Ухвала
від 02.10.2023 по справі 803/1245/17
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції

02 жовтня 2023 року ЛуцькСправа № 803/1245/17 Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Смокович В.І., розглянувши у письмовому провадженні заяву представника відповідача про проведення судового засідання в режимі відеоконференції в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ВОГ ТРЕЙДИНГ до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби про скасування податкового повідомлення-рішення,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ВОГ ТРЕЙДИНГ звернулося з адміністративним позовом до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби про скасування податкового повідомлення-рішення від 31.08.2017 року № 00062414-06.

Постановою Волинського окружного адміністративного суду від 26 жовтня 2017 року позов задоволено повністю. Визнано протиправним та скасовано податкове повідомлення-рішення Офісу великих платників податків ДФС від 31.08.2017 №00062414-06.

Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 27 березня 2018 року рішення суду першої інстанції скасовано, а в задоволенні позову відмовлено.

Постановою Верховного Суду від 07 квітня 2021 року касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю ВОГ ТРЕЙДИНГ задоволено частково, постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 27 березня 2018 року скасовано, Справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ВОГ ТРЕЙДИНГ до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби, правонаступником якого є Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків про скасування податкового повідомлення-рішення направлено до суду апеляційної інстанції на новий розгляд.

Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 24 червня 2021 року апеляційну скаргу Офісу великих платників податків ДФС (правонаступником якого є Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків) залишити без задоволення, а постанову Волинського окружного адміністративного суду від 26 жовтня 2017 року у справі № 803/1245/17 без змін.

Постановою Верховного Суду від 12 липня 2023 року касаційну скаргу Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків задовольнити частково, постанову Волинського окружного адміністративного суду від 26 жовтня 2017 року та Постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 24 червня 2021 року скасовано, а справу №803/1245/17 направлено на новий розгляд до Волинського окружного адміністративного суду.

Відповідно до розпорядження Волинського окружного адміністративного суду №01-84/23/23 від 19 липня 2023 року справу передано на розгляд судді Смокович В. І. одноособово.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 24 липня 2023 року справу прийнято до провадження та її розгляд вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання на 28 вересня 2023 року о 10:00 год. в залі судових засідань Волинського окружного адміністративного суду.

У зв`язку з перебуванням судді у відпустці підготовче судове засідання відкладено на 10:00 год. 12 жовтня 2023 року.

На електронну адресу суду 12 вересня 2023 року від представника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків надійшла заява про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, з використанням власних технічних засобів за допомогою програмного забезпечення «ЕАSYCON».

Згідно із частиною третьою статті 166 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Оскільки КАС України не встановлений порядок вирішення поданих заяв, тому їх розгляд за встановленим судом порядком проведено у письмовому провадженні.

Частиною другою статті 195 КАС України визначено, що учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відео конференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Відповідно до частини третьої статті 195 КАС України учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Вища рада правосуддя 17 серпня 2021 року рішенням №1845/0/15-21 затвердила Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - Положення про ЄСІТС).

З 05 жовтня 2021 року почали функціонувати підсистеми «Електронний кабінет», «Електронний суд» та підсистема відеоконференцзв`язку, які передбачено Положенням про ЄСІТС.

Згідно зі пунктом 46 Положення про ЄСІТС за наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Пунктом 49 Положення про ЄСІТС передбачено, що для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

Відповідно до пункту 50 Положення про ЄСІТС суд ухвалює рішення про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначені день і час).

Відтак, ураховуючи, що заява про участь у підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів подана з дотриманням правил процесуального закону, відповідає вимогам щодо форми та змісту, в суді наявна відповідна технічна можливість, тому з метою забезпечення права на доступ до правосуддя в умовах воєнного стану, дотримання принципу рівності учасників процесу перед законом і судом, суд вважає за необхідне провести підготовче та судові засідання у даній справі в режимі відеоконференції.

Керуючись статтями 166, 195, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву представника відповідача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції задовольнити.

Підготовче засідання у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ВОГ ТРЕЙДИНГ до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби про скасування податкового повідомлення-рішення, призначене на 10:00 год. 12 жовтня 2023 року здійснювати за допомогою власних технічних засобів представника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків програмного забезпечення ЕАSYCON, відповідно до Положення про ЄСІТС.

Роз`яснити, що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції необхідно: зайти та авторизуватися в підсистемі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

Попередити представника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків, що відповідно до частини п`ятої статті 195 КАС України ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя В.І. Смокович

Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено06.10.2023
Номер документу113929250
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —803/1245/17

Ухвала від 02.11.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 12.10.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 12.10.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 02.10.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 24.07.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Постанова від 12.07.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шишов О.О.

Ухвала від 07.07.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шишов О.О.

Ухвала від 12.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шишов О.О.

Постанова від 24.06.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Нос Степан Петрович

Ухвала від 14.06.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Нос Степан Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні