Ухвала
від 02.10.2023 по справі 420/16637/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/16637/23

УХВАЛА

02 жовтня 2023 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Корой С.М., розглянувши матеріали адміністративного позову товариства з обмеженою відповідальністю «Логістік Делівері Експрес» до Одеської митниці Державної митної служби України, Державної митної служби України про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду 07.07.2023 року надійшов адміністративний позов товариства з обмеженою відповідальністю «Логістік Делівері Експрес» до Одеської митниці Державної митної служби України, Державної митної служби України, в якому позивач просить суд:

- визнати протиправними дії відповідача стосовно видалення «FAMILIA IPS LTD» iз Реєстру центральних сортувальних станцій, регіональних сортувальних станцій;

- зобов`язати Державну митну службу України повернута до Реєстру центральних сортувальних станцій, регіональних сортувальних станцій в пункт партнерів компанію «FAMILIA IPS LTD»;

- зобов`язати Одеську митницю Державної митної служби України внести до реєстру відомостей про взаємодію по доставці міжнародних експрес-відправлень безпосередньо з третіми особами, які можуть виступати агентами/відправниками міжнародних експрес-відправлень «В.I.S. EXPRESS», та які діють за розпорядженням компанії TRADE ALLIANCE LLC;

- зобов`язати Одеську митницю Державної митної служби України внести до реєстру відомостей про взаємодію по доставці міжнародних експрес-відправлень безпосередньо з третіми особами, які можуть виступати агентами/відправниками міжнародних експрес-відправлень «NISSIM A. DELIVERIES AND_TRANSPORT LTD», та які діють за розпорядженням компанії TRADE ALLIANCE LLC;

- збитки від неодержаного прибутку у розмірі 21 900 305 гривень 60 копійок стягнути з Державної митної служби України на користь Товариства обмеженою товариства з обмеженою відповідальністю «Логістік Делівері Експрес», КОД СДРПОУ 36610585, АБ Південний м. Одеса, р/р НОМЕР_1, МФО 328209.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 12.07.2023 року залишено без руху адміністративний позов.

Судом встановлено позивачу 10-денний строк для усунення недоліків позовної заяви з дня отримання копії ухвали.

В ухвалі вказано, що виявлені недоліки повинні бути усунені, шляхом надання до суду належним чином оформленого та обґрунтованого адміністративного позову відповідно до процесуальних положень КАС України.

07.07.2023 року від позивача до суду надійшла заява про усунення недоліків позову, в якій вказано, що:

- дії Одеської митниці були протиправними і знайшли своє відображення у відмові (відповідь №7.10-1/17-01/13/5601 від 14.09.2021 р.), а саме не передачи заяви про внесені до пункту партнерів Реєстру центральних сортувальних станцій, регіональних сортувальних станцій у зв`язку з відсутністю відомостей щодо внесення компаній «B.I.S. EXPRESS» (Ізраїль) та «NISSIMA. DELIVERIES AND_TRANSPORT LTD» (Ізраїль) до іноземних операторів експрес-перевезень, що мають всесвітню мережу з системою центральних і регіональних станцій, як передбачено положенями Інструкції з організації митного контролю та митного оформлення міжнародних експрес-відправлень, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України, затвердженої наказом Державної митної служби України від 3.09.2007 №728;

- дії Державної митної служби України були протиправними і знайшли своє відображення 05.01.2022 р в листі від №17-1/17-01-04/13/3281, в якому повідомляється, що компанія «FAMILIA IPS LTD» 44250, ST. ANA FRANK 2 KFAR SABA, ISRAEL «не зареєстрована на Ізраїльській митниці як міжнародний експрес-перевізник», «не є митним агентом (брокером) та кур`єром» у зв`язку з чим договір про співробітництво №04/04-18 від 04.04.2018 року між товариством з обмеженою відповідальністю ТОВ «ЛОГІСТІК ДЕЛІВЕРІ ЕКСПРЕС» та Ізраїльською компанією «FAMILIA IPS LTD» було виключено із пункту партнерів Реєстру центральних-сортувальних станцій, регіональніх сортувальних станцій.

Також у вказаній заяві позивач просив вважати першим відповідачем - Одеську митницю (код 44005631).

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 28.08.2023 року відмовлено у задоволенні заяви товариства з обмеженою відповідальністю «Логістік Делівері Експрес» про поновлення строку звернення до суду, продовжити позивачу строк на усунення недоліків позову товариства з обмеженою відповідальністю «Логістік Делівері Експрес» до Одеської митниці Державної митної служби України, Державної митної служби України про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії.

У вказаній ухвалі суддею роз`яснено, що виявлені недоліки повинні бути усунені, шляхом надання до суду обґрунтованої заяви про поновлення пропущеного строку звернення до суду та уточненої позовної заяви з урахуванням вищевикладеного судом (з копією для відповідача).

Копію ухвали суду від 28.08.2023 року отримано позивачем 31.08.2023 року засобами електронної пошти ( ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

Водночас, ні у визначений судом строк, ні станом на 02.10.2023 року недоліки, зазначені в ухвалі про залишення позовної заяви без руху позивачем не усунуті, через канцелярію Одеського окружного адміністративного суду не надходило документів та заяв від позивача (представника позивача) на виконання саме ухвали суду, так само не надходило до суду заяв про продовження строку для усунення недоліків позовної заяви.

Згідно з ч.3 ст.9 КАС України кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить з того, що положення п.1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право подати до суду будь-який позов, що стосується його цивільних прав і обов`язків. Проте право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Як наголошує в своїх рішеннях Європейський суд, позивач як сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитися провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Згідно ч. 4 ст. 169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо, в тому числі, позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

За таких обставин, позов необхідно повернути позивачу з усіма доданими до нього матеріалами, копія позовної заяви залишається в суді.

Одночасно, необхідно роз`яснити позивачу, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Керуючись ст.ст. 169, 171, 256, 295, 297 КАС України, суд,-

У Х В А Л И В:

Адміністративний позов товариства з обмеженою відповідальністю «Логістік Делівері Експрес» до Одеської митниці Державної митної служби України, Державної митної служби України про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії - повернути позивачеві без розгляду.

Направити позивачеві копію цієї ухвали разом із позовною заявою та усіма доданими до неї матеріалами. Копія позовної заяви залишається в суді

Ухвала підлягає оскарженню у встановлений статтями 295, 297 та Перехідних положень КАС України строк і порядок.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 256 КАС України.

Суддя С.М. Корой

Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено05.10.2023
Номер документу113897406
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —420/16637/23

Ухвала від 02.10.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

Ухвала від 28.08.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

Ухвала від 02.08.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

Ухвала від 12.07.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні