Рішення
від 20.03.2024 по справі 488/1440/23
КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МИКОЛАЄВА

Справа № 488/1440/23

Провадження № 2-о/488/7/24 р.

РІШЕННЯ

Іменем України

20.03.2024 року м. Миколаїв

Корабельний районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючої по справі судді Селіщевої Л.І.,

присяжних - Мельниченко Т.В., Опаріної Л.М.,

представника - адвоката Ісаєвої Н.М.,

при секретарі - Волошиній Я.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, заінтересована особа: Департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради, -

Встановив:

У травні 2023 року заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та встановити над нею опіку, призначивши його - ОСОБА_1 , її опікуном.

В обґрунтування своєї заяви ОСОБА_1 зазначив, що він є сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Батько заявника - ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заявник та його мати - ОСОБА_2 зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є пенсіонером, потребує постійного стороннього догляду, їй встановлено безстроково першу групу інвалідності "А".

Згідно медичних документів ОСОБА_2 встановлено діагноз: гостре порушення мозкового кровообігу по ішемічному типу в басейні лівої СМА з вираженим правостороннім геміпарезом, повною моторною афазією, цереброастенічний синдром.

З огляду на зазначене мати не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, що тягне за собою важливі наслідки правового характеру у вигляді визнання її недієздатною. Така особа потребує опіки.

В зв`язку з цим, для захисту прав та інтересів ОСОБА_2 , заявник вимушений звернутися до суду з даною заявою.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, надав заяву, в якій вимоги заяви підтримав, просив розглядати справу без його участі.

ОСОБА_2 , щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, в судове засідання не з`явилася, надала заяву, в якій заяву підтримала, просила розглядати справу без її участі.

Представник ОСОБА_2 , щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, - адвокат Ісаєва Н.П. не заперечувала проти задоволення заяви.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність.

Суд, вислухавши пояснення представника ОСОБА_4 , дослідивши письмові докази по справі, дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню через наступне.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України суд може визнати фізичну особу недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного стійкого психічного розладу нездатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Так, згідно висновку судово психіатричного експерта № 304 від 11.12.2023 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка с. Михайлівка, Баштанського району, Миколаївської області, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , страждає стійким психічним розладом - склеротичною деменцією та за своїм психічним станом не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Правилами ст. 41 ЦК України передбачені правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною, а саме: над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину; правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Крім того, відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун.

Відповідно до вимог ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Положеннями ст. 63 ЦК України закріплено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Із наданого суду опікунською радою при виконавчому комітеті Миколаївської міської ради подання вбачається, що виконавчий комітет Миколаївської міської ради пропонує на розгляд суду кандидатуру ОСОБА_1 для призначення його опікуном над ОСОБА_2 , 1939 року народження, у разі визнання її недієздатною.

Згідно ч. 6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 39, 40, 41, 58, 60,63 ЦК України, ч. 2 ст. 247, ст. ст. 293, 294, 299, 300 ЦПК України, суд -

Вирішив:

Заяву - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Михайлівка, Баштанського району, Миколаївської області, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , - недієздатною.

Встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку та призначити її опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Строк дії рішення визначити тривалістю два роки з моменту набрання ним законної сили.

Судові витрати на проведення судово-психіатричної експертизи Миколаївською філією судових експертиз Державної установи "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України" в розмірі 5379,36 грн. (п`ять тисяч триста сімдесят дев`ять гривень 36 коп.) віднести на рахунок держави.

Роз`яснити, що у відповідності до частини сьомої статті 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано опікуном, представником органу опіки та піклування не пізніше ніж за 15 днів до закінчення визначеного судом строку дії рішення з дотриманням вимог частини восьмої статті 300 ЦПК України.

Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Рішення суду, після набрання ним законної сили, надіслати до органу опіки та піклування та органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення може бути оскаржено до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення рішення. У випадку проголошення у судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування сторін:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_3 .

Заінтересована особа: Департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради - ЄДРПОУ 03194499, адреса: 54001, м. Миколаїв, вул. Мала Морська, 19.

Суддя Л.І.Селіщева

присяжні Т.В. Мельниченко,

Л.М.Опаріна

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118257814
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, заінтересована особа: Департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради

Судовий реєстр по справі —488/1440/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні