Ухвала
від 02.10.2023 по справі 233/5602/23
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 Справа № 233/5602/23

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

02.10.2023 Суддя Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Мартишева Т. О. , розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Східного міжрегіонального управління юстиції Міністерства юстиції, Першої Костянтинівської державної нотаріальної контори про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

28 вересня 2023 року до Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Східного міжрегіонального управління юстиції Міністерства юстиції, Першої Костянтинівської державної нотаріальної контори про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням вимог цивільного процесуального законодавства.

Відповідно доч.1,п.п.4,5ч.3ст.175ЦПК Україниу позовнійзаяві позивачвикладає своївимоги щодопредмета спорута їхобґрунтування.Позовна заяваповинна містити,зокрема, змістпозовних вимог:спосіб (способи)захисту правабо інтересів,передбачений закономчи договором,або іншийспосіб (способи)захисту правта інтересів,який несуперечить законуі якийпозивач проситьсуд визначитиу рішенні;якщо позовподано докількох відповідачів-зміст позовнихвимог щодокожного зних; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно із ч.5ст.177 ЦПК Українидодати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Позивач у позовній заяві зазначає, що є спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_2 , при цьому відомості щодо наявності чи відсутності інших спадкоємців не зазначені, до позову не додано докази щодо кола осіб, які були зареєстровані та проживали із спадкодавцем на час смерті останньої, а у разі неможливості самостійно надати такі докази, не подано клопотання про витребування доказів судом відповідно до ст. 83-84 ЦПК України.

Крім того, Верховним Судом у постанові від 18 грудня 2019 року у справі № 265/6868/16-ц (провадження № 61-34234св18) вказано, що: «у справах про визнання права власності у порядку спадкування належним відповідачем є спадкоємець (спадкоємці), який прийняли спадщину, а у випадку їх відсутності, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, належним відповідачем є відповідний орган місцевого самоврядування».

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 17 квітня 2018 року у справі № 523/9076/16-ц (провадження № 14-61цс18) зроблено висновок, що «пред`явлення позову до неналежного відповідача не є підставою для відмови у відкритті провадження у справі, оскільки заміна неналежного відповідача здійснюється в порядку, визначеному ЦПК України. За результатами розгляду справи суд відмовляє в позові до неналежного відповідача та приймає рішення по суті заявлених вимог щодо належного відповідача. Тобто, визначення відповідачів, предмета та підстав спору є правом позивача. Натомість, встановлення належності відповідачів й обґрунтованості позову - обов`язком суду, який виконується під час розгляду справи, а не на стадії відкриття провадження».

Позивач ОСОБА_1 звертається до суду із позовом визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування до Східного міжрегіонального управління юстиції Міністерства юстиції, Першої Костянтинівської державної нотаріальної контори, при цьому, належний відповідач у справі про визнання права власності у порядку спадкування, - спадкоємець (спадкоємці), який прийняли спадщину, а у випадку їх відсутності, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, - відповідний орган місцевого самоврядування, при поданні позовної заяви позивачем не зазначений, позовні вимоги до належного відповідача не заявлені.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України суддя,встановивши,що позовнузаяву поданобез додержаннявимог,викладених устаттях175і 177цьогоКодексу,протягом п`ятиднів здня надходженнядо судупозовної заявипостановляє ухвалупро залишенняпозовної заявибез руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного, вважаю за необхідне позовну заяву ОСОБА_1 доСхідного міжрегіональногоуправління юстиціїМіністерства юстиції,Першої Костянтинівськоїдержавної нотаріальноїконтори провизнання прававласності наземельні ділянкив порядкуспадкуваннязалишити без руху, про що повідомити позивача, запропонувавши конкретизувати позовні вимоги, надавши строк для усунення вказаних недоліків, що не може перевищувати десяти днів з дня отримання копії ухвали суду.

Керуючись ст.ст. 177, 185 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Східного міжрегіонального управління юстиції Міністерства юстиції, Першої Костянтинівської державної нотаріальної контори про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування - залишити без руху та надати строк для усунення недоліків, що не може перевищувати десяти днів з дня отримання копії ухвали суду.

Копію ухвали направити позивачу.

Роз`яснити, що інакше позовна заява буде вважатися неподаною та повернута позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання її суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя :

СудКостянтинівський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено03.10.2023
Номер документу113837554
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —233/5602/23

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартишева Т. О.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартишева Т. О.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартишева Т. О.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартишева Т. О.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартишева Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні