Ухвала
від 10.10.2023 по справі 404/1674/19
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/1674/19

Номер провадження 2-п/404/11/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 жовтня 2023 року Кіровський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючого судді Іванової Н.Ю.

при секретарі - Коцюбі Т.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому заяву представника ОСОБА_1 , адвоката Віватенка М.І. про перегляд заочного рішення Кіровського районного суду м. Кіровограда від 03 вересня 2019 року, ухваленого за результатами розгляду цивільної справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Рубантранс» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, -

В С Т А Н О В И В :

Заочним рішенням Кіровського районного суду м. Кіровограда від 03 вересня 2019 року позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Рубантранс» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди задоволено повністю. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Рубантранс» суму понесених збитків в сумі 135 387,17 грн., витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 5000 грн. та судові витрати в сумі 2030,81 грн.

17 травня 2023 року представник ОСОБА_1 , адвокат Віватенко М.І. звернувся до суду із заявою про перегляд вищевказаного заочного рішення від 03 вересня 2019 року.

В обґрунтування вказано про те, що 03 вересня 2019 року Кіровським районним судом м. Кіровограда ухвалено рішення, яким задоволено позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Рубантранс» про стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Рубантранс» суму понесених збитків в сумі 135 387,17 грн., витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 5000 грн. та судові витрати в сумі 2030,81 грн.

Відповідачу про вказане рішення не було відомо, та вважає. що між сторонами було досягнуто мирного врегулювання спору, оскільки ним було взагалі відшкодовано шкоду в повному обсязі яка була внаслідок ДТП, яке сталось 10 липня 2017 року о 10 год. 00 хв. на трасі М-07 Київ-Яготин на 473 км. Про відшкодування шкоди в повному обсязі можуть підтвердити свідки.

Крім того, під час продовжені роботи на даному підприємстві та при звільненні керівником підприємства жодних претензій щодо відшкодування коштів за дану ДТП не пред`являлось.

Згідно повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду 10 липня 2017 року о 10 год. 00 хв. на трасі М-07 Київ Ковель Яготин на 473 км. водій авто марки Opel Omega, срібного кольору з польською реєстрацією, зробив обгін 3 авто, він не встиг зійти та повернутися на свою смугу руху, тому водій порушник зачепив ліве крило авто Volvo, НОМЕР_1 . Ткаліч був змушений гальмувати, про це свідчить гальмівний шлях, який зазначено на схемі патрульної поліції. В зв`язку з тим, що було звуження дороги, дане авто проїхало, а ОСОБА_1 почав повертатися на свою смугу руху, щоб уникнути зіткнення з відбійником, але за малого часу пів корпусу тягача пройшло відбійник, а інша половина корпуса тягача та напівпричіп цистерни зачепило відбійник і авто прийшло в нерухомий стан.

Вказано, що відповідач щодо даного правопорушення не винний, а дана шкода в сумі 135 387,17 грн. повинна була відшкодовуватись водієм правопорушником автомобіля марки Opel Omega, срібного кольору з польською реєстрацією.

Вважає, що при розгляді справи необхідно встановити страхові компанії де були застраховані автомобілі, а саме Opel Omega та ОСОБА_2 .

Під час проходження військової служби у Збройних силах України ОСОБА_1 дізнався про відкрите виконавче провадження відносно нього, оскільки не зміг зняти кошти з рахунків.

Зазначає, що про існування рішення дізнався лише 15 травня 2023 року, судові повістки не отримував. За таких підстав, у заяві просить скасувати заочне рішення.

Заявник у судове засідання не з`явився, його представник адвокат Віватенко М.І. подав заяву про розгляд заяви про перегляд заочного рішення за його та заявника відсутності, на задоволені заяви наполягав.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю «Рубантранс» у судове засідання не з`явився, повідомлявся належним чином.

У зв`язку з неявкою у судове засідання сторін на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного висновку.

Згідно з вимогами ч.1-3 ст. 284 ЦПК України передбачено, що заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом 20 днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Відповідно до ч.1 ст. 288 ЦПК України заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Суд враховує доводи у заяві про перегляд заочного рішення та вважає за необхідне заяву про перегляд заочного рішення, ухваленого за результатами розгляду цивільної справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Рубантранс» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди задовольнити, оскільки причина неявки відповідача у судові засідання є поважною, а докази, на які посилається заявник, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до ч. 3 ст. 287 ЦПК України у результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може своєю ухвалою залишити заяву без задоволення або скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду за правилами загального чи спрощеного позовного провадження.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.287, 288 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Заяву представника ОСОБА_1 , адвоката Віватенка М.І. про перегляд заочного рішення Кіровського районного суду м. Кіровограда від 03 вересня 2019 року, ухваленого за результатами розгляду цивільної справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Рубантранс» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди - задовольнити.

Заочне рішення Кіровського районного суду м. Кіровограда від 03 вересня 2019 року, ухвалене за результатами розгляду цивільної справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Рубантранс» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди - скасувати.

Розгляд справи проводити в порядку спрощеного провадження.

Призначити справу до судового розгляду на 06 лютого 2024 року об 11 год. 00 хв. у приміщенні Кіровського районного суду м. Кіровограда.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву за правилами встановленими ст. 178 ЦПК України 15 днів з дня отримання даної ухвали.

Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Роз`яснити, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Надати позивачу строк з дня отримання відзиву на позовну заяву 5 днів для подання відповіді на відзив відповідно до вимог ч.3-5 ст. 178 ЦПК України.

Протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив відповідач має право подати за правилами встановленими ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України свої заперечення щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України, відповідач має право пред`явити зустрічний позов протягом 15 днів з дня отримання даної ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили з моменту її складення.

Повний текст ухвали суду складено 10.10.2023 року.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда Н. Ю. Іванова

Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено11.10.2023
Номер документу114039297
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди внаслідок дорожньо-транспортної пригоди

Судовий реєстр по справі —404/1674/19

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Рішення від 03.09.2019

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні