Ухвала
від 28.09.2023 по справі 923/109/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

"28" вересня 2023 р. Справа № 923/109/22

Господарський суд Одеської області у складі судді Петренко Н.Д.,

за участі секретаря судового засідання Кафланової А.С.

розглядаючи справу № 923/109/22

за позовом: керівника Каховської окружної прокуратури Херсонської області /ЄДРПОУ 04851120, адреса - 74900, Херсонська обл., м. Нова Каховка, пр. Дніпровський, 34-а, e-mail: dep_cha@pho.gov.ua/ в інтересах держави в особі: Чаплинської селищної ради Херсонської області /ЄДРПОУ 26348829, адреса - 75201, Херсонська обл., Каховський р. смт. Чаплинка, вул. Паркова, 40, e-mail: chap.otg@chaplynska-gromada.gov.ua/

до відповідачів: 1. товариства з обмеженою відповідальністю "Лани Херсону" /ЄДРПОУ 41899873, адреса - 73000, м. Херсон, вул. Богородицька, 17, оф. 211/;

2. Балтазарівський ліцей Чаплинської селищної ради Херсонської області /ЄДРПОУ 24950054, адреса - 75212, Херсонська обл., Чаплинський р., с. Балтазарівка, вул. Шкільна, 5, e-mail: baltazarovka1@gmail.com/

про визнання недійсним договір про співпрацю та повернення земельної ділянки комунальної форми власності

за участі представників учасників:

від прокуратури: прокурор Коваленко Т.О.;

від позивача: не з`явився, повідомлявся, повідомлений належним чином, причини неявки невідомі;

від відповідача1: не з`явився, повідомлявся, повідомлений належним чином, причини неявки невідомі;

від відповідача2: не з`явився, повідомлявся, повідомлений належним чином, причини неявки невідомі;

ВСТАНОВИВ:

Господарським судом Одеської області розглядається справа № 923/109/22 за позовом керівника Каховської окружної прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі: Чаплинської селищної ради Херсонської області до товариства з обмеженою відповідальністю "Лани Херсону", Балтазарівського ліцею Чаплинської селищної ради Херсонської області про визнання недійсним договору про співпрацю та повернення земельної ділянки комунальної форми власності.

Указом Президента України від 27.10.2022 № 738/2022 "Про утворення військової адміністрації" на виконання Закону України "Про правовий режим воєнного стану" утворено, зокрема, Чаплинську селищну військову адміністрацію Каховського району Херсонської області.

У підготовчому засіданні 07.09.2023 року залишено на обговоренні питання заміни позивача правонаступником - Чаплинською селищною військовою адміністрацією Каховського району Херсонської області. Також сторін судом оголошено протокольну ухвалу про відкладення підготовчого засідання на 28.09.2023 року на 12:20 год.

У підготовчому засіданні прокурор надала письмові пояснення щодо питання заміни позивача правонаступником - Чаплинською селищною військовою адміністрацією Каховського району Херсонської області. Прокурор вказує, що на підставі Закону України "Про правовий режим воєнного стану" наявний перехід функцій і повноважень від Чаплинської селищної ради до Чаплинської селищної військової адміністрації Каховського району Херсонської області. У зв`язку із чим, прокурор просить на підставі ст. 52 ГПК України залучити Чаплинську селищну військову адміністрацію як правонаступника Чаплинської селищної ради.

Інші учасники справи до підготовчого засідання не з`явилися, повідомлені належним чином, причини неявки невідомі.

Судом встановлено, що місцезнаходження позивача є Херсонська обл., Каховський р. смт. Чаплинка.

У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 № 2102-ІХ, введено в Україні воєнний стан із 05 годин 30 хвилин 24.02.2022, строк дії якого неодноразово продовжувався та триває на даний час.

Відповідно до ст. 4 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", на територіях, на яких введено воєнний стан, для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення разом із військовим командуванням запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, цивільного захисту, громадської безпеки і порядку, захисту критичної інфраструктури, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян можуть утворюватися тимчасові державні органи - військові адміністрації.

Рішення про утворення військових адміністрацій приймається Президентом України за поданням обласних державних адміністрацій або військового командування.

Військові адміністрації населених пунктів утворюються в межах територій територіальних громад, у яких сільські, селищні, міські ради та/або їхні виконавчі органи, та/або сільські, селищні, міські голови не здійснюють покладені на них Конституцією та законами України повноваження, а також в інших випадках, передбачених цим Законом.

Військову адміністрацію населеного пункту (населених пунктів) очолює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади Президентом України за пропозицією Генерального штабу Збройних Сил України або відповідної обласної державної адміністрації. Начальником військової адміністрації населеного пункту (населених пунктів) може бути призначений відповідний сільський, селищний, міський голова.

Військові адміністрації населених пунктів, районні, обласні військові адміністрації здійснюють свої повноваження протягом дії воєнного стану та 30 днів після його припинення чи скасування.

Указом Президента України від 27.10.2022 № 738/2022 "Про утворення військової адміністрації" на виконання Закону України "Про правовий режим воєнного стану" утворено, зокрема, Чаплинську селищну військову адміністрацію Каховського району Херсонської області.

Розпорядженням Президента України № 275/2022-рп від 01.11.2022 року призначено Мирошниченка В.Ю. начальником Чаплинської селищної військової адміністрації Каховського району Херсонської області.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради можуть бути достроково припинені у випадках, зокрема, передбачених законами України "Про військово-цивільні адміністрації", "Про правовий режим воєнного стану".

Частиною 5 ст. 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради за наявності підстав, передбачених пунктом 3 частини першої цієї статті, достроково припиняються з дня набрання чинності актом Президента України про утворення відповідної військово-цивільної, військової адміністрації.

Згідно зі ст. 52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Правонаступництво у сфері управлінської діяльності органів державної влади (публічне правонаступництво) передбачає повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень (суб`єкта публічної адміністрації) іншому або внаслідок припинення первісного суб`єкта, або внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції. Аналогічну правову позицію висловив Верховний Суд у постанові від 12.06.2018 у справі № 2а-23895/09/1270.

Процесуальне публічне правонаступництво - це унормована можливість заміни судом (на будь-якій стадії процесу судового розгляду справи в суді першої, апеляційної та касаційної інстанцій сторони чи третьої особи іншим суб`єктом, коли права та обов`язки суб`єкта владних повноважень перейшли від сторони (в адміністративній справі) до іншого суб`єкта владних повноважень, а також можливість суб`єкта публічної адміністрації (правонаступника) вступити в судовий процес як сторона чи третя особа.

Для процесуального правонаступництва юридичної особи, яка є стороною чи третьою особою у судовому процесі, необхідне встановлення або правонаступника такої юридичної особи внаслідок її припинення шляхом реорганізації, або правонаступника окремих її прав чи обов`язків внаслідок заміни сторони у відповідному зобов`язанні. В обох випадках для встановлення процесуального правонаступництва юридичної особи суд має визначити підстави такого правонаступництва, а також обсяг прав та обов`язків, який перейшов до правонаступника у спірних правовідносинах (постанова Великої Палати Верховного Суду від 30.06.2020 у справі № 264/5957/17).

Процесуальне правонаступництво як перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи відбувається у зв`язку з вибуттям особи зі складу спірного матеріального правовідношення. Отже, для вирішення питань можливості правонаступництва необхідним є встановлення фактичних обставин заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником відповідно до норм матеріального права.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за кодом 44856607 зареєстровано Чаплинську селищну військову адміністрацію Каховського району Херсонської області. Адреса - 75200, Херсонська обл., Каховський р., смт. Чаплинка, вул. Паркова, 40. Начальник - Мирошниченко В.Ю., тел. НОМЕР_1 .

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне здійснити заміну позивача Чаплинську селищну раду Херсонської області /ЄДРПОУ 26348829/ на Чаплинську селищну військову адміністрацію Каховського району Херсонської області /ЄДРПОУ 44856607/ на період протягом дії воєнного стану та 30 днів після його припинення чи скасування.

За правилами п. 3 ч.2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені ч. 2 ст. 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги заміну позивача правонаступником, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання.

Відповідно до ч.ч.1, 2, 3 ст.120 Господарського процесуального кодексу України суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою. Суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Приймаючи до уваги вказане, суд повідомляє учасників справи про відкладене підготовче засідання по справі № 923/109/22.

Керуючись ст. 52, ст. 120, п. 3 ч. 2 ст. 183, ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України суд

УХВАЛИВ:

1. Замінити позивача Чаплинську селищну раду Херсонської області /ЄДРПОУ 26348829/ на правонаступника Чаплинську селищну військову адміністрацію Каховського району Херсонської області /ЄДРПОУ 44856607, адреса - 75200, Херсонська обл., Каховський р., смт. Чаплинка, вул. Паркова, 40. Начальник - Мирошниченко В.Ю., тел. НОМЕР_1/.

2. Відкласти підготовче засідання у справі № 923/109/22 на "09" листопада 2023 р. о 10:30 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі судових засідань № 10 (5 поверх), тел. 0(482)307-981.

3. Повідомити учасників справи про підготовче засідання.

4. Рекомендувати Чаплинській селищній військовій адміністрації Каховського району Херсонської області надати письмові пояснення суду щодо заявленого прокурором позову.

Інформацію по справі можна отримати за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua.

Ухвала складена та підписана 03.10.2023 року.

Ухвала суду набрала законної сили 28.09.2023 року та може бути оскаржена в порядку, встановленому ст. 254, 255 ГПК України.

Суддя Н.Д. Петренко

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення28.09.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113923959
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —923/109/22

Ухвала від 08.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Рішення від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 10.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 28.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 07.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 16.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 11.02.2022

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні