Ухвала
від 03.10.2023 по справі 560/4008/18
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/4008/18

УХВАЛА

03 жовтня 2023 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Божук Д.А.

за участі:секретаря судового засідання Коваль Д.Л. представників заявника Крутенчука М.В. та Маринюка С.О. представника Хмельницької обласної державної адміністрації Чухась О.О. представника Шепетівської районної державної адміністрації Рачука В.І. розглянувши заяву в адміністративній справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "МІВАС" до Славутської районної державної адміністрації Хмельницької області , конкурсного комітету Славутської РДА Хмельницької області з визначення перевізників на приміських автобусних маршрутах загального користування, які не виходять за межі території Славутського району , Шепетівської районної державної адміністрації , Хмельницької обласної державної адміністрації , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача фізична особа-підприємець ОСОБА_1 , товариство з обмеженою відповідальністю "Славутатрансавто" про визнання дій та бездіяльності протиправними та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "МІВАС" звернулось до суду із заявою про зміну способу виконання рішення, в якій просить змінити спосіб виконання рішення суду у справі №560/4008/18, виконавчого листа виданого 04 червня 2021 року Хмельницьким окружним адміністративним судом на виконання рішення Хмельницького окружного адміністративного суду від 18 листопада 2020 року про «Зобов`язати Славутську районну державну адміністрацію Хмельницької області провести новий конкурс на право здійснення перевезення пасажирів на маршруті Славута-Бесідки у поєднанні Славута-Нетішии №1305, Славута-Сьомаки № 1317» на «Зобов`язати Хмельницьку обласну державну адміністрацію (майдан Незалежності, 2, м. Хмельницький, Хмельницька область, 29005, код ЄДРПОУ 22985083) провести новий конкурс на право здійснення перевезення пасажирів на маршруті Славута-Бесідки у поєднанні Славута-Нетішин №1305, Славута-Сьомаки № 1317».

В обґрунтування поданої заяви заявник вказує на те, що автобусний маршрут загального користування Славута-Бесідки у поєднанні Славута-Нетішин №1305, Славута-Сьомаки №1317 проходить територією кількох територіальних громад.

Згідно статті 7 Закону України «Про автомобільний транспорт» (з урахуванням внесених змін) визначення та організація проведення конкурсу за маршрутом покладається на Хмельницьку обласну державну адміністрацію.

Законодавець, внісши зміни в законодавство про автомобільний транспорт, тим самим виключив зі спірних правовідносин Шепетівську РДА, яка втратила матеріально-правову та процесуальну можливість виконати рішення у справі №560/4008/18.

Верховний Суд у постанові від 18.05.2023 у справі 560/4008/20 фактично надав рекомендації звернутися до суду із заявою про встановлення, зміни способу та порядку виконання рішення суду.

Ухвалою суду від 25.09.2023 вказану заяву призначено до судового розгляду на 03.10.2023.

В судовому засіданні представники заявника вимоги заяви підтримали.

Представники Хмельницької обласної державної адміністрації та Шепетівської районної державної адміністрації у задоволенні заяви просили відмовити.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд встановив такі обставини.

Рішенням Хмельницького окружного адміністративного суду від 18.11.2020 позов товариства з обмеженою відповідальністю "МІВАС" задоволено частково.

Зокрема, зобов`язано Славутську районну державну адміністрацію Хмельницької області провести новий конкурс на право здійснення перевезення пасажирів на маршруті Славута-Бесідки у поєднанні Славута-Нетішин №1305, Славута-Сьомаки № 1317.

Хмельницьким окружним адміністративним судом у червні 2021 року видано виконавчий лист у цій справі, зокрема, по вказаній частині.

Ухвалою суду від 23.06.2021 замінено Славутську районну державну адміністрацію Хмельницької області - попереднього боржника у виконавчих листах по справі №560/4008/18, на його правонаступника - Шепетівську районну державну адміністрацію Хмельницької області.

Ухвалою Хмельницького окружного адміністративного суду від 17 травня 2022 року у справі №560/4008/18, залишеною без змін постановою Сьомого апеляційного адміністративного суду від 14 липня 2022 року, відмовлено у задоволенні заяви товариства з обмеженою відповідальністю "МІВАС" про заміну у виконавчому листі по справі №560/4008/18 сторону боржника - Славутську районну державну адміністрацію Хмельницької області на боржника - Хмельницьку обласну державну адміністрацію.

В цій ухвалі вказано про те, що у спірному випадку відсутні підстави стверджувати про наявність обставин, які зумовлюють правонаступництво, оскільки боржник як юридична особа не є ліквідованим чи реорганізованим.

При цьому Шепетівська районна державна адміністрація Хмельницької області провела відповідні конкурси щодо спірних автомобільних маршрутів, і такі дії чи прийняті рішення заявником не оскаржувались.

Верховний Суд постановою від 18.05.2023 касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Мівас» залишив без задоволення, а ухвалу Хмельницького окружного адміністративного суду від 17 травня 2022 року та постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду від 14 липня 2022 року без змін.

Водночас, Верховний Суд зазначив таке: "висновки судів першої та апеляційної інстанцій щодо відсутності підстав для проведення повторного конкурсу та виконання рішення суду у зв`язку з тим, що у червні 2021 року Шепетівська РДА провела конкурс на право здійснення перевезення пасажирів на ряді маршрутів, у тому числі на маршруті Славута-Бесідки у поєднанні Славута-Нетішин № 1305, та на маршруті Славута-Сьомаки № 1317, є помилковими.

Так, 05 травня 2021 року опубліковано інформацію про оголошення Шепетівською РДА конкурсу на право здійснення перевезення пасажирів у звичайному режимі руху на приміському автобусному маршруті загального користування у прямому та зворотному напрямках (об`єкт конкурсу) та умови його проведення.

07 червня 2021 року проведено конкурс на перевезення пасажирів на автобусних маршрутах, серед яких були і маршрути № 1305 та № 1317. Дії та прийняті рішення за результатами проведеного конкурсу ТОВ «Мівас» не оскаржувалися.

Питання про заміну Славутської РДА у виконавчих листах по справі №560/4008/18 на правонаступника - Шепетівську РДА вирішено ухвалою Хмельницького окружного адміністративного суду від 23 червня 2021 року, тобто після проведення 07 червня 2021 року конкурсу.

Відповідно, суди без перевірки умов проведення такого конкурсу та інформації щодо його об`єктів, зробили передчасний висновок про відсутність підстав для проведення повторного конкурсу. Суди вказали, що не надають оцінку правомірності дій Шепетівської РДА при оголошенні та проведенні конкурсу, у той же час за результатами проведеного конкурсу зробили відповідні висновки у цій справі.

Також суди зауважували про те, що у випадку, якщо позивач вважає протиправними дії, рішення чи бездіяльність Шепетівської РДА при оголошенні та проведенні конкурсу 07 червня 2021 року у порядку Закону України «Про автомобільний транспорт», то він не позбавлений можливості оскаржити їх до суду. Проте таке зауваження є передчасним у зв`язку з тим, що судом не було перевірено чи брав участь позивач у цьому конкурсі та, відповідно чи може оскаржити дії, пов`язані з ним.

За вказаних обставин склалася ситуація неможливості виконання судових рішень.

Колегія суддів звертає увагу позивача на те, що у разі виникнення обставин, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, розділом ІV КАС України та Законом України «Про виконавче провадження» врегульовано процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень, та передбачено, зокрема, можливість встановлення чи зміни способу або порядку виконання судового рішення".

Згідно із ч.1 ст.378 КАС України за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

Відповідно до ч.3 ст.378 КАС України підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Під зміною способу і порядку виконання рішення розуміється прийняття судом нових заходів для реалізації рішення в разі неможливості його виконання у порядку і способом, раніше встановленими.

Таким чином, положення КАС України визначають умови, виконання яких є обов`язковим для задоволення заяви про зміну способу або порядку виконання рішення.

Суд звертає увагу на висновки Верховного Суду, викладені в постанові від 18.05.2023, в яких вказано про помилковість висновків судів першої та апеляційної інстанцій щодо відсутності підстав для проведення повторного конкурсу та виконання рішення суду у зв`язку з тим, що у червні 2021 року Шепетівська РДА провела конкурс на право здійснення перевезення пасажирів на ряді маршрутів, у тому числі на маршруті Славута-Бесідки у поєднанні Славута-Нетішин № 1305, та на маршруті Славута-Сьомаки № 1317.

Верховний Суд вказав, що за вказаних обставин склалася ситуація неможливості виконання судових рішень, та звернула увагу позивача на те, що у разі виникнення обставин, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, розділом ІV КАС України та Законом України «Про виконавче провадження» врегульовано процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень, та передбачено, зокрема, можливість встановлення чи зміни способу або порядку виконання судового рішення.

Згідно ч.5 ст.242 КАС України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню в частині зміни способу виконання рішення.

Водночас, вимоги заяви в частині зміни способу виконання виконавчого листа, виданого 04 червня 2021 року Хмельницьким окружним адміністративним судом на виконання рішення Хмельницького окружного адміністративного суду від 18 листопада 2020 року, задоволенню не підлягають. Стаття 378 КАС України визначає порядок встановлення чи зміни способу або порядку виконання саме судового рішення. У той же час, така норма не поширюється на виконавчі листи, а інші норми КАС України такими повноваженнями суд не наділяють.

Керуючись статтями 248, 256, 378 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

заяву товариства з обмеженою відповідальністю "МІВАС" задовольнити частково.

Змінити спосіб виконання рішення Хмельницького окружного адміністративного суду від 18.11.2020 у справі №560/4008/18 з "зобов`язати Славутську районну державну адміністрацію Хмельницької області провести новий конкурс на право здійснення перевезення пасажирів на маршруті Славута-Бесідки у поєднанні Славута-Нетішин №1305, Славута-Сьомаки № 1317" на "зобов`язати Хмельницьку обласну державну адміністрацію (майдан Незалежності, 2, м. Хмельницький, Хмельницька область, 29005, код ЄДРПОУ 22985083) провести новий конкурс на право здійснення перевезення пасажирів на маршруті Славута-Бесідки у поєднанні Славута-Нетішин №1305, Славута-Сьомаки № 1317".

У задоволенні решти вимог заяви відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складене 05 жовтня 2023 року

Головуючий суддя Д.А. Божук

Дата ухвалення рішення03.10.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113965402
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій та бездіяльності протиправними та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —560/4008/18

Ухвала від 03.10.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

Ухвала від 25.09.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

Ухвала від 04.09.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

Постанова від 18.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Ухвала від 16.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Ухвала від 29.08.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Постанова від 13.07.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Постанова від 13.07.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Ухвала від 04.07.2022

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Ухвала від 14.06.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні