Ухвала
від 05.10.2023 по справі 914/189/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

05.10.2023 Справа № 914/189/19

Господарський суд Львівської області розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали:

за скаргою:Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія»на рішення, дії та бездіяльність:Головного державного виконавця Червоноградського відділу державної виконавчої служби у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кузьмів Христини Василівни у виконавчому провадженні:№ 66666419стягувач:Товариство з обмеженою відповідальністю «Галичінвестком»боржник:Публічне акціонерне товариство «Львівська вугільна компанія»у справі:№ 914/189/19за позовом:Товариства з обмеженою відповідальністю «Галичінвестком»до відповідача:Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія»про:стягнення 1500000 грн. 00 коп.

Суддя:Цікало А. І.

При секретарі:Пукач М. В.

Учасники у справі в судове засідання не з`явились.

26.09.2023 р. на розгляд Господарського суду Львівської області за вх. № 3825/22 від Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія» надійшла скарга від 25.09.2022 р. № 5/522 на рішення, дії та бездіяльність головного державного виконавця Червоноградського відділу державної виконавчої служби у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кузьмів Христини Василівни, в якій скаржник просить суд визнати неправомірною та скасувати постанову головного державного виконавця Червоноградського відділу державної виконавчої служби у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кузьмів Христини Василівни від 24.08.2023 р. ВП № 66666419 про арешт коштів боржника.

Ухвалою суду від 28.09.2023 р. скаргу Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія» на рішення та дії головного державного виконавця Червоноградського відділу державної виконавчої служби у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кузьмів Христини Василівни у виконавчому провадженні № 66666419 з виконання наказу Господарського суду Львівської області від 20.04.2021 р. у справі № 914/189/19 призначено до розгляду в судовому засіданні на 05.10.2023 р.

Учасники провадження у справі були належно повідомлені про дату, час та місце цього засідання, в судове засідання не з`явились, причин неявки не повідомили.

Відповідно до ч. 2 ст. 342 Господарського процесуального кодексу України, неявка стягувача, боржника, державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, які належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду скарги, не перешкоджають її розгляду.

29.09.2023 р. до суду за вх. № 23612/23 від Червоноградського ВДВС надійшла заява про надання можливості представнику Червоноградського ВДВС участі в судовому засіданні у справі № 914/189/19, призначеному на 05.10.2023 р., в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Відповідно до частин 1-3 статті 197 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Відповідно до п. 45 та п. 46 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 р. № 1845/0/15-21 (надалі - Положення), відсистема відеоконференцзв`язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів. Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв`язку розробляється адміністратором ЄСІТС та розміщується на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua. За наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву

Згідно п. 49 Положення, для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

Відповідно до підпункту 5.3. пункту 5 розділу ІІ Інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 06.06.2022 р. № 156, після автентифікації в підсистемі відеоконференцзв`язку секретарю судового засідання необхідно відповідно до вимог Інструкції користувача у випадку проведення судового засідання в режимі відеоконференції створити конференцію та запросити до неї учасників процесу, які прийматимуть участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Пошук учасників процесу які прийматимуть участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції для запрошення до участі у відеоконференції відбувається по полям ПІБ або електронна адреса.

Суд зазначає, що в заяві Червоноградського ВДВС про участь в судовому засіданні, призначеному на 05.10.2023 р., в режимі відеоконференції не зазначено прізвища, ім`я та по батькові чи електронної адреси представника Червоноградського ВДВС, який братиме участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, що в свою чергу унеможливлює запрошення такого представника до участі участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

02.10.2023 р. до суду за вх. № 23832/23 від Червоноградського ВДВС надійшов відзив на скаргу ПАТ «Львівська вугільна компанія», в якому міститься клопотання про відмову у поновлені строків на подачу скарги ПАТ «Львівська вугільна компанія» дії державного виконавця, а також про відмову в задоволенні такої скарги.

Розглянувши скаргу ПАТ «Львівська вугільна компанія» на рішення, дії та бездіяльність головного державного виконавця Червоноградського відділу державної виконавчої служби у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кузьмів Христини Василівни, суд встановив таке.

Рішенням Господарського суду Львівської області від 18.02.2021 р. у справі № 914/189/19 стягнуто з Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Галичінвестком» 1500000 грн. 00 коп. заборгованості та 22500 грн. 00 коп. судового збору.

20.04.2021 р. Господарським судом Львівської області на примусове виконання зазначеного рішення видано наказ.

01.09.2021 р. головним державним виконавцем Кузьмів Х. В. відкрито виконавче провадження № 66666419 з виконання наказу Господарського суду Львівської області від 20.04.2021 р. у справі № 914/189/19 про стягнення з Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Галичінвестком» 1500000 грн. 00 коп. заборгованості та 22500 грн. 00 коп. судового збору. Вказане виконавче провадження входить до зведеного виконавчого провадження № 68579060.

24.08.2023 р. головним державним виконавцем Червоноградського ВДВС у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кузьмів Х. В. винесено постанову ВП № 66666419 про арешт коштів боржника якою накладено арешт на грошові кошти, що містяться на рахунку НОМЕР_1 та належать ПАТ «Львівська вугільна компанія».

Відповідно до ст. 339 Господарського процесуального кодексу України, сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права.

Згідно з ч. 1 ст. 74 Закону України «Про виконавче провадження», рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом.

Відповідно до ст. 343 Господарського процесуального кодексу України, за результатами розгляду скарги суд постановляє ухвалу. У разі встановлення обґрунтованості скарги суд визнає оскаржувані рішення, дії чи бездіяльність неправомірними і зобов`язує державного виконавця або іншу посадову особу органу державної виконавчої служби, приватного виконавця усунути порушення (поновити порушене право заявника). Якщо оскаржувані рішення, дії чи бездіяльність були прийняті або вчинені відповідно до закону, в межах повноважень державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця і право заявника не було порушено, суд постановляє ухвалу про відмову в задоволенні скарги.

Накладення арешту на кошти ПАТ «Львівська вугільна компанія» позбавляє можливості боржника здійснювати господарську діяльність, призводить до неможливості забезпечення належного технологічного процесу збагачення вугілля та затримки виплати заробітної плати працівникам ПАТ «Львівська вугільна компанія». На території Західної України єдиною збагачувальною фабрикою, яка займається профільним збагаченням вугілля та випуском вугільного концентрату є ПАТ «Львівська вугільна компанія». ПАТ «Львівська вугільна компанія» є єдиною збагачувальною фабрикою у Львівсько-Волинському вугільному басейні чисельністю близько 7000 працівників. У зв`язку з військовою агресією на території України, ПАТ «Львівська вугільна компанія» стало забезпечувати також процес збагачення вугілля зі східних шахт ДП «Павлоградвугілля».

Арешт коштів ПАТ «Львівська вугільна компанія» призведе до повного зупинення діяльності підприємства та, як наслідок, часткового припинення діяльності ДП «Львіввугілля», яке забезпечує енергетичний потенціал країни з поставки сировини на ТЕС.

В провадженні Господарського суду Львівської області знаходиться справа № 914/2441/15 про банкрутство ПАТ «Львівська вугільна компанія» (боржника). Зазначена справа перебуває на стадії судової процедури санації боржника (ПАТ «Львівська вугільна компанія»), введеної ухвалою Господарського суду Львівської області від 02.08.2018р.

З 21.10.2019 р. введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства від 18.10.2018 р. № 2597-VIII (надалі - Кодекс України з процедур банкрутства).

Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (відомості Верховної Ради України, 1992 р., N 31, ст. 440 із наступними змінами) втратив чинність з 21.10.2019 р. відповідно до п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства.

Пунктом 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Відтак, провадження у справі № 914/2441/15 про банкрутство ПАТ «Львівська вугільна компанія» продовжується відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

За змістом норм Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» з моменту порушення щодо боржника справи про банкрутство він та належне йому майно перебувають в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника, і спеціальні норми Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» мають пріоритет у застосуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України.

Відповідно до абз. 4 ч. 15 ст. 16 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», з моменту відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство арешт майна боржника чи інші обмеження боржника щодо розпорядження належним йому майном можуть бути застосовані виключно господарським судом у межах провадження у справі про банкрутство.

Згідно з абз. 6 та абз. 7 ч. 4 ст. 28 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», з моменту винесення ухвали про введення процедури санації арешт на майно боржника та інші обмеження дій боржника щодо розпорядження його майном можуть бути накладені лише в межах процедури санації у разі, якщо вони не перешкоджають виконанню плану санації та не суперечать інтересам конкурсних кредиторів. Не допускається арешт грошових коштів, що знаходяться на банківських рахунках умовного зберігання (ескроу), відкритих боржником у встановленому законодавством порядку. Господарський суд за заявою керуючого санацією знімає арешт з майна боржника чи інші обмеження щодо розпорядження його майном у разі, якщо такі арешти чи обмеження перешкоджають виконанню плану санації, господарській діяльності боржника та відновленню його платоспроможності.

Відповідно до ч. 6 ст. 28 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», керуючий санацією зобов`язаний, зокрема, відкрити спеціальний рахунок для проведення санації та розрахунків з кредиторами.

ПАТ «Львівська вугільна компанія» використовує єдиний рахунок, відкритий в АТ «РВС Банк» (IBAN НОМЕР_1 ), для здійснення всіх розрахунків з кредиторами, включаючи і виплату заробітної плати працівникам.

У випадку введення судової санації щодо боржника, частиною четвертою статті 28 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено заборону щодо будь-яких дій щодо розпорядження майном боржника поза межами процедури банкрутства та можливість накладення обмежень щодо розпорядження майном боржника виключно судом у межах процедури санації, за умови, що вони не перешкоджають виконанню плану санації.

Відповідно до ч. 1 ст. 115 Цивільного кодексу України, господарське товариство є власником: 1) майна, переданого йому учасниками товариства у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу; 2) продукції, виробленої товариством у результаті господарської діяльності; 3) одержаних доходів; 4) іншого майна, набутого на підставах, що не заборонені законом.

Статтею 177 Цивільного кодексу України встановлено, що об`єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

Отже, поняття «майно» включає в себе й поняття «грошові кошти».

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження», виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право накладати арешт на кошти та інші цінності боржника, зокрема на кошти, які перебувають у касах, на рахунках у банках, інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг та органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів (крім коштів на єдиному рахунку, відкритому у порядку, визначеному статтею 351 Податкового кодексу України, коштів на рахунках платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, коштів на електронних рахунках платників акцизного податку, коштів на рахунках із спеціальним режимом використання, спеціальних та інших рахунках, звернення стягнення на які заборонено законом), на рахунки в цінних паперах, на електронні гроші, які зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, а також опечатувати каси, приміщення і місця зберігання грошей

У даному випадку звернення стягнення на кошти, які знаходяться на рахунку ПАТ «Львівська вугільна компанія» поза межами судової процедури банкрутства заборонено Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

З огляду на викладене, скарга ПАТ «Львівська вугільна компанія» на рішення, дії та бездіяльність головного державного виконавця Кузьмів Х. В. в частині визнання неправомірною постанови від 24.08.2023 р. ВП № 66666419 про арешт коштів боржника обґрунтована та підлягає задоволенню, оскільки головним державним виконавцем Червоноградського ВДВС у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кузьмів Х. В. при винесені постанови від 24.08.2023 р. ВП № 66666419 про арешт коштів боржника порушено приписи ст. ст. 16, 28 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Скарга ПАТ «Львівська вугільна компанія» на рішення, дії та бездіяльність головного державного виконавця Кузьмів Х. В. в частині скасування постанови від 24.08.2023 р. ВП № 66666419 про арешт коштів боржника задоволенню не підлягає, оскільки статтею 343 ГПК України не передбачено повноваження суду скасовувати постанову державного виконавця за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність державного виконавця під час виконання судового рішення.

Щодо строку на подання скарги, про попущення якого зазначено у відзиві Червоноградського ВДВС, суд зазначає таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 341 Господарського процесуального кодексу України, скаргу може бути подано до суду: а) у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права; б) у триденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права, у разі оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій.

Як вбачається з матеріалів справи, ПАТ «Львівська вугільна компанія» отримало постанову від 24.08.2023 р. ВП № 66666419 про арешт коштів боржника 22.09.2023 р., що підтверджується відповідною відміткою про отримання на супровідному листі Червоноградського ВДВС від 24.08.2023 р. № 48109.

Інші докази надіслання та/або отримання ПАТ «Львівська вугільна компанія» постанови від 24.08.2023 р. ВП № 66666419 про арешт коштів боржника, які б свідчили про пропуск строку на подання скарги в матеріалах справи відсутні.

Оскільки ПАТ «Львівська вугільна компанія» дізналось про порушене право 22.09.2023 р. (день отримання оскаржуваної постанови), а скарга подана до суду 26.09.2023 р., десятиденний строк для подання скарги не пропущений.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 42, 234, 342, 343 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1.Скаргу Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія» від 25.09.2022 р. № 5/522 на рішення, дії та бездіяльність головного державного виконавця Червоноградського відділу державної виконавчої служби у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кузьмів Христини Василівни про визнання неправомірною та скасування постанови від 24.08.2023 р. ВП № 66666419 про арешт коштів боржника задоволити частково.

2.Визнати неправомірною постанову головного державного виконавця Червоноградського відділу державної виконавчої служби у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Кузьмів Христини Василівни від 24.08.2023 р. ВП № 66666419 про арешт коштів боржника.

3.Зобов`язати головного державного виконавця Червоноградського відділу державної виконавчої служби у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кузьмів Христину Василівну усунути порушення шляхом скасування арешту з коштів боржника - Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія».

Повна ухвала складена 05 жовтня 2023 року.

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в апеляційному порядку у строк, встановлений статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

Веб-сторінка на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: https://court.gov.ua/fair/sud5015.

Суддя Цікало А.І.

Дата ухвалення рішення05.10.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113956574
СудочинствоГосподарське
Сутьяку

Судовий реєстр по справі —914/189/19

Постанова від 27.11.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 27.10.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 23.10.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

Ухвала від 28.09.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 20.01.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 21.12.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні