Ухвала
від 11.10.2023 по справі 167/1112/23
РОЖИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 167/1112/23

Номер провадження 2-о/167/97/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 жовтня 2023 року м. Рожище

Суддя Рожищенського районного суду Волинської області Сіліч І. І., вивчивши заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Рожищенська міська рада Луцького району Волинської області, Копачівська сільська рада Луцького району Волинської області про встановлення факту належності правовстановлюючих документів

в с т а н о в и в:

11 жовтня 2023 року ОСОБА_1 звернулася в суд з заявою про встановлення факту належності правовстановлюючих документів.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11 жовтня 2023 року вказана справа передана для розгляду судді Рожищенського районного суду Волинської області Сілічу І. І.

Вивчивши матеріали справи, вважаю за необхідне зазначити наступне.

Згідно з ч. 1ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України(далі -ЦПК України), кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 293 ЦПК Українивизначено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 3ст. 294 ЦПК Українисправи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

За приписами ч. 1 ст. 316 ЦПК Українизаява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Таким чином, інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п. 1 ст. 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Крім того, недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ч. 1ст. 378 ЦПК України).

У відповідності до ч. 1ст. 29 Цивільного кодексу Українимісцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Як вбачається із змісту заяви про встановлення факту, заявник проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім цього,в матеріалах справи міститься довідка про реєстрацію місця проживання особи, згідно якої встановлено, що місце проживання заявника ОСОБА_1 зареєстровано за адресою: АДРЕСА_2 .

Ураховуючи вищенаведене, вказана справа не підсудна Рожищенському районному суду Волинської області.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст.31ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно зст. 32 ЦПК Україниспори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Беручи до уваги, що порушення правил територіальної підсудності може призвести до порушення прав учасників справи на розгляд справи незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, суддя доходить висновку, що справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Рожищенська міська рада Луцького району Волинської області, Копачівська сільська рада Луцького району Волинської області про встановлення факту належності правовстановлюючих документів необхідно передати на розгляд до Самбірського міськрайонного суду Львівської області за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання заявника ОСОБА_1 .

Керуючись ст.27,187,258-260,353,354 ЦПК України, суддя

п о с т а н о в и в :

Цивільну справу № 167/1112/23, провадження № 2-о/167/97/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Рожищенська міська рада Луцького району Волинської області, Копачівська сільська рада Луцького району Волинської області про встановлення факту належності правовстановлюючих документів, передати на розгляд до Самбірського міськрайонного суду Львівської області (адреса місцезнаходження: 81400 Львівська область , м. Самбір, вул. Мазепи, 18).

Передача справи на розгляд іншого суду здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги на ухвалу суду. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Дата складення повного судового рішення 11 жовтня 2023 року.

Суддя І. І. Сіліч

СудРожищенський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення11.10.2023
Оприлюднено12.10.2023
Номер документу114070175
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —167/1112/23

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кущ Т. М.

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кущ Т. М.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кущ Т. М.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні