Ухвала
від 25.09.2023 по справі 359/8474/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/359/2500/2023

Справа №359/8474/23

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

25 вересня 2023 року суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області Журавський В.В., розглянувши позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю «Лавіа компані» до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

Наприкінці серпня 2023 року ТОВ «Лавіа компані» звернулось до суду з вказаним позовом, яким просить стягнути з ОСОБА_1 матеріальну шкоду у розмірі 52000 гривень.

За змістом ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

У разі недотримання цих вимог суддя постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення допущених ним недоліків.

Суддею встановлено, що при подачі позовної заяви ТОВ «Лавіа компані» не дотрималось вищезазначених вимог, а саме: не приєднало до позовної заяви документ, який би підтвердив сплату судового збору.

Відповідно до пп.1 п.1 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду юридичною особою позовної заяви майнового характеру ставка судового збору складає 1,5% ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, несплачена сума судового збору становить 2684 гривень.

Разом з цим, ТОВ «Лавіа компані» надало клопотання про відстрочення сплати судового збору у розмірі 2684 гривень. В обґрунтування якого зазначило, що працівники ТОВ «Лавіа компані» перебувають у відпустках, тому відсутня можливість сплатити судовий збір.

У відповідності до вимог ч.1 ст.136 ЦПК України, а також ч.1 ст.8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновийстан сторони,суд можесвоєю ухвалоюза їїклопотанням відстрочитисплату судовогозбору навизначений строкза такихумов: 1)розмір судовогозбору перевищує5відсотків розмірурічного доходупозивача -фізичної особиза попереднійкалендарний рік;або 2)позивачами є: а)військовослужбовці; б)батьки,які маютьдитину вікомдо чотирнадцятироків абодитину зінвалідністю,якщо іншийз батьківухиляється відсплати аліментів; в)одинокі матері(батьки),які маютьдитину вікомдо чотирнадцятироків абодитину зінвалідністю; г)члени малозабезпеченоїчи багатодітноїсім`ї; ґ)особа,яка дієв інтересахмалолітніх чинеповнолітніх осібта осіб,які визнанісудом недієздатнимичи дієздатністьяких обмежена;або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Як роз`яснив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у постанові від 12 березня 2021 року у справі №912/1061/20 про відстрочення та розстрочення судом сплати судового збору, зменшення розміру судового збору або звільнення від його сплати з підстав майнового стану сторони вирішується на розсуд суду в кожному конкретному випадку залежно від обставин справи та обґрунтованості доводів сторони належними і допустимими доказами на підтвердження того, що майновий стан сторони дійсно перешкоджає сплаті нею судового збору в установленому порядку і розмірі. Особа, яка заявляє відповідне клопотання про відстрочення сплати судового збору, повинна навести доводи того, що її майновий стан об`єктивно перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору в установленому порядку і розмірі, а також надати докази, які б свідчили про вжиття ним всіх необхідних заходів для своєчасної сплати судового збору.

Всупереч цьому, ТОВ «Лавіа компані» не надано будь-яких доказів, які б свідчили про неможливість сплати судового збору у встановленому розмірі. Твердження щодо перебування працівників ТОВ «Лавіа компані» у відпустці суд вважає необґрунтованим та таким, що не може свідчити про об`єктивну неможливість сплати судового збору.

Тому, підстави для задоволення клопотання ТОВ «Лавіа компані» про відстрочення сплати судового збору відсутні.

З огляду на викладене, підстави для відкриття провадження у справі за поданою позовною заявою відсутні, вона підлягає залишенню без руху.

Керуючись пп.1 п.1 ч.2 ст.4, ч.1 та ч.1 ст.8 Закону України «Про судовий збір»,ч.1 та ч.6 ст.81, ч.1 ст.136, п.2 ч.1 ст.176, ч.4 ст.177 та ч.1 ст.185 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю «Лавіа компані» до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди залишити без руху.

Надати товариства з обмеженою відповідальністю «Лавіа компані» строк протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали для усунення допущених недоліків шляхом надання доказів, що підтверджують сплату судового збору у розмірі 2684 гривень.

Роз`яснити, що у разі не усунення зазначених недоліків, позовна заява буде визнана неподаною та повернута.

Ухвала суду є остаточною і оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя: підпис

оригіналом згідно:

Суддя Бориспільського міськрайонного суду В.В. Журавський

Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено03.10.2023
Номер документу113841721
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної шкоди

Судовий реєстр по справі —359/8474/23

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні