Ухвала
від 27.09.2023 по справі 331/6090/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 331/6090/23

Провадження № 1-кс/331/1783/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2023 року місто Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Жовтневого районного суду міста Запоріжжя скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Агросток Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Вестхім Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Ітрій», в особі представника ОСОБА_3 , на бездіяльність посадових осіб Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення,

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Жовтневого районного суду міста Запоріжжя надійшла скарга Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Агросток Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Вестхім Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Ітрій», в особі представника - адвоката ОСОБА_3 , який діє на підставі ордерів на надання правничої (правової) допомоги серії АА № 1351391 від 12.09.2023 року, серії АА № 1351389 від 12.09.2023 року, серії АА № 1351390 від 12.09.2023 року (а.с.12, 15, 18), на бездіяльність посадових осіб Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення.

В обґрунтування скарги зазначено, що представнику скаржників ОСОБА_3 від кожного зі скаржників, а саме від Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Агросток Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Вестхім Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Ітрій» в процесі ведення їх судових справ у господарських судах України у період з травня по липень 2023 року йому стало відомо про наявність ознак злочину, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України в діях Товариства з обмеженою відповідальністю «Вознесенка-Агро» і керівника цього товариства - ОСОБА_4 . 09 серпня 2023 року представником скаржників ОСОБА_3 було подано до Управління Служби безпеки України в Запорізькій області заяву (повідомлення) вих. № 08-09-01 від 09 серпня 2023 року про кримінальне правопорушення. 10 серпня 2023 року дана заява про злочин була направлена представником скаржників ОСОБА_3 цінним листом з описом вкладення і повідомленням про вручення (номер поштового відправлення «Укрпошти» 0200254434301) та була отримана Управлінням Служби безпеки України в Запорізькій області 15 серпня 2023 року. В заяві про злочин вказано, що за даними електронної бази даних «Youcontrol», яка містить інформацію із загальнодоступних відкритих державних реєстрів даних України, в тому числі інформацію із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань України (скорочено - ЄДРПОУ), даними Товариства з обмеженою відповідальністю «Вознесенка-Агро», наявними на сьогодні в ЄДРПОУ, зокрема є наступні:

Ідентифікаційний код у ЄДРПОУ: 37997196

Місцезнаходження: 72360. Запорізька область. Мелітопольський район, село Вознесенка, вулиця Польова, 141.

Тел., вказаний у ЄДРПОУ (067) 989-96-79.

Електронна пошта: va2QI4@ukr.net

Види діяльності:

Основний:

01.11 Вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур

Інші:

01.13 Вирощування овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів

01.19 Вирощування інших однорічних і дворічних культур

1.21Вирощування винограду

01.61 Допоміжна діяльність у рослинництві

46.21 Оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин

01.28 Вирощування пряних, ароматичних і лікарських культур

Засвідчена копія інформації у паперовій формі із бази даних «Youcontrol» стосовно Товариства з обмеженою відповідальністю «Вознесенка-Агро» станом на 09 серпня 2023 року додається до цієї заяви.

При цьому, заявник звертає увагу, що с. Вознесенка у Мелітопольському районі (де знаходиться ТОВ «Вознесенка-Агро») належить до Костянтинівської громади Мелітопольського району Запорізької області. Це підтверджується даними порталу територіальних громад, які містяться за електронним посиланням в мережі «Інтернет»: https://gromada.info/gromada/kostyantynivsca/.

У свою чергу Костянтинівська сільська громада Мелітопольського району Запорізької області з 25 лютого 2022 року до цього часу є тимчасово окупованою територією. Це підтверджується даними Наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року (із наступним змінами та доповненнями) «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією».

Таким чином, місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю «Вознесенка-Агро»: 72360. Запорізька область, Мелітопольський район, село Вознесенка, вулиця Польова, 141, - з 25 лютого 2022 року і до сьогодні є тимчасово окупованою територією.

Заявник також зазначає, що наявні дані, які свідчать про ознаки провадження господарської діяльності Товариством з обмеженою відповідальністю «Вознесенка-Агро» і керівником цього товариства - ОСОБА_4 у взаємодії з державою-агресором.

Так, 24 листопада 2022 року були внесені до (російською мовою) «Єдиный государственный реєстр юридических лиц» (скорочена абревіатура російською «ЕГРЮЛ») - (українською мовою) «Єдиний державний реєстр юридичних осіб» Російської Федерації, тобто держави-агресора.

При цьому, Федеральна податкова служба (ФПС) держави-агресора надає дані із «ЕГРІОЛ» у вигляді електронної виписки з сайту https://egrul.nalog.ru Даний сайт надає можливість отримання виписок із «ЕГРІОЛ», у тому числі засвідчених кваліфікованим електронним підписом від ФПС.

Вищевказані дані щодо Товариства з обмеженою відповідальність «Вознесенка-Агро» містяться у виписці із «ЕГРІОЛ» від 05 липня 2023 року про «ОБЩЕСТВО С ОГРАНИЧЕННОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТЬЮ «ВОЗНЕСЕНКА-АГРО» із «Єдиного державного реєстру юридичних осіб» держави-агресора (надалі - Виписка).

Як свідчить Виписка, дані про ТОВ «ВОЗНЕСЕНКА-АГРО» у «Єдиний державний реєстр юридичних осіб» Російської Федерації були внесені 24 листопада 2022 року. Понад те, у подальшому дані про ТОВ «ВОЗНЕСЕНКА-АГРО» у «Єдиному державному реєстрі юридичних осіб» Російської Федерації поповнювались. Зокрема, поповнились записом від 26 квітня 2023 року в частині набуття керівником ТОВ «ВОЗНЕСЕНКА-АГРО» - ОСОБА_4 громадянства держави-агресора (запис у рядках № 27 і № 28).

Співставлення інформації, яка міститься про Товариство з обмеженою відповідальністю «ВОЗНЕСЕНКА-АГРО» в українській базі даних «Youconlrol» (роздруківка у вигляді засвідченої копії додана до цієї заяви) і про ОБЩЕСТВО С ОГРАНИЧЕННОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТЬЮ «ВОЗНЕСЕНКА- АГРО» у Виписці (окрім лазерного диску, роздруківка у вигляді засвідченої копії і перекладу додана до цієї заяви), нинішнє російське ООО «ВОЗНЕСЕНКА-АГРО» є тим самим колишнім українським ТОВ «ВОЗНЕСЕНКА - АГРО».

Про тотожність цих юридичних осіб свідчать співпадіння даних по трьом наступним ознакам:

1)назви співпадають повністю,

2)адреси: російська «272360, Запорожская область, ГО. МЕЛИТОПОЛЬ. С. ВОЗНЕСЕНКА, УЛ. ПОЛЕВАЯ, Д. 141» і українська «Україна. 72360, Запорізька обл.. Мелітопольський район, село Вознесенка, ВУЛИЦЯ ПОЛЬОВА, будинок 141» - співпадають повністю,

3) П.І.Б. керівника - «ДАХНО ВАДИМ СЕРГЕЕВИЧ» і « ОСОБА_5 » - співпадають повністю.

Як свідчить Виписка:

1) починаючи від 24 листопада 2022 року ОБЩЕСТВО С ОГРАНИЧЕННОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТЬЮ (ООО) "ВОЗНЕСЕНКА-АГРО" зареєстроване у «Єдиному державному реєстрі юридичних осіб» держави-агресора як російський суб`єкт господарювання. Про це свідчать зокрема дані, наведені у таблиці Виписки в рядку 16 розділу «Сведения о регистрации юридического лица на день принятия в Российскую Федерацию» - українською: «Відомості про реєстрацію юридичної особи па день прийняття до Російської Федерації».

2)починаючи від 24 листопада 2022 року ООО "ВОЗНЕСЕНКА-ЛГРО" перебуває на обліку в податковому органі держави-агресора. Про це свідчать зокрема дані, наведені у таблиці Виписки в рядку 31 розділу «Сведения об учете в налоговом органе» - українською «Відомості про облік у податковому органі». Цим «податковим органом» держави-агресора є «Межрайонная инспекция Федеральной налоговой службы № 1 но Запорожской области» - українською: «Міжрайонна інспекція Федеральної податкової служби №1 по Запорізькій області.»

3)26 квітня 2023 року у «Єдиний державний реєстр юридичних осіб» держави-агресора внесено дані про те, що керівник Позивача є громадянином держави-агресора. Про це свідчать зокрема дані, наведені у таблиці Виписки в рядку 28 розділу «Сведения о лице, имеющем право без доверенности действовать от имени юридического лица» - українською «Відомості про особу, яка має право без довіреності діяти від імені юридичної особи».

Наведені вище дані Виписки, на думку заявників, в особі представника ОСОБА_3 , свідчать про те, що ТОВ «Вознесенка-Агро» і керівник цього товариства - ОСОБА_4 вчинили дії, в яких наявні ознаки злочину, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України («Колабораційна діяльність»).

Представник скаржників ОСОБА_3 зазначає, що у встановлені КПК строки вищевказане повідомлення про злочин не було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Вказує, що 05.09.2023 року йому по пошті надійшла відповідь-відмова від Управління служби безпеки України в Запорізькій області у внесенні його повідомлення в до Єдиного реєстру досудових розслідувань.. З урахуванням викладеного та, посилаючись на норми ст.ст. 214, 303 КПК України, представник скаржників просить слідчого суддю зобов`язати посадових осіб Управління Служби безпеки України в Запорізькій області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Агросток Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Вестхім Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Ітрій», в особі представника ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення.

Представник заявників Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Агросток Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Вестхім Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Ітрій» -ОСОБА_3 , будучи належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, в судове засідання не з`явився, при цьому, представник заявників надіслав на електронну пошту суду заяву про розгляд скарги у відсутність представника заявників (а.с.23, 25, 28, 32, 34-35).

Представник Управління Служби безпеки України в Запорізькій області ОСОБА_6 в судове засідання також не з`явився, про дату, час та місце розгляду скарги був повідомлений судом своєчасно та належним чином, при цьому, надав до канцелярії суду заяву про розгляд справи у його відсутність, при прийнятті рішення покладається на розсуд суду (а.с.24, 26, 29, 30, 33, 36).

Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України, розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого, дізнавача чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Згідно статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» № 3477-IV від 23.02.2006 року, суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

Рішенням Європейського суду з прав людини від 03.04.2008 року у справі «Пономарьов проти України» наголошено, що сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя приходить до переконання щодо можливості розгляду даної скарги за відсутності заявника, його представника і представника Управління Служби безпеки України в Запорізькій області на підставі доказів, долучених до матеріалів провадження.

Слідчий суддя, розглянувши скаргу та додані до неї матеріали, прийшов до висновку, що скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Із матеріалів скарги вбачається, що 10 серпня 2023 року представник скаржників ОСОБА_3 звернувся до Управління Служби безпеки України в Запорізькій області із заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України (а.с.5-7), шляхом направлення заяви на адресу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області через АТ «УКРПОШТА», що підтверджується копією накладної № 0200254434301 від 10 серпня 2023 року (з.б.а.с.1).

15 серпня 2023 року вищевказана заява про вчинення злочину надійшла на адресу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, відповідно до копії рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с.2).

Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування визначено главою 26 КПК України.

Відповідно до п.1) ч.1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені, зокрема, бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Виходячи зі змісту частини 1 статті 214 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Системний аналіз положень ст.ст. 214, 303 КПК України свідчить про те, що предметом судового контролю слідчого судді може бути бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, тобто така заява, як передумова для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні має містити достатні дані про наявність в описаній заявником події ознак кримінально-караного діяння.

Відповідно до п. 4) ч. 5 ст. 214 КПК України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про: короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела.

Згідно з п.п.1 п.2 розділу ІІ Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затвердженого Наказом Генерального прокурора 30.06.2020 року № 298, унесення відомостей до Реєстру здійснюється з дотриманням строків, визначених КПК України та цим Положенням, а саме про заяву, повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення - у термін, визначений частиною першою статті 214 КПК України.

У поданій заявниками, в особі представника ОСОБА_3 , скарзі на бездіяльність посадових осіб Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення, було сформульовано обставини правопорушення, заява мала короткий виклад обставин, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення, було зазначено ким саме, на думку заявників, вчинено кримінальне правопорушення та в чому воно полягає.

Таким чином, уповноваженими особамиУправління Служби безпеки України в Запорізькій області допущена бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч. 2 ст. 307 КПК України, ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про:

1) скасування рішення слідчого, дізнавача чи прокурора;

11) скасування повідомлення про підозру;

2) зобов`язання припинити дію;

3) зобов`язання вчинити певну дію;

4) відмову у задоволенні скарги.

Враховуючи викладене, скарга Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Агросток Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Вестхім Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Ітрій», в особі представника ОСОБА_3 , на бездіяльність посадових осіб Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення підлягає задоволенню та слідчий суддя вважає за необхідне зобов`язати уповноважених осіб Управління Служби безпеки України в Запорізькій області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, які викладені в скарзі представника скаржників ОСОБА_3 , яка надійшла до Управління Служби безпеки України в Запорізькій області 15 серпня 2023 року, відповідно до статті 214 КПК України.

Разом з тим, слідчий суддя звертає увагу, що відповідно до Рішення Конституційного Суду № 4-р(II)/2020 від 17.06.2020 року, положення частини третьої статті 307 щодо заборони оскарження ухвали слідчого судді за результатами розгляду скарги на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення, визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), у зв`язку з чим вказана ухвала слідчого судді може бути оскаржена в апеляційному порядку.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 107, 214, 303-307, 309, 372 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Агросток Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Вестхім Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Ітрій», в особі представника ОСОБА_3 , на бездіяльність посадових осіб Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення, задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, відповідно до вимог статті 214 КПК України, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінальних правопорушень на підставі заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Агросток Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Вестхім Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Ітрій», в особі представника ОСОБА_3 , яка надійшла до Управління Служби безпеки України в Запорізькій області 15 серпня 2023 року.

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено10.10.2023
Номер документу113987032
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення

Судовий реєстр по справі —331/6090/23

Ухвала від 27.09.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні