Постанова
від 29.09.2023 по справі 492/1079/23
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 23-з/813/681/23

Номер справи місцевого суду: 492/1079/23

Доповідач Громік Р. Д.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.09.2023 року м. Одеса

Суддя Одеського апеляційного суду Громік Р.Д., розглянувши подання в.о. голови Арцизького районного суду Одеської області Крутової О.М. про направлення до іншого суду матеріалів справи про притягнення до адміністративної відповідальності відносно ОСОБА_1 , за вчинення правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 164-14 КУпАП,

В С Т А Н О В И В:

26 вересня 2023 року з Південного офісу Держаудитслужби на адресу Арцизького районного суду Одеської області надійшли матеріали справи про адміністративне правопорушення, відносно ОСОБА_1 , за ч. 3 ст. 164-14 КУпАП.

26 вересня 2023 року в.о. голови Арцизького районного суду Одеської області звернулась з поданням про направлення до іншого суду матеріалів справи, мотивуючи його тим, що неможливо утворити склад суду в Арцизькому районному суді Одеської області.

Вивчивши матеріали провадження, прихожу до висновку про таке.

Стаття 6 «Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», ратифікованої Україною 17.07.1997 року, наголошує на тому, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Відповідно до ст. 276 КУпАП України справа про адміністративне правопорушення розглядається за місцем його вчинення, або проживання правопорушника, або за місцем реєстрації транспортного засобу.

Згідно із ст. 7 КУпАП України ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв`язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності. Застосування уповноваженими на те органами і посадовими особами заходів адміністративного впливу провадиться в межах їх компетенції, у точній відповідності з законом.

Нормами чинного КУпАП не визначений порядок вирішення питання про зміну підсудності по справам про адміністративні правопорушення, разом з тим в практичній діяльності трапляються випадки неможливості утворення складу суду для розгляду конкретної справи, у зв`язку з чим апеляційний суд вважає необхідним застосувати аналогію права, а саме ст.ст. 32, 34 КПК України.

Як вбачається зі змісту подання та матеріалів провадження, в Арцизькому районному суді Одеської області відповідно до штатного розпису є шість суддів, однак фактично працює один суддя Гусєва Н.Д., у чотирьох суддів закінчились повноваження, одна посада вакантна, суддя Гусєва Н.Д. перебуває на лікарняному з 25 вересня 2023 року, а тому здійснити перерозподіл справ і матеріалів не вбачається можливим

На підставі вищевикладеного, автоматизованою системою розподілу справи між суддями видано інформацію щодо неможливості розподілити справу між суддями Арцизького районного суду Одеської області (а.с. 53-54).

Відповідно до ч. 13 ст. 31 КПК України у разі якщо в суді першої або апеляційної інстанції, який згідно з правилами підсудності має здійснювати кримінальне провадження, неможливо утворити склад суду, передбачений цією статтею, кримінальне провадження здійснює найбільш територіально наближений суд, в якому можливо утворити такий склад суду.

У даному конкретному випадку йдеться не про кримінальний злочин, а про адміністративне правопорушення, але, оскільки КУпАП не передбачає звернення до апеляційного суду із поданням про направлення до іншого суду матеріалів справи, вважаю за необхідне застосувати аналогію права.

Враховуючи викладене, а також те, що в територіально наближеному до Арцизького районного суду Одеської області, а саме Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області кількість суддів на робочому місці з повноваженнями, які можуть відправляти правосуддя становить достатню кількість, з метою економії процесуальних засобів, виходячи з пріоритету права особи на справедливий суд та своєчасний розгляд справи компетентним судом, апеляційний суд вбачає розумним і доцільним, задовольнити подання в.о. голови Арцизького районного суду Одеської області та направити справу про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 164-14 КУпАП відносно ОСОБА_1 до територіально наближеного суду, а саме до Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області для розгляду по суті.

Керуючись ст.ст. 7, 32, 34 КПК України, ст.ст. 7, 276, 294 КУпАП, суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Подання в.о. голови Арцизького районного суду Одеської області Крутової О.М. задовольнити.

Матеріали справи про притягнення до адміністративної відповідальності відносно ОСОБА_1 , за вчинення правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 164-14, направити для розгляду по суті до Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя Одеського апеляційного суду Р.Д. Громік

Дата ухвалення рішення29.09.2023
Оприлюднено03.10.2023
Номер документу113868963
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяАдміністративні правопорушення в галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, в галузі фінансів і підприємницькій діяльності Порушення законодавства про закупівлі

Судовий реєстр по справі —492/1079/23

Постанова від 22.12.2023

Адмінправопорушення

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Смокіна Г. І.

Постанова від 29.09.2023

Адмінправопорушення

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні