Ухвала
від 02.10.2023 по справі 489/7184/18
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

справа № 489/7184/18

провадження №1-кп/489/156/23

УХВАЛА

про звільнення від кримінальної відповідальності

та закриття кримінального провадження

02 жовтня 2023 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Миколаєва кримінальне провадження на підставі обвинувального акта відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.Миколаєва, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 191 КК України,

в присутності:

прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_3 ,

встановив:

В провадженні Ленінського районного суду м. Миколаєва перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України.

ОСОБА_3 обвинувачується в тому, що ТОВ «ТД-Мережа» є суб`єктом господарювання та здійснює свою діяльність в сфері роздрібної торгівлі тютюнової продукції. Відокремлений підрозділ підприємства знаходиться на перетині проспекту Мира та вулиці Космонавтів у місті Миколаєві.

Відповідно до наказу (розпорядження) № 26-к від 23.04.2018 ОСОБА_3 призначено на посаду продавця ТОВ «ТД-Мережа». Також 23.04.2018 сторонами укладено договір про повну матеріальну відповідальність, відповідно до якого на ОСОБА_3 покладено обов`язок: вносити у встановлені строки до каси Адміністрації або на рахунки Адміністрації в установах банку виручку Адміністрації, яка підлягає обов`язковому здаванню; забезпечити збереженість матеріальних цінностей, переданих їй під розписку Адміністрацією; бережно ставитися до переданих їй під розписку Адміністрацією матеріальних цінностей та вжити заходів щодо запобіганню їх знищенню, псуванню, розкраданню, нестачі; своєчасно доповідати Адміністрації про всі обставини, які загрожують зберіганню переданих їй під розписку Адміністрацією матеріальних цінностей; вести облік, складати та надавати у встановленому порядку звіти про рух та залишки переданих їй під розписку Адміністрацією матеріальних цінностей; брати участь в інвентаризаціях переданих їй під розписку Адміністрацією матеріальних цінностей.

В період з 18.09.2018 по 21.09.2018 в робочий час (точний час встановити органом досудового розслідування не виявилося можливим) ОСОБА_3 , знаходячись на своєму робочому місці в магазині ТОВ «ТД-Мережа», розташованому на перетині проспекту Миру та вулиці Космонавтів у місті Миколаєві, отримувала від клієнтів магазину за продаж товару грошові кошти. Частину отриманих підприємством грошових коштів на загальну суму 58675,68 грн. продавець ОСОБА_3 до каси ТОВ «ТД-Мережа» не внесла, а привласнила та використала на власні потреби.

Дії ОСОБА_3 кваліфіковано за ч.1 ст.191 КК України, як привласнення чужого майна, яке було ввірено особі.

Обвинувачена в судовому засіданні просила закрити відносно неї кримінальне провадження за ч.1 ст.191 КК України, звільнивши її від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України. Розгляд клопотання просила здійснити за відсутності її захисника, участь якого не є обов`язковою.

Прокурор проти закриття кримінального провадження не заперечувала.

Згідно ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Розглянувши клопотання обвинуваченої та вислухавши думку прокурора, суд вважає, що ОСОБА_3 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.191 КК України.

Згідно з положеннями п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Разом з тим, відповідно до вимог ч. 1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом про кримінальну відповідальність.

Положеннями ст.49 КК України визначено: строки давності з огляду на тяжкість вчиненого злочину, після закінчення яких особа звільняється від кримінальної відповідальності; підстави такого звільнення від кримінальної відповідальності; обчислення перебігу строків давності, його відновлення, зупинення та переривання.

Строк давності - це передбачений ст.49 КК України певний проміжок часу з дня вчинення злочину і до дня набрання вироком законної сили, закінчення якого є підставою звільнення особи, яка вчинила злочин, від кримінальної відповідальності.

Матеріально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є: закінчення встановлених ч. 1 ст. 49 та ст. 106 КК України строків; відсутність обставин, що порушують їх перебіг (ч. 2 ст. 49 КК України).

Процесуально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є: притягнення особи як обвинуваченого; згода обвинуваченого на таке звільнення від кримінальної відповідальності.

Згідно обвинувального акту ОСОБА_3 інкриміновано вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 191 КК України, події якого відбулися в період з18.09.2018 по 21.09.2018.

Відповідно до ч.4 ст. 12 КК України, чинної редакції, вказане кримінальне правопорушення віднесено до нетяжкого злочину.

Відповідно до вимог ч.3 ст. 12 КК України, в редакції на момент вчинення кримінального правопорушення, інкриміноване ОСОБА_3 кримінальне правопорушення за ч.1 ст. 191 КК України, віднесено до злочинів середньої тяжкості.

Пунктом 3 ч.1 ст.49 КК України, чинної редакції, передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло п`ять років у разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у пункті 2 цієї частини.

За вимогами п. 3 ч.1 ст.49 КК України, в редакції на момент вчинення кримінального правопорушення, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло п`ять років у разі вчинення злочину середньої тяжкості.

Згідно санкції ч. 1 ст. 191 КК України привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, - карається штрафом до п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на строк до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

З дня вчинення ОСОБА_3 кримінального правопорушення минуло більш як п`ять років та стороною обвинувачення не надано суду доказів того, що обвинувачена вчинила інше кримінальне правопорушення чи ухилялася від досудового розслідування або суду.

За таких обставин, строк притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення ОСОБА_3 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України, встановлений ст. 49 КК України, закінчився.

При цьому матеріали справи не містять відомостей про те, що встановлений ст. 49 КК України строк давності по вказаному кримінальному правопорушенню будь-яким чином призупинявся або переривався.

Таким чином, суд, встановивши наявність усіх підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, та отримавши згоду обвинуваченої на звільнення її від кримінальної відповідальності в зв`язку з закінченням строку давності, роз`яснивши останній про закриття провадження з нереабілітуючих підстав, вважає за необхідне звільнити обвинувачену від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.1 ст.191 КК України, на підставі ст. 49 цього Кодексу у зв`язку із закінченням строків давності та закрити кримінальне провадження на підставі п.1 ч.2 ст. 284 КПК України.

Цивільний позов ТОВ «ТД-Мережа» про відшкодування шкоди завданої кримінальним правопорушенням в розмірі 48841,68 грн. підлягає залишенню без розгляду, так як відповідно до вимог ст.129 КПК України, вирішення цивільного позову можливе тільки при ухваленні судом вироку, постановлені ухвали про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру.

Речові докази та процесуальні витрати в кримінальному провадженні відсутні.

Керуючись ст.ст. 49, 285, 372 КПК України, суд

постановив:

ОСОБА_3 звільнити від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строку давності, за вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України.

Кримінальне провадження № 12018150040004179 від 19.10.2018 закрити.

Цивільний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «ТД-Мережа» до ОСОБА_3 про відшкодування шкоди завданої кримінальним правопорушення залишити без розгляду.

Роз`яснивши потерпілій особі право на звернення до суду в порядку цивільного судочинства.

Речові докази та процесуальні витрати в кримінальному провадженні відсутні.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Миколаївського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено03.10.2023
Номер документу113848557
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —489/7184/18

Ухвала від 02.10.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Ухвала від 18.01.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Ухвала від 27.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Ухвала від 16.12.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Ухвала від 19.02.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Захарченко Д. В.

Ухвала від 04.02.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Чебанова-Губарєва Н. В.

Ухвала від 21.01.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Крутій Ю. П.

Ухвала від 22.11.2018

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Крутій Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні