Рішення
від 20.03.2024 по справі 158/2735/23
РОЖИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 158/2735/23

Номер провадження 2-о/167/12/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 березня 2024 року м. Рожище

Рожищенський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Гармай І. Т.,

присяжних Максимюка М. М., Максимюк О. М.,

з участю секретаря судових засідань Ісакової Н. Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Рожищенського районного суду Волинської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування - виконавчий комітет Цуманської селищної ради Луцького району Волинської області про визнання фізичної особи недієздатною

В С Т А Н О В И В :

Стислий виклад доводів заявника та заінтересованих осіб.

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 .

Заяву обґрунтовує тим, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є її сином. 26 лютого 2022 року його було мобілізовано до лав Збройних Сил України у зв`язку з оголошенням в Україні воєнного стану через збройну агресію російської федерації. 20 березня 2022 року він отримав надскладне поранення з осколковим пораненням голови, ураженням кісток черепа та мозкової частини. З 21 вересня 2022 року син заявниці є інвалідом війни першої групи А. Вказує, що внаслідок отриманих травм ОСОБА_2 не може рухатись, висловлювати свої думки, не розмовляє, не розуміє обставин, що відбуваються навколо нього, не може дати оцінку своїм діям та діям оточуючих. Зазначає, що її син потребує постійного стороннього догляду і заявник піклується про сина. Ураховуючи викладене, просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним.

Заінтересованими особами пояснень на вказану заяву подано не було.

Позиція учасників справи.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилася, 14 березня 2024 року на адресу суду надіслала заяву в якій заявлені вимоги підтримала та просила розгляд справи проводити у її відсутності.

Заінтересована особа орган опіки та піклування - виконавчий комітет Цуманської селищної ради Луцького району Волинської області в судове засідання не з`явилися, 13 березня 2024 року на електронну адресу суду надіслали клопотання в якому просили розгляд справи проводити у відсутності їхнього представника. Щодо задоволення заявлених вимог не заперечують.

Заінтересована особа ОСОБА_2 будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи в судове засідання не з`явився.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 29, ОСОБА_2 за своїм психічним станом не може надати суду пояснень по суті справи.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_2 - адвокат Хитрик Р. І. в судове засідання не з`явився, 19 березня 2024 року на електронну адресу суду надіслав заяву в якій просив заявлені вимоги задовольнити та розгляд справи проводити у його відсутності.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді Рожищенського районного суду Волинської області від 30 серпня 2023 року відкрито окреме провадження у справі, призначено судове засідання 19 вересня 2023 року о 10 год 30 хв.

Ухвалою Рожищенського районного суду Волинської області від 19 вересня 2023 року постановлено залучити для забезпечення прав та інтересів ОСОБА_2 адвоката із Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, судове засідання призначено 02 жовтня 2023 року о 10 год 00 хв.

Ухвалою Рожищенського районного суду Волинської області від 02 жовтня 2023 року у справі призначено судово-психіатричну експертизу, на час проведення експертизи провадження в справі зупинено.

Ухвалою Рожищенського районного суду Волинської області від 20 лютого 2024 року провадження у даній справі поновлено, судове засідання призначено на 13 год 30 хв 20 березня 2024 року.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 223 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), суд ухвалив розглядати справу за відсутності учасників справи.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом за відсутності учасників справи, які беруть участь у справі не здійснюється.

Суд, дослідивши та оцінивши наявні в справі докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні, вирішуючи справу, доходить такого висновку.

Фактичні обставини, встановлені судом, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 .

Відповідно до копії довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААГ № 046787 від 04 жовтня 2022 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з 21 вересня 2022 року встановлено першу А групу інвалідності довічно (травма так, пов`язана із захистом Батьківщини).

З копії свідоцтва про хворобу № 2632 встановлено, що 27 липня 2022 року гарнізонна військово-лікарська комісія Військово-медичного клінічного центру Південного регіону за розпорядженням начальника Військово-медичного клінічного центру Південного регіону від 21 липня 2022 року провела огляд ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1. Зазначено діагноз та постанова ВЛК про причинний зв`язок захворювання, поранення, контузії, каліцтва: післяопераційний (24 березня 2022 року, 28 березня 2022 року, 11 квітня 2022 року) незаміщений кістковий дефект тім`яно-скроневої ділянки зліва площею 83 см? з приводу мінно-вибухової травми 24 березня 2022 року, важкої відкритої черепно-мозкової травми, забою головного мозку важкого ступеню, епідуральної гематоми зліва, вдавленого багатоуламкового перелому тім`яної та скроневої кісток зліва з інтракраніальним зміщенням уламків. Значне порушення функції ЦНС у вигляді спастичного тетрапарезу, синдрому мінімальної свідомості. Сінусит справа в стадії ремісії. Функціонуюча трахеостома . Травма пов`язана з захистом Батьківщини.

Згідно копії довідки про результати визначення у застрахованої особи ступеня втрати професійної працездатності у відсотках серії 12 ААА № 025672 встановлено, що у ОСОБА_2 ступінь втрати професійної працездатності становить 100% одноразово з 21 вересня 2022 року.

Заявник ОСОБА_1 проживає разом із сином ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією довідки Цуманської селищної ради Луцького району Волинської області від 07 червня 2023 року № 234.

За відомостями Цуманської селищної ради Луцького району Волинської області місце проживання ОСОБА_2 зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з висновком судово-психіатричного експерта № 29 від 09 січня 2024 року ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі глибокої післятравматичної деменції. Наявний психічний розлад позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до доручення Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвоката Хитрика Р. І. призначено для надання безоплатної вторинної правової допомоги ОСОБА_2 .

Зміст правовідносин.

Правовідносини виникли у зв`язку з обставинами, що свідчать про наявність у ОСОБА_2 стійкого, хронічного психічного розладу через який він не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

Частиною 1 ст. 293 ЦПК України передбачено, що окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ст. 30 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

За змістом ч. 1, 2 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Законодавство України встановлює презумпцію психічного здоров`я людини, якщо інше не буде встановлено в законному порядку. Відповідно до ст. 3 Закону України «Про психіатричну допомогу» кожна особа вважається такою, що не має психічного розладу, доки наявність такого розладу не буде встановлено на підставах і в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами України.

Стаття 1 вказаного Закону визначає психічний розлад як розлад психічної діяльності (затьмарення свідомості, порушення сприйняття, мислення, волі, емоцій, інтелекту чи пам`яті), який позбавляє особу здатності адекватно усвідомлювати навколишню дійсність, свій психічний стан і поведінку. При цьому діагноз психічного розладу не може базуватися на незгоді особи з існуючими в суспільстві політичними, моральними, правовими, релігійними, культурними цінностями або на будь-яких інших підставах, безпосередньо не пов`язаних зі станом її психічного здоров`я (ч. 1 ст. 7 Закону).

Згідно з ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Згідно з ч. 1 ст. 40 ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до ч. 7, 8 ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування непізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Висновки суду та мотиви прийнятого рішення.

Судом на підставі безпосередньо досліджених та оцінених наявних у справі доказів встановлено, що ОСОБА_2 захищаючи незалежність та територіальну цілісність України отримав бойову травму з масивним ушкодженням головного мозку, внаслідок якої страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі глибокої післятравматичної деменції, не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Суд зазначає, що висновок судово-психіатричного експерта № 29 від 09 січня 2024 року стосовно ОСОБА_2 , яким підтверджено наведені обставини щодо його психічного здоров`я, є повним та категоричним, не допускає іншого розуміння змісту, ніж зазначений.

З огляду на викладене, суд доходить переконання про наявність обґрунтованих підстав для визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним.

Розподіл судових витрат між сторонами.

Згідно з ч. 2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Ураховуючи вищенаведене, суд доходить висновку, що судові витрати в сумі 5186,88 грн, пов`язані із проведенням судово-психіатричної експертизи, необхідно віднести на рахунок держави.

На підставі наведеного, керуючись ст. 2-5, 10-13, 76-81, 89, 258-259, 263-265, 268, 293-300 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування - виконавчий комітет Цуманської селищної ради Луцького району Волинської області про визнання фізичної особи недієздатною - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Холоневичі Ківерцівського району Волинської області, проживаючого та зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 недієздатним строком на 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили.

Компенсувати з Державного бюджету України кошти на покриття витрат в сумі 5186 (п`ять тисяч сто вісімдесят шість) гривень 88 копійок, пов`язаних із проведенням судово-психіатричної експертизи, шляхом перерахунку за реквізитами: ЄДРПОУ 04803492, ДУ «ІСП МОЗ України», р/р UA158201720313251005201007077 в УДКСУ в Подільському районі м. Києва, МФО 820172 ІПН: 048034926566, призначення платежу: «експерт ОСОБА_3 , за проведення експертизи ОСОБА_2 ».

Роз`яснити, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за 15 днів до закінчення строку визначеного судом.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дата складення повного судового рішення 20 березня 2024 року.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Представник заінтересованої особи ОСОБА_2 : ОСОБА_4 , адреса: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: орган опіки та піклування - виконавчий комітет Цуманської селищної ради Луцького району Волинської області, місцезнаходження: смт. Цумань, вул. Грушевського, 2, ЄДРПОУ 04333885.

Головуючий суддя І. Т. Гармай

Присяжні М. М. Максимюк

О. М. Максимюк

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117773699
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —158/2735/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні