Рішення
від 09.02.2024 по справі 359/9347/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/359/22/2024

Справа №359/9347/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 лютого 2024 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі

головуючого судді - Муранової-Лесів І.В.

присяжних - Ільчишиної А.М., Великого А.І.,

при секретарі - Бокей А.В.,

за участі заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - ОСОБА_2

заінтересованої особи - ОСОБА_3 ,

представника заінтересованої особи Жупиця С.П.,

розглянувши в судовому засіданні в м. Бориспіль Київської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Орган опіки та піклування Управління соціальної, ветеранської політики та охорони здоров`я Бориспільської міської ради Київської області, ОСОБА_3 , про визнання особи недієздатною -

В С Т А Н О В И В :

22.09.2023 до Бориспільського міськрайонного суду Київської області надійшла вище зазначена заява, в якій, з урахуванням поданої заяви в новій редакції, заявник ОСОБА_1 просить : визнати недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка мешкає за адресою - АДРЕСА_1 ; призначити її опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ( а. с. 1-2, 27-28).

В обґрунтування поданої заяви зазначила наступне. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є її сестрою, яка зареєстрована та проживає разом з нею та її родиною за адресою : АДРЕСА_1 .

Її сестра є інвалідом, в зв`язку з психічним захворюванням, яку 10.12.2009 року рішенням Бориспільського міськрайонного суду Київської області, ухваленим у цивільній справі № 2о-169/2009 року визнано недієздатною та встановлено опіку. Внаслідок захворювання, ОСОБА_3 не може висловлювати свої думки, не може одягатись, приготувати собі їжу, не розуміє обставин, що відбуваються навколо неї, не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих, самостійно вийти з дому. В зв`язку з чим її сестра потребує стороннього догляду.

Крім того заявник зазначає, що вона має можливість дбати про сестру, створювати необхідні побутові умови, забезпечувати її доглядом та лікуванням. Повнолітні члени родини, а саме їхня матір, яка була опікуном, померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою від 25.09.2023 заяву було залишено без руху та надано строк для усунення недоліків (а.с. 23-24).

Ухвалою від 13.10.2023 відкрито провадження у справі та призначено до судового розгляду (а. с. 31-32).

У судовому засіданні заявник та її представник ОСОБА_2 підтримали заяву та просили задовольнити.

Представник заінтересованої особи Управління соціальної, ветеранської політики та охорони здоров`я Бориспільської міської ради Київської області Жупиця С.П. у судовому засіданні повністю підтримав заяву, вважає необхідним продовжити строк дії рішення щодо визнання недієздатною, а також щодо призначення заявника опікуном. Вказав, що інших осіб, які б виявили бажання бути опікунами до відділу соціального захисту не надходило.

Заслухавши поясненнязаявника,представника,заінтересованоїособи, ОСОБА_3 ,дослідивши матеріалиданоїцивільноїсправи, суд дійшов наступного висновку.

У судовому засіданні встановлено, що рішенням Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 10.12.2009, ухваленим у цивільній справі № 2о-169/2009, визнано ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку та мешканку АДРЕСА_1 недієздатною, встановлено опіку та призначено опікуном її матір ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а. с. 29).

Дане рішення набрало законної сили.

Крім того встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 померла, про що 03.08.2023 складено відповідний актовий запис № 780, що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим Бориспільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Бориспільському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Київ) 03.08.2023 (а. с. 7).

Заявник ОСОБА_1 та ОСОБА_3 є рідними сестрами, що підтверджується копіями паспортів, їх свідоцтвами про народження та свідоцтвом про укладення шлюбу щодо зміни прізвища заявника (а. с. 3-6, 13,15).

ОСОБА_3 є інвалідом другої групи з дитинства, довічно та є непрацездатною, що підтверджується довідкою № 031421 (а. с. 11). В судовому засіданні з пояснень ОСОБА_3 встановлено, що вона не орієнтується в даті та часі, обмежено орієнтується у просторі, у приготуванні їжі, фактичний догляд за якою здійснює заявник.

Згідно з поданням ВК Бориспільської міської ради від 18.12.2023, обставин вказаних у ст. 64 ЦК України, які б перешкоджали бути опікуном ОСОБА_1 над недієздатною сестрою ОСОБА_3 не встановлено. Інших осіб, які б виявили бажання встановити опіку над ОСОБА_3 не встановлено (а. с. 69).

Відповідно до вимог ч. 1 ст.39ЦивільногокодексуУкраїни фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Статтею 55ЦКУкраїни визначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно з ч. 1 ст.60ЦКУкраїни суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ст.62ЦКУкраїни опіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Згідно з ч. ч. 1-4 ст. 63 ЦК України, опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу.

Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Згідно з п. п. 1-2 ч. 1 ст. 64 ЦК України Опікуном абопіклувальником неможе бутифізична особа: 1)яка позбавленабатьківських прав,якщо ціправа небули поновлені; 2) поведінка та інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує опіки або піклування.

Відповідно до ч. 1 ст. 67 ЦК Україниопікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

При призначенні опікуна важливі і обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряється органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна.

Відповідно до п.3.1 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88, для безпосереднього здійснення опіки та піклування органами опіки та піклування призначається опікун чи піклувальник. При призначенні опікуна (піклувальника) беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов`язки, стосунки між ним та підопічним. Опікун чи піклувальник призначається лише за його згодою і, як правило, з числа родичів чи близьких підопічному осіб.

Опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного, ч 4 ст. 67 ЦК України.

Згідно з положенням ч. 1 ст.75ЦКУкраїни суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Суд також враховує, що відповідно до ч. 6 ст.300ЦПКУкраїни в редакції закону від 3 жовтня 2017 року, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Частиною 7 ст.300ЦПКУкраїни визначено, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Відповідно до ч. 8 ст. 300 ЦПК України, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Обставин, які б перешкоджали заявнику здійснювати опіку на недієздатною, яка має хронічний, стій кий психічний розлад, не встановлено.

З урахуванням викладеного суд дійшов висновку, що наявні правові підстави для продовження дії рішення про визнання ОСОБА_3 недієздатною, та призначення ОСОБА_1 її опікуном.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною відповідно до ч. 6 ст.300ЦПКУкраїни встановити два роки.

Судові витрати у справі відповідно до ч. 2 ст.299ЦПК віднести на рахунок держави.

Беручи до уваги викладене, на підставі ст. ст. 39-41 ЦКУкраїни,керуючись ст. ст. 295-300 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Продовжити строк дії рішення про визнання недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Іванків Бориспільського району Київської області, яка зареєстрована та проживає в АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , опікуном недієздатної сестри ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Строк дії рішення встановити два роки.

Роз`яснити, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення зазначеного строку.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Київського апеляційного суду через Бориспільський міськрайонний суд протягом тридцяти днів, який обчислюється з дня складення повного судового рішення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження, або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення суду виготовлено 16.02.2024.

Суддя І. В. Муранова-Лесів

Присяжні 1. А.М. Ільчишина

2. А.І. Великий

Дата ухвалення рішення09.02.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117704283
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —359/9347/23

Рішення від 09.02.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Рішення від 09.02.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні