Ухвала
від 25.09.2023 по справі 909/495/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2 УХВАЛА

м. Київ

25.09.2023Справа № 909/495/23Господарський суд міста Києва у складі судді Стасюка С.В., розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Калуська соляна компанія"

до 1) Акціонерного товариства "Оріана"

2) Міністерства юстиції України

3) Товариства з обмеженою відповідальністю "Оріана-Еко"

про визнання протиправним та скасування наказу

Представники учасників справи: без виклику

ВСТАНОВИВ:

ТОВ "Калуська соляна компанія" звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Міністерства юстиції України, ТОВ "Оріана-Еко", АТ "Оріана" про визнання протиправним та скасування наказу Міністерства юстиції України від 19 січня 2022 р. №159/5 "Про задоволення скарги" та визначення статутного капіталу ТОВ "Оріана-Еко" в розмірі 336 851 286 грн., розміру частки АТ "Оріана" у статутному капіталі ТОВ "Оріана-Еко" 156 461 102 грн., що становить 46%, розміру частки ТОВ "Калуська соляна компанія" у статутному капіталі ТОВ "Оріана-Еко" 180 390 184 грн., що становить 54%.

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 23.05.2023 матеріали за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Калуська соляна компанія" до відповідачів Міністерства юстиції України, Товариства з обмеженою відповідальністю "Оріана-Еко", Акціонерного товариства "Оріана" про визнання протиправним та скасування наказу, визначення розміру статутного капіталу та розміру частки у ньому передано за виключною підсудністю на розгляд Господарському суду міста Києва.

Вказана позовна заява підлягає поверненню заявникові з огляду на наступне.

Частиною другою статті 170 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

У статті 56 Господарського процесуального кодексу України визначено, що сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Особиста участь у справі особи не позбавляє її права мати в цій справі представника.

Згідно з частиною 1 статті 58 Господарського процесуального кодексу України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

За приписами ст. 132-1 Конституції України, яку введено в дію з 30.09.2016 Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура. Незалежність адвокатури гарантується. Засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні визначаються законом. Виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення. Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Згідно з пунктом 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами здійснюється у судах першої інстанції з 1 січня 2019 року.

Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (ч. 4 ст. 60 Господарського процесуального кодексу України).

Таким чином, з 01.01.2019 представництво юридичної особи в господарському суді першої інстанції здійснюється виключно адвокатом, а також через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи).

Відповідно до частини першої статті 92 Цивільного кодексу України юридична особа набуває цивільних прав та обов`язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону. Порядок створення органів юридичної особи встановлюється установчими документами та законом.

Господарським процесуальним кодексом України передбачено, що юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника (стаття 56).

Отже, повноваження представляти інтереси юридичної особи в суді мають керівник або член виконавчого органу, якщо таке право йому надано відповідно до закону або статуту, положення юридичної особи.

Позовну заяву від імені Товариства з обмеженою відповідальністю "Калуська соляна компанія" підписано не адвокатом, а представником - Легіним Володимиром Богдановичем на підставі довіреності від 19.06.2020, зареєстрованої в реєстрі за № 689.

В матеріалах позовної заяви відсутні будь-які докази на підтвердження факту, що дана особа уповноважена діяти від імені товариства відповідно до закону, статуту, положення тощо, або має свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

При цьому, дана справа в силу п. 1 ч. 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України не є малозначною, а відтак представництво юридичної особи в даному випадку має бути здійснено у відповідності до ч. 1 ст. 58 вказаного кодексу, а саме адвокатом або законним представником.

За таких обставин, враховуючи приписи п.1 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд дійшов висновку, що позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Калуська соляна компанія" підлягає поверненню без розгляду, оскільки така заява підписана особою, яка не уповноважена бути представником юридичної особи в господарському суді.

На підставі викладеного та керуючись ч. 5 ст. 174, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України

УХВАЛИВ:

1.Повернути позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Калуська соляна компанія" та додані до неї документи позивачу.

Ухвала набирає законної сили 25.09.2023 та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня набрання нею законної сили.

Повний текст складено 25.09.2023.

Суддя С. В. Стасюк

Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено05.10.2023
Номер документу113892365
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин пов’язані з правами на акції, частку у статутному капіталі

Судовий реєстр по справі —909/495/23

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 23.05.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні