Ухвала
від 05.10.2023 по справі 563/1682/23
КОРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 563/1682/23

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

05 жовтня 2023 року м.Корець

Корецький районний суд Рівненської області у складі судді Сірака Д.Ю., при вирішенні питання про відкриття провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклвання Виконавчого комітету Корецької міської ради про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна,

встановив:

05 жовтня 2023 року в Корецький районний суд Рівненської області надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклвання Виконавчого комітету Корецької міської ради про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна.

Заява відповідає вимогам ст.ст. 175, 176, 297 ЦПК України.

Підстави для повернення заяви чи відмови у відкритті провадження у справі згідно ст.186 ЦПК України відсутні.

Справа підлягає розгляду в порядку окремого провадження відповідно до ст.293 ЦПК України.

Враховуючи викладене, суд вважає необхідним прийняти дану цивільну справу до провадження, відкрити провадження у справі та здійснювати її розгляд в порядку окремого провадження за участю присяжних.

Відповідно до ч.1 ст.299ЦПК України (в редакції від 03.08.2023 року) справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Згідно з п. 24 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» (далі Закон) право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Згідно з ч. 4 ст. 19 Закону у разі надходження судового рішення про залучення адвоката осіб, зазначених у пунктах 9, 24, 25 частини першої статті 14 цього Закону, центр з надання безоплатної правничої допомоги зобов`язаний невідкладно прийняти рішення про призначення адвоката та про надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

Враховуючи відсутність у ОСОБА_2 адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно фізичної особи у справі про визнання її недієздатною, суд вважає необхідним залучити для надання їй безоплатної вторинної правничої допомоги адвоката з числа адвокатів Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Крім того, рішення суду в даній справі може вплинути на права та інтереси Рівненського об`єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, оскільки у разі призначення ОСОБА_1 опікуном він не підлягатиме призову на військову службу. За вказаних обставин, суд вважає за необхідне залучити ІНФОРМАЦІЯ_1 до участі у цивільній справі у якості заінтересованої особи.

Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Враховуючи стан здоров`я особи щодо якої розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною, виклик його у судове засідання не здійснювати, а розгляд справи проводити за участю заявника, його представника, адвоката особи щодо якої розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною та представників заінтересованих осіб.

Відповідно до ч.1 ст.300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Керуючись статями 175, 177, 260, 261, 293-294, 299 Цивільного процесуального кодексу України, суддя

постановив:

Залучити до участі у справі в якості заінтересованої особи: Рівненський об`єднанийміський територіальнийцентр комплектуваннята соціальноїпідтримки ( АДРЕСА_1 ).

Прийняти до розгляду заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Корецької міської ради, Рівненський об`єднанийміський територіальнийцентр комплектуваннята соціальноїпідтримки про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна та відкрити провадження у справі.

Розгляд справи здійснювати в порядку окремого провадження за участю присяжних.

Призначити справу до розгляду у судовому засіданні у приміщенні Корецького районного суду Рівненської області (м. Корець, вул. Правосуддя, 7, Рівненської області) на 18 жовтня 2023 року о 11 год. 30 хв.

Доручити Західному Регіональномуцентру знадання безоплатноївторинної правовоїдопомоги призначити адвоката для надання ним безоплатної вторинної правничої допомоги у вигляді правничих послуг, визначених п.2 та п.3 частини 2 статті 13 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» особі, відносно якої вирішується питання про визнання недієздатним - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Призначеному адвокату з`явитися до суду для участі у судовому засіданні, яке призначене на 18 жовтня 2023 року о 11:30 год. в приміщенні Корецького районного суду Рівненської області за адресою: Рівненська область, м. Корець, вул. Правосуддя, буд. 7.

Копію ухвали направити керівнику Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для виконання.

В судове засідання викликати заявника, представника заявника, адвоката особи щодо якої розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною та представників заінтересованих осіб.

Копію ухвали надіслати сторонам, копію заяви та доданих документів, надіслати заінтересованим особам.

Зобов`язати орган опіки і піклування виконавчого комітету Корецької міської ради Рівненської області надати суду подання органу опіки та піклування про призначення опікуна ОСОБА_2 , в разі визнання її недієздатною.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://kr.rv.court.gov.ua/sud1709/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя

Дата ухвалення рішення05.10.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113975798
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —563/1682/23

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні