Рішення
від 03.10.2023 по справі 485/783/23
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 485/783/23

Провадження № 2/485/232/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 жовтня 2023 року м.Снігурівка

Снігурівський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді Квєтка І.А.,

секретар судового засідання Літвінова Д.Ю.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні, в порядку загального позовного провадження, в залі суду м.Снігурівка цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Киселівської селищної ради Миколаївського (Снігурівського) району Миколаївської області, третя особа: Вітовська державна нотаріальна контора Миколаївської області, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,

встановив:

У серпні 2023 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з зазначеним позовом до Киселівської селищної ради, у якому просить визнати за нею право власності в порядку спадкування на земельну ділянку площею 4,06 га, що розташована на території Киселівської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області, яка належала померлій ОСОБА_2 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія МК №038588.

Позовні вимоги обгрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , після смерті якої залишилось спадкове майно, яке складається у тому числі, із земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського товариства, розташованої в межах території Киселівської сільської ради, що належала останній на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії МК №038588. Вона є єдиним спадкоємцем матері. Спадщину прийняла шляхом проживання з спадкодавцем за однією адресою. З метою оформлення спадкових прав звернулася до нотаріальної контори, але відповідно до постанови від 11 грудня 2021 року їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку з підстав наявності виправлення в кадастровому номері у правовстановлюючому документі, що є підставою для визнання права власності на спадкове майно у судовому порядку.

Учасники справи у судове засідання не з`явилися.

Позивачка подала заяву про розгляд справи без її участі (вх.№ЕП 1170/23 вх. від 03.10.2023 р.).

Представник відповідача подав заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги визнають (Вх.№ЕП 1167/23 вх. від 03.10.2023 р.)

Представник третьої особи надав заяву в якій просить суд розглянути справу у його відсутність, у вирішенні справи покладається на розсуд суду (Вх.№3043/23 вх. від 15.09.2023 р.).

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється, згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Враховуючи визнання позову відповідачем, суд вважає можливим ухвалити рішення по справі, що передбачено ч. 3 ст. 200 ЦПК України.

Відповідно до ч.4 ст.200 ЦПК України, ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Оскільки визнання відповідачем позову у даному випадку не суперечить закону та не порушує права свободи та інтереси інших осіб, тому суд приходить до висновку про прийняття визнання позову відповідачем та про винесення рішення по суті справи у підготовчому засіданні.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про задоволення позову, виходячи із наступного.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Киселівка Снігурівського району Миколаївської області померла ОСОБА_2 , що підтверджується даними свідоцтва про її смерть, виданого за актовим записом № 305, що вчинений 24 травня 2021 року, місце реєстрації смерті: Снігурівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) (а.с.10).

На час смерті ОСОБА_2 була зареєстрована та проживала за адресою АДРЕСА_1 , разом з дочкою ОСОБА_1 , та зятем ОСОБА_3 , що підтверджується копією довідки Киселівського старостинського округу Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області вих.№194 від 31 липня 2023 року (а.с.14).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,06 га., кадастровий номер 4825781700:01:000:0018, що розташована в межах території Киселівської сільської ради Снігурівського району Миколаївської області; право власності підтверджується копією Державного акту на право приватної власності серії МК №038588, виданого 06 квітня 2004 року на підставі розпорядження Снігурівської райдержадміністрації, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №010402300416, що містить застережені виправлення у кадастровому номері земельної ділянки.

Позивач є спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_2 .

На підтвердження факту родинних відносин між позивачем та спадкодавцем, як між донькою та матір`ю, позивачем надано копію свідоцтва про своє народження серії НОМЕР_1 , виданого 28 квітня 1965 року Киселівською сільською радою Снігурівського району Миколаївської області, та копію свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 , виданого 28 квітня 1984 року Киселівською сільською радою Снігурівського району Миколаївської області, на підтвердження зміни прізвища на " ОСОБА_4 ".

Інших спадкоємців за копією матеріалів спадкової справи №118/202, заведеної в Вітовській державній нотаріальній конторі 04 грудня 2021 року після смерті ОСОБА_2 немає.

Як вбачається з вище вказаного державного акту, при його видачі допущено помилку у кадастровому номері, яку виправлено із застереженням "виправленому вірити" та проставленням печатки Снігурівського районного відділу земельних ресурсів.

Статтею 16 ЦК України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути у тому числі, визнання права.

Відповідно до положень ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом - ст.1217 ЦК України.

В силу ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Статтею 1220 ЦК України визначено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Місцем відкриття спадщини, за нормою ст.1221 ЦК України, є останнє місце проживання спадкодавця.

Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини - ст.1222 ЦК України.

Згідно з ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Статтею 1268 ЦК України визначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч.1 ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Постановою державного нотаріуса Вітовської державної нотаріальної контори Миколаївської області Моторним М.О. від 11 грудня 2021 року відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно, у зв`язку з наявними виправленнями кадастрового номеру земельної ділянки у Державному акті на право власності на земельну дялінку.

За п. 3.1 листа Вищого Спеціалізованого Суду України від 16 травня 2013 року "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування", якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розглядові у позовному провадженні.

Згідно ст. 392 ЦК України власник може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно з ч.2 ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові і службові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та Законами України.

У відповідності до ст.126 ЗК України (у редакції, яка була чинною на момент виникнення земельних правовідносин) право власності на земельну ділянку посвідчувалось державним актом.

Належність спадкодавиці земельної ділянки, що посвідчено державним актом серії МК №038588, підтверджується копією витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 24 грудня 2021 року та копією витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, індексний номер витягу: 292684712, сформованого 27 грудня 2021 року.

Вказане підтверджує, що спірна земельна належать спадкодавиці, однак у зв`язку з тим, що у державному акті на право приватної власності на землю, який посвідчує таке її право, містяться застережені виправлення, він не приймається нотаріусом, що позбавляє позивача можливості оформити спадщину.

Відповідно до Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, затвердженої Наказом Державного Комітету України по земельних ресурсах від 04.05.99 №43, будь-які виправлення в державних актах на право власності на земельну ділянку не допускаються.

Остільки, позивач довела наявність спадкового майна, підстави до його успадкування, неможливість реалізації спадкових прав у інший спосіб, суд визнає її позовні вимоги обґрунтованими та ухвалює про їх задоволення.

На прохання позивача суд не стягує з відповідача судовий збір.

Керуючись ст.ст. 4, 13, 81, 263-265, 141, 200, 268 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Киселівської селищної ради Миколаївського (Снігурівського) району Миколаївської області, третя особа: Вітовська Державна нотаріальна контора Миколаївської області, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,- задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,06 га, кадастровий номер 4825781700:01:000:0018, розташовану в межах території Киселівської сільської ради Снігурівського (Миколаївського) району Миколаївської області, належної спадкодавиці на підставі Державного акту на право приватної власності серії МК №038588, виданого 06 квітня 2004 року на підставі розпорядження Снігурівської райдержадміністрації, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №010402300416.

Судові витрати віднести на рахунок позивача ОСОБА_1 ..

Апеляційна скарга на рішення суду подається у строк протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Миколаївського апеляційного суду, який відраховується з дати складення повного судового рішення.

Суддя І.А.Квєтка

Дата складення повного судового рішення 03.10.2023 р.

СудСнігурівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення03.10.2023
Оприлюднено05.10.2023
Номер документу113906646
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —485/783/23

Рішення від 03.10.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні