Ухвала
від 11.10.2023 по справі 341/1699/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/1699/23

Номер провадження 2-о/341/100/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2023 року м. Галич

Галицький районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої Островської Н. І.,

присяжних Бублінської З. С., Кашуби І.І.,

за участю секретаря судового засідання Гомерди Г. М.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Бурштинської міської ради (місцезнаходження: м. Бурштин, вул. С. Стрільців, 4) про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

в с т а н о в и в :

07.08.2023 ОСОБА_1 , інтереси якого представляє адвокат Шевчук-Філімон Н. М. звернувся до суду із вищезазначеною заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 недієздатною, встановити опіку над нею та призначити опікуном недієздатної ОСОБА_2 заявника ОСОБА_1 .

У судове засідання заявник не з`явився. Адвокат Шевчук-Філімон Н. М., яка діє за дорученням в інтересах заявника надіслала заяву про розгляд заяви за їх відсутності. Просила клопотання щодо проведення експертизи задовольнити.

Від представника заінтересованої особи до суду надійшла заява про розгляд справи без їхньої участі за наявними матеріалами у справі, не заперечують проти задоволення заяви та призначення експертизи.

Адвокат особи, щодо якої розглядається питання про визнання іі недієздатною, надала до суду заяву, просила іі задовольнити, не заперечувала щодо призначення ОСОБА_2 судово-психіатричної експертизи.

Вивчивши матеріали справи, з"ясувавши позиції сторін по справі, суд дійшов наступного.

Згідно ч. 1 ст. 223 ЦПК України передбачено те, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до ч. ч. 2, 3 ст. 77 ЦПК Українипредметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Згідно з ч. 3 ст. 102, ч. 1 ст. 103 ЦПК України висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи. Суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно ст.104ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно із змісту п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Відповідно до п. 1 Порядку проведення судово-психіатричних експертиз, затвердженогонаказом Міністерства охорони здоров`я від 08.10.2001 № 397 судово-психіатрична експертиза призначається судом і проводиться за його відповідним рішенням з метою відповіді на питання, що виникають під час провадження адміністративних, кримінальних та цивільних справ з приводу психічного стану особи.

Як убачається з матеріалів справи ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: с. Тенетники, Івано-Франківської області. ОСОБА_2 через стан свого здоров`я має необхідність у сторонньому догляді. Заявник тривалий час здійснює за бабусею догляд, оскільки остання хворіє та потребує стороннього догляду, а також у зв`язку із похилим віком. Через свою хворобу ОСОБА_2 обмежена до самообслуговування, обмежена у здатності до спілкування, орієнтації, а також контролювати свою поведінку, а отже потребує визначення психічного стану особи та призначення опікуна.

Згідно ч. 1ст. 84 ЦПК Україниучасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Відповідно до п. 2 ч. 1ст. 105 ЦПК Українипризначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

У відповідності до ст. 21Закону України «Про психіатричну допомогу»судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні.

Відповідно до ст. 7Закону України «Про судову експертизу»виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз. Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Івано-Франківської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» /м. Івано-Франківськ, вул. Медична, 15/.

Оскільки для проведення експертизи потрібен значний проміжок часу, на час проведення експертизи, провадження по справі зупиняється.

Керуючись ст. ст.84,103 - 105,200,247,252,298 ЦПК України, суд,

п о с т а н о в и в :

Призначити по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Бурштинської міської ради про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Івано-Франківської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», /м. Івано-Франківськ, вул. Медична, 15/.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічне захворювання чи інший психічний розлад?

2. Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст.384,385 КК України.

Покласти на експертів обов`язок визначити день та час проведення експертизи та забезпечити виклик до експертної установи всіх учасників експертизи. У випадках нез`явлення учасників експертизи до експертної установи у визначений день і час,- зобов`язати експертів направити суду докази про отримання ними викликів експерта та докази їх ухилення від участі в експертизи.

Витрати по проведенню експертизи віднести за рахунок держави.

Направити експертам матеріали цієї справи, копію ухвали для виконання, та медичну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Провадження по цивільній справі зупинити на час проведення експертизи.

Роз`яснити експертам, що після зупинення провадження по справі суд позбавлений можливості на час такого зупинення проводити судові засідання та приймати процесуальні рішення по справі.

Роз`яснити учасникам процесу положення ст. 109ЦПК України пронаслідки ухилення від участі в експертизі, а саме: у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Відповідно до ст. 72 ЦПК України експертом можебути особа,яка володієспеціальними знаннями,необхідними дляз`ясування відповіднихобставин справи. Експертзобов`язаний датиобґрунтований таоб`єктивний письмовийвисновок напоставлені йомупитання. Експертзобов`язаний з`явитисядо судуза йоговикликом тароз`яснити свійвисновок івідповісти напитання судута учасниківсправи.За відсутностізаперечень учасниківсправи експертможе братиучасть всудовому засіданнів режимівідеоконференції. Експерт не має права передоручати проведення експертизи іншій особі.

Експерт має право:

1) ознайомлюватися з матеріалами справи;

2) заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом;

3) викладати у висновку експертизи виявлені в ході її проведення факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання;

4) бути присутнім під час вчинення процесуальних дій, що стосуються предмета і об`єктів дослідження;

5) для цілей проведення експертизи заявляти клопотання про опитування учасників справи та свідків;

6) користуватися іншими правами, що наданіЗаконом України"Про судову експертизу".

Експерт маєправо наоплату виконаноїроботи тана компенсаціювитрат,пов`язаних зпроведенням експертизиі викликомдо суду. Призначений судом експерт може відмовитися від надання висновку, якщо надані на його запит матеріали недостатні для виконання покладених на нього обов`язків. Заява про відмову повинна бути вмотивованою.

Копію ухвали негайно направити для відома усім учасникам процесу, для виконання після набуття її чинності.

Ухвала можебути оскарженав частинізупинення провадженняпо справідо Івано-Франківськогоапеляційного судупротягом п`ятнадцятиднів здня їїпроголошення.

СуддяНаталя ОСТРОВСЬКА

Присяжні Бублінська З. С.

Кашуба

СудГалицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення11.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114067620
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —341/1699/23

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ОСТРОВСЬКА Н. І.

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ОСТРОВСЬКА Н. І.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ОСТРОВСЬКА Н. І.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ОСТРОВСЬКА Н. І.

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ОСТРОВСЬКА Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні