Ухвала
від 03.10.2023 по справі 331/6568/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

03.10.2023

Справа № 331/6568/23

Провадження № 1-кс/331/1865/2023

Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 жовтня 2023 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суд м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши заяву слідчого судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_3 про самовідвід,

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді ОСОБА_1 надійшла заява слідчого судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_3 про самовідвід за клопотанням слідчого 1-го відділення слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадження, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22023080000001554 від 18.09.2023 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України.

Заява вмотивована тим, що згідно витягу з єдиного реєстру досудових розслідувань у цьому кримінальному провадженні, органом досудового розслідування є слідчий відділ УСБУ в Запорізькій області. В свою чергу чоловік слідчого судді ОСОБА_5 працює на посаді начальника слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області.

Оскільки чоловік слідчого судді є особою, заінтересованою у результатах розгляду зазначеного клопотання, як керівник органу, який проводить досудове слідство у цьому кримінальному провадженні, вважає, що слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_3 не може брати участь у розгляді клопотання слідчого 1-го відділення слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадження, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22023080000001554 від 18.09.2023 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України.

В судове засідання слідчий, слідчий суддя не з`явилися, повідомлялися про час та місце розгляду заяви належним чином.

Розглянувши заяву, слідчий суддя приходить до висновку, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Вичерпний перелік підстав, за наявності яких слідчий суддя безумовно підлягає відводу, визначений ст.ст. 75,76 КПК України.

Зокрема, згідно до ст.75КПК України слідчий суддя не може брати участь у кримінальному провадженні: 1) якщо він є заявником, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем, близьким родичем чи членом сім1ї слідчого, прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, заявника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача; 2) якщо він брав участь у цьому провадженні як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, слідчий, прокурор, захисник або представник; 3) якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім`ї заінтересовані в результатах провадження; 4) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості; 5) у випадку порушення встановленого частиною третьоюстатті 35 цього Кодексупорядку визначення слідчого судді, судді для розгляду справи.

Відповідно до положень п. 2.5 Бангалорських принципів поведінки суддів від 19 травня 2006 року, схвалених Резолюцією Економічної та Соціальної Ради ООН 27.07.2006 №2006/2 Суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

Відповідно до практики Європейського Суду з прав людини наявність безсторонності, відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції, повинна визначатись суб`єктивними та об`єктивними критеріями. Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності. У кожній окремій справі слід враховувати, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступень, що свідчать про небезсторонність суду.

Також згідно практики Європейського суду з прав людини важливим питанням є довіра, яку суди повинні вселяти у громадськість у демократичному суспільстві. Судді зобов`язані викликати довіру в учасників судового розгляду, а тому будь-який суддя, стосовно якого є підстави для підозри у недостатній неупередженості, повинен брати самовідвід або бути відведений.

Так у своєму рішенні по справі «Фельдман проти України» Європейський суд з прав людини порушенням ст. 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини визнав незабезпечення суддею достатніх гарантій для виключення будь-якого розумного сумніву з приводу його безсторонності.

Чоловік слідчого судді ОСОБА_5 працює на посаді начальника слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області.

Відповідно до положень п. 8 ч. 1 ст. 3 КПК України, керівник органу досудового розслідування - начальник Головного слідчого управління, слідчого управління, відділу, відділення органу Національної поліції, органу безпеки, органу, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, перший заступник або заступник Директора Державного бюро розслідувань, керівник (начальник) Головного слідчого управління, слідчого управління, відділу органу Державного бюро розслідувань, Головного підрозділу детективів, підрозділу детективів, відділу детективів, підрозділу внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України та його заступники, які діють у межах своїх повноважень.

Функціональні обов`язки керівника органу досудового розслідування визначені положеннями ст. 39 КПК України. Зазначені повноваження надають можливість такій посадовій особі здійснювати вплив на хід досудового розслідування. Крім того, деякі повноваження керівника органу досудового розслідування, що дають можливість впливати на хід досудового розслідування визначені Положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затверджений наказом Генерального прокурора від 30.06.2020 № 298. Крім того, згідно правил, встановлених цим нормативно-правовим актом, прізвище, ім`я, по батькові керівника органу досудового розслідування не зазначається у витягу з ЄРДР, який формується щодо провадження.

Враховуючи, що чоловік слідчого судді, як керівник органу, який проводить досудове слідство у цьому кримінальному провадженні, є особою, заінтересованою у результатах розгляду клопотання, слідчий суддя вважає за необхідне задовольнити заявлений самовідвід, що відповідає вимогам ст.76 КПК України.

Керуючись ч.1 ст.76, ч.1 ст.80, ст.81, ст.82, ст.395 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Заяву слідчого судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_3 про самовідвід задовольнити.

Клопотання слідчого 1-го відділення слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадження, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22023080000001554 від 18.09.2023 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України, передати до канцелярії Жовтневого районного суду м. Запоріжжя для здійснення повторного автоматизованого розподілу в порядку, встановленому частиною третьою статті 35 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.10.2023
Оприлюднено04.10.2023
Номер документу113873782
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗаява про відвід судді

Судовий реєстр по справі —331/6568/23

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 07.11.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 07.11.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 03.10.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні