особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , не виявили бажання бути опікунами свого сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на стан здоров`я та похилий вік. На підтвердження вказаних обставин надали суду наступні докази: копію посвідчення № НОМЕР_7 ОСОБА_2 ; копію посвідчення № НОМЕР_8 ОСОБА_3 ; довідки, видані 30.08.2023 КНП «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області.

Як вбачається з посвідчення № НОМЕР_7 , виданого 26.04.2000, ОСОБА_2 , 1950 року народження, отримує пенсію за віком (а. с. 31).

Згідно із посвідченням № НОМЕР_8 , виданого 10.05.2000, ОСОБА_3 , 1954 року народження, отримує пенсію за віком (а. с. 31).

Відповідно до довідки, виданої 30.08.2023 КНП «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, ОСОБА_2 , 1950 року народження, перебуває на обліку у сімейного лікаря у КНП «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області з діагнозами: ІХС (ішемічна хвороба серця), кардіосклероз, АГ(артеріальна гіпертензія), ІІ ступеню, хронічний бронхіт, хронічний панкреатит, хронічний етмоїдит, хронічний простатит, доброякісна гіперплазія передміхурової залози, хронічний геморой (а. с. 32).

З довідки, виданої 30.08.2023 КНП «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, вбачається, що ОСОБА_3 , 1954 року народження, перебуває на обліку у сімейного лікаря у КНП «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області з діагнозами: ІХС (ішемічна хвороба серця), кардіосклероз, постхолецистектомічний синдром, пупочна грижа, цукровий діабет ІІ типу, остеопороз, множинні консолідовані переломи кінцівок (а. с. 33).

В судовому засіданні встановлено, що заявник ОСОБА_1 працює на посаді провідного інженера-електроніка ВІТ групи обслуговування і адміністрування локальної обчислювальної мережі у Відокремленому підрозділі «Атомремонтсервіс» ДП НАЕК «Енергоатом», що підтверджується наказом № 3-п від 25.01.2016, виданим 23.01.2016 Відокремленим підрозділом «Атомремонтсервіс» ДП НАЕК «Енергоатом», копія якого долучена до матеріалів справи (а. с. 215).

Як вбачається з довідки № 107, виданої 25.07.2023 Відокремленим підрозділом «Атомремонтсервіс» ДП НАЕК «Енергоатом», ОСОБА_1 дійсно працює у ВП «Атомремонтсервіс» ДП НАЕК «Енергоатом» на посаді провідного інженера-електроніка з 15.09.2003 і його заробітна плата за період з 01.01.2023 по 30.06.2023 включно, після утримання податків становить 322 499, 24 гривень (а. с. 16).

Відповідно до характеристики на провідного інженера-електроніка ВІТ ОСОБА_1 , виданої ВП «Атомремонтсервіс» ДП НАЕК «Енергоатом», ОСОБА_1 за місцем роботи характеризується позитивно (а. с. 17).

Згідно з висновком КНП «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області про стан здоров`я потенційного опікуна ОСОБА_1 від 21.07.2023, у ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відсутні протипоказання для здійснення опіки (а. с. 18).

Відповідно до Витягу з Інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на території України станом на 24 липня 2023 року незнятої чи непогашеної судимості не має (а. с. 15).

Актом обстеження житлово-побутових умов сім`ї ОСОБА_1 № 3, складеним 02 серпня 2023 року Органом опіки та піклування виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області встановлено, що ОСОБА_1 проживає із сім`єю: дружиною ОСОБА_6 та двома синами ОСОБА_10 , ОСОБА_11 у трикімнатній квартирі. Помешкання облаштоване всім необхідним для проживання та відпочинку: меблі, побутова техніка, електротехніка. У помешканні чисто, охайно, всі речі на своїх місцях. Санітарно-гігієнічні умови відповідають загальноприйнятим нормам (а. с. 19).

Як вбачається з акту обстеження житлово-побутових умов сім`ї ОСОБА_5 № 7, складеного 23 лютого 2024 року Органом опіки та піклування виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області встановлено, що ОСОБА_5 проживає разом з батьками ОСОБА_3 та ОСОБА_2 у п`ятикімнатному котеджі. Помешкання облаштоване всім необхідним для проживання та відпочинку: меблі, побутова техніка, електротехніка. У помешканні чисто, охайно, всі речі на своїх місцях. Санітарно-гігієнічні умови відповідають загальноприйнятим нормам. ОСОБА_5 погано розмовляє, при дотриманні правил особистої гігієни потребує допомоги. Мислення загальмоване, малоактивний, до участі у бесіді байдужий. Не може усвідомлювати свої дії, керувати ними, не усвідомлює свій соціальний статус, своїх психічних та особистих якостей, потребує постійного систематичного контролю та індивідуальної допомоги з боку родичів (а. с. 216).

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності та взаємозв`язку, суд вважає за необхідне призначити заявника ОСОБА_1 опікуном над його недієздатним братом ОСОБА_5 , оскільки перешкод для цього судом не встановлено, між братами встановлені приязні взаємовідносини, ОСОБА_1 піклується про свого брата, створює йому належні житлово-побутові умови, займається його доглядом, тому призначення заявника ОСОБА_1 опікуном над недієздатним ОСОБА_5 сприятиме захисту інтересів останнього.

Згідно з частинами шостою, сьомою статті 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Відповідно до частини другої статті 299ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Відповідно до положень пункту 2 частини четвертої статті 133ЦПКУкраїни до судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи.

З листа Чернігівської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» № 11-05/52 від 23 січня 2024 року вбачається, що експертами при проведенні експертизи відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , затрачено шість експертогодин. Вартість однієї експертогодини з 05.01.2024 згідно наказу ДУ «ІПС МОЗ України» «Про затвердження Порядку формування тарифів на платні послуги, що надаються державною установою «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» в судово-експертній діяльності, та розрахунку виробничої собівартості послуг, що надаються в судово-експертній діяльності» від 04 січня 2024 року № 4 складає 648 гривень 36 копійок, тобто загальна вартість цієї експертизи становить 3890 гривень 16 копійок( а.с. 148-149), яка підлягає відшкодуванню за правилами статей 139, 299 ЦПК України за рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись статтями 258-259, 263-265, 268, 294, 299-300 ЦПК України,-

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Визнати недієздатною особою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Вишняківка Володарсько-Волинського району Житомирської області, Україна, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити опіку над ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визначити строк дії рішення про визнання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Стягнути з Державного бюджету України шляхом списання Державною казначейською службою України з єдиного казначейського рахунку на користь Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (код ЄДРПОУ 04803492, UA158201720313251005201007077, МФО 820172, ДКСУ у Подільському районі м. Києва. Призначення платежу: «за проведення експертизи відносно ОСОБА_5 у Чернігівській філії судових експертиз») судові витрати за проведення експертизи в Чернігівській філії судових експертиз у сумі 3890 гривень 16 копійок.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду. Апеляційна скарга може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_9 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , РНОКПП: НОМЕР_10 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ,РНОКПП: НОМЕР_11 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, місцезнаходження: Київська область, Вишгородський район, м. Славутич, Центральна площа, 7.

Повне рішення суду складено 01 березня 2024 року.

Суддя Н. Ф. Теремецька

Присяжні: Л.В. Козак

О.О. Свердліченко

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117374029
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатної, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —377/783/23

Рішення від 26.02.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н. Ф.

Рішення від 26.02.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н. Ф.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н. Ф.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н. Ф.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н. Ф.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні