Рішення
від 18.01.2024 по справі 167/1112/23
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 167/1112/23

Р І Ш Е Н Н Я

І МЕ НЕ М У КР АЇ НИ

18 січня 2024 року м.Самбір

Самбірський міськрайонний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Кущ Т.М.,

при секретарі судового засідання Макаревич Л.Р.,

за відсутності осіб, які повинні брати участь у справі,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Самбірського міськрайонного суду Львівської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення фактів, що має юридичне значення, заінтересовані особи - Рожищенська міська рада Луцького району Волинської області (далі - Рожищенська міськрада) та Копачівська сільська рада Луцького району Волинської області (далі - Копачівська сільрада),-

В С Т А Н О В И В :

На підставі частини 6 статті 259 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) в судовому засіданні 18 січня 2023 року проголошено вступну та резолютивну частину рішення.

11 жовтня 2023 року ОСОБА_1 звернулася до Рожищенського районного суду Волинської області в порядку окремого провадження із заявою про встановлення фактів, що має юридичне значення.

Заявник вказала, що 21 травня 1996 року на підставі рішення Залісцівської сільської Ради народних депутатів №3/7 від 09 січня 1996 року вона отримала у приватну власність земельну ділянку площею 0,25 гектара (далі - га), що розташована на території Залісцівської сільської ради с. Ужова, яка призначена для ведення особистого підсобного господарства та будівництва і обслуговування житлового будинку, що підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серії ВЛ, виданим 21 травня 1996 року та зареєстрованим в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №4. Крім того, 08 квітня 2003 року на підставі розпорядження Рожищенської районної державної адміністрації №1 від 02 січня 2003 року вона отримала у приватну власність земельну ділянку площею 2,9471 га) що розташована на території Залісцівської сільської ради, яка призначена для ведення особистого селянського господарства, що підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серії Р1 №091609, виданим 08 квітня 2003 року та зареєстрованим в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №004024. В подальшому, при упорядкуванні правовстановлюючих документів на земельні ділянки нею було виявлено, що в наведених державних актах допущена помилка в написанні її прізвища, а саме,замість їїправильного прізвища« ОСОБА_2 » помилковозазначено « ОСОБА_3 ». Посилаючись на те, що виправлення орфографічних або технічних помилок у державному акті не допускається, заявник ОСОБА_1 змушена була звернутись до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючих документів, в якій просить встановити, що вищевказані державні акти на право приватної власності на землю належить саме їй, ОСОБА_1 , що народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.2-5).

Ухвалою Рожищенського районного суду Волинської області від 11 жовтня 2023 року цивільну справу за вищевказаною заявою передано для розгляду за підсудністю до Самбірського міськрайонного суду Львівської області (а.с.15-16).

03 листопада 2023 року зазначена справа надійшла на адресу Самбірського міськрайонного суду Львівської області (а.с.20).

Ухвалою Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 20 листопада 2023 року заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження та призначено судове засідання в порядку окремого провадження на 18 січня 2024 року із викликом сторін (а.с.22).

Заявник ОСОБА_1 була повідомлена про дату, час і місце розгляду справи належним чином (а.с.24), в судове засідання не з`явилась. Разом з тим, заявник письмово повідомила судові про те, що вона підтримує доводи поданої заяви та прохала розглянути справу за її відсутності на підставі наявних в матеріалах справи доказів, заяву прохала задовольнити (а.с.31).

Представник заінтересованої особи Рожищенської міськрадив судове засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином (а.с.26). Разом з тим, через систему «Електронний суд» до суду подано заяву з проханням розглянути справу без участі їх представника. При цьому, заперечень щодо можливості задоволення заяви ОСОБА_1 представник заінтересованої особи не висловив, фактично погодившись іздоводами,наведеними уній (а.с.28-30).

Представник заінтересованої особи Копачівської сільрадив судове засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином (а.с.25). Разом з тим, засобами електронного зв`язку до суду подано заяву з проханням розглянути справу без участі їх представника. Одночасно, представник заінтересованої особи письмово повідомив судові про те,що Копачівськасільрадане заперечує проти задоволення заяви ОСОБА_1 , погодившись іздоводами,наведеними уній (а.с.27).

У відповідності до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Виходячи з наведеного, а також положень стст.211,223 ЦПК України, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити при проведенні судового засідання за відсутності всіх учасників справи на підставі наявних у суду матеріалів, без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, з`ясувавши позицію заявника та заінтересованих осіб, викладену письмово кожним окремо, вивчивши матеріали справи, дослідивши наявні у них докази та надавши їм належну оцінку, вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлені наступні обставини у справі та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України суд вправі встановити факт належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно з п.1 постанови №5 Пленуму Верховного суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31 березня 1995 року, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав

громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Як вбачається з матеріалів справи, заявник ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Ужова Рожищенського району Волинської області, зареєстрована адреса її місця проживання: АДРЕСА_1 ,фактична адресамісця проживання: АДРЕСА_2 (а.с.2-5,6,7).

На підставі рішення Залісцівської сільської Ради народних депутатів №3/7 від 09 січня 1996 року, громадянину ОСОБА_1 , яка мешкає в АДРЕСА_2 , 21 травня 1996 року видано державний акт серії ВЛ без номеру, який зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №4, згідно з яким остання отримала у приватну власність земельну ділянку площею 0,25 га, розташовану на території Залісцівської сільської ради с. Ужова, яка призначена для ведення особистого підсобного господарства та будівництва і обслуговування житлового будинку (а.с.9).

Крім того, на підставі розпорядження Рожищенської районної державної адміністрації №1 від 02 січня 2003 року, громадянину ОСОБА_1 , яка мешкає в м. Самбір, 08 квітня 2003 року видано державний акт серії Р1 №091609, який зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №0040247, згідно з яким остання отримала у приватну власність земельну ділянку площею 2,9471 га, розташовану на території Залісцівської сільської ради, яка призначена для ведення особистого селянського господарства (а.с.8).

Відтак, з доданих до матеріалів справи документів вбачаються розбіжності в написанні прізвища заявника, а саме замість правильного « ОСОБА_2 » зазначено « ОСОБА_3 ».

20 липня 2023 року Копачівська сільрадаповідомила заявнику ОСОБА_1 про неможливість внесення виправлень до існуючого державного акта, виданого 21 травня 1996 року (а.с.11).

10 серпня 2023 року Головне управління Держгеокадастру у Волинській області також повідомило заявнику ОСОБА_1 про неможливість внесення виправлень до існуючого державного акта серії Р1 №091609, виданого 08 квітня 2003 року. Цим же листом заявнику повідомлено, що з 01 січня 2013 року державні акти на право власності на земельні ділянки не видаються (а.с.12).

Суд, встановлюючи факт належності правовстановлюючих документів ОСОБА_1 , бере до уваги сукупність даних щодо вказаної особи, а також відомості про обставини набуття нею права власності на земельні ділянки, які містяться у наданих до справи документах.

Встановлення факту належності правовстановлюючих документів, а саме, що державний акт на право приватної власності на землю серії ВЛ без номеру, виданий 21 травня 1996 року, та державний акт на право приватної власності на землю серії Р1 №091609, виданий 08 квітня 2003 року, належить заявнику ОСОБА_1 , має юридичне значення для неї у зв`язку із подальшою реалізацією її права на розпорядження належними на праві приватної власності земельними ділянками.

Досліджені у справі письмові докази дають підстави стверджувати, що написання прізвища ОСОБА_1 у державних актах на право приватної власності на землю, а саме, серії ВЛ без номеру та серії Р1 №091609, є відмінним від написання прізвища в паспорті громадянина України на ім`я заявника через допущену помилку. З цих підстав суд вважає встановленими факти належності вказаних правовстановлюючих документів заявнику ОСОБА_1 ..

При цьому, судом враховано, що представники заінтересованих осіб не заперечували проти встановлення фактів належності ОСОБА_1 правовстановлюючих документів, погодившись із доводами, наведеними у заяві останньої.

До того ж, вищевказані факти не можуть бути встановлені в іншому порядку, крім судового.

За таких обставин суд прийшов до висновку, що зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 ..

На підставі викладеного, керуючись стст.259,263-265,293,315,319 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , - задовольнити.

Визнати встановленим факт належності правовстановлюючого документа особі, а саме, що державний акт на право приватної власності на землю серії Р1 №091609, наземельну ділянкуплощею 2,9471(двіцілих дев`ятьтисяч чотиристасімдесят однадесятитисячних)гектара,розташовану натериторії Залісцівськоїсільської ради,передану дляведення особистогоселянського господарства,який видано08квітня 2003року напідставі розпорядженняРожищенської районноїдержавної адміністрації№1від 02січня 2003року тазареєстровано вКнизі записівдержавних актівна правоприватної власностіна землюза №0040247на ім`я ОСОБА_1 , належить ОСОБА_1 , що народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Ужова Рожищенського району Волинської області (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 ,паспорт громадянинаУкраїни № НОМЕР_1 від 05лютого 2020року,орган,що видав4634).

Визнати встановленим факт належності правовстановлюючого документа особі, а саме, що державний акт на право приватної власності на землю серії ВЛ, наземельну ділянкуплощею 0,25(нульцілих двадцятьп`ять сотих)гектара,розташовану натериторії Залісцівськоїсільської радис.Ужова,передану дляведення особистогопідсобного господарствата будівництваі обслуговуванняжитлового будинку,який видано21травня 1996року напідставі рішенняЗалісцівської сільськоїРади народнихдепутатів №3/7від 09січня 1996року тазареєстровано вКнизі записівдержавних актівна правоприватної власностіна землюза №4на ім`я ОСОБА_1 , належить ОСОБА_1 , що народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Ужова Рожищенського району Волинської області (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 ,паспорт громадянинаУкраїни № НОМЕР_1 від 05лютого 2020року,орган,що видав4634).

Рішення суду відповідно до частини 1 статті 273 ЦПК України набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Львівського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Т.М. Кущ

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117289416
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення фактів, що має юридичне значення, заінтересовані особи - Рожищенська міська рада Луцького району Волинської області (далі - Рожищенська міськрада) та Копачівська сільська рада Луцького району Волинської області (далі - Копачівська сільрада

Судовий реєстр по справі —167/1112/23

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кущ Т. М.

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кущ Т. М.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кущ Т. М.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні