Рішення
від 07.09.2010 по справі 11/86-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел. 66-03-00, 66-11-31 http://vn.arbitr.gov.u a



І м е н е м У к р а ї н и

РІШЕННЯ

07 вересня 2010 р. Справ а 11/86-10

за позовом суб'єкта п ідприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1,

м. Вінниця

до Вінницької міс ької ради, м. Вінниця

про припинення ді ї договору про встановлення земельного сервітуту

Суддя В. Матв ійчук

при секретарі судового засідання Т. Кармаліта, за уча стю представників:

від позивача ОСОБ А_1 підприємець, ОСОБА_2 за довіреністю;

від відповідача І. Лір ник за довіреністю;

присутні ОСОБА _4.

СУТЬ СПОРУ:

Заявлено позов про припи нення дії договору про встан овлення земельного сервітут у на частку площею 0,0047 га прибу динкової території багатокв артирного будинку по АДРЕС А_1, який укладено 18 серпня 2008 р оку між суб' єктом підприємн ицької діяльності ОСОБА_1 та Вінницькою міською радою та зареєстрований 23.09.2008р. за № 137 .

Позовні вимоги мотивовано тим, що 18.08.2008р. між сторонами ук ладено договір земельного се рвітуту на частку площею 0,0047 га прибудинкової території баг атоквартирного будинку по АДРЕСА_1. Розділом 4 даного д оговору встановлена плата за встановлення земельного сер вітуту в розмірі 2361 грн. щоміся чно. Зважаючи на економічну к ризу, важкі фінансові обстав ини, такий розмір плати є вкра й обтяжливим для позивача в з в' язку з чим останній неодн оразово звертався до Вінниць кої міської ради про перегля д плати за договором. Проте за довільної відповіді не отрим ав.

04.02.2010р. позивач звернувся до в ідповідача з заявою про розг ляд питання щодо розірвання вказаного договору за згодою сторін, на що не отримав нале жної відповіді.

Відповідач в запереченнях № 01-03-11-12939 від 28.05.2010р. просить відмо вити в задоволенні позову по силаючись при цьому зокрема на те, що відповідно до ст. 406 ЦК України сервітут припиняєть ся за умови припинення обста вин, які були підставою для йо го встановлення. Також серві тут може бути припинений за р ішенням суду на вимогу власн ика майна, за наявності обста вин, які мають істотне значен ня.

Обставиною, яка стала підст авою для встановлення земель ного сервітуту є реконструкц ія квартири в магазин та вико ристання його для комерційни х потреб.

Припинення даного договор у про встановлення земельног о сервітуту за заявою особи, в інтересах якої встановлений сервітут можливо за умови ре конструкції магазину промис лової групи товарів в житлов у квартиру.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, оцінивши н аявні у справі докази, на заса дах всебічного, повно і об'єкт ивного розгляду в судовому п роцесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись за коном, судом встановлено нас тупне.

18 серпня 2008 року між Вінниць кою міською радою (відповіда ч, за договором Власник) та суб ' єктом підприємницької дія льності ОСОБА_1 (позивач, з а договором Особа) укладено д оговір про встановлення земе льного сервітуту.

За умовами даного договору Вінницька міська рада на під ставі рішення Вінницької міс ької ради від 04.07.2008р. № 2029 надає зг оду суб' єкту підприємницьк ої діяльності ОСОБА_1 на в становлення земельного серв ітуту на частку площею 0,0047 га п рибудинкової території бага токвартирного будинку по А ДРЕСА_1.

Пунктом 2.1 договору визначе но, що в багатоквартирному бу динку частка при будинкової території буде використовув атись Особою для комерційно го використання (реконструкц ія кв. № 1 під магазин промисло вої групи товарів з прибудов ою 0,0047 га та його обслуговуванн я).

Відповідно до п. 3.1 договору с ервітутне землекористуванн я встановлюється терміном на 4 роки 11 місяців з моменту прий няття рішення Вінницькою міс ькою радою.

Пунктом 4.2 договору встанов лено, що плата за сервітутне к ористування обчислюється в р озмірі 7% від грошової оцінки 2 55 203,08 грн.* коефіцієнт 1,3= 23 223,48 грн. в рік (комерційне користуванн я).

Згідно п. 4.3 договору плата вн оситься щомісячно протягом 3 0-ти календарних днів, наступн их за останнім календарним д нем звітного (податкового мі сяця).

Пунктом 14.2. договору сторони передбачили підстави припин ення дії договору, та однією з підстав визначили відмову О соби в інтересах якої встано влений земельний сервітут.

Посилаючись на важкі фінан сові обставини, позивач 04.02.2010р. звернувся до відповідача з з аявою в якій висловив бажанн я припинити дію договору від повідно до п. б ч. 1 ст. 102 Земельно го кодексу України, п. 14.2 догово ру та відмовився від встанов леного земельного сервітуту .

На вказану заяву, відповіда ч листом за № С-1-01-427/01-15 від 22.02.2010р. по відомив про те, що для подаль шого розгляду звернення необ хідно надати документ, що під тверджує використання примі щень не для комерційних потр еб та копію договору земельн ого сервітуту, що на думку поз ивача не узгоджується з поло женнями ст. 598 Цивільного коде ксу України та ч. 1 ст. 102 Земельн ого кодексу України.

Беручи до уваги встановле ні обставини суд зазначає на ступне.

Стаття 11 Цивільного кодексу України вказує, що цивільні п рава та обов'язки виникають і з дій осіб, що передбачені акт ами цивільного законодавств а, а також із дій осіб, що не пер едбачені цими актами, але за а налогією породжують цивільн і права та обов'язки, й серед п ідстав виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, п ередбачає договори та інші п равочини.

Як зазначено в ст.174 Господар ського кодексу України, госп одарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, із господа рського договору та інших уг од, передбачених законом, а та кож з угод, не передбачених за коном, але таких, які йому не с уперечать.

Відповідно до ст.509 Цивільно го кодексу України зобов'яза нням є правовідносини, в яком у одна сторона (боржник) зобов 'язана вчинити на користь дру гої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплат ити гроші тощо) або утриматис я від певної дії, а кредитор ма є право вимагати від боржник а виконання його обов'язку. Та ке ж положення містить і ст.173 Г осподарського кодексу Украї ни, в якій зазначено, що господ арським визнається зобов'яза ння, що виникає між суб'єктом г осподарювання та іншим учасн иком (учасниками) відносин у с фері господарювання з підста в, передбачених цим Кодексом , в силу якого один суб'єкт (зоб ов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинит и певну дію господарського ч и управлінсько-господарсько го характеру на користь іншо го суб'єкта (виконати роботу, п ередати майно, сплатити грош і, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а і нший суб'єкт (управнена сторо на, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'яза ної сторони виконання її обо в'язку.

Виходячи із встановлених о бставин спору, змісту догово ру вбачається, що між сторона ми укладено договір земельно го сервітуту.

Згідно ст. 401 Цивільного коде ксу України право користуван ня чужим майном (сервітут) мож е бути встановлене щодо земе льної ділянки, інших природн их ресурсів (земельний серві тут) або іншого нерухомого ма йна для задоволення потреб і нших осіб, які не можуть бути з адоволені іншим способом. Се рвітут може належати власник ові (володільцеві) сусідньої земельної ділянки, а також ін шій, конкретно визначеній ос обі (особистий сервітут).

Положеннями ст. 99 Земельног о кодексу України визначено, що право земельного сервіт уту - це право власника або землекористувача земельної ділянки на обмежене платне а бо безоплатне користування ч ужою земельною ділянкою (діл янками). Земельні сервітути м ожуть бути постійними і стро ковими. Встановлення земельн ого сервітуту не веде до позб авлення власника земельної д ілянки, щодо якої встановлен ий земельний сервітут, прав в олодіння, користування та ро зпорядження нею. Земельний с ервітут здійснюється способ ом, найменш обтяжливим для вл асника земельної ділянки, що до якої він встановлений.

Статтею 402 Цивільного кодек су України, статтею 100 Зем ельного кодексу України визн ачено, що сервітут може бут и встановлений договором, з аконом, заповітом або рішенн ям суду. Сервітут може належа ти власникові (володільцеві) сусідньої земельної ділянки , а також іншій конкретно визн аченій особі (особистий серв ітут). Земельний сервітут мож е бути встановлений договоро м між особою, яка вимагає його встановлення, та власником (в олодільцем) земельної ділянк и.

Як вбачається з матеріалів справи та пояснень позивача , підставою звернення до суду з позовом про припинення дії договору стало важке матері альне становище позивача.

Підстави та порядок припин ення зобов' язання визначен о главою 50 Цивільного кодексу України. При цьому, заявляюч и вимогу про припинення дії д оговору, позивачем не визнач ено яким чином припинити йог о дію.

Відповідно до ст. 16 Цивільно го кодексу України, ст. 20 Госпо дарського кодексу України ко жний суб'єкт господарювання та споживач має право на захи ст своїх прав і законних інте ресів способами, передбачени ми законом.

Відповідно до п. б ч. 1 положен ь ст. 102 Земельного кодексу Укр аїни та п. 2 ч. 1 406 Цивільного коде ксу України, на які посилаєть ся позивач, у випадку відмови особи, в інтересах якої вс тановлено земельний сервіту т, припиняється дія земельно го сервітуту. Натомість, пози вач ставить вимогу про припи нення дії договору земельног о сервітуту, що не узгоджуєть ся на наведеними вище нормам и.

З огляду на вищевикладене в його сукупності, суд вважає, щ о позивачем не вірно обрано с посіб захисту порушеного пра ва.

В силу ст. 32 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, доказами у справі є будь-як і фактичні дані, на підставі я ких господарський суд встано влює наявність чи відсутніст ь обставин, на яких ґрунтують ся вимоги і заперечення, а так ож інші обставини, які мають з начення для правильного вирі шення спору.

Відповідно до ст.ст. 34, 43 Госпо дарського процесуального ко дексу України докази подають ся сторонами та іншими учасн иками судового процесу. Обст авини справи, які відповідно до законодавства повинні бу ти підтверджені певними засо бами доказування, не можуть п ідтверджуватися іншими засо бами доказування. Господарсь кий суд оцінює докази за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному роз гляді в судовому процесі всі х обставин справи в їх сукупн ості, керуючись законом. Ніяк і докази не мають для господа рського суду заздалегідь вст ановленої сили. Визнання одн ією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторон а обґрунтовує свої вимоги аб о заперечення для господарсь кого суду не є обов' язковим .

За змістом статті 33 Господа рського процесуального коде ксу України, обов'язок доказу вання та подання доказів роз поділяється між сторонами, в иходячи з того, хто посилаєть ся на юридичні факти, які обґр унтовують його вимоги і запе речення.

Зважаючи на вищевикладене , суд вважає, що в позові з підс тав у ньому викладених, слід в ідмовити з покладанням судов их витрат в складі державног о мита, витрат за інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу та оплату послу г адвоката на позивача.

Керуючись ст.ст.43, 32, 33, 34, 43, 49, 82, 84, 85, 1 15 Господарського процесуаль ного кодексу України, -

В И Р І Ш И В:

В позові суб'єкта підприє мницької діяльності - фізичн ої особи ОСОБА_1 про припи нення дії договору про встан овлення земельного сервітут у на частку площею 0,0047 га прибу динкової території багатокв артирного будинку по АДРЕС А_1, який укладено 18 серпня 2008 р оку між суб' єктом підприємн ицької діяльності ОСОБА_1 та Вінницькою міською радою та зареєстрований 23.09.2008р. за № 137 відмовити.

Повний текст рі шення оформлено та підписано 08.09.2010р.

Суддя В. Матвійчу к

відд рук. прим.:

1 - до справи

2- позивачу - (21100, м. Вінниця, в ул. Гонти, 7)

3- відповідачу - (21050, м. Вінниця, вул. Соборна, 59)

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення07.09.2010
Оприлюднено04.10.2010
Номер документу11387190
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/86-10

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Черленяк М.І.

Ухвала від 06.01.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Постанова від 16.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Рішення від 07.09.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 08.07.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 29.06.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 14.05.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні