Ухвала
від 05.10.2023 по справі 698/423/19
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/423/19

Провадження № 6/698/7/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2023 р. Катеринопільський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Баранова О.І.,

секретаря Триліс Я.О.,

за участю:

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи ОСОБА_3 ,

заінтересованої особи ОСОБА_4 ,

розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Мокрокалигірської сільської ради Звенигородського району Черкаської області, ОСОБА_4 , про заміну опікуна, -

В С Т А Н О В И В:

20.09.2023 року заявник ОСОБА_1 , звернувся до Катеринопільського районного суду Черкаської області з вказаною заявою, в якій просить звільнити ОСОБА_4 від повноважень опікуна щодо неповнолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити ОСОБА_1 її новим опікуном.

На обгрунтування заяви зазначено, що рішенням Катеринопільського районного суду Черкаської області у справі № 698/423/19 від 15.11.2019 року, ОСОБА_6 позбавлено батьківських прав щодо неповнолітніх ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Опікуном над дітьми призначено бабусю ОСОБА_4 .

У зв`язку з погіршенням стану здоров`я, ОСОБА_4 не може здійснювати свої обов`язки опікуна, тому заявник ОСОБА_1 подав заяву до органу опіки та піклування про призначення його опікуном над його неповнолітньою племінницею ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 21.09.2023 року заяву ОСОБА_1 , прийнято до розгляду та призначено судове засідання на 05.10.2023 року.

Заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Терещенко Р.В. у судовому засіданні заявлені вимоги підтримали у повному обсязі, та просили їх задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_4 просила задовольнити заявлені вимоги.

Представник орган опіки та піклування Мокрокалигірської сільської ради Звенигородського району Черкаської області Гармаш Т.П., не заперечувала проти призначення ОСОБА_1 опікуном над неповнолітньою ОСОБА_5 .

Вислухавши учасників справи та дослідивши матеріали цивільної справи, суд дійшов наступного.

Судом встановлено, що рішенням Катеринопільського районного суду Черкаської області у справі № 698/423/19 від 15.11.2019 року, ОСОБА_6 позбавлено батьківських прав щодо неповнолітніх ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Опікуном над дітьми призначено бабусю ОСОБА_4 .

Згідно наданого КНП «Катеринопільська БПЛ» висновку про стан здоров`я, ОСОБА_4 через погіршенням стану здоров`я, остання не може здійснювати догляд за іншим членом родини.

Згідно рішення виконавчого комітету Мокрокалигірської сільської ради Звенигородського району Черкаської області про затвердження подання органу опіки та піклування про доцільність звільнення від обов`язків опікуна та призначення опікуна від 18.09.2023 року № 73 затверджено подання органу опіки та піклування Мокрокалигірської сільської ради Звенигородського району Черкаської області про доцільність звільнення від обов`язків опікуна ОСОБА_4 та призначення ОСОБА_1 опікуном над неповнолітньою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно висновку про стан здоров`я майбутнього опікуна, виданого 12.09.2023 року КНП «Катеринопільська БПЛ», ОСОБА_1 може бути опікуном.

Відповідно до статті 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Частиною 1статті 58 ЦК України встановлено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно частин другої-четвертої статті 63 ЦК України, опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

В силу положень статті 75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. За заявою органу опіки та піклування суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника у разі невиконання нею своїх обов`язків, порушення прав підопічного, а також у разі поміщення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров`я або закладу соціального захисту.

Відповідно до частини другої статті 300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу. Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

Таким чином, за вищенаведених обставин, враховуючи, що ОСОБА_4 за станом здоров`я не має змоги продовжувати виконувати повноваження опікуна ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також те, що ОСОБА_1 є фізичною особою з повною цивільною дієздатністю, згоден та має змогу виконувати повноваження, передбачені статтею 67 ЦК України, з урахуванням подання органу опіки та піклування, суд приходить до висновку про звільнення ОСОБА_4 від повноважень опікуна та призначення ОСОБА_1 новим опікуном ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст.260,261,300,354-355ЦПК Українисуд, -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Мокрокалигірської сільської ради Звенигородського району Черкаської області, ОСОБА_4 , про заміну опікуна - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 від повноважень опікуна щодо неповнолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_1 , новим опікуном неповнолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, а у судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, чи розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи - з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду в порядку і строки, передбаченістаттями 353-355 ЦПК України.

Головуючий О.І. Баранов

СудКатеринопільський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.10.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113984868
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —698/423/19

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Рішення від 15.11.2019

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Рішення від 15.11.2019

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 10.07.2019

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні