Ухвала
від 02.10.2023 по справі 158/2735/23
РОЖИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 158/2735/23

Номер провадження 2-о/167/90/23

У Х В А Л А

про призначення судово-психіатричної експертизи

02 жовтня 2023 року м. Рожище

Рожищенський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Гармай І. Т.,

присяжних Максимюка М. М., Максимюк О. М.,

з участю:

секретаря судових засідань Панас О. В.,

адвоката Хитрика Р. І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Рожищенського районного суду Волинської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування - виконавчий комітет Цуманської селищної ради Луцького району Волинської області про визнання фізичної особи недієздатною

в с т а н о в и в :

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 .

Заяву обгрунтовує тим, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є її сином. 26 лютого 2022 року його було мобілізовано до лав Збройних Сил України у зв`язку з оголошенням в Україні воєнного стану через збройну агресію російської федерації. 20 березня 2022 року він отримав надскладне поранення з осколковим пораненням голови, ураженням кісток черепа та мозкової частини. З 21 вересня 2022 року син заявниці є інвалідом війни першої групи А. Внаслідок отриманих травм ОСОБА_2 не може рухатись, висловлювати свої думки, не розмовляє, не розуміє обставин, що відбуваються навколо нього, не може дати оцінку своїм діям та діям оточуючих. Вказує, що її син потребує постійного стороннього догляду і заявник піклується про сина. Ураховуючи викладене, просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилась, 19 вересня 2023 року подала суду заяву про розгляд справи у її відсутності.

Заінтересована особа орган опіки та піклування - виконавчий комітет Цуманської селищної ради Луцького району Волинської області в судове засідання не з`явилися, 28 вересня 2023 року на електронну адресу суду надіслали клопотання в якому просили розгляд справи проводити у їхній відсутності. Щодо задоволення заявлених вимог не заперечують.

Заінтересована особа ОСОБА_2 будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи в судове засідання не з`явився.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_2 - адвокат Хитрик Р. І. в судовому засіданні заявив клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи, на вирішення якої поставити питання: чи страждає ОСОБА_2 на будь-яке психічне захворювання?; чи може ОСОБА_2 в силу свого психічного стану здоров`я брати особисто участь у розгляді даної цивільної справи?

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 223 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), суд ухвалив розглядати справу за відсутності заінтересованих осіб.

Заслухавши представника заінтересованої особи ОСОБА_2 - адвоката Хитрика Р. І., ознайомившись з змістом заяви, суд доходить такого висновку.

Згідно довідки до акта огляду МСЕК серії 12 ААГ № 046787 від 04 жовтня 2022 року ОСОБА_2 з 21 вересня 2022 року встановлено першу А групу інвалідності довічно.

Заявник вказує, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на даний час хворіє, не може рухатись, висловлювати свої думки, не розмовляє, не розуміє обставин, що відбуваються навколо нього, не може дати оцінку своїм діям та діям оточуючих, а відтак потребує постійного стороннього догляду.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно з ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст. 103-105 ЦПК України.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Волинської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року № 3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Відповідно до ст. 105 ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

З огляду на наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити та зупинити провадження у справі на час її проведення.

Керуючись ст. 103-105, 252, 259, 298, 260, 353 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Клопотання представника заінтересованої особи ОСОБА_2 адвоката Хитрика Руслана Івановича про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити уцивільнійсправіза заявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи: ОСОБА_2 ,орган опікита піклування-виконавчий комітетЦуманської селищноїради Луцькогорайону Волинськоїобласті провизнання фізичноїособи недієздатною судово-психіатричну експертизу, на вирішення експертів поставити наступні питання:

1) Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на будь-яке психічне захворювання?

2) Чи є захворювання ОСОБА_2 хронічним та стійким?

3) Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_2 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

4) Чи може ОСОБА_2 в силу свого психічного стану здоров`я брати особисто участь у розгляді даної цивільної справи?

Проведення експертизи доручити експертам Волинської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (місцезнаходження: с. Липини, вул. Теремнівська, 98 Луцький район).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 Кримінального кодексу України.

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 158/2735/23.

Експертизу провести у місячний строк.

Роз`яснити учасникам справи положення ч. 1 ст. 109 ЦПК України, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Витрати на проведення експертизи віднести на рахунок держави.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий суддя І. Т. Гармай

Присяжні М. М. Максимюк

О. М. Максимюк

СудРожищенський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено03.10.2023
Номер документу113840713
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —158/2735/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні