Рішення
від 09.10.2023 по справі 759/16784/23
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ун. № 759/16784/23

пр. № 2-о/759/1362/23

09 жовтня 2023 року м. Київ

Святошинський районний суд міста Києва у складі головуючого судді Горбенко Н.О., за участю секретаря судового засідання Радзівіл А.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві цивільну справу у порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Міністерство освіти і науки України, Державне підприємство «Інформаційно-іміджевий центр» про встановлення факту, що має юридичне значення, -

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2023 року ОСОБА_1 через свого представника - адвоката Мельнікову І.Г. звернувся до Святошинського районного суду м. Києва із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій просив встановити факт, що має юридичне значення, а саме: факт здобуття громадянином України ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) повної вищої освіти у Кримському державному медичному університеті ім. С.І. Георгієвського за спеціальністю 7.110101 - «Лікувальна справа» з присвоєнням кваліфікації спеціаліста «лікар», з наступним присвоєнням звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю «педіатрія», отримання диплому з відзнакою НОМЕР_2 від 26.06.1998 року, реєстраційний номер 079-л, виданого Кримським державним медичним університетом ім. С.І. Георгієвського, виписки із залікової відомості та сертифікату про присвоєння звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю «Педіатрія» на ім`я ОСОБА_1 .

Заява мотивована тим, що він у червні 1998 року закінчив Кримський державний медичний університет ім. С.І. Георгієвського за спеціальністю 7.110101 - «Лікувальна справа», рішенням державної екзаменаційної комісії від 26.06.1998 року йому присвоєно кваліфікацію спеціаліста «Лікар», що підтверджується дипломом спеціаліста з відзнакою ЛЕ № 000557 від 26.06.1998 року, реєстраційний номер 079-л, та випискою із залікових відомостей, що були видані Кримським державним медичним університетом ім. С.І. Георгієвського. Окрім цього, він атестувався на визначення знань та практичних навиків в атестаційній комісії при Кримському державному медичному університеті ім. С.І. Георгієвського і наказом по Кримському державному медичному університеті ім. С.І. Георгієвського від 30.06.1999 року № 710 йому присвоєно звання лікаря - спеціаліста за спеціальністю «педіатрія», що підтверджується Сертифікатом № 438.

У серпні 2023 року він особисто в усній формі звернувся до Міністерства освіти і науки України, а згодом - до Державного підприємства «Інформаційно- іміджевий центр» із заявою про проставлення апостилю на освітньому документі (дипломі) для подальшого його використання за межами України. Державним підприємством «Інформаційно- іміджевий центр», у апостилюванні диплому під час усного прийому було відмовлено та рекомендовано звернутися до суду з метою встановлення юридичного факту здобуття відповідного ступеня (освітньо-кваліфікаційного рівня) вищої освіти.

Його представник - адвокат Мельнікова І.Г. звернулась до державного підприємства «Інформаційно- іміджевий центр» з адвокатським запитом, яким просила надати інформацію щодо підстав, з яких ОСОБА_1 було відмовлено в апостилюванні диплому спеціаліста НОМЕР_2 від 26.06.1998 року, реєстраційний номер 079-л.

У відповіді ДП «Інформаційно- іміджевий центр» вих. № 20.4.2/445 від 21.08.2023 року повідомлено про те, що відповідно до Порядку з проставлення в Міністерстві освіти і науки України апостилю на офіційних документах, виданих навчальними закладами, державними органами, підприємствами, установами і організаціями, що стосуються сфери освіти і науки, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки від 10.03.2009 року № 220 у проставленні апостилю відмовляється якщо Міністерству освіти і науки не вдалося отримати зразки відповідних підписів, відбитків печаток та/або штампів, підтвердити факт видачі документа про освіту. У зв`язку з тим, що Кримський державний медичний університет ім. С.І. Георгієвського знаходиться на тимчасово окупованій території України, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, отримати інформацію, необхідну для підтвердження достовірності диплому спеціаліста ЛЕ № 000557 від 26.06.1998 року, реєстраційний номер 079-л, неможливо через недоступність архівів закладу освіти. Також, у відповіді вказано про те, що в порушення вимог оформлення документів виписка до диплому заповнена російською мовою й рекомендовано звернутися до суду з метою встановлення юридичного факту здобуття відповідного ступеня (освітньо-кваліфікаційного рівня) вищої освіти, після чого подати заяву до Міністерства освіти і науки України для визначення закладу освіти для визначення закладу освіти, який має видати йому дублікат документа про освіту з додатком до нього відповідно до чинного законодавства.

Отже, задля використання диплома за межами України з необхідністю проставлення апостилю, потрібно встановити в судовому порядку факт здобуття ним повної вищої освіти, що зумовило його звернення до суду з відповідною заявою.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями визначено головуючу суддю Горбенко Н.О.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 07.08.2023 року заява прийнята до розгляду і відкрито провадження у справі (а.с. 22).

Представник заявника - адвокат Мельникова І.Г. в судове засідання не з`явилась, подала заяву про розгляд справи за відсутності заявника та/або його представника, просила заяву задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Міністерства освіти та науки України Старик А.М. подав заяву про розгляд справи за наявними документами.

Заінтересована особа - ДП «Інформаційно- іміджевий центр» явку представника в судове засідання не забезпечила, про дату, час та місце судового розгляду повідомлена в установленому порядку, про причини неявки суд не повідомила, відзив на заяву не подала, з клопотаннями з процесуальних питань до суду не зверталась.

Згідно ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд приходить до таких висновків.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові; місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Встановлення юридичного факту навчання у вищому навчальному закладі має юридичне значення для реалізації заявником свого права на освіту та працю, гарантованого Конституцією України.

Зокрема, згідно ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільна обирає або на яку вільно погоджується. Згідно ст. 53 Конституції України кожен має право на освіту.

Приписами пункту 1 етапі 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлено, що кожен при вирішенні питання щодо його цивільних прав та обов`язків ... має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Відповідно до статті 13 Конвенції кожна людина, права і свободи якої, викладені у цій Конвенції, порушуються, має ефективний засіб захисту у відповідному національному органі.

У відповідності до пункту 5 частини 2 статті 234 ЦПК України в порядку окремого провадження суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення, зокрема, належності правовстановлюючих документів особі.

При вирішенні даної справи також необхідно врахувати, що одним з проявів верховенства права є положення про те, що право не обмежується лише законодавством, як однією з його форм, а включає й інші соціальні регулятори. Справедливість - одна з основних засад права і є вирішальною у визначенні його, як регулятора суспільних відносин, одним із загальнолюдських вимірів права. Ця позиція ґрунтується, в тому числі, на рішенні Конституційного Суду України від 02.11.2004 року № 15-рп/2004 у справі № 1-33/2004.

Так, судом встановлено, що згідно диплому спеціаліста з відзнакою ЛЕ № 000557, виданого Кримським державним медичним університетом ім. С.І. Георгієвського за спеціальністю 7.110101 - «Лікувальна справа», рішенням державної екзаменаційної комісії від 26.06.1998 року ОСОБА_1 присвоєно кваліфікацію спеціаліста «Лікар» (а.с. 10).

Згідно додатку до диплома - виписки із залікової відомості від 26.06.1998 року, реєстраційний № 79-Л, ОСОБА_1 за час навчання на першому медичному факультеті Кримського медичного інституту ім. С.І. Георгієвського з 01.09.1992 року по 26.06.1998 року склав іспити та заліки по наступним дисциплінам спеціальності 7.110101 - «Лікувальна справа» рівня підготовки - спеціаліст, кваліфікації - лікар: біофізика, інформатика, медапаратура - іспит, відмінно; медична біологія, паразитологія, генетика - іспит, відмінно; фізико-колоїдна і органічна хімія - іспит, відмінно; історія України - д/залік, відмінно; соціологія - д/залік, відмінно; ділова українська мова - д/залік, відмінно; іноземна мова - д/залік/іспит, добре/відмінно; латинська мова і мед. термінологія - д/залік, відмінно; історія медицини - д/залік, добре; фізвиховання і здоров`я - залік, зараховано; анатомія людини - держ. іспит, відмінно; гістологія, цитологія, ембріологія - держ. іспит, відмінно; біологічна хімія - держ. іспит, добре; нормальна фізіологія - держ. іспит, відмінно; мікробіологія, вірусологія, імунологія - іспит, відмінно; філософія - іспит, відмінно; економіка - д/залік, відмінно; логіка (елективний курс) - залік, зараховано; патологічна анатомія - іспит, добре; патологічна фізіологія - іспит, добре; пропедевтика внутрішніх хвороб з доглядом за хворим - іспит, відмінно; загальна хірургія з анестезіологією та доглядом за хворим - іспит, відмінно; пропедевтика дитячих хвороб з доглядом за дітьми - іспит, відмінно; основи психології і педагогіки - д/залік, відмінно; загальна гігієна і екологія - іспит, добре; соціальна медицина і ОЗД - іспит, відмінно; фармакологія і медрецептура - іспит, відмінно; оперативна хірургія і топанатомія - іспит, відмінно; променева діагностика і променева терапія - д/залік, добре; теорія пізнання (елективний курс) - залік, зараховано; секційний курс - д/залік, відмінно; факультетська терапія з фізіотерапією - іспит, відмінно; факультетська хірургія зі стоматологією - іспит, добре; акушерство - іспит, відмінно; факультетська педіатрія з мед. генетикою - іспит, відмінно; нервові хвороби - іспит, добре; нутриціологія (елективний курс) залік, зараховано; психіатрія, наркологія і мед. психологія - іспит, відмінно; економіка охорони здоров`я - д/залік, відмінно; ендокринологія - д/залік, добре; фтизіатрія - д/залік, відмінно; ЛФК та спортивна медицина - іспит, відмінно; радіаційна медицина - д/залік, добре; урологія - д/залік, добре; кожні і венеричні захворювання - д/залік, добре; травматологія і ортопедія - д/залік, відмінно; професійні хвороби - д/залік, відмінно; медична реабілітація - д/залік, відмінно; невідкладні стани та медицина катастроф - д/залік, відмінно; гінекологія - д/залік, добре; дитяча хірургія - іспит, відмінно; МСГО- д/залік, відмінно; оториноларингологія - д/залік, відмінно; гомеопатія (елективний курс) - залік, зараховано; військово-польова хірургія - д/залік, відмінно; онкологія - д/залік, відмінно; нейрохірургія - д/залік, відмінно; епідеміологія - д/залік, відмінно; офтальмологія - д/залік, відмінно; основи права - д/залік, відмінно; госпітальна хірургія - іспит, відмінно; госпітальна терапія - іспит, відмінно; госпітальна педіатрія - іспит, відмінно; інфекційні хвороби - іспит, відмінно; дитячі інфекційні хвороби - іспит, відмінно; судова медицина - іспит, відмінно; внутрішні хвороби - д/залік. відмінно; інфекційні хвороби - д/залік, відмінно; клінічна імунологія і алергологія - д/залік, відмінно; хірургічні хвороби - д/залік, відмінно; реаніматологія - д/залік, добре; акушерство і гінекологія - д/залік, відмінно; дитячі хвороби - д/залік, відмінно; дитячі інфекційні хвороби - д/залік, відмінно; дитяча хірургія - д/залік, відмінно; гігієна - д/залік, добре; онкологія - д/залік, відмінно; клінічна фармакологія - д/залік, відмінно; курс по вибору - залік, зараховано; соц. медицина, організація охорони здоров`я - д/залік, відмінно; основи конституційного права України - залік, зараховано, всього 33 іспити, 7 заліків, склав державні іспити: внутрішні, професійні і інфекційні хвороби - відмінно; хірургічні хвороби з дитячою хірургією - відмінно; акушерство і гінекологія - відмінно; гігієна, соціальна медицина, організація і економіка охорони здоров`я - відмінно, дитячі хвороби з дитячими інфекційними хворобами - відмінно (а.с. 11).

24.06.1999 року ОСОБА_1 атестувався на визначення знань та практичних навиків в атестаційній комісії при Кримському медичному університеті ім. С.І. Георгієвського і наказом від 30.06.1999 року за № 710 йому присвоєно звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю «Педіатрія», сертифікат № 438 від 30.06.1999 року (а.с. 12).

Згідно листа ДП «Інформаційно- іміджевий центр» вих. № 20.4.2/445 від 21.08.2023 року на адвокатський запит представника заявника відповідно до Порядку з проставлення в Міністерстві освіти і науки України апостилю на офіційних документах, виданих навчальними закладами, державними органами, підприємствами, установами і організаціями, що стосуються сфери освіти і науки, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки від 10.03.2009 року № 220 у проставленні апостилю відмовляється якщо Міністерству освіти і науки не вдалося отримати зразки відповідних підписів, відбитків печаток та/або штампів, підтвердити факт видачі документа про освіту. У зв`язку з тим, що Кримський державний медичний університет ім. С.І. Георгієвського знаходиться на тимчасово окупованій території України, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, отримати інформацію, необхідну для підтвердження достовірності диплому спеціаліста ЛЕ № 000557 від 26.06.1998 року, реєстраційний номер 079-л, неможливо через недоступність архівів закладу освіти. Також, вказано про те, що в порушення вимог оформлення документів виписка до диплому заповнена російською мовою й рекомендовано звернутися до суду з метою встановлення юридичного факту здобуття відповідного ступеня (освітньо-кваліфікаційного рівня) вищої освіти, після чого подати заяву до Міністерства освіти і науки України для визначення закладу освіти для визначення закладу освіти, який має видати йому дублікат документа про освіту з додатком до нього відповідно до чинного законодавства (а.с. 13-16).

Пунктом 2 Правил проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, затверджених наказом Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України від 05.12.2003 року № 237/803/151/5 передбачено, що апостиль проставляється на документах про освіту та вчені звання.

Отже, згідно вимогам законодавства повноваження на проставлення апостилю на офіційних документах, виданих закладами освіти, надані Міністерству освіти і науки України.

Державне підприємство «Інформаційно-іміджевий центр» є державним комерційним підприємством, що засноване на державній власності та належить до сфери управління Міністерства освіти і науки України відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 29.05.2007 року № 424.

Отже, процедура проставлення апостиля на офіційних документах, виданих навчальними закладами, державними органами, підприємствами, установами і організаціями, що стосуються сфери освіти і науки, включає підтвердження щодо факту їх видачі.

Дублікати документів про освіту виготовляються відповідно до розділу УШ Порядку замовлення, виготовлення, видачі, обліку документів про вищу освіту та додатків до дипломів європейського зразка, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.03.2015 року № 249.

За таких обставин, а також враховуючи пряму рекомендацію ДП «Інформаційно-іміджевий центр», що міститься в листі від № 20.4.2/445 від 21.08.2023, щодо звернення до суду з метою встановлення юридичного факту здобуття відповідного ступеня (освітньо-кваліфікаційного рівня) вищої освіти, після чого існує механізм отримання дублікату документа про освіту з додатком до нього відповідно до чинного законодавства, можливість встановлення юридичного факту в адміністративному (не судовому) порядку у заявника на час подання цієї заяви відсутня.

Відповідно до роз`яснень, викладених у листі Верховного Суду України від 01.01.2012 року, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов: « факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; - встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право; - заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; - чинним законодавством не передбачено іншого позасудового порядку встановлення юридичних фактів.

Відповідно до ч. 10 ст. 7 Закону України «Про вищу освіту», інформація про видані дипломи вноситься закладами вищої освіти, крім вищих військових навчальних закладів, до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Згідно ст. 8 Закону України «Про вищу освіту», засади функціонування Єдиної державної електронної бази з питань освіти визначаються законодавством.

На виконання вказаних положень Міністерством освіти і науки прийнято наказ від 22.10.2016 року № 1280, яким затверджено Порядок замовлення на створення інформації, що відтворюється в документах про вищу освіту, та обліку документів про вищу освіту в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (надалі - Порядок № 1280), який встановлює механізм замовлення на створення інформації, що відтворюється в документах про вищу освіту державного зразка за акредитованою освітньою програмою (спеціальністю, напрямом підготовки) та у власних документах про вищу освіту, виданих вищими навчальними закладами за неакредитованою освітньою програмою (далі - документ про вищу освіту), а також обліку документів про вищу освіту та додатків до них.

З аналізу п. 19 Положення № 1280 вбачається, що якщо інформація про факт видачі первинного документа про вищу освіту відсутня в ЄДЕБО та недоступні, втрачені, знищені (частково знищені) архіви вищого навчального закладу (відокремленого структурного підрозділу), то відповідальна особа вищого навчального закладу завантажує в ЄДЕБО скановану копію рішення суду про встановлення відповідного юридичного факту здобуття особою відповідного ступеня (освітньо-кваліфікаційного рівня) вищої освіти.

Встановлення юридичного факту навчання у вищому навчальному закладі має юридичне значення для реалізації заявником свого права на навчання та працю, гарантованого Конституцією України.

Таким чином, суд дійшов висновку про наявність достатніх відомостей, які підтверджують факт факт здобуття громадянином України ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) повної вищої освіти у Кримському державному медичному університеті ім. С.І. Георгієвського за спеціальністю 7.110101 - «Лікувальна справа» з присвоєнням кваліфікації спеціаліста «Лікар», з наступним присвоєнням звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю «Педіатрія», отримання диплому з відзнакою НОМЕР_2 від 26.06.1998 року, реєстраційний номер 079-л, виданого Кримським державним медичним університетом ім. С.І. Георгієвського, виписки із залікової відомості та сертифікату про присвоєння звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю «Педіатрія» на ім`я ОСОБА_1 .

Тому, заява ОСОБА_1 про встановлення факту є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 76-81, 95, 229, 258, 259, 263-265, 268, 315-319, 354, 355 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Міністерство освіти і науки України, Державне підприємство «Інформаційно-іміджевий центр» про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт здобуття громадянином України ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; АДРЕСА_1 ; РНОКПП: НОМЕР_1 ) повної вищої освіти у Кримському державному медичному університеті ім. С.І. Георгієвського за спеціальністю 7.110101 - «Лікувальна справа» з присвоєнням кваліфікації спеціаліста «лікар», з наступним присвоєнням звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю «педіатрія», отримання диплому з відзнакою НОМЕР_2 від 26.06.1998 року, реєстраційний номер 079-л, виданого Кримським державним медичним університетом ім. С.І. Георгієвського, виписки із залікової відомості та сертифікату про присвоєння звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю «педіатрія» на ім`я ОСОБА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Повний текст рішення складено 11 жовтня 2023 року.

Суддя Н.О. Горбенко

Дата ухвалення рішення09.10.2023
Оприлюднено16.10.2023
Номер документу114091591
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —759/16784/23

Рішення від 09.10.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

Рішення від 09.10.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні