Ухвала
від 10.10.2023 по справі 925/1349/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

10 жовтня 2023 року Черкаси Справа №925/1349/23

Господарський суд Черкаської області у складі судді Зарічанської З.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ,

до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Черкаси-Дніпро Агро", ідентифікаційний код 38833440, вул. Цвітківська, буд. 44, с. Орловець, Черкаський р-н, Черкаська обл., 19515,

за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ,

про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів,

УСТАНОВИВ:

05.10.2023 до Господарського суду Черкаської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 з вимогою визнати недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Черкаси-Дніпро Агро" від 29.11.2022, оформлене протоколом Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Черкаси-Дніпро Агро" № 29/11/22 від 29.11.2022.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує порушенням відповідачем вимог передбачених Статутом Товариства, щодо порядку скликання, порядку проведення, голосування та участі Учасника в Загальних зборах Товариства.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Розглянувши матеріали позовної заяви, форма і зміст якої відповідають вимогам ст. 162, 164 ГПК України, господарський суд дійшов висновку, що вказану заяву слід розглядати за правилами загального позовного провадження.

Позивачем разом з позовною заявою надано заяву про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 .

За ч. 1, 3-5 ст. 50 ГПК України - треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Обґрунтовуючи підстави для залучення ОСОБА_2 , позивач зазначає, що ще одним учасником ТОВ "Черкаси-Дніпро Агро", який володіє 75 % статутного капіталу є громадянин ОСОБА_2 . Він же є тією особою, що приймала участь в Загальних зборах учасників Товариства 29.11.2022 та відповідно голосував за прийняття рішення, яке оформлене протоколом № 29/11/22 від 29.11.2022. Відтак позивач вважає, що з об`єктивних підстав слід залучити ОСОБА_2 до справи в якості третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, оскільки в силу положень Закону України "Про товариства з обмеженою відповідальністю", Цивільного кодексу України та Статуту Товариства, рішення суду по вказаному спору може стосуватись його прав та обов`язків, буде визначати чи діяв він та виконавчий орган відповідно до вимог закону чи всупереч ним та може покладати ряд обов`язків, якщо суд встановить відповідні порушення.

З урахуванням викладеного, господарський суд доходить висновку про необхідність залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ).

Керуючись ст. 50, 162, 164-167, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №925/1349/23.

2. Справу № 925/1349/23 розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 06.11.2023 о 15:00.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Черкаської області за адресою: 18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, в залі суд. засідань № 315.

4. Залучити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ).

5. Відповідач має право у строк протягом 15 днів з дня вручення йому ухвали про відкриття провадження у справі подати відзив на позовну заяву, що має відповідати вимогам ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) позивачу одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Докази надіслання (надання) відзиву на позовну заяву позивачу надати суду до дати судового засідання.

Якщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті, крім випадків, якщо незгода з такою обставиною вбачається з наданих разом із відзивом доказів, що обґрунтовують його заперечення по суті позовних вимог, або відповідач доведе, що не заперечив проти будь-якої із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, з підстав, що не залежали від нього.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

6. Позивач має право у строк протягом 5 днів з дня отримання відзиву на позовну заяву надати відповідь на відзив, що має відповідати вимогам ч. 3-6 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Докази надіслання (надання) відповіді на відзив відповідачу надати суду до дати підготовчого засідання.

7. Відповідач має право у строк протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив подати заперечення, що мають відповідати вимогам ч. 3-6 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України та докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем.

Докази надіслання (надання) заперечення іншим учасникам справи надати суду до дати підготовчого засідання.

8. Третя особа має право у строк протягом 15 днів з дня отримання ухвали надати пояснення щодо позову та протягом 15 днів з дня отримання відзиву на позов надати пояснення щодо відзиву, які мають відповідати вимогам ст. 168 Господарського процесуального кодексу України.

До відома учасників справи, документи необхідно надіслати суду з супровідним листом.

Представникам учасників справи, у разі прибуття у судове засідання, необхідно мати документ, що посвідчує особу, а також документи, що підтверджують їхні повноваження, копії яких надаються господарському суду для долучення до матеріалів справи.

Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копії ухвали направити представнику позивача за допомогою системи "Електронний суд", відповідачу та третій особі поштою та за допомогою системи "Електронний суд".

Суддя Зоя ЗАРІЧАНСЬКА

Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114065981
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про оскарження рішень загальних зборів учасників товариств, органів управління

Судовий реєстр по справі —925/1349/23

Судовий наказ від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Рішення від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Рішення від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні