Рішення
від 06.10.2023 по справі 913/261/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, телефон/факс (057)702 10 79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2023 року м.Харків Справа № 913/261/23

Суддя господарського суду Луганської області Злепко Н.І., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ГАЗ ВОСТОК ТРЕЙД", м. Бровари, Київська обл.,

до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "СЄВЄРОДОНЕЦЬКИЙ ЗАВОД ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЙНИХ ВИРОБІВ", м. Сєвєродонецьк, Луганська область,

про стягнення 580 029 грн 84 коп.

ВСТАНОВИВ:

25.07.2023 Товариство з обмеженою відповідальністю "ГАЗ ВОСТОК ТРЕЙД" (далі ТОВ "ГАЗ ВОСТОК ТРЕЙД") звернулося до Господарського суду Луганської області з позовом до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "СЄВЄРОДОНЕЦЬКИЙ ЗАВОД ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЙНИХ ВИРОБІВ" (далі - ТОВ "СЄВЄРОДОНЕЦЬКИЙ ЗАВОД ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЙНИХ ВИРОБІВ"), про стягнення заборгованості за договором про постачання природного газу №14/01Г від 14.01.2021 (далі Договір) у розмірі 580 029 грн 84 коп., з яких основна заборгованість 436 622 грн 47 коп., інфляційні втрати у розмірі 125 069 грн 25 коп., 3% річних - 18 338 грн 12 коп.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням ТОВ "СЄВЄРОДОНЕЦЬКИЙ ЗАВОД ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЙНИХ ВИРОБІВ" зобов`язань за Договором. Позивач зазначає, що у правовідносинах з відповідачем за зазначеним договором початкове сальдо станом на 01.12.2021 становило 961 587 грн 66 коп. заборгованості на користь відповідача. За поставлений газ у грудні 2021 року на суму 1510239 грн 90 коп., січні 2022 року на суму 2479 867 грн 22 коп. відповідачем сплачено в повному обсязі. За поставлений газ у лютому 2022 року в обсязі 44,3962 тис. куб. м. та з урахуванням загальної вартості послуг замовленої (договірної) потужності у за цей місяць (8012 грн 74 коп.) вартість поставленого газу склала 1 576 974 грн 45 коп., однак відповідачем за поставлений газ сплачено лише частково у розмірі 1 140 351 грн 98 коп., внаслідок чого утворилась заборгованість та у зв`язку з чим за стягненням 436 622 грн 47 коп., інфляційних втрат - 125 069 грн 25 коп. та 3% річних - 18338 грн 12 коп. позивач звернувся до суду.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 25.07.2023 справа передана на розгляд судді Злепко Н.І.

Ухвалою від 28.07.2023 позовну заяву залишено без руху.

Після усунення недоліків позивачем, ухвалою суду від 11.08.2023 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження, без виклику представників сторін.

Також суд зазначає, що місцем реєстрації відповідача є - Україна, 93400, Луганська обл., місто Сєвєродонецьк, ВУЛИЦЯ ПРОМИСЛОВА, будинок 18З, а інформацією Акціонерного товариства "Укрпошта", розміщеною на офіційному сайті (https://offices.ukrposhta.ua), відділення поштового зв`язку за номером 93400 (Луганська обл., місто Сєвєродонецьк) тимчасово не функціонує, а тому пересилання поштової кореспонденції на адресу місцезнаходження відповідача є неможливим.

Отже повідомлення відповідача здійснювалось шляхом надсилання ухвал суду на електронну адресу, зазначену позивачем у позовній заяві та оголошенням на сторінці суду на офіційному веб-сайті судової влади.

Також за змістом статей 2, 4 Закону України "Про доступ до судових рішень" кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом. Судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання. Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

Отже, враховуючи наведене, за висновком суду відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись, зокрема, з ухвалами суду під час розгляду справи також у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Таким чином, матеріали справи свідчать про те, що учасники справи повідомлені належним чином про розгляд даної справи. Водночас судом було створено всім учасникам справи належні умови для доведення останніми своїх правових позицій, надання ними доказів, які, на їх думку, є достатніми для обґрунтування своїх вимог та заперечень.

Відповідач правом на подачу відзиву на позовну заяву не скористався.

Суд дійшов висновку про вчинення усіх необхідних дій для розгляду справи та про достатність у матеріалах справи доказів для повного та всебічного з`ясування усіх обставин справи та ухвалення законного і обґрунтованого рішення.

Встановивши фактичні обставини справи, суд зазначає наступне.

14.01.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю "ГАЗ ВОСТОК ТРЕЙД" (EIC-код: 56Х930000006980D) та Товариством з обмеженою відповідальністю "СЄВЄРОДОНЕЦЬКИЙ ЗАВОД ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЙНИХ ВИРОБІВ" (EIC-код: 56Х00000XM00700G) був укладений Договір постачання природного газу №14/01Г, відповідно до п. 1.1 якого постачальник зобов`язується поставляти споживачеві природний газ (надалі - газ) належної якості та в необхідних обсягах у порядку, передбаченому Договором, а споживач зобов`язується оплачувати вартість прийнятого природного газу в розмірі, строки та порядку, передбачених Договором.

Пунктом 1.3 Договору встановлено, що обов`язковою умовою для постачання природного газу споживачу є наявність у нього укладеного з оператором ГРМ/ГТС в установленому порядку договору транспортування (розподілу) природного газу, на підставі якого споживач набуває право правомірно відбирати газ із газорозподільної системи.

Відповідно до абз. 3 п. 2.1, сторони узгодили, що договірний плановий обсяг природного газу, який постачальник зобов`язується передати, а споживач прийняти та оплати, зазначається в додаткових угодах до даного Договору на кожен розрахунковий період - газовий місяць(М) (місяць передачі природного газу).

Споживач надає постачальнику письмову заявку з щодобовими обсягами споживання планового місячного обсягу газу не пізніше 10 робочих днів до початку першого дня місяця споживання газу (абз. 1 п. 2.2 Договору).

Пунктом 2.4 Договору встановлено, що фактичне постачання газу здійснюється постачальником виключно після включення споживача до реєстру споживачів постачальника в інформаційній платформі оператора ГТС у відповідному розрахунковому періоді.

Відповідно до визначення визначенням термінів у Договорі, інформаційна платформа - електронна платформа у вигляді веб-додатка в мережі Інтернет, функціонування та керування якою забезпечується оператором ГТС, яка використовується постачальником для забезпечення надання послуг постачання природного газу споживачу.

Відповідно до п. 2.5 Договору узгоджено, що звірка фактичного об`єму (обсягу) спожитого за Договором газу на певну дату чи протягом певного розрахункового періоду здійснюється сторонами на підставі даних комерційних вузлів обліку газу та інформації про фактично поставлений споживачу об`єм газу згідно з даними інформаційної платформи, на підставі яких оформлюються акти приймання-передачі газу.

Пунктом 2.7 Договору передбачено:

За підсумками розрахункового періоду споживач до 05 числа місяця, наступного за розрахунковим, зобов`язаний надати постачальнику копію відповідного акта про фактичний об`єм (обсяг) розподіленого природного газу Споживачу за розрахунковий період, що складений між оператором ГРМ та споживачем, відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем.

На підставі отриманих від споживача даних та/або даних оператора ГРМ постачальник, протягом трьох робочих днів готує два примірники акту прийому-передачі природного газу за розрахунковий період, підписаних уповноваженим представником постачальника.

Споживач протягом двох днів з дати одержання акта приймання-передачі газу зобов`язується повернути постачальнику один примірник оригіналу акта приймання-передачі газу, підписаний уповноваженим представником споживача та скріплений печаткою споживача, або надати в письмовій формі мотивовану та обґрунтовану відмову від підписання акта приймання-передачі газу.

У випадку відмови від підписання акта приймання-передачі природного газу розбіжності підлягають урегулювання відповідно до діючого законодавства шляхом переговорів або звернення до суду.

Відповідно до п. 2.8 Договору підписані сторонами Акти приймання - передачі газу є підставою для остаточних розрахунків споживача з постачальником.

Згідно з п. 3.1 Договору загальна вартість 1000,0 куб.м газу встановлюється у гривнях України і визначається сторонами у Додаткових угодах до Договору.

Відповідно до п. 3.6. Договору датою здійснення платежу вважається дата зарахування грошових коштів на поточний рахунок постачальника. Коригування умов проведення розрахунків визначається та узгоджуються шляхом підписання додаткової угоди. Остаточний розрахунок здійснюється на підставі відповідного Акту до 10 (десятого) числа місяця, наступного за місяцем поставки.

У разі передплати за фактично спожитий газ сума передплати зараховується постачальником в рахунок оплати поставленого газу в наступному розрахунковому періоді або повертається на поточний рахунок споживача на його письмову вимогу у п`ятиденний строк з дня отримання такої вимоги (п. 3.7 Договору).

Згідно з абз. 2 п. 3.9 Договору у разі відсутності графіка погашення заборгованості постачальник має право грошові кошти отримані від споживача за газ в поточному розрахунковому періоді, зарахувати в рахунок погашення існуючої заборгованості споживача відповідно до черговості її виникнення.

Відповідно до п. 3.10 Договору, за наявності заборгованості за минулі періоди по оплаті за газ або потужності, та/або заборгованості із сплати пені, штрафів, інфляційних нарахувань, відсотків річних та відшкодування збитків та додаткових витрат постачальника, сторони погоджуються, що грошова сума, яка надійшла від споживача, погашає вимоги постачальника у такій черговості незалежно від призначення платежу:

- у першу чергу сплачуються пені, штрафи, інфляційні нарахування, відсотки річних та відшкодовуються збитки та витрати постачальника, пов`язані з порушенням споживачем умов Договору;

- у другу чергу погашається основна сума заборгованості по оплаті за газ та потужності.

Відповідно до п. 4.1 Договору постачальник зобов`язується: забезпечувати постачання природного газу на умовах та в обсягах, визначених Договором, за умови дотримання споживачем дисципліни відбору природного газу та розрахунку за нього (пп. 4.1.3); складати і погоджувати акт приймання-передачі природного газу у порядку, визначеному Договором (пп. 4.1.7).

Відповідно до п. 4.3 Договору споживач зобов`язується: своєчасно підписувати акти приймання-передачі газу та інші документи, необхідні для виконання Договору (пп. 4.3.2); своєчасно та в повному обсязі сплачувати за потужності та поставлений природний газ на умовах, визначених Договором (пп. 4.3.4).

Пунктом 10.1 Договору встановлено, що він набирає чинності з дати його підписання та укладається на строк по 31.12.2021 включно. Договір вважається продовженим на кожний наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення строку дії Договору жодною зі сторін не було заявлено про припинення його дії або про перегляд його умов.

Відповідно до п. 10.4 Договору встановлено, що усі зміни та доповнення до Договору оформлюються письмово та підписуються уповноваженими особами сторін. У пункті 10.11 Договору сторони дійшли згоди, що копії даного Договору, додаткових угод, додатків та інших документів за Договором, підписані сторонами і передані факсимільним зв`язком або електронною поштою, мають доказову силу і обов`язкові для виконання обома сторонами. Факсо(скан)копії цих документів мають юридичну силу до підтвердження оригіналами.

Додатковою угодою №11 від 04.11.2021 сторони погодили, що договірний місячний обсяг постачання газу споживачеві у грудні 2021 року становить 50 000 кубічних метрів (п. 1). Пунктом 2 цієї додаткової угоди сторони дійшли згоди, що загальна вартість 1000,0 куб. м. без урахування вартості потужності складає 30 000,00 грн, в тому числі ПДВ 20% - 5000,00 грн. Також пунктом 3 угоди закріплено, що оплата за договірний обсяг природного газу, що поставляється, згідно цієї додаткової угоди, здійснюється у наступному порядку: 100% від вартості договірного обсягу - не пізніше 04.11.2021.

Додатковою угодою №12 від 08.11.2021 сторони доповнили п. 10.13 Договору, Зокрема сторони домовились:

1. обмін документами, пов`язаними з виконанням цього Договору (Додаткові угоди, рахунки, акти, податкові накладні, тощо) може бути у вигляді електронних документів із застосуванням до них електронного цифрового підпису (ЕЦП) засобами телекомунікаційного зв`язку або на електронних носіях, як оригіналу, за допомогою електронного документообігу, які використовуються Сторонами.

- Документи сформовані в електронному вигляді із застосуванням ЕЦП мають повну юридичну силу, породжують права та обов`язки для Сторін, можуть бути представлені до суду в якості належних доказів та визнаються рівнозначними документам, що складаються на паперовому носієві. Електронні документи вважаються підписаними тільки у випадках, коли вони були підписані ЕЦП кожною із Сторін (окрім відповідних електронних документів, що визначені законодавством України, які не передбачають підписання іншою Стороною).

Сторони домовилися про те, що надсилання, отримання, підписання та зберігання електронних документів, пов`язаних з виконанням цього Договору буде здійснюватися за допомогою Онлайн-сервісу електронного документообігу Вчасно.

У разі використання Сторонами різних систем електронного документообігу або ЕЦП різних Центрів сертифікації ключів (ЦСК)- зазначені системи або ЕЦП повинні мати можливість взаємної роботи та верифікації ключів один з одним.

Підтвердження факту одержання електронного документу є автоматизоване підтвердження сервера електронної поштової системи про доставку електронного листа на адресу, яка у ньому зазначена. У випадку якщо електронна поштова система не підтримує функцію визначення факту одержання електронного листа адресатом, тоді зазначений факт визначається шляхом отримання автором електронного листа повідомлення від адресата про отримання цього електронного листа.

Кожна Сторона зобов`язана щоденно слідкувати за надходженням електронних документів та негайно здійснювати їх приймання, перевірку, підписання з використанням ЕЦП та повернення іншій Стороні.»

2. Сторони дійшли згоди, доповнити Договір пунктом 10.14. в наступній редакції:

« 10.14. У випадку ненадходження від Споживача підписаного примірника документа, пов`язаного з виконанням цього Договору (додаткової угоди, акту, розрахунку, тощо) або письмової мотивованої відмови від підписання такого документу, протягом 10 календарних днів з моменту отримання від Постачальника такого документу (в електронній формі або на паперовому носії), цей документ вважається узгодженим та підписаним Споживачем без зауважень, при цьому датою підписання документу приймається дата, що зазначена Постачальником в ньому. В будь-якому випадку, положення даного пункту не звільняє Споживача від обов`язку надати Постачальникові підписаний примірник документа, пов`язаного з виконанням цього Договору (додаткової угоди, акту, розрахунку, тощо).»

3. Ця додаткова угода є укладеною з моменту її підписання Сторонами та скріплення печатками Сторін і вступає в дію з 01.12.2021р.

Додатковою угодою №13 від 17.12.2021 сторони дійшли згоди, що договірний місячний обсяг постачання газу у січні 2022 року становить 50 000 кубічних метрів (п. 1 додаткової угоди), а загальна вартість за 1000 куб. м. у січні 2022 без урахування вартості за потужності - 45 700 грн 00 коп., в тому числі ПДВ 20 % - 7 616,67 грн. (п.2 додаткової угоди).

Пунктом 3 додаткової угоди № 13 сторони дійшли згоди, що оплата здійснюється у наступному порядку:

- 30 % від вартості договірного обсягу - не пізніше 10.01.2022;

- 30 % від вартості договірного обсягу - не пізніше 20.01.2022;

- 30 % від вартості договірного обсягу - не пізніше 30.01.2022;

- 10 % від вартості договірного обсягу - не пізніше 10.02.2022.

Додатковою угодою №14/1 від 14.01.2021 сторони дійшли згоди, що договірний місячний обсяг постачання газу у лютому 2022 року становить 50 000 кубічних метрів (п. 1 додаткової угоди), а загальна вартість за 1000 куб. м. у лютому 2022 без урахування вартості за потужності - 35340 грн 00 коп., в тому числі ПДВ 20 % - 5890,00 грн. (п.2 додаткової угоди).

Пунктом 3 додаткової угоди №14/1 сторони дійшли згоди, що оплата здійснюється у наступному порядку:

- 25 % від вартості договірного обсягу - не пізніше 14.01.2022;

- 25 % від вартості договірного обсягу - не пізніше 10.02.2022;

- 25 % від вартості договірного обсягу - не пізніше 20.02.2022;

- 25 % від вартості договірного обсягу - не пізніше 30.02.2022.

Договір та додаткові угоди підписані та скріплені печатками обома сторонами.

На запит адвоката Тарасової А.Є. ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» листом надано інформацію, що EIC-код 56Х00000XM00700G в інформаційній платформі був зареєстрований в Реєстрі споживачів за постачальником ТОВ «ГАЗ ВОСТОК ТРЕЙД». Обсяг природного газу, використаний споживачем з зазначеним EIC- кодом у період з 01.02.2022 по 28.02.2022 становить 44 396,20 метрів кубічних.

Договором постачання природного газу №14/01Г зазначено EIC-код: 56Х00000XM00700G відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "СЄВЄРОДОНЕЦЬКИЙ ЗАВОД ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЙНИХ ВИРОБІВ".

Також листом-відповіддю адвокату Тарасовій А.Є. від АТ «Оператор газорозподільної системи «Луганськгаз» від 11.10.2022 №01-02-52/431 зазначено, що обсяг природного газу, використаного ТОВ «СЄВЄРОДОНЕЦЬКИЙ ЗАВОД ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЙНИХ ВИРОБІВ» з 01.02.2022 по 26.02.2022 - 44 396,20 метрів кубічних.

Згідно з даними наданими позивачем (акт звірки взаємних розрахунків за період з 01.12.2021 по 01.07.2023, підписаний та відправлений відповідачу через сервіс «Вчасно» 20.07.2023), борг за взаєморозрахунками з відповідачем за природний газ згідно з Договору станом на 01.07.2023 складає 436 622 грн 47 коп.

На підтвердження оплат відповідача позивачем додано до позовної заяви платіжні доручення - №238 від 02.12.2021 року у сумі 150 000 грн 00 коп., №239 від 03.12.2021 року у сумі 100 000 грн 00 коп., №260 від 08.12.2021 року у сумі 3400 грн 00 коп., №261 від 08.12.2021 року у сумі 8 195 грн 00 коп., №74183 від 08.12.2021 року у сумі 276 600 грн 00 коп., №74188 від 14.12.2021 року у сумі 6438 грн 99 коп., №74189 від 14.12.2021 року у сумі 1973 грн 35 коп., №74270 від 12.01.2022 року у сумі 6556 грн 00 коп., №74269 від 12.01.2022 року у сумі 393 444 грн 00 коп., №74276 від 13.01.2022 року у сумі 441 750 грн 00 коп., №74286 від 14.01.2022 року у сумі 1466 грн 96 коп., №74285 від 14.01.2022 року у сумі 577 грн 94 коп., №27 від 19.01.2022 року у сумі 400 000 грн 00 коп., №29 від 24.01.2022 року у сумі 50 000 грн 00 коп., №30 від 26.01.2022 року у сумі 500 000 грн 00 коп., №43 від 01.02.2022 року у сумі 60 000 грн 00 коп., №74336 від 01.02.2022 року у сумі 140 000 грн 00 коп., №52 від 03.02.2022 року у сумі 100 000 грн 00 коп., №74339 від 03.02.2022 року у сумі 100 000 грн 00 коп., №74348 від 04.02.2022 року у сумі 100 000 грн 00 коп., №74364 від 08.02.2022 року у сумі 200 000 грн 00 коп., №59 від 10.02.2022 року у сумі 150 000 грн 00 коп., №74391 від 16.02.2022 року у сумі 2847 грн 12 коп., №74401 від 18.02.2022 року у сумі 143 685 грн 10 коп., №74402 від 18.02.2022 року у сумі 100 000 грн 00 коп., №74400 від 18.02.2022 року у сумі 4916 грн 88 коп., №94 від 22.02.2022 року у сумі 150 000 грн 00 коп., №74428 від 23.02.2022 року у сумі 300 000 грн 00 коп.

Також позивачем на електронну пошту szti-bstv@ukr.net, що зазначена відповідачем у Договорі у графі тел./факс, було надіслано 06.04.2023 та 04.07.2023 претензії №06.04.2023-11 від 06.04.2023 та №03/07/2023-1 від 03.07.2023 відповідно, у яких зазначена вимога щодо оплати простроченої заборгованості за поставлений природний газ за договором постачання природного газу.

Оскільки вимога позивача про сплату заборгованості відповідачем повністю не задоволена та не надано відповідь на претензію, позивач звернувся з позовом до суду з вимогами про стягнення 436 622 грн 47 коп. простроченої заборгованості, інфляційних втрат у розмірі 125 069 грн 25 коп. та 3% річних - 18 338 грн 12 коп.

Дослідивши наявні матеріали справи, оцінюючи надані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд зазначає наступне.

Відповідно до частин 1, 2 статті 509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно з пунктом 1 частини 2 статті 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є, зокрема, договори та інші правочини.

Частиною 1 статті 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно зі статтею 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Дослідивши зміст укладеного сторонами Договору, зокрема його предмет, яким є поставка природного газу, суд дійшов висновку, що даний правочин за своєю правовою природою є договором поставки, відтак до спірних правовідносин сторін застосовують положення статей параграфів 1, 3 глави 54 Цивільного кодексу України, параграфа 1 глави 30 Господарського кодексу України, Закону України "Про ринок природного газу", Кодексу газотранспортної системи, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 №2493, Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2496.

Відповідно до п. 1. ст. 265 Господарського кодексу України (далі - ГК України) за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ст. 655 ЦК України за договором купівлі - продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Частиною 1 статті 12 Закону України "Про ринок природного газу" встановлено, що постачання природного газу здійснюється відповідно до договору, за яким постачальник зобов`язується поставити споживачеві природний газ належної якості та кількості у порядку, передбаченому договором, а споживач зобов`язується оплатити вартість прийнятого природного газу в розмірі, строки та порядку, передбачених договором. Якість та інші фізико-хімічні характеристики природного газу визначаються згідно із нормативно-правовими актами.

Права та обов`язки постачальників і споживачів визначаються цим Законом, Цивільним і Господарським кодексами України, правилами постачання природного газу, іншими нормативно-правовими актами, а також договором постачання природного газу (ч. 3 ст. 12 Закону України "Про ринок природного газу").

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 13 Закону України "Про ринок природного газу" споживач зобов`язаний, зокрема, забезпечувати своєчасну та повну оплату вартості природного газу згідно з умовами договорів.

Відповідно до п. 17, 19, 29 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про ринок природного газу":

- оператор газорозподільної системи - суб`єкт господарювання, який на підставі ліцензії здійснює діяльність із розподілу природного газу газорозподільною системою на користь третіх осіб (замовників);

- оператор газотранспортної системи - суб`єкт господарювання, який на підставі ліцензії здійснює діяльність із транспортування природного газу газотранспортною системою на користь третіх осіб (замовників);

- потужність - максимально допустиме перетікання обсягу природного газу, виражене в одиницях енергії до одиниці часу, що надається замовнику відповідно до договору про надання послуг транспортування, розподілу, зберігання (закачування, відбору) природного газу або послуг установки LNG.

Відповідно до ч. 5 ст. 1 розділу І Кодексу газотранспортної системи:

- інформаційна платформа - електронна платформа у вигляді веб-додатка в мережі Інтернет, функціонування та керування якою забезпечується оператором газотранспортної системи, яка використовується для забезпечення надання послуг транспортування природного газу відповідно до вимог цього Кодексу.

Договір є обов`язковим до виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Як визначено ст. 193 ГК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до статті 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Предметом спору у даній справі є вимоги позивача щодо оплати за отриманий відповідачем у лютому 2022 року природний газ у сумі 436 622 грн 47 коп. та за спожиті потужності у лютому 2022 року у сумі 8 012 грн 74 коп.

Поставка природного газу у спірний період здійснювалась на підставі Договору №14/01Г від 14.01.2021, який був чинним у спірний період.

Отже в лютому 2022 року фактичне споживання природного газу відповідачем, згідно з інформацією, наданою листом ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» та листом АТ «Оператор газорозподільної системи «Луганськгаз», склало 44 396,20 метрів куб., що за ціною 35340 грн 00 коп. за 1000,0 куб. м. (відповідно до додаткової угоди №14/1 від 13.01.2022) складає 1 568 961 грн 71 коп. з урахуванням ПДВ.

Платіжними дорученнями, доданими позивачем до позовної заяви підтверджується, що протягом грудня 2021, січня 2022, лютого 2022 від відповідача на поточний рахунок позивача надійшли оплати за природний газ у розмірі 3 891 851 грн 34 коп., що підтверджується платіжними дорученнями - №238 від 02.12.2021 року у сумі 150 000 грн 00 коп., платіжним дорученням №239 від 03.12.2021 року у сумі 100 000 грн 00 коп., платіжним дорученням №260 від 08.12.2021 року у сумі 3400 грн 00 коп., платіжним дорученням №261 від 08.12.2021 року у сумі 8 195 грн 00 коп., платіжним дорученням №74183 від 08.12.2021 року у сумі 276 600 грн 00 коп., платіжним дорученням №74188 від 14.12.2021 року у сумі 6438 грн 99 коп., платіжним дорученням №74189 від 14.12.2021 року у сумі 1973 грн 35 коп., платіжним дорученням №74270 від 12.01.2022 року у сумі 6556 грн 00 коп., платіжним дорученням №74269 від 12.01.2022 року у сумі 393 444 грн 00 коп., платіжним дорученням №74276 від 13.01.2022 року у сумі 441 750 грн 00 коп., платіжним дорученням №74286 від 14.01.2022 року у сумі 1466 грн 96 коп., платіжним дорученням №74285 від 14.01.2022 року у сумі 577 грн 94 коп., платіжним дорученням №27 від 19.01.2022 року у сумі 400 000 грн 00 коп., платіжним дорученням №29 від 24.01.2022 року у сумі 50 000 грн 00 коп., платіжним дорученням №30 від 26.01.2022 року у сумі 500 000 грн 00 коп., платіжним дорученням №43 від 01.02.2022 року у сумі 60 000 грн 00 коп., платіжним дорученням №74336 від 01.02.2022 року у сумі 140 000 грн 00 коп., платіжним дорученням №52 від 03.02.2022 року у сумі 100 000 грн 00 коп., платіжним дорученням №74339 від 03.02.2022 року у сумі 100 000 грн 00 коп., платіжним дорученням №74348 від 04.02.2022 року у сумі 100 000 грн 00 коп., платіжним дорученням №74364 від 08.02.2022 року у сумі 200 000 грн 00 коп., платіжним дорученням №59 від 10.02.2022 року у сумі 150 000 грн 00 коп., платіжним дорученням №74391 від 16.02.2022 року у сумі 2847 грн 12 коп., платіжним дорученням №74401 від 18.02.2022 року у сумі 143 685 грн 10 коп., платіжним дорученням №74402 від 18.02.2022 року у сумі 100 000 грн 00 коп., платіжним дорученням №74400 від 18.02.2022 року у сумі 4916 грн 88 коп., платіжним дорученням №94 від 22.02.2022 року у сумі 150 000 грн 00 коп., платіжним дорученням №74428 від 23.02.2022 року у сумі 300 000 грн 00 коп.

Однак позивач також зазначає щодо наявності оплати відповідачем за платіжним дорученням №78 на суму 277 020 грн 10 коп., втім зазначене доручення позивачем не додано до матеріалів справи.

Отже загальна сума оплати відповідачем за Договором, що підтверджується наданими позивачем платіжними дорученнями складає 3 891 851 грн 34 коп., однак позивачем зазначено про наявність оплати у розмірі 4 168 891 грн 44 коп., та заявлено до стягнення розмір основної заборгованості, з урахуванням оплати за платіжним дорученням №78 на суму 277 020 грн 10 коп., що є його правом.

Судом також враховано, що відповідно до п.3 додаткової угоди №14/1 від 13.01.2022 до договору №14/01Г від 14.01.2021 передбачені періоди оплати:

- 25 % від вартості договірного обсягу - не пізніше 14.01.2022;

- 25 % від вартості договірного обсягу - не пізніше 10.02.2022;

- 25 % від вартості договірного обсягу - не пізніше 20.02.2022;

- 25 % від вартості договірного обсягу - не пізніше 30.02.2022.

Щодо періоду, передбаченого для здійснення останньої проплати - не пізніше 30.02.2022, суд зазначає наступне. Відповідно до ч.1 ст. 251 ЦК України строком є певний період у часі, зі спливом якого пов`язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Строк визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами (ч.1 ст. 252). Згідно з ч. 3 ст. 254 ЦК України строк, що визначений місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця строку. Строк, що визначений у півмісяця, дорівнює п`ятнадцяти дням. Якщо закінчення строку, визначеного місяцем, припадає на такий місяць, у якому немає відповідного числа, строк спливає в останній день цього місяця. Отже, оскільки місяць лютий 2022 року містив 28 днів, отже останній день оплати за договором сплинув в останній день цього місяця, а саме 28 лютого. Отже заборгованість за поставлений газ фактично настала 01.03.2022.

Також позивачем заявлено вимогу про стягнення 8 012 грн 74 коп. разом з ПДВ за замовлені потужності за лютий 2022 року, щодо якої суд зазначає наступне.

Відповідно до акту - розрахунку компенсації послуг замовленої (договірної) потужності від 28.02.2022 вартість за лютий разом з ПДВ складає 8012 грн 74 коп. Зазначений акт підписано у сервісі «Вчасно» та відправлено 20.07.2023. Позначка про отримання відповідачем зазначеного акту відсутня.

Абзацами 1,2 п. 3.5 Договору передбачено, що з метою розподілу оператором ГТС потужностей необхідних для постачання споживачу заявлених ним обсягів газу, споживач повинен оплатити вартість потужностей, що буде викуплена постачальником для споживача, протягом двох банківських днів з моменту отримання від постачальника відповідного рахунку-фактури на електронну пошту, але не пізніше ніж за один робочий день до початку періоду поставки. день Споживач сплачує вартість замовлення потужності, незалежно від того, чи була повністю використана замовлена потужність.

Як було зазначено вище, додатковою угодою до Договору №12 сторони домовилися про те, що надсилання, отримання, підписання та зберігання електронних документів, пов`язаних з виконанням цього Договору буде здійснюватися за допомогою Онлайн- сервісу електронного документообігу «Вчасно».

Статтею 13 ГПК України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Статтею 74 ГПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

За приписами ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Враховуючи відступіть у матеріалах справи доказів щодо отримання відповідачем рахунку фактури, то момент обов`язку відповідача щодо сплати за замовлені потужності, договором №14/01Г, за лютий 2022 року не настав.

Отже матеріалами справи не підтверджується дотримання позивачем положень Договору щодо належного надсилання та отримання відповідачем рахунку-фактури, а отже вимоги позивача щодо стягнення 8 012 грн 74 коп. є необґрунтованими та не підлягають задоволенню.

Отже, враховуючи викладене, за поставлений газ за спірним Договором за лютий 2022 року до стягнення з відповідача підлягає 428 609 грн 73 коп.

Позивачем також заявлено вимогу про стягнення 3% річних в сумі 18 338 грн 12 коп. (за період з 01.03.2022 по 24.07.2023).

З приводу вказаної позовної вимоги позивача суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Згідно з ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 цього ж кодексу боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Статтею 536 цього ж кодексу встановлено, що за користування чужими грошовими коштами боржник зобов`язаний сплачувати проценти, якщо інше не встановлено договором між фізичними особами. Розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

Частиною 2 ст. 625 цього ж кодексу передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Частиною 3 ст. 692 ЦК України конкретизовано визначений ст. 536 цього Кодексу обов`язок боржника сплачувати встановлений договором або законом розмір процентів за користування чужими грошовими коштами та передбачене ст. 625 цього Кодексу право продавця (постачальника) вимагати від покупця (споживача) сплати 3 % річних за весь час прострочення, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Суд зазначає правильний розрахунок 3% річних за Договором:

з 01.03.2022 по 24.07.2023 - 511 днів (428 609,73 x 3 % : 100 x 511 : 365) = 18 001 грн 61 коп.

Отже загальна сума 3% річних, що підлягає стягненню складає 18 001 грн 61 коп.

Також позивачем заявлено до стягнення 125 069 грн 25 коп. інфляційних нарахувань.

Суд зазначає, що ч.2 ст. 625 ЦК України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

У Постанові Об`єднаної палати Касаційного господарського суду у справі №910/13071/19 роз`яснено, що сума боргу, внесена за період з 1 до 15 числа включно відповідного місяця, індексується за період з урахуванням цього місяця, а якщо суму внесено з 16 до 31 числа місяця, то розрахунок починається з наступного місяця. Отже, якщо період прострочення виконання грошового зобов`язання складає неповний місяць, то інфляційна складова враховується або не враховується в залежності від математичного округлення періоду прострочення у неповному місяці.

Позивачем у розрахунку стягнення інфляційних втрат зазначено у період з 01.03.2022 по 24.07.2023 за індексами інфляції за наступні місяці: березень 2022 - грудень 2022, січень 2023 - червень 2023. Враховуючи зазначення позивачем періоду нарахування з 01.03.2023 по 24.07.2023, ним не заявлено до стягнення інфляційні втрати за липень 2023 року, що є його правом.

Правильний розрахунок інфляційних втрат за березень 2022 року - червень 2023 року за Договором наступний:

(104,50 : 100) (103,10 : 100) (102,70 : 100) (103,10 : 100) (100,70 : 100) (101,10 : 100) (101,90 : 100) (102,50 : 100) (100,70 : 100) (100,70 : 100) (100,80 : 100) (100,70 : 100) (101,50 : 100) (100,20 : 100) (100,50 : 100) (100,80 : 100) = 1.28644742.

428 609,73 x 1.28644742 - 428 609,73 = 122 774,15 грн.

Отже загальна сума інфляційних втрат складає 122 774 грн 15 коп.

За вказаних обставин позов підлягає частковому задоволенню з стягненням з відповідача на користь позивача 569 385 грн 49 коп., з яких 428 609 грн 73 коп. - основна заборгованість за поставлений газ, 18 001 грн 61 коп. 3% річних та 122 774 грн 15 коп., інфляційні втрати.

Судові витрати відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно з ч.ч.4, 5 ст.240 ГПК України у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення. Датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного тексту судового рішення.

Керуючись ст.ст.129, 165, 232, 233, 236, 238, 240, 252 ГПК України, господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "СЄВЄРОДОНЕЦЬКИЙ ЗАВОД ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЙНИХ ВИРОБІВ" (Україна, 93400, Луганська обл., місто Сєвєродонецьк, ВУЛИЦЯ ПРОМИСЛОВА, будинок 18, ідентифікаційний код 33792007) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ГАЗ ВОСТОК ТРЕЙД" (Україна, 07403, КИЇВСЬКА ОБЛ., БРОВАРИ, ВУЛИЦЯ ОЛЕГА ОНІКІЄНКА, БУДИНОК 125, ОФІС 16, ідентифікаційний код 39502046) 428 609 грн 73 коп. основного боргу, 18 001 грн 61 коп. 3% річних, 122 774 грн 15 коп. інфляційних втрат та стягнути 8 540 грн 77 коп. судового збору.

3. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, та може бути оскаржене до Східного апеляційного господарського суду у строки, передбачені ст. 256 ГПК України та у порядку, визначеному ст. 257 ГПК України.

Повний текст рішення складено і підписано 06.10.2023.

Суддя Назар ЗЛЕПКО

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення06.10.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113982287
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —913/261/23

Ухвала від 04.09.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Злепко Н.І.

Ухвала від 27.08.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Злепко Н.І.

Ухвала від 22.08.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Злепко Н.І.

Ухвала від 14.08.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Рішення від 06.10.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Злепко Н.І.

Ухвала від 11.08.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Злепко Н.І.

Ухвала від 28.07.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Злепко Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні