Ухвала
від 06.10.2023 по справі 320/32073/23
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

06 жовтня 2023 року Київ № 320/32073/23

Суддя Київського окружного адміністративного суду Басай О.В., розглянувши позовну заяву Акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний фонд "Юкон" до Головного управління Державної податкової служби у м. Києві, як відокремленого підрозділу Державної податкової служби України про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,

у с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулося Акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний фонд "Юкон" з позовом до Головного управління ДПС у м. Києві, як відокремленого підрозділу Державної податкової служби України, в якому просить:

- визнати протиправним і скасувати податкове повідомлення - рішення від 21.08.2023 № 54225070802;

- визнати протиправним і скасувати податкове повідомлення - рішення від 21.08.2023 № 0541592303.

Відповідно до частини першої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи: 1) подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; 2) має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); 3) відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; 4) належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; 5) позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); 6) немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Вирішуючи питання про відкриття провадження в адміністративній справі за цим адміністративним позовом, суд зазначає таке.

Відповідно до частини другої статті 160 КАС України позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

З аналізу матеріалів справи суд встановив, що позовна заява підписана представником Акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний фонд "Юкон" адвокатом Бєлкіним Л.М. На підтвердження повноважень адвоката до суду надано копію довіреності від 01.09.2023, видану Товариством з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Про Капітал Ессет Менеджмент" (далі - Компанія з управління активами). У тексті довіреності зазначено, що Компанія з управління активами діє на підставі договору на управління активами корпоративного інвестиційного фонду від 23.05.2018 № 23/05-2018 від імені та в інтересах позивача, а також на підставі договору про надання правової допомоги від 01.09.2023.

Згідно з предметом договору про управління активами від 23.05.2018 № 23/05-2018 Фонд (позивач) з метою проведення діяльності зі спільного інвестування доручає, а компанія з управління активами приймає на себе зобов`язання щодо надання послуг з управління активами Фонду від імені, в інтересах і за рахунок Фонду, відповідно до умов та протягом дії цього договору та відповідно до чинного законодавства України. Компанія з управління активами зобов`язується здійснювати управління активами Фонду з метою отримання максимального інвестиційного доходу при мінімально можливих ризиках відповідно до Інвестиційної декларації Фонду, Регламенту Фонду та чинного законодавства України.

Пунктом 2.2.4 договору про управління активами від 23.05.2018 № 23/05-2018 передбачено, що компанія з управління активами має право від імені Фонду, без довіреності, представляти його інтереси перед третіми особами та вступати з ними в майнові та немайнові відносини.

Разом з цим, договором про управління активами від 23.05.2018 № 23/05-2018 не передбачено право компанії з управління активами представляти інтереси позивача (без довіреності) у судових інстанціях.

Суд дійшов висновку, що повноваження адвоката станом на дату подання та підписання позовної заяви до суду не підтверджені належними документами. Таким чином, суд дійшов висновку, що позовна заява підписана особою, яка не має права її підписувати. Відсутність належних документів, що підтверджують повноваження адвоката перешкоджає можливості суду надати оцінку позовній заяві через відсутність підтвердження дійсного волевиявлення сторони у справі, що позбавляє цей документ будь-якої юридичної сили.

Суд зазначає, що пунктом 3 частини четвертої статті 169 КАС України передбачено, що позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Ураховуючи викладене, суд вважає за необхідне повернути позивачу позовну заяву разом з доданими до неї документами, у зв`язку з відсутністю належних документів, що підтверджують повноваження адвоката.

Керуючись статтями 44, 167, 169, 171, 243, 248, 256, 294, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

Позовну заяву Акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний фонд "Юкон" до Головного управління Державної податкової служби у м. Києві, як відокремленого підрозділу Державної податкової служби України про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень повернути позивачу з усіма доданими до неї документами.

Копію ухвали надіслати (видати) позивачу (представнику).

Роз`яснити позивачеві, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала набирає законної сили з дати її підписання суддею та може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення (підписання) ухвали.

СуддяБасай О.В.

Дата ухвалення рішення06.10.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113991061
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень

Судовий реєстр по справі —320/32073/23

Ухвала від 26.10.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Єгорова Наталія Миколаївна

Ухвала від 06.10.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Басай О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні