Ухвала
від 25.09.2023 по справі 359/9347/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/359/332/2023

Справа № 359/9347/23

УХВАЛА

про залишеннязаяви безруху

25 вересня 2023 року м. Бориспіль

Суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області Муранова-Лесів І. В., вивчивши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа : орган опіки та піклування виконавчого комітету Бориспільської міської ради Київської області про заміну опікуна,-

встановив :

22.09.2023 до Бориспільського міськрайонного суду Київської області надійшла вище зазначена заява, в якій ОСОБА_1 просить : призначити її опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ..

Згідно з ч. 9 ст. 10 ЦПК України, якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Оскільки ЦПК України не врегульовані питання відносно наслідків подання вище зазначеної заяви, яка не відповідає вимогам Закону, суд застосовує аналогію закону , а саме: положення ст. ст. 175- 177, 185 ЦПК України, які регулюють питання форми та змісту позовної заяви, а також залишення позовної заяви без руху та повернення заяви.

Загальні вимоги до форми та змісту заяв визначено також в ст. 183 ЦПК України.

Главою 2 розділом 4 ЦПК України визначено порядок розгляду судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

При цьомуслід зазначити,що згідноз ч.1ст.300ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Крім того відповідно до ч. 2 ст. 300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

Одночасно слід зазначити, що відповідно до ч. 6 ст. 299 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Також слід звернути увагу заявника, що відповідно до ч. 1 ст. 63 ЦПК України, опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу.

Так, згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Суд встановлює піклування над фізичною особою у разі обмеження її цивільної дієздатності і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

Вивчивши подану заяву та долучені документи, встановлено, що заява не відповідає вище зазначеному, а саме :

-не викладені обставини та не зазначені докази щодо визнання ОСОБА_1 недієздатною та призначення їй опікуна, до заяви не долучено відповідне судове рішення, у тому числі строк дії якого не сплинув;

-відсутнє подання органу опіки та піклування;

-не враховано, що органом опіки та піклування щодо повнолітніх осіб Бориспільської міської ради є Управління соціальної політики та охорони здоров`я Бориспільської міської ради, яке в силу вимог п.3.50 ст.3 Положення про Управління соціальної політики та охорони здоров`я Бориспільської міської ради, затвердженого рішенням Бориспільської міської ради від 02 вересня 2022 року № 1985-27-VII, вирішує у встановленому законодавством порядку питання опіки і піклування. Готує подання органу опіки та піклування для встановлення судом опіки/піклування над фізичною особою відповідно у разі визнання її недієздатною/обмеження її цивільної дієздатності.

Згідно ч.1ст.185ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених устаттях 175і177цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

При таких недоліках вважаю, що заяву слід залишити без руху та надати строк для усунення вище зазначених недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст. 185 ЦПК України,

ухвалив:

заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа : орган опіки та піклування виконавчого комітету Бориспільської міської ради Київської області про заміну опікуна залишити без руху та надати строк 10 (десять) днів з дня отримання копії ухвали для усунення зазначених в ухвалі недоліків.

У разі не усунення зазначених недоліків, заява буде вважатись не поданою та повернута заявнику.

Ухвала самостійному апеляційному оскарженню не підлягає.

Суддя І. В. Муранова-Лесів

Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено11.10.2023
Номер документу114036753
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну опікуна

Судовий реєстр по справі —359/9347/23

Рішення від 09.02.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Рішення від 09.02.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні