Ухвала
від 30.11.2023 по справі 563/1682/23
КОРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 563/1682/23

У Х В А Л А

30 листопада 2023 року

Корецький районний суд

Рівненської області

в складі:головуючого судді Сірака Д.Ю.

присяжних: Артемчук Т.В., Плисюк Н.А.

секретар судового засідання Литвинчук Л.Л.

представника заявника, адвоката Тимошенко О.В.

представника особи, щодо якої вирішується

питання визнання недієздатним, адвоката Турович О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Корець цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Корецької міської ради, Рівненський об`єднанийміський територіальнийцентр комплектуваннята соціальноїпідтримки про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання його брата - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та призначення йому опікуна.

В судовому засіданні представник заявника просила призначити судово-психіатричну експертизу відносно фізичної особи, яку просять визнати недієздатною.

Представники заінтересованих осіб в судове засіданння не з`явилися. Подали заяву про розгляд справи без участі їх представників за наявними матеріалами.

Представник особи, щодо якої вирішується питання визнання недієздатним, щодо призначення судово-психіатричної експертизи не заперечила.

Дослідивши наявні у справі докази, суд дійшов таких висновків.

Брат заявника, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , є особою з інвалідністю з дитинства І групи безстроково, що підтверджується посвідченням особи з інвалідністю серії НОМЕР_1 .

Згідно висновку лікарської комісії щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи ОСОБА_2 , інвалід І групи внаслідок психічного захворювання, потребує постійного стороннього нагляду та допомоги.

Згідно зі статтею 39 ЦК України фізична особа може бути визнана недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Тому до заяви мають бути додані докази такого психічного стану: довідка про стан здоров`я та виписка з історії хвороби.

Для встановлення психічного стану фізичної особи та визначення фактичної можливості такої особи з`явитись в судове засідання, а також можливості особисто дати пояснення по суті справи суд може призначити судово-психіатричну експертизу.

На підставі наведеного, суд приходить до висновку про необхідність призначення судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_2 .

Судові витрати, пов`язані із провадженням справи про визнання особи недієздатною відносяться за рахунок держави, відповідно до ч.2 ст.299 ЦПК України.

З огляду на п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України провадження у справі на час проведення експертизи необхідно зупинити.

Враховуючи вищенаведене та керуючись ст.76, 103-105, 252, 299 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити спеціалістам Рівненській філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (м. Рівне, вул. Дубенська, 64).

На вирішення експертизи поставити такі питання:

1. Яким психічним захворюванням страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає по АДРЕСА_1 ?

2. Чи здатний ОСОБА_2 , відповідно до свого розумового розвитку, індивідуальних психологічних особливостей і емоційного стану, правильно розуміти характер та фактичний зміст власних дій, керувати ними та передбачати їх наслідки?

3. Чи може ОСОБА_2 відповідно до свого розумового розвитку, індивідуальних психологічних особливостей і емоційного стану брати участь в судових засіданнях?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність відповідно до ч.1 ст.384, ч.1 ст.385 КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Зобов`язати ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_2 в Рівненську філію судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» для проведення судово-психіатричної експертизи та надати експертам необхідні медичні документи для проведення експертизи.

Провадження у справі на час проведення судово-психіатричної експертизи зупинити.

На дану ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Рівненського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання ухвали.

Головуючий суддя: Сірак Д.Ю.

Присяжні:

Артемчук Т.В.

Плисюк Н.А.

СудКорецький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115324478
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —563/1682/23

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні