Ухвала
від 02.10.2023 по справі 761/1706/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/1706/22

Провадження № 6/761/1080/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 жовтня 2023 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: Осаулова А.А.

при секретарі: Путрі Д.В.

представника заявника ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщені Шевченківського районного суду м. Києва цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про заміну боржника у виконавчому листі, виданому по цивільній справі №761/1706/22 за позовом ОСОБА_1 до Державного територіально-галузевого об`єднання «Південно-Західна залізниця» про стягнення середнього заробітку за час затримки виконання рішення суду,

в с т а н о в и в :

У вересні 2023 року до Шевченківського районного суду м. Києва надійшла заява ОСОБА_1 про заміну боржника у виконавчому листі, виданому по цивільній справі №761/1706/22 за позовом ОСОБА_1 до Державного територіально-галузевого об`єднання «Південно-Західна залізниця» про стягнення середнього заробітку за час затримки виконання рішення суду.

Свою заяву заявник обґрунтовує тим, що у виконання постанови Київського апеляційного суду від 07.06.2023 р. видано виконавчий лист №761/1706/22 про стягнення з Державного територіально-галузевого об?єднання «Південно-Західна залізниця» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за затримку виконання рішення про поновлення на роботі за період з 01 липня 2020 року по 31 грудня 2020 року у розмірі 191 518,21 грн, 4 828,18 грн судових витрат, понесених у зв?язку з поданням позовної заяви та апеляційної скарги, 4 828,18 грн, 13 000,00 грн судових витрат, понесених на професійну правничу допомогу під час розгляду справи в судах першої та апеляційної інстанцій.

Заявник зазначає, що виконання рішення суду неможливо з огляду на відсутність у боржника коштів та майна (боржник перебуває в процесі припинення).

При цьому, АТ «Укрзалізниця» є правонаступником усіх прав та обов`язків Державної адміністрації залізничного транспорту України та підприємств залізничного транспорту, серед яких є Державне територіально-галузеве об`єднання «Південно-Західна залізниця»

Оскільки відбулася передача майна, прав та обов`язків Державного територіально-галузевого об`єднання «Південно-Західна залізниця» до Акціонерного товариства «Українська залізниці» заявник звернувся до суду з цією заявою.

В судовому засіданні представник заявника заяву підтримала, просила її задовольнити.

Інші учасники справи в судове засідання не з`явилися, про день та час розгляду заяви повідомлялись належним чином, про причини неявки суд не повідомили, але їх неявка не є перешкодою для вирішення даного питання.

Вислухавши пояснення представника заявника, дослідивши матеріали справи, судом було встановлено, 27.06.2023 р. що за постановою Київського апеляційного суду від 07.06.2023 р. видано виконавчий лист №761/1706/22 про стягнення з Державного територіально-галузевого об?єднання «Південно-Західна залізниця» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за затримку виконання рішення про поновлення на роботі за період з 01 липня 2020 року по 31 грудня 2020 року у розмірі 191 518,21 грн, 4 828,18 грн судових витрат, понесених у зв?язку з поданням позовної заяви та апеляційної скарги, 4 828,18 грн, 13 000,00 грн судових витрат, понесених на професійну правничу допомогу під час розгляду справи в судах першої та апеляційної інстанцій.

Згідно витягу з реєстру Державне територіально-галузеве об`єднання «Південно-Західна залізниця» з 06.08.2014 р. перебуває в стані припинення.

21 жовтня 2015 року здійснено державну реєстрацію «АТ «Укрзалізниця». Згідно із Законом України «Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування» та статутом АТ «Укрзалізниця», затвердженим постановою КМУ №735 від 02 вересня 2015 року «Питання акціонерного товариство «Укрзалізниця», - АТ «Укрзалізниця» є правонаступником усіх прав та обов`язків Державної адміністрації залізничного транспорту України та підприємств залізничного транспорту, серед яких Державне територіально-галузеве об`єднання «Південно-Західна залізниця»

Згідно з ч. 1 ст. 104 ЦК України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Вирішуючи виключну правову проблему щодо питання правонаступництва АТ «Укрзалізниця» за боргами державних підприємств залізничної галузі, шляхом злиття яких воно було утворене, Велика Палата Верховного Суду у постанові від 16 червня 2020 року (справа №910/5953/17) дійшла висновку, що оскільки відповідно до Закону №4442-VI Товариство є правонаступником усіх прав і обов`язків Державної адміністрації залізничного транспорту України та підприємств залізничного транспорту, правонаступництво не пов`язується з державною реєстрацією припинення підприємства залізничного транспорту, а датою виникнення універсального правонаступництва АТ «Укрзалізниця» щодо підприємств залізничної галузі, які припиняються шляхом злиття, слід вважати дату його державної реєстрації - 21 жовтня 2015 року, з якої воно є правонаступником.

У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив (абз. 1 ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження»).

Відповідно до положень ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

З правових висновків Великої палати ВC, викладених у постанові від 3.11.2020 у справі №916/617/17, вбачається, що на стадії виконавчого провадження як на завершальній стадії судового провадження можлива заміна сторони виконавчого провадження правонаступником за наявності відкритого виконавчого провадження. З огляду на відсутність відкритого виконавчого провадження заміна відповідної сторони виконавчого провадження правонаступником є неможливою. Відповідно до відкриття виконавчого провадження можливою є заміна боржника або стягувача у виконавчому документі.

Верховний Суд України у своїй постанові від 25.06.2020 р. у справі 2102/3302/2012 зазначив, що підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах. Заміна сторони виконавчого провадження її правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і за відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу. Без заміни сторони виконавчого провадження правонаступник позбавлений процесуальної можливості ставити питання про відкриття виконавчого провадження та вчиняти інші дії згідно із Законом України «Про виконавче провадження» .

Отже, оскільки АТ «Укрзалізниця» є правонаступником усіх прав та обов`язків Державної адміністрації залізничного транспорту України та підприємств залізничного транспорту, серед яких Державне територіально-галузеве об`єднання «Південно-Західна залізниця», суд вважає за необхідне замінити боржника у виконавчому листі, виданому по цивільній справі №761/1706/22 за позовом ОСОБА_1 до Державного територіально-галузевого об`єднання «Південно-Західна залізниця» про стягнення середнього заробітку за час затримки виконання рішення суду, а саме: Державне територіально-галузеве об`єднання «Південно-Західна залізниця» на його правонаступника Акціонерне товариство «Українська залізниця».

На підставі вищевикладеного, заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 442 ЦПК України, Законом України «Про виконавче провадження», суд,-

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 про заміну боржника у виконавчому листі, виданому по цивільній справі №761/1706/22 за позовом ОСОБА_1 до Державного територіально-галузевого об`єднання «Південно-Західна залізниця» про стягнення середнього заробітку за час затримки виконання рішення суду, - задовольнити

Замінити боржника у виконавчому листі, виданому по цивільній справі №761/1706/22 за позовом ОСОБА_1 до Державного територіально-галузевого об`єднання «Південно-Західна залізниця» про стягнення середнього заробітку за час затримки виконання рішення суду, а саме: Державне територіально-галузеве об`єднання «Південно-Західна залізниця» на його правонаступника Акціонерне товариство «Українська залізниця» (код ЄДРПОУ 40075815, адреса: 03150, м. Київ, вул. Єжи Гедройця, 5).

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину ухвали суду або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного тексту вказаного судового рішення.

Повна ухвала виготовлена 02.10.2023 р.

Суддя: Андрій Анатолійович Осаулов

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено04.10.2023
Номер документу113868466
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —761/1706/22

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Постанова від 07.06.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 01.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 17.03.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Рішення від 31.10.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Рішення від 31.10.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 07.09.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 31.01.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 19.01.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні