Ухвала
від 09.10.2023 по справі 918/791/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"09" жовтня 2023 р.Справа № 918/791/23

Господарський суд Рівненської області у складі головуючого судді Войтюка В.Р., при секретарі судового засідання Мамчур А.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом Семидубської сільської ради Дубенського району Рівненської області

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Мисливське господарство "Любомирське"

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Громадська організація "Рівненська обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок"

про скасування рішень державних реєстраторів, визнання права власності на гідротехнічні споруди.

В засіданні приймали участь:

Від позивача: Стах Руслан Геннадійович (в залі суду);

Від відповідача: Тарновецький Ярослав Мирославович (в залі суду);

Від третьої особи: Пепко Володимир Олександрович (в залі суду);

Від прокуратури: Марщівська Оксана Петрівна (в залі суду).

ВСТАНОВИВ:

02 серпня 2023 року Семидубська сільська рада Дубенського району Рівненської області звернулася до Господарського суду Рівненської області з позовом до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Мисливське господарство "Любомирське" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Громадська організація "Рівненська обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок" про скасування рішень державних реєстраторів, визнання права власності на гідротехнічні споруди.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 03 серпня 2023 року відкрито провадження у справі 918/791/23, визначено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання на 04 вересня 2023 року.

22 серпня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від представника відповідача в порядку ст. 165 ГПК України надійшов відзив на позовну заяву, в якому останній позовні вимоги заперечує у повному обсязі.

24 серпня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від представника третьої особи надійшов відзив на позовну заяву.

11 вересня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від представника позивача в порядку ст. 166 ГПК України надійшла відповідь на відзив відповідача, в якому останній спростовує доводи наведені у відзиві та просить суд позовні вимоги задоволити у повному обсязі.

12 вересня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від керівника Дубенської окружної прокуратури надійшла заява про вступ у справу.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 12 вересня 2023 року, зокрема: позовну заяву Семидубської сільської ради Дубенського району Рівненської області до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Мисливське господарство "Любомирське" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Громадська організація "Рівненська обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок" про скасування рішень державних реєстраторів, визнання права власності на гідротехнічні споруди залишено без руху після відкриття провадження у справі; встановлено Семидубській сільській раді Дубенського району Рівненської області строк на усунення недоліків позовної заяви - 3 днів з дня вручення даної ухвали про залишення позовної заяви без руху.

18 вересня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від позивача надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи копії платіжної інструкції № 150 від 07 вересня 2023 року.

25 вересня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від позивача надійшла заява про залучення до участі у справі співвідповідача.

Окрім того, 25 вересня 2023 року до канцелярії суду позивачем подано заяву про зміну предмета позову.

26 вересня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від представника відповідача надійшла заява про залишення позову без розгляду.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 26 серпня 2023 року, зокрема: позовну заяву Семидубської сільської ради Дубенського району Рівненської області до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Мисливське господарство "Любомирське" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Громадська організація "Рівненська обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок" про скасування рішень державних реєстраторів, визнання права власності на гідротехнічні споруди залишено без руху після відкриття провадження у справі; встановлено Семидубській сільській раді Дубенського району Рівненської області строк на усунення недоліків позовної заяви - 7 днів з моменту судового засідання 26 вересня 2023 року; встановлено Семидубській сільській раді Дубенського району Рівненської області спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до суду: докази сплати судового збору у встановленому порядку і розмірі; наступне судове засідання у справі (у разі усунення недоліків позовної заяви) призначено на 09 жовтня 2023 року.

03 жовтня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від представника позивача надійшла заява про усунення недоліків.

09 жовтня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суд від прокуратури надійшла відповідь на відзив.

В судовому засіданні 09 жовтня 2023 року судом встановлено, що позивачем усунено недоліки визначені ухвалою суду від 26 вересня 2023 року.

Відповідно до ч. 12 ст. 176 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків.

Відповідно до ч. 12 ст. 176 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків.

З огляду на викладене та те, що позивачем усунуто недоліки позовної заяви, суд продовжує розгляду справи та постановляє ухвалу про призначення її до розгляду у судовому засіданні.

Щодо заяви прокурора про вступ у справу, суд зазначає наступне.

В обґрунтування заяви, прокурор зазначає, що на території Дубенського риборозплідника, розташованого за адресою: Рівненська область, Дубенський район, урочище Залузький Млин, 1, за ТОВ "Мисливське господарство "Любомирське" зареєстровано право приватної власності на 16 земляних контурних дамб та 18 водовипусків, а також мисливський будинок із мансардним поверхом площею 211 кв. м, відпочинковий будинок із мансардним поверхом, площею 135,7 кв. метрів. З`ясовано, що на підставі рішення виконавчого комітету Семидубської сільської ради від 27 червня 2006 року № 46 "Про оформлення права власності на об`єкт нерухомого майна, що перебуває у власності юридичної особи" сільською радою 08 листопада 2006 року видано Рівненській обласній організації Українського товариства мисливців та рибалок (далі - Рівненська обласна організація УТМР) свідоцтво про право власності на майновий комплекс Дубенського риборозплідника. Зазначений комплекс на той час складався з двох будівель: виробничого будинку (А-1) площею 39,7 кв. м та сараю (Б) площею 21,3 кв. м, що підтверджується копіями матеріалів інвентаризаційної справи, сформованої КП Архітектор Дубенської міської ради.

На підставі цього свідоцтва державним реєстратором КП "Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації" Рівненської обласної ради 09 жовтня 2018 року прийнято рішення про реєстрацію права приватної власності Рівненської обласної організації УТМР на зазначений комплекс, до якого також включено 16 земляних контурних дамб та 18 водовипусків, у межах земельних ділянок з кадастровими номерами 5621687400:11:017:0005, 5621687400:11:033:0001, 5621687400:1 1:017:0006.

У подальшому, 28 листопада 2018 року між Рівненською обласною організацією УТМР та ТОВ "Мисливське господарство "Любомирське" укладено договір купівлі-продажу вказаного майнового комплексу, а також зареєстровано право приватної власності на нього. Водночас що земельні ділянки загальною площею 18,4154 га належать Семидубській територіальній громаді Лубенського району Рівненської області та впродовж 2009 - 2020 років перебували в оренді у Рівненської обласної організації УТМР, а з 06 липня 2020 року передані в оренду ТОВ "Мисливське господарство "Любомирське" на підставі договору оренди водних об`єктів, укладеного між Рівненською обласною державною адміністрацією та вказаним товариством.

Водночас з аналізу ст. ст. 181, 182, 186, 187 ЦК України та Закону України "Про аквакультуру" вбачається, що такий об`єкт, як гідротехнічна споруда ставка, є інженерно спорудою, нерозривно пов`язаний із землею і призначений для управління водними ресурсами, тобто його функціонування неможливе без існування водного об`єкту й переміщення в інше місце неможливе без його знецінення та зміни призначення.

При цьому державній реєстрації підлягають лише речові права на споруди, які є окремою нерухомою річчю, тобто не є приналежністю головної речі і складовою частини іншої речі.

Отже на думку прокурора, набуття Рівненською обласною організацією УТМР, а надалі й ТОВ "Мисливське господарство "Любомирське" права власності на гідротехнічні споруди порушує інтереси держави в особі Семидубської сільської ради щодо належного користування та розпорядження земельними ділянками водного фонду, а також штучними водоймами - ставками, що розташовані на них.

Відповідно до ст. 131-1 Конституції України в Україні діє прокуратура, яка, зокрема, здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Виключні підстави для представництва прокуратурою інтересів держави в суді передбачені Законом України "Про прокуратуру".

Відповідно до ч. 3 ст. 53 ГПК України у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Згідно з частиною 6 статті 23 Закону України "Про прокуратуру" під час здійснення представництва інтересів громадянина або держави в суді прокурор має право в порядку, передбаченому процесуальним законом та законом, що регулює виконавче провадження вступати у справу, порушену за позовом (заявою, поданням) іншої особи, на будь-якому етапі судового провадження.

З огляду на викладене, на встановлені обставини, якими прокурор обґрунтовує необхідність вступу у справу, предмет і підстави спору, наявні підстави, передбачені ст. 23 Закону України "Про прокуратуру", для вступу прокурора у справу для захисту інтересів держави в особі Семидубської сільської ради Дубенського району Рівненської області.

Суд дійшов висновку щодо обґрунтованості заяви.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 182, 180, 183, 202, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Продовжити розгляд справи № 918/791/23.

2. Призначити підготовче засідання на "18" жовтня 2023 р. об 13:00 год., що відбудеться в приміщенні господарського суду Рівненської області (м. Рівне, вул. Набережна 26-А, зал судових засідань каб. № 15).

3. Заяву керівника Дубенської окружної прокуратури про вступ у справу задовольнити.

4. Допустити вступ у справу керівника Дубенської окружної прокуратури про вступ у справу.

5. Встановити строк для подачі документів до 16 жовтня 2023 року з реєстрацією у судовій канцелярії.

6. Усі заяви, клопотання, заперечення подати до суду з дотриманням вимог до форми та змісту заяв з процесуальних питань, встановлених ст. 170 ГПК України. Звернути увагу сторін на положення ст.ст. 74, 80, 81 ГПК України щодо порядку подання доказів, наслідків неподання доказів, їх направлення іншим учасникам справи.

7. Попередити сторін, що відповідно до ч. 2 ст. 118 ГПК України заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

8. Звернути увагу сторін на те, що копії письмових доказів, які подаються, повинні бути оформлені відповідно до вимог ч. 4 ст. 91 ГПК України та п. 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (Вимоги до оформлення документів ДСТУ 4163-2003).

9. При направленні у судове засідання уповноважених представників, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують їх повноваження.

Ухвала набирає законної сили 09 жовтня 2023 року у відповідності до приписів ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://rv.arbitr.gov.ua .

Суддя Войтюк В.Р.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення09.10.2023
Оприлюднено12.10.2023
Номер документу114065700
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про комунальну власність щодо визнання права власності

Судовий реєстр по справі —918/791/23

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Постанова від 26.03.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Рішення від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Рішення від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні