Ухвала
від 13.09.2023 по справі 488/1440/23
КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МИКОЛАЄВА

Справа № 488/1440/23

Провадження № 2-о/488/68/23

УХВАЛА

Іменем України

13.09.2023 року м. Миколаїв

Корабельний районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючого по справі судді - Селіщевої Л.І.,

присяжних - Мельниченко Т.В., Опаріної Л.М.,

при секретарі Панасюк Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, заінтересована особа: Департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради, -

Встановив:

У травні 2023 року заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та встановити над нею опіку, призначивши його - ОСОБА_1 її опікуном.

В обґрунтуваннясвоєї заяви ОСОБА_1 зазначив,що вінє сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Його матір є інвалідом І групи. Їй встановлено діагноз: гостре порушення мозкового кровообігу по ішемічному типу в басейні лівої СМА з вираженим правостороннім геміпарезом, повною моторною афазією, цереброастенічний синдром. З огляду на зазначене ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

В зв`язку з цим, для захисту прав та інтересів ОСОБА_2 , заявник вимушений звернутися до суду з даною заявою.

В судове засідання заявник не з`явився, в своїй заяві просив розглядати справу без його участі, також просив суд призначити по справі судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 .

Заінтересована особа - Департамент праціта соціальногозахисту населенняМиколаївської міськоїради надала заяву, в якій просила розгляд справи провести без участі її представника за наявними в матеріалах справи доказами.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає необхідним задовольнити клопотання про призначення судової-психіатричної експертизи.

Відповідно до положень частини першої статті 103 Цивільного процесуального кодексу України суд призначає експертизу за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однією із сторін, якщо у справі необхідно встановити:

1) характер і ступень ушкодження здоров`я;

2) психічний стан особи;

3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово - психіатричну експертизу.

Суд, дослідивши докази по справі, вважає, що для вирішення питання про психічний стан ОСОБА_2 потрібні спеціальні знання в області психіатрії.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст. ст. 103, 105, 298 ЦПК України, -

Ухвалив:

Призначити по цивільній справі № 488/1440/23 за заявою ОСОБА_1 провизнання фізичноїособи недієздатною,встановлення наднею опікита призначенняопікуна,заінтересована особа:Департамент праціта соціальногозахисту населенняМиколаївської міськоїради, судово - психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Миколаївської філії судово-психіатричних експертиз ДУ "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України".

На вирішення експертів поставити наступні питання:

?чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка с. Михайлівка, Баштанського району, Миколаївської області, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , психічним захворюванням?

?чи може ОСОБА_2 за своїм психічним станом розуміти значення своїх дій та керувати ними?

?чи може ОСОБА_2 за станом здоров`я особисто приймати участь у судовому засіданні та надавати пояснення по суті справи?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність по ст.ст. 384, 385 КК України.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Експертам надати матеріали цивільної справи № 488/1440/23.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі в 15-денний строк з дня її проголошення апеляційної скарги.

Суддя Л.І. Селіщева

Дата ухвалення рішення13.09.2023
Оприлюднено06.10.2023
Номер документу113940580
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, заінтересована особа: Департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради

Судовий реєстр по справі —488/1440/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні