Ухвала
від 09.10.2023 по справі 541/1588/23
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/1588/23

Провадження № 2/541/553/2023

У Х В А Л А

09 жовтня 2023 року м.Миргород

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області в складі головуючої судді Шатілової Л.Г., за участі секретаря судового засідання Гуриної В.М., розглянувши у судовому засіданні у залі суду в місті Миргород цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛЕВАТОР 911" в особі керівника Мартиненко Р.І. про захист честі, гідності та ділової репутації,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовною заявою до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛЕВАТОР 911" в особі керівника Мартиненко Р.І. про захист честі, гідності та ділової репутації.

Ухвалою судді від 10.05.2023 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у цивільній справі за вказаною позовною заявою, постановлено розгляд справи проводити у порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Відповідач подав до суду заяву в якій вказав, що з 19 вересня 2018 року він не проживає в м.Миргороді Полтавської області і знявся з реєстраційного проживання в м.Миргороді Полтавської області. У зв`язку з чим не отримував копії позовної заяви з додатками. Просив в порядку ст. 498 ЦПК України звернутися з судовим дорученням.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, місцем зареєстрованого проживання відповідача ОСОБА_2 є : АДРЕСА_1 ( АДРЕСА_2 республіка).

Представник позивача в судовому засіданні не заперечувала проти вручення відповідачеві судових документів в порядку ст. 502 ЦПК України.

05.09.2023 року було постановлено ухвалу якою доручено Посольству України в Італійській Республіці вручити відповідачу ОСОБА_2 , який зареєстрований проживаючим в via АДРЕСА_1 ( АДРЕСА_2 ) копію ухвали про відкриття провадження у справі, судові повістки про час і місце проведення судових засідань, матеріали позовної заяви з додатками, запропонувавши відповідачу подати відзив на позов.

03.10.2023 матеріали доручення були повернуті на адресу Миргородського міськрайонного суду без виконання, у зв`язку з не зазначенням в матеріалах доручення та ухвалі суду про те що відповідач є громадянином України. Крім того вказали, що територія області Ломбардія, до якої входить провінція Мілану належить до консульського округу Генерального консульства України в Мілані.

Суд, ознайомившись із матеріалами справи, суд дійшов наступного висновку.

Частиною 1ст. 80 Закону України «Про міжнародне приватне право»передбачено, що у разі, якщо при розгляді справи з іноземним елементом у суду виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд може направити відповідне доручення компетентному органу іноземної держави в порядку, встановленому процесуальним законом України або міжнародним договором України.

Згідно зіст. 3 Закону України «Про міжнародне приватне право», якщо міжнародним договором України передбачено інші правила, ніж встановлені цим Законом, застосовуються правила цього міжнародного договору.

В рамках Гаазької конвенції з питань цивільного процесу Україна має отримувати допомогу від таких країн як Італія.

Відповідно до ч.1,2,3 ст. 502 ЦПК України Судове доручення про вручення документів громадянину України, який проживає на території іноземної держави, може бути виконано працівниками дипломатичного представництва чи консульської установи України у відповідній державі. Такі документи особа отримує добровільно. Вручення документів здійснюється під розписку із зазначенням дня вручення, підписується посадовою особою та скріплюється печаткою відповідної закордонної дипломатичної установи України. Доручення суду про виконання певних процесуальних дій стосовно громадянина України, який проживає на території іноземної держави, може бути виконано працівниками дипломатичного представництва чи консульської установи України у відповідній державі, якщо це передбачено міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. У разі вчинення певних процесуальних дій складається протокол, що підписується особою, стосовно якої вчинені процесуальні дії, та особою, яка вчинила процесуальні дії, і скріплюється печаткою відповідної закордонної дипломатичної установи України. У протоколі зазначаються день, час і місце виконання доручення. Під час виконання судового доручення застосовується процесуальний закон України. Для виконання доручення не можуть застосовуватися примусові заходи.

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку про здійснення доручення до Генерального консульства України в Мілані про вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі, копії позовної заяви з додатками відповідачу громадянину України - ОСОБА_2 на підставі Гаазької Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справахвід 1965 року, ратифікованою Україною 19.10.2000 року Законом України «Про приєднання України до Конвенції про отримання за кордоном доказів у цивільних або комерційних справах» з відповідними заявами та застереженнями.

Згідно зіст. 252 ЦПК Українисуд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Для виконання судового доручення, суд вважає, що провадження у справі підлягає зупиненню до надходження відповіді від Генерального консульства України в Мілані.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.252,253,502 ЦПК України, суд,-

п о с т а н о в и в:

ДоручитиГенеральному консульствуУкраїни вМілані (адреса viaLudovicodiBreme,11,Milano20156)вручити відповідачу громадянину України - ОСОБА_2 , який зареєстрований проживаючим в via АДРЕСА_1 ( АДРЕСА_2 ) копію ухвали про відкриття провадження у справі, судові повістки про час і місце проведення судових засідань, матеріали позовної заяви з додатками, запропонувавши відповідачу подати відзив на позов.

Призначити судове засідання на 10 годину 00 хвилин 01 лютого 2024 року, у приміщенні Миргородського міськрайонного суду Полтавської області за адресою: Полтавська область, м.Миргород, вул. Гоголя. 133, про що повідомити учасників справи.

Провадження у справі зупинити до надходження відповіді від відповідного компетентного органу в Італійської Республіки на судове доручення про вручення документів.

У разі неотримання необхідних документів про виконання чи невиконання судового доручення визначити резервні дати судового засідання: 18.03.2024 о 10 годині 00 хвилин, 22.04.2024 о 10 годині 00 хвилин про які також повідомити громадянина України ОСОБА_2 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Л. Г. Шатілова

Дата ухвалення рішення09.10.2023
Оприлюднено11.10.2023
Номер документу114037424
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах про захист немайнових прав фізичних осіб, з них про захист честі, гідності та ділової репутації

Судовий реєстр по справі —541/1588/23

Рішення від 27.05.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні