Ухвала
від 05.10.2023 по справі 620/12426/23
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

05 жовтня 2023 року Чернігів Справа № 620/12426/23

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої суддіЖитнякЛ.О.

за участі секретаряМазко Ю.С.,

представника позивачаБуряка О.І.,

представника відповідачаТруби А.В.,

розглянувши за правилами загального позовного провадження у судовому засіданні в залі суду клопотання про звернення із судовим дорученням у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Калина» до Головного управління ДПС у Чернігівській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до Головного управління ДПС у Чернігівській області, в якому просить визнати протиправним та скасувати повністю податкове повідомлення-рішення від27.04.2023 №4504/ж10/25-01-23-07, яким збільшено суму грошового зобов`язання (податку на прибуток іноземних юридичних осіб) на суму 8037883,00 грн та нараховано 2009 471,00 грн штрафних санкцій.

На адресу суду надійшло клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Калина» про звернення із судовим дорученням.

Представник позивача подане клопотання просив задовольнити.

Представник відповідача проти задоволення клопотання не заперечував.

Відповідно до статті 129 Конституції України основними засадами судочинства є, серед іншого, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

З метою дотримання цього конституційного принципу в частині третій статті 2 та статті 9 КАС України закріплено, що до основних засад (принципів) адміністративного судочинства належить, зокрема, змагальність сторін, диспозитивність та офіційне з`ясування всіх обставин у справі. Суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Крім того, в силу положень частини четвертої статті 77 КАС України суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

При цьому, як визначено статтею 72 КАС, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Верховний Суд у постанові від22.07.2019 у справі №815/5632/16 зазначив, що принцип офіційного з`ясування всіх обставин у справі полягає насамперед у активній ролі суду при розгляді справи. В адміністративному процесі, на відміну від суто змагального процесу, де суд оперує виключно тим, на що посилаються сторони, мають бути повністю встановлені обставини справи, щоб суд ухвалив справедливе та об`єктивне рішення. Принцип офіційності, зокрема, виявляється у тому, що суд визначає обставини, які необхідно встановити для вирішення спору; з`ясовує якими доказами сторони можуть обґрунтовувати свої доводи чи заперечення щодо цих обставин; а у разі необхідності суд повинен запропонувати особам, які беруть участь у справі, доповнити чи пояснити певні обставини, а також надати суду додаткові докази.

Спір у цій справі стосується правомірності дій податкового органу при прийнятті податкового повідомлення-рішення про збільшення суми грошового зобов`язання з податку на прибуток іноземних юридичних осіб в розмірі 8 037 882,91грн та 2 009 471грн штрафу, що стосується періоду фінансово-господарської діяльності товариства з 01.01.2018 по 31.12.2018.

На думку податкового органу статус UKRFARM FUNDING LIMITED, як бенефіціарного власника відсотків у 2018, є сумнівним з огляду на пункт 15.1 до Кредитних договорів. Натомість бенефіціаром відсотків на думку податкових органів України може бути ICBC Standard Bank Ріс.

Оскільки угоди, на які посилається відповідач, укладені між UKRFARM FUNDING LIMITED та Standard Bank Ріс, і ТОВ «КАЛИНА» не є стороною цих угод, позивач не може надати їх на підтвердження своїх заперечень. Крім того, у позивача відсутня можливість надати будь-які інші документи, які укладались між цими особами, з цих же підстав.

В своєму позові позивач повідомив суд про те, що для додаткового підтвердження обставин, якими Позивач обгрунтовує свої позовні вимоги, ТОВ «КАЛИНА» надіслало лист - запит та адвокатський запит до Standard Bank Ріс про підтвердження статусу бенефіціарного власника UKRFARM FUNDING LIMITED, проте ні на час подання позову, ні на час підготовчого засідання відповіді на такі запити позивач не отримав.

За наведених вище обставин, позивач вважає, що у ході розгляду справи існує необхідність у отриманні від Standard Bank Ріс інформації про те, чи була зобов`язана компанія UKRFARM FUNDING LIMITED в 2018 році перерахувати відсотки по кредиту на користь ICBC Standard Bank Ріс та чи здійснювала компанія UKRFARM FUNDING LIMITED такі перерахування у 2018 році.

З огляду на наведене, позивач звертається до суду з даним клопотанням.

Статтею 85 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що у разі якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Судове доручення про надання правової допомоги надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний Договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Конвенція про отримання за кордоном доказів у цивільних або комерційних справах (дата підписання: 18.03.1970, дата приєднання України: 19.10.2000 (із заявами і застереженнями), набула чинності для України 02.04.2001 і застосовується у відносинах України, зокрема, зі Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії (Великобританія).

Відповідно до статті 1 Конвенції у цивільних або комерційних справах судовий орган Договірної Держави може відповідно до положень законодавства цієї Держави шляхом надіслання судового доручення звернутися до компетентного органу другої Договірної Держави з проханням отримати докази або провести інші процесуальні дії.

Наказом Державної судової адміністрації України від27.06.2008 №1092/5/54 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 02.07.2008 за №573/15264) затверджена Інструкція про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень (надалі - Інструкція №1092/5/54), якою визначено порядок опрацювання доручень про вручення документів, отримання доказів, вчинення інших процесуальних дій, а також клопотань про визнання і виконання судових рішень на виконання чинних міжнародних договорів України з питань надання правової допомоги в цивільних справах (пункт 1.1 Інструкції №1092/5/54).

Ця Інструкція використовується у разі наявності міжнародного договору з питань надання правової допомоги в цивільних справах, чинного у відносинах між Україною та іноземною державою) (пункт 1.2 Інструкції №1092/5/54).

Пунктом 2.1 Інструкції №1092/5/54 передбачено, що у разі, якщо при розгляді цивільної справи в суду України виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд України складає доручення про надання правової допомоги за кордоном.

При цьому, у пункті 1.3 вказаної Інструкції визначено, що цивільна справа - справа, що розглядається судом за правилами цивільного, господарського або адміністративного судочинства, а також справа щодо цивільних, сімейних, трудових, господарських правовідносин, яка розглядається іншими компетентними органами.

Розділом VII Інструкції №1092/5/54 врегульовані питання щодо особливостей виконання Конвенції про отримання за кордоном доказів у цивільних або комерційних справах 1970 року.

Так, пунктами 7.1-7.3 вказаної вище Інструкції передбачено, що виконання положень Конвенції про отримання за кордоном доказів у цивільних або комерційних справах 1970 року здійснюється згідно з відповідними положеннями цієї Інструкції з урахуванням викладеного в пунктах 7.2-7.4.

Доручення про отримання доказів на підставі Конвенції про отримання доказів відповідно до статті 3 цієї Конвенції складається судом України згідно з формою запиту відповідно до додатка 11 та повинно містити: назву запитуючого органу та, якщо можливо, запитуваного органу; ім`я та прізвище (повне найменування) та місце проживання (місцезнаходження) сторін судового розгляду і, у разі потреби, їх представників; характер і предмет судового розгляду та короткий виклад фактичної сторони справи; докази, які потрібно отримати, або інші судові дії, які необхідно виконати.

Доручення суду України на підставі Конвенції про отримання доказів надсилається через Мін`юст, який переправляє його центральному органу, визначеному відповідною державою відповідно до статті 2 Конвенції.

Відповідно до інформації, розміщеної веб-сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права: http://www.hcch.net щодо уповноваженого органу Великобританії інформація розміщена на сторінці https://www.hcch.net/en/states/authorities/details3/? aid-526.

Відповідно до статті 4 Конвенції судове доручення складається мовою запитуваного органу або супроводжується перекладом на цю мову.

За наведених вище обставин, на підставі положень статті 1 Конвенції 1970 року позивач вважає, що існує необхідність звернутися до компетентного органу Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії (Великобританія) із судовим дорученням про отримання доказів у справі №620/12426/23 за позовом ТОВ «КАЛИНА» до ГУ ДПС у Чернігівській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення від 27.04.2023 № 4504/жІ 0/25-01-23- 07.

Керуючись ст.ст. 195, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю ''Калина'' задовольнити.

Звернутись із судовим дорученням до компетентного органу іноземної держави - Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії (Великобританія) через Міністерство юстиції України про отримання доказів - письмової інформації про наступне:

Чи мала компанія UKRFARM FUNDING LIMITED (LoanniStylianou, 6, floor 2, flat 202, 2023 Nicosia, Cyprus, НЕ 158897) при отриманні відсотків по кредиту в 2018 році попередньо визначені зобов`язання перерахувати їх прямо чи опосередковано на користь ICBC Standard Bank Ріс на підставі кредитних договорів:

Договір про сезонну поновлювану кредитну лінію від 31.05.2007;

Договір про переведення боргу від 07.03.2018 до Договору про сезонну поновлювану кредитну лінію від 31.05.2007, укладений з СТОВ «Селянська спілка ім. Шевченка»;

Договір про переведення боргу від 17.08.2018 до Договору про сезонну поновлювану кредитну лінію від 03.12.2007, укладений з ПП «КУЛИКІВСЬКІ АГРАРНІ ІНВЕСТИЦІЇ»;

Договір про переведення боргу від 05.03.2018 до Договору про сезонну поновлювану кредитну лінію від 31.05.2007 укладений з ТОВ «ЛАН 123»;

Договір про переведення боргу від 07.03.2018 до Договору про сезонну поновлювану кредитну лінію від 31.05.2007 з ПП «ГОРІВСЬКЕ»;

Договір про переведення боргу від 07.02.2018 до Договору про сезонну поновлювану кредитну лінію від 15.05.2008 з ТОВ «Агро Гамма»;

Договір про переведення боргу від 07.02.2018 до Договору про сезонну поновлювану кредитну лінію від 15.05.2008 з ПП «БУРИНСЬКІ АГРАРНІ ІНВЕСТИЦІЇ».

Чи здійснювала компанія UKRFARM FUNDING LIMITED (LoanniStylianou, 6, floor 2, flat 202, 2023 Nicosia, Cyprus, НЕ 158897) у 2018 році перерахування відсотків на користь ОСОБА_1 на підставі вищевказаних договорів.

Уповноважити Товариство з обмеженою відповідальністю «КАЛИНА» здійснити переклад ухвали Чернігівського окружного адміністративного суду у справі №620/12426/23 - судового доручення та доданих документів англійською мовою з урахуванням вимог Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України від 27.06.2008 № 1092/5/54, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02.07.2008 за № 573/15264.

Відповідно до ч.2 ст.256 КАС України ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання, набирає законної сили з моменту її підписання суддею та згідно ст.294 КАС України оскарженню не підлягає.

Суддя Л.О. Житняк

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.10.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113966024
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів

Судовий реєстр по справі —620/12426/23

Ухвала від 24.10.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Лариса ЖИТНЯК

Ухвала від 24.10.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Лариса ЖИТНЯК

Ухвала від 05.10.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

Ухвала від 29.08.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні