Ухвала
від 12.10.2023 по справі 175/6546/23
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №214/6546/23

Провадження №2/175/1772/23

У Х В А Л А

12 жовтня 2023 року смт. Слобожанське

Суддя Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області Бойко О.М., розглянувши матеріали позовної заяви Управління соціального захисту населення Дружківської міської ради до ОСОБА_1 , про стягнення надмірно перерахованих (виплачених) коштів виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг,-

В С Т А Н О В И В:

В жовтні 2023 року позивач Управління соціального захисту населення Дружківської міської ради звернулось за позовом до ОСОБА_1 , про стягнення надмірно перерахованих (виплачених) коштів виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10 жовтня 2023 вищезазначену позовну заяву розподілено до провадження судді Бойко О.М.

Суд, дослідивши позовну заяву та додані до неї документи, дійшов висновку, що дана справа не підсудна Дніпропетровському районному суду Дніпропетровської області.

Відповідно до ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Однією із умов реалізації права особи на пред`явлення позовної заяви є дотримання вимог підсудності.

Відповідно норм ЦПК України існує загальна підсудність справ за місцезнаходженням відповідача (ст. 27 ЦПК України), альтернативна підсудність за вибором позивача (ст.28 ЦПК України) та виключна підсудність (ст. 30 ЦПК).

Згідно позову позивач зазначає, що спірними відносинами є грошові виплати здійснені позивачем відповідачу отриманих ним на оплату житлово-комунальних послуг у вигляді щомісячної адресної допомоги за адресою АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 .

Тобто спір щодо отриманих коштів в якості допомоги на утримання об`єкту нерухомості та комунальних послуг на проживання у вказаному нерухомому майні.

Відповідно ч.1 ст. 30 ЦПК України, позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Спірний відносини за об`єктом майна, що знаходяться у м. Дружківка, Донецької області, що територіально не підсудне Дніпропетровському районному суду Дніпропетровської області.

Тому, у відповідності до ч.1 ст. 30 ЦПК України справа належить до розгляду Дружківському міському суду Донецької області.

Відповідно до ч. 9 ст. 187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Пунктом 1 частини 1 статті 31 ЦПК України передбачено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ст. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 р., Закону України «Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини», інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п. 1 ст. 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Ураховуючи недопустимість порушення правил щодо підсудності, з метою розгляду справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом, суд приходить до висновку про необхідність направити за підсудністю матеріали позовної заяви Управління соціального захисту населення Дружківської міської ради Донецької області до ОСОБА_1 , про стягнення надмірно перерахованих (виплачених) коштів виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг до Дружківського міського суду Донецької області (84205, Донецька область, м. Дружківка, вул. Енгельса, 45).

Керуючись статтями 27, 28, 31, 32, 187, 260, 354 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Управління соціального захисту населення Дружківської міської ради Донецької області до ОСОБА_1 , про стягнення надмірно перерахованих (виплачених) коштів виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг направити за підсудністю до Дружківського міського суду Донецької області (84205, Донецька область, м. Дружківка, вул. Енгельса, 45).

Передача справи на розгляд іншого суду за підсудністю здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на її апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу було подано протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Бойко О.М.

СудДніпропетровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення12.10.2023
Оприлюднено16.10.2023
Номер документу114131785
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —175/6546/23

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Феняк О. Р.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Феняк О. Р.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Бойко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні