Ухвала
від 04.10.2023 по справі 904/656/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

04.10.2023 м. ДніпроСправа № 904/656/21 (904/1873/23)

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю АФ Старт - Плюс, Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Кочережки, в особі ліквідатора арбітражного керуючого Бурцевої Ірини Юріївни, м. Запоріжжя

до ОСОБА_1 , Дніпропетровська область, Павлоградський район, с Кочережки

про стягнення заборгованості по договорам про надання зворотної безпроцентної фінансової допомоги

Суддя Владимиренко І.В.

Представники:

від позивача: представник не з`явився

від відповідача: представник не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю АФ Старт - Плюс в особі ліквідатора арбітражного керуючого Бурцевої Ірини Юріївни звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до відповідача ОСОБА_1 про стягнення 825 000,00 грн.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 17.04.2023, позовну заяву залишено без руху.

27.04.2023 до суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви, якою усунуто недоліки визначені в ухвалі суду від 17.04.2023. Також, разом з заявою про усунення недоліків, позивачем подано до суду клопотання про витребування доказів, в якому просив суд витребувати у ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) на користь Товариство з обмеженою відповідальністю АФ Старт-Плюс (51450, Дніпропетровська обл., Павлоградський р-н, с. Кочережки, вул. Жовтнева, буд. 30, код ЄДРПОУ 39687509) договори про надання зворотної безпроцентної фінансової допомоги, які було укладено між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю АФ Старт-Плюс, а саме: - Договір про надання зворотної безпроцентної фінансової допомоги №29/11 від 29.11.2018 року; - Договір про надання зворотної безпроцентної фінансової допомоги №28/33 від 28.03.2019 року.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 02.05.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Призначено підготовче засідання, яке відбудеться 31.05.2023 о 12:00год. Викликано у підготовче засідання повноважних представників сторін, визнавши їх явку обов`язковою. В разі неможливості забезпечити участь в судовому засіданні повноважних представників сторін повідомити господарський суд Дніпропетровської області відповідним зверненням. Клопотання позивача про витребування доказів - задоволено. Витребувано у ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) договори про надання зворотної безпроцентної фінансової допомоги, які було укладено між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю АФ Старт-Плюс, а саме: - Договір про надання зворотної безпроцентної фінансової допомоги №29/11 від 29.11.2018 року; - Договір про надання зворотної безпроцентної фінансової допомоги №28/33 від 28.03.2019 року. Зобов`язано ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) надати Господарському суду Дніпропетровської області документи, витребувані ухвалою суду, протягом 10 днів з моменту отримання копії ухвали суду. До засідання подати: позивачу - протягом 10 календарних днів з дня отримання відзиву, надати відповідь на відзив; документальне і нормативне обґрунтування викладених доводів; оригінали документів, доданих до заяви (для огляду в судовому засіданні); повідомити відповідача про час і місце судового засідання, докази повідомлення надати суду. У випадку подання відповіді на відзив, направити її копію на адресу відповідача, докази чого надати суду (розрахунковий чек, опис вкладення до цінного листа). Відповідачу протягом 15 календарних днів з дня вручення ухвали суду про відкриття провадження у справі надати відзив на позовну заяву за правилами статті 165 Господарського процесуального кодексу України; заперечення на відповідь на відзив (протягом 10 календарних днів з дня отримання відповіді на відзив), складене відповідно до вимог ст. 167 Господарського процесуального кодексу України, документальне і нормативне обґрунтування викладених доводів; докази направлення копії заперечення позивачу. У випадку подання заперечень на відповідь на відзив, направити їх копію на адресу позивача, докази чого надати суду (розрахунковий чек, опис вкладення до цінного листа).

23.05.2023 представник відповідача подав до суду відзив на позовну заяву та витребувані ухвалою суду від 02.05.2023 документи. Судом відзив відповідача прийнято до відома та долучено до матеріалів справи подані докази.

31.05.2023 представник позивача подав до суду клопотання про відкладення підготовчого засідання. Судом клопотання прийнято до розгляду.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 31.05.2023 клопотання представника позивача про відкладення розгляду справи - задоволено. Відкладено підготовче засідання суду на 20.06.2023р. о 12:30год. Явку в судове засідання представників сторін визнано обов`язковою. В разі неможливості забезпечити участь в судовому засіданні повноважних представників сторін повідомити господарський суд Дніпропетровської області відповідним зверненням. До засідання подати: позивачу - протягом 10 календарних днів з дня отримання відзиву, надати відповідь на відзив; документальне і нормативне обґрунтування викладених доводів; оригінали документів, доданих до заяви (для огляду в судовому засіданні); повідомити відповідача про час і місце судового засідання, докази повідомлення надати суду. У випадку подання відповіді на відзив, направити її копію на адресу відповідача, докази чого надати суду (розрахунковий чек, опис вкладення до цінного листа). Відповідачу заперечення на відповідь на відзив (протягом 10 календарних днів з дня отримання відповіді на відзив), складене відповідно до вимог ст. 167 Господарського процесуального кодексу України, документальне і нормативне обґрунтування викладених доводів; докази направлення копії заперечення позивачу. У випадку подання заперечень на відповідь на відзив, направити їх копію на адресу позивача, докази чого надати суду (розрахунковий чек, опис вкладення до цінного листа). сторонам: належним чином засвідчені копії документів на підтвердження процесуальних повноважень їх представників відповідно до вимог, передбачених статтею 60 Господарського процесуального кодексу України (оригінали надати для огляду в судове засідання). Звернуто увагу учасників справи, що заяви, клопотання і заперечення при розгляді справи судом подаються за правилами, встановленими статями 169, 170 Господарського процесуального кодексу України. Попереджено учасників справи про те, що відповідно до статті 135 Господарського процесуального кодексу України за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Господарський суд зазначає, що сторони мають право направляти всі звернення до господарського суду засобами електронного зв`язку.

19.06.2023 представник позивача подав до суду клопотання про витребування оригіналів доказів та призначення судової експертизи. Судом клопотання прийнято до розгляду.

В судовому засіданні 20.06.2023 господарським судом оголошено перерву до 03.07.2023р. о 11:30год.

30.06.2023 представник відповідача подав до суду заперечення на клопотання представника позивача про витребування оригіналів доказів та призначення судової експертизи. Судом заперечення прийняті до відома.

30.06.2023 представник позивача подав до суду клопотання № 02-34/475 від 30.06.23р. про продовження строку підготовчого засідання з метою необхідності надання додаткових доказів строком на 30 днів та відкладення підготовчого засідання на іншу дату та час. Судом клопотання прийнято до розгляду.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 03.07.2023 клопотання представника позивача № 02-34/475 від 30.06.23р. про продовження строку підготовчого засідання з метою необхідності надання додаткових доказів строком на 30 днів та відкладення підготовчого засідання на іншу дату та час - задоволено. Продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів. Відкладено підготовче засідання суду на 19.07.2023р. о 12:50 год. Викликано у підготовче засідання повноважних представників сторін, визнавши їх явку обов`язковою. В разі неможливості забезпечити участь в судовому засіданні повноважних представників сторін повідомити господарський суд Дніпропетровської області відповідним зверненням. До засідання подати: позивачу - надати суду відповідь на відзив; документальне і нормативне обґрунтування викладених доводів; оригінали документів, доданих до заяви (для огляду в судовому засіданні). У випадку подання відповіді на відзив, направити її копію на адресу відповідача, докази чого надати суду (розрахунковий чек, опис вкладення до цінного листа). Відповідачу надати суду заперечення на відповідь на відзив (протягом 10 календарних днів з дня отримання відповіді на відзив), складене відповідно до вимог ст. 167 Господарського процесуального кодексу України, документальне і нормативне обґрунтування викладених доводів; докази направлення копії заперечення позивачу. У випадку подання заперечень на відповідь на відзив, направити їх копію на адресу позивача, докази чого надати суду (розрахунковий чек, опис вкладення до цінного листа). сторонам: - належним чином засвідчені копії документів на підтвердження процесуальних повноважень їх представників відповідно до вимог, передбачених статтею 60 Господарського процесуального кодексу України (оригінали надати для огляду в судове засідання).

19.07.2023 представник відповідача подав до суду клопотання про долучення документів до матеріалів справи. Судом долучено до матеріалів справи подані представником відповідача докази.

В підготовче засідання 19.07.2023 з`явились представники позивача та відповідача.

Присутній в судовому засіданні представник позивача заявив усне клопотання про відкладення розгляду справи.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 19.07.2023 усне клопотання представника позивача про відкладення розгляду справи - задоволено. Відкладено підготовче засідання суду на 09.08.2023р. о 12:00 год. Викликано у підготовче засідання повноважних представників сторін, визнавши їх явку обов`язковою. В разі неможливості забезпечити участь в судовому засіданні повноважних представників сторін повідомити господарський суд Дніпропетровської області відповідним зверненням. До засідання подати: позивачу - надати суду відповідь на відзив; документальне і нормативне обґрунтування викладених доводів; оригінали документів, доданих до заяви (для огляду в судовому засіданні). У випадку подання відповіді на відзив, направити її копію на адресу відповідача, докази чого надати суду (розрахунковий чек, опис вкладення до цінного листа). Відповідачу надати суду заперечення на відповідь на відзив (протягом 10 календарних днів з дня отримання відповіді на відзив), складене відповідно до вимог ст. 167 Господарського процесуального кодексу України, документальне і нормативне обґрунтування викладених доводів; докази направлення копії заперечення позивачу. У випадку подання заперечень на відповідь на відзив, направити їх копію на адресу позивача, докази чого надати суду (розрахунковий чек, опис вкладення до цінного листа).

04.08.2023 представник позивача подав до суду пояснення до клопотання про проведення судової експертизи. Судом пояснення позивача прийнято до відома.

Також, 04.08.2023 представник позивача подав до суду додаткові письмові пояснення. Судом додаткові письмові пояснення позивача прийнято до відома.

В підготовче засідання 09.08.2023 з`явились представники позивача та відповідача.

В судовому засіданні господарським судом оглянуто та долучено до матеріалів справи надані представником відповідача оригінали квитанцій до прибуткових касових ордерів.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 09.08.2023 клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю АФ Старт - Плюс в особі ліквідатора арбітражного керуючого Бурцевої Ірини Юріївни про проведення експертизи задоволено частково. Призначено по справі №904/656/21(904/1873/23) судову технічну експертизу документів. Проведення експертизи доручено експертам Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса" (вулиця Залютинська, 8, м. Харків, Харківська область, 61177). На вирішення експертів Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса" (м. Харків) поставлено наступні питання: - Чи відповідає період часу нанесення відтиску печатки ТОВ АФ Старт-Плюс (код ЄДРПОУ: 39687509) та підпису ОСОБА_2 на квитанції до прибуткового касового ордера №2 від 15.04.2019 року даті його складання; - Чи відповідає період часу нанесення відтиску печатки ТОВ АФ Старт-Плюс (код ЄДРПОУ: 39687509) та підпису ОСОБА_2 на квитанції до прибуткового касового ордера №14 від 14.10.2019 року даті його складання; - Чи відповідає період часу нанесення відтиску печатки ТОВ АФ Старт-Плюс (код ЄДРПОУ: 39687509) та підпису ОСОБА_3 на квитанції до прибуткового касового ордера №25 від 03.02.2020. року даті його складання. Попереджено експертів, які безпосередньо проводитимуть судову експертизу про кримінальну відповідальність, передбачену статтями 384, 385 Кримінального кодексу України за дачу завідомо неправдивого висновку та відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків. Зобов`язано учасників справи своєчасно надавати на вимогу експерта всі необхідні для проведення експертизи додаткові матеріали, надавати на вимогу експерта додаткові документи, пояснення тощо, а також забезпечувати та всіляко сприяти проведенню експертизи. Витрати з проведення експертизи покладено на Товариство з обмеженою відповідальністю АФ Старт - Плюс (51450, Дніпропетровська обл., Павлоградський р-н, с. Кочережки, вул. Жовтнева, буд. 30, код ЄДРПОУ 39687509). Зобов`язати позивача забезпечити повну та своєчасну оплату експертизи. Питання про остаточний розподіл витрат на проведення судової експертизи буде вирішено під час прийняття судового рішення у справі, відповідно до вимог статей 129, 130 Господарського процесуального кодексу України. Після закінчення експертизи висновок з матеріалами справи №904/656/21 (904/1873/23) та документи, що підтверджують витрати, пов`язані з проведенням експертизи надіслати до Господарського суду Дніпропетровської області (адреса: 49600, м. Дніпро, вул. В.Винниченка, 1). Копію висновку направити сторонам. Копію ухвали суду від 09.08.2023 разом зі справою № №904/656/21 (904/1873/23) направити на адресу Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса" (вулиця Залютинська, 8, м. Харків, Харківська область, 61177). Зупинено провадження у справі №904/656/21(904/1873/23) на час проведення експертизи.

20.09.2023 до суду від експертів Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса" надійшла справа №904/656/21 (904/1873/23) разом з клопотанням експертів №22756/22804 від 08.09.2023, в якому експерти просили суд керуючись вимогами ст. 69 Господарського процесуального кодексу України та п. 1.13. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5 (зі змінами та доповненнями) просили:

- для вирішення питань по встановленню періоду нанесення фрагментів відтисків печатки необхідно надати документи, за період, що починається 29.11.2018 року та закінчується 31.05.2023 року, з відтисками печатки ТОВ Старт - Плюс у кількості 10-ти документів за кожен місяць за різні дати, а також обов`язково за 15.04.2019, 14.10.2019 та 03.02.2020 не менш 4-5 документів за кожну з цих дат. Для встановлення періоду нанесення відтиску печатки у відповідності до п.3.6 Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки матеріалів та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом МЮ України № 53/5 від 08.10.98 (із змінами і доповненнями): Для проведення експертизи необхідно надавати документи з відтисками печатки, які подавались до органів виконавчої влади, органів реєстрації, дозвільної системи, банківських установ, контролюючих органів (податкової інспекції), з відміткою про надходження до них (штамп канцелярії установи, дата надходження, вхідний номер, підпис працівника канцелярії) у період, якому відповідає дата на документі, що підлягає дослідженню. Зразки надаються за кожен місяць, за різні дати, у тому числі й за дату, якою датований наданий на дослідження документ. Достатність кількості та придатність зразків визначаються експертом під час їх дослідження.

- для проведення експертизи матеріалів, речовин та виробів (щодо встановлення давності підписів) - надати порівняльні зразки, датовані документи, створені у досліджуваний проміжок часу (у період починаючи з ймовірної дати створення документа та завершуючи датою, яка визначається виходячи із обставин справи (дати фактичної появи досліджуваних документів у суді), в яких рукописно виконано (не обов`язково учасниками справи) записи та підписи пастою для кулькових ручок такими ж за кольором та відтінком, як і в рукописних записах та підписах у досліджуваних документах, у кількості не менше трьох зразків за різні дати кожного місяця досліджуваного періоду. Зразки для порівняльного дослідження не придатні, якщо: виконані на спеціальному кольоровому папері, з захисними елементами; на оборотних сторонах аркушів нанесено друкований текст та (або) мають місця зони перетину з іншими реквізитами документів; мають недостатню кількість барвника у штрихах; мають забруднення; барвна речовина штрихів має зони перетину з іншими речовинами (відтисками печаток, штрихів іншого кольору та нашарувань тонеру та інше). Прохання надати порівняльні зразки документів у не прошитому вигляді;

- для дослідження з встановлення давності підписів надати дозвіл на застосування руйнівних методів дослідження, що можуть призвести до часткового або повного знищення досліджуваних об`єктів та зразків порівняння. Згідно методики проведення досліджень з встановлення давності виконання рукописних записів, потребує вирізання достатньої кількості штрихів записів (підписів), як у досліджуваному документі, так і у порівняльних зразках документів. Вирізані фрагменти штрихів будуть знищені під час проведення досліджень.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 20.09.2023 поновлено провадження у справі №904/656/21 (904/1873/23). Призначено судове засідання на 04.10.23 р. о 12:20год. для розгляду клопотання експертів Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса" №22756/22804 від 08.09.2023. Викликано у підготовче засідання повноважних представників сторін, визнавши їх явку обов`язковою. В разі неможливості забезпечити участь в судовому засіданні повноважних представників сторін повідомити господарський суд Дніпропетровської області відповідним зверненням. Зобов`язано позивача та відповідача подати до суду у строк до 04.10.2023р.: - для вирішення питань по встановленню періоду нанесення фрагментів відтисків печатки необхідно надати документи, за період, що починається 29.11.2018 року та закінчується 31.05.2023 року, з відтисками печатки ТОВ Старт - Плюс у кількості 10-ти документів за кожен місяць за різні дати, а також обов`язково за 15.04.2019, 14.10.2019 та 03.02.2020 не менш 4-5 документів за кожну з цих дат. Для встановлення періоду нанесення відтиску печатки у відповідності до п.3.6 Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки матеріалів та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом МЮ України № 53/5 від 08.10.98 (із змінами і доповненнями): Для проведення експертизи необхідно надавати документи з відтисками печатки, які подавались до органів виконавчої влади, органів реєстрації, дозвільної системи, банківських установ, контролюючих органів (податкової інспекції), з відміткою про надходження до них (штамп канцелярії установи, дата надходження, вхідний номер, підпис працівника канцелярії) у період, якому відповідає дата на документі, що підлягає дослідженню. Зразки надаються за кожен місяць, за різні дати, у тому числі й за дату, якою датований наданий на дослідження документ. Достатність кількості та придатність зразків визначаються експертом під час їх дослідження. - для проведення експертизи матеріалів, речовин та виробів (щодо встановлення давності підписів) - надати порівняльні зразки, датовані документи, створені у досліджуваний проміжок часу (у період починаючи з ймовірної дати створення документа та завершуючи датою, яка визначається виходячи із обставин справи (дати фактичної появи досліджуваних документів у суді), в яких рукописно виконано (не обов`язково учасниками справи) записи та підписи пастою для кулькових ручок такими ж за кольором та відтінком, як і в рукописних записах та підписах у досліджуваних документах, у кількості не менше трьох зразків за різні дати кожного місяця досліджуваного періоду. Зразки для порівняльного дослідження не придатні, якщо: виконані на спеціальному кольоровому папері, з захисними елементами; на оборотних сторонах аркушів нанесено друкований текст та (або) мають місця зони перетину з іншими реквізитами документів; мають недостатню кількість барвника у штрихах; мають забруднення; барвна речовина штрихів має зони перетину з іншими речовинами (відтисками печаток, штрихів іншого кольору та нашарувань тонеру та інше). Прохання надати порівняльні зразки документів у не прошитому вигляді; - письмові пояснення щодо надання дозволу на застосування руйнівних методів дослідження, що можуть призвести до часткового або повного знищення досліджуваних об`єктів та зразків порівняння. Згідно методики проведення досліджень з встановлення давності виконання рукописних записів, потребує вирізання достатньої кількості штрихів записів (підписів), як у досліджуваному документі, так і у порівняльних зразках документів. Вирізані фрагменти штрихів будуть знищені під час проведення досліджень.

02.10.2023 представник відповідача подав до суду заяву про відкладення підготовчого засідання. Судом заява представника відповідача прийнята до розгляду.

В підготовче засідання 04.10.2023 представники сторін не з`явились.

В судовому засіданні 04.10.2023 господарським судом прийнято ухвалу.

Розглянувши в підготовчому засіданні 04.10.2023 матеріали справи, заяву представника відповідача про відкладення підготовчого засідання, господарський суд зазначає наступне.

В обґрунтування заяви про відкладення підготовчого засідання представник відповідача зазначив, що 29.09.2023 представник ОСОБА_1 дізнався з Єдиного державного реєстру судових рішень про те, що ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 21.09.2023 у справі №904/656/21 (904/1873/23) було поновлено провадження у справі №904/656/21 (904/1873/23) та призначено судове засідання на 04.10.23 р. о 12:20 год. для розгляду клопотання експертів Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса" №22756/22804 від 08.09.2023.

Представник відповідача зазначив, що наразі виникла необхідність для відкладення підготовчого засідання, з огляду на наступні обставини. Так, представник ОСОБА_1 , адвокат Смолов К.В. є також представником ТОВ «БУДСПЕКТР» в межах справи №904/151/23 за позовом ТОВ «ГОЛДЕН ТАУН ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 41789507) до ТОВ «БУДСПЕКТР» (код ЄДРПОУ 34655184) за участю третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача - ТОП «БІЛДІНГ-ЕСТЕЙТ» (код ЄДРПОУ 40478787), третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача - ТОВ ВКФ «КАСКАД ГРУП» (код СДРПОУ 31871055) про стягнення попередньої оплати у розмірі 8 822 563,09 грн та штрафу у розмірі 2 217 835,93 грн та договором підряду №07-12/20 від 07.12.2020, провадження у якій триває з січня 2023, справа перебуває на стадії підготовчого провадження та наразі розглядається клопотання про призначення судової будівельно-технічної експертизи. Судове засідання у справі №904/151/23, призначене на 19.09.2023, не відбулось внаслідок оголошення повітряної тривоги у м. Дніпро, у зв`язку з чим ухвалою суду від 19.09.2023 було відкладено підготовче засідання на 04.10.2023 о 12:00 год. Як вбачається з наведеного розгляд справи № 904/151/23 хронологічно призначено раніше, ніж розгляд справи № 904/656/21 (904/1873/23), але при цьому розгляд обох справ відбуватиметься в одну й ту саму дату та майже в один і той самий час, що унеможливлює явку представника відповідача у судове засідання по справі №904/656/21 (904/1873/23) з об`єктивних причин, враховуючи необхідність ознайомлення зі змістом клопотання експерта.

Таким чином, з урахуванням вищевикладеного, представник відповідача просив суд про відкладення підготовчого засідання для забезпечення змагальності сторін протягом здійснення господарського судочинства та необхідності ознайомитись з матеріалами справи, а саме клопотанням експерта.

Згідно частини 2 статті 182 Господарського процесуального кодексу України у підготовчому засіданні суд оголошує склад суду, а також прізвища секретаря судового засідання, перекладача, спеціаліста, з`ясовує наявність підстав для відводів; з`ясовує, чи бажають сторони укласти мирову угоду, передати справу на розгляд третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу або звернутися до суду для проведення врегулювання спору за участю судді; у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви; вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше; може роз`яснювати учасникам справи, які обставини входять до предмета доказування, які докази мають бути подані тим чи іншим учасником справи; з`ясовує, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі; з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових і електронних доказів у місці їх знаходження; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше; вирішує питання про призначення експертизи, виклик у судове засідання експертів, свідків, залучення перекладача, спеціаліста; за клопотанням учасників справи вирішує питання про забезпечення позову, про зустрічне забезпечення; вирішує заяви та клопотання учасників справи; направляє судові доручення; встановлює строки для подання відповіді на відзив та заперечення; встановлює строк для подання пояснень третіми особами та відповіді учасників справи на такі пояснення; встановлює строки та порядок врегулювання спору за участю судді за наявності згоди сторін на його проведення; встановлює порядок з`ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються під час розгляду справи по суті, про що зазначається в протоколі судового засідання; з`ясовує розмір заявлених сторонами судових витрат; вирішує питання про колегіальний розгляд справи; призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті; здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Відповідно до пункту 3 частини 2 статті 183 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Положеннями пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 04.11.1950, ратифікованої Верховною Радою України (Закон України від 17.07.1997 №475/97-ВР) встановлено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Враховуючи, заявлене представником відповідача клопотання про відкладення розгляду справи, а також приймаючи до уваги, що сторонами не було виконано вимог ухвали суду від 21.09.2023 та не надано до суду документів необхідних для проведення судової експертизи у даній справі, господарський суд вважає за необхідне відкласти судове засідання з розгляду клопотання експертів Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса" №22756/22804 від 08.09.2023 та повторно зобов`язати позивача та відповідача надати до суду документи, необхідні для проведення експертизи.

Керуючись ст. 46, ч.2 ст.182, п.3 ч.2 ст.183, ст.ст. 216, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника відповідача про відкладення підготовчого засідання - задовольнити.

Відкласти підготовче судове засідання на 25.10.23 р. о 11:20год. з розгляду клопотання експертів Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса" №22756/22804 від 08.09.2023.

Засідання суду відбудеться у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в залі судового засідання (кабінеті) № 3-308 за адресою: 49027, м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

Викликати у підготовче засідання повноважних представників сторін, визнавши їх явку обов`язковою.

В разі неможливості забезпечити участь в судовому засіданні повноважних представників сторін повідомити господарський суд Дніпропетровської області відповідним зверненням.

Повторно зобов`язати позивача та відповідача подати до суду у строк до 25.10.2023р.:

- для вирішення питань по встановленню періоду нанесення фрагментів відтисків печатки необхідно надати документи, за період, що починається 29.11.2018 року та закінчується 31.05.2023 року, з відтисками печатки ТОВ «Старт - Плюс» у кількості 10-ти документів за кожен місяць за різні дати, а також обов`язково за 15.04.2019, 14.10.2019 та 03.02.2020 не менш 4-5 документів за кожну з цих дат. Для встановлення періоду нанесення відтиску печатки у відповідності до п.3.6 Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки матеріалів та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом МЮ України № 53/5 від 08.10.98 (із змінами і доповненнями): «Для проведення експертизи необхідно надавати документи з відтисками печатки, які подавались до органів виконавчої влади, органів реєстрації, дозвільної системи, банківських установ, контролюючих органів (податкової інспекції), з відміткою про надходження до них (штамп канцелярії установи, дата надходження, вхідний номер, підпис працівника канцелярії) у період, якому відповідає дата на документі, що підлягає дослідженню. Зразки надаються за кожен місяць, за різні дати, у тому числі й за дату, якою датований наданий на дослідження документ. Достатність кількості та придатність зразків визначаються експертом під час їх дослідження.»

- для проведення експертизи матеріалів, речовин та виробів (щодо встановлення давності підписів) - надати порівняльні зразки, датовані документи, створені у досліджуваний проміжок часу (у період починаючи з ймовірної дати створення документа та завершуючи датою, яка визначається виходячи із обставин справи (дати фактичної появи досліджуваних документів у суді), в яких рукописно виконано (не обов`язково учасниками справи) записи та підписи пастою для кулькових ручок такими ж за кольором та відтінком, як і в рукописних записах та підписах у досліджуваних документах, у кількості не менше трьох зразків за різні дати кожного місяця досліджуваного періоду. Зразки для порівняльного дослідження не придатні, якщо: виконані на спеціальному кольоровому папері, з захисними елементами; на оборотних сторонах аркушів нанесено друкований текст та (або) мають місця зони перетину з іншими реквізитами документів; мають недостатню кількість барвника у штрихах; мають забруднення; барвна речовина штрихів має зони перетину з іншими речовинами (відтисками печаток, штрихів іншого кольору та нашарувань тонеру та інше). Прохання надати порівняльні зразки документів у не прошитому вигляді;

- письмові пояснення щодо надання дозволу на застосування руйнівних методів дослідження, що можуть призвести до часткового або повного знищення досліджуваних об`єктів та зразків порівняння. Згідно методики проведення досліджень з встановлення давності виконання рукописних записів, потребує вирізання достатньої кількості штрихів записів (підписів), як у досліджуваному документі, так і у порівняльних зразках документів. Вирізані фрагменти штрихів будуть знищені під час проведення досліджень.

Господарський суд звертає увагу на те, що згідно ч. 4 ст. 102 ГПК України, у разі ухилення учасника справи від подання суду на його вимогу необхідних для проведення експертизи матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, що перешкоджає її проведенню, суд залежно від того, яка особа ухиляється, а також яке ця експертиза має значення, може визнати встановленою обставину, для з`ясування якої експертиза була призначена, або відмовити у її визнанні.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Інформацію про дату та час розгляду справи можна отримати за електронною адресою суду: http//dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz. 22.08.22 11:30.

Ухвала підписана 04.10.2023р.

Суддя І.В. Владимиренко

Дата ухвалення рішення04.10.2023
Оприлюднено06.10.2023
Номер документу113922551
СудочинствоГосподарське
Сутьнадання зворотної безпроцентної фінансової допомоги

Судовий реєстр по справі —904/656/21

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Постанова від 26.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Картере В.І.

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Рішення від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Рішення від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Картере В.І.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 19.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 19.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні